Sada je: 06 lip 2026, 01:22.

Jaslice - stojba

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Jaslice - stojba

PostPostao/la Megan » 13 svi 2010, 21:51

Odmah da kažem, nemam izbora, mora u jaslice i ja moram ići raditi, tako da to odmah skinemo s dnevnog reda :mrgreen

Znači, moja je E. velika cicoljupka, mama-ovisnica, svojih je 8 i pol mjeseci provela gotovo na rukama. Zapravo je draga i smjehuljica i dobra i sve, ali samo kad je mama pored nje.
Za 3 i pol mjeseca idemo na privikavanje.
Već me jeza hvata.
Ona cica stalno, uspavljuje se kombinacija cica/ruke, spava s nama u krevetu. Kimbač sto pokušaja 0 bodova.

Bojim se jaslica. Imamo još 3 i pol mjeseca fore, dojiti ne mislim prekidati, a uspavljivanje jedva da smo i ovako svladali, uopće ne znam što me čeka.

Ona se nikome ne da na ruke osim MM-u i meni, panično me stalno traži, čak i kad ju MM drži, ako me vidi. Plače i mojima i MM-evima.

Jel netko isto prošao kroz slično. Znam da i nju i mene očekuje velika trauma, no ima li nade za nas. Koliko traje adaptacija tako emocionalne i jako majci privržene djece? Iz iskustva?
Megan
ježim se par puta dnevno

Re: Jaslice - stojba

PostPostao/la Barbi » 13 svi 2010, 21:55

Iz iskustva?
Moja emotivna i majci privržena cicoljupka privikla se u tri dana. :dunno Za razliku od brata joj, svjetskog čovjeka koji je uvijek svakome ruke pružao još kao šestomjesečna beba, njemu je ipak trebalo dobra dva mjeseca. :roll
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 13 svi 2010, 21:59

je, ja sam prošla tešku adaptaciju i unatoč svojim dilemama o teti čuvlici, krećemo opet. Kad i ti.
Isto imam dijete koje neće ni mmu kad vidi mene, a osim nas dvoje neće nikom i boji se ljudi. Mislim, smije im se i ludo je simpa, ako sam ja tu.

Što se tiče prvog iskustva-s djetetom koje btw nije uopće bilo toliko mazasto, neću te uspjet ohrabrit ničim osim time da sam preživjela i sada imam dijete koje OBOŽAVA vrtić. Ako te to tješi.

Inače, u vrtiću kontaju da nema cice, ne traže, ne plaču za njom.
jednog dana će zaspati u njihovom krevetiću, dotad će to one pokušavat, a ona se buniti :dunno

moguće je da će plakati puno i dugo-to je zapravo dobar znak, da izbacuje ljutnju i tugu van...
tete još prepričavaju Movu adaptaciju ko vrtićku anegdotu :loce :loce
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 13 svi 2010, 21:59

moja je cijelu prvu godinu urlala dok bi je odvajali, trgali, od mene. trebalo mi je manje od pola minute da se spustim sa polukata dolje i dignem kolica na polukat i u tom periodu plač bi skroz prestao. a nije bila tip od suza bez glasa, uvijek se orilo dok je plakala.
nije me tražila i nije izgledala nesretna u jaslicama. plakala bi kad bi joj netko uzeo igračku koja bi joj se u tom trenu činila zanimljiva i ako ona ne bi uspjela drugima uzeti.

nije spavala u mlađoj jasličkoj jer je mm imao takvu smjenu da bi je pokupio baš pred spavanje. njemu je već od ranije normalno zaspivala bez sise, samo bi legli skupa.
na čuvanju nije bila kod nikoga, nismo je imali kod koga pustiti ni na par sati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la silki » 13 svi 2010, 22:02

sva djeca do godine dana najprivrženija su mamama. bilo bi neprirodno da to nije tako.
pred 6 mjeseci mučili su me gotovo identični problemi. sve je sjelo na svoje.
prestao je cicati za uspavljivanje u jaslicama. počeo je zaspivati sam u kinderbetu.
cice su patile prvo vrijeme ali su se prilagodile novonastaloj situaciji.

adaptacija je prošla nevjerojatno dobro. nakon cca mjesec dana prestao je plakati kad bi ga ostavljali i trčao bi teti u zagrljaj :srca
mislim da je sve to puno teže palo meni, nego njemu.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la adrijana2 » 13 svi 2010, 22:07

Joj Vedi ovo kad čitam koda pišeš i opisuješ mog Gabriela...ja imam te iste probleme i odmah me počme nekako frkat kad se sjetim toga

Mislim da je svako djete invidualno i da ćemo vidjet šta nas čeka tek kad se upustimo u to...al tko zna..... možda nas i iznenade :D
Veliki mamin dečko 07.12.2004.
Mali mamin dečko 10.10.2009.
adrijana2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 13 svi 2010, 22:19

Vedi :hug ma sve bude super proslo ne brini.
M. je cvilidreta samo takva, oko godine me se drzao ko pijan plota u blizini neke strane osobe, no kad je doslo vrijeme da moram raditi, na cuvalicu se navikao u roku keks, 5 dana su se upoznavali, 6 dan sam krenula raditi. Do tada nije zaspao bez cice doma, eventualno u kolicima. Njoj je zaspao bez cice bez problema. I jede kasice bez problema.
Jaslice nismo dobili, zato sad ima cuvalicu. I mi na jesen krecemo u jaslice, pa slijedi privikavanje, no vise me brine hrana tamo nego samo privikavanje :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zeezee » 13 svi 2010, 22:22

sve isto kao kod silki. i ja sam zdvajala nad polaskom u jaslice, i baš su me tu tješili na isti način . oni tamo kuže da cice nema i zaspivaju bez problema.

moj je bio super prvih par dana igraonice, onda je počeo ludovati, pa sam ja jedno dva tjedna dolazila prije ručka (jer sam mogla),inače nije htio jesti. i to bi malo pojeo ako je sjedio meni u krilu. kad sam tako jednom došla, teta mi je rekla da ne ulazim jer nije ludovao, zaigrao se i bilo je sve ok. ali, još nije bio ostao na spavanju, za to nam je trebalo malo duže. a i kad je osto, nije zaspao dav dana, treći je već uspio. od tada tamo spava bez problema, štoviše, više problema radi meni doma jer mu se ne da 'oprostiti' sa mnom. ponovo nam se sve malo poremetilo poslije bolnice, pa opet kad su počeli ići van na dvorište s lijepim vremenom - on je strašan rutiner, njrga pomjene izbacuju iz takta, iako inače voli istraživati, landrati okolo...oko ovih stvari, ručak,spavanje, poznati vs nepoznati prostor (bez mame prisutne), tu nastupe problemi.

isto se kao tvoja mala puno nosio na rukama, tako se i uspavljivao, u kombinaciji s dojenjem. tamo je skužio da toga nema, siguno ne u onoj mjeri u kojoj j navikao...
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kalea » 13 svi 2010, 22:36

Vedi, ma ja sam sigurna da će te E. iznenaditi i lijepo se prilagoditi na jaslice. Najvažnije od svega je da joj ne pokažeš koliko ti je teško što je ostavljaš u jaslicama, ako tebi to bude normalno, bit će i njoj, znači, pusa, mama ide raditi i do viđenja. Ako i zaplače, taj plače prestane u većini slučajeva čim mama ode iz vidokruga. Bit će sve ok, sigurno. :kiss

edit: E da, a što se tiče cice, svejedno je jesu li jaslice ili teta čuvalica u pitanju, cice nema minimalno 8 sati dnevno, ali, oni s godinom dana imaju već sigurno 4 obroka dohrane, tako da ćete i prije polaska u jaslice doći do toga da ne cica u periodu u kojem bi ti trebala biti na poslu.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Megan » 14 svi 2010, 09:33

Hvala cure :kiss

Zapravo me brine što ona u ovih 8 i pol mjeseci nije samostalno zaspala u kreveci gotovo niti jednom, možda samo na početku. Bojim se da neće znati što se od nje očekuje u krevecu :lol

I druga je briga što će ona imati ravno 12 mjeseci kad krenemo, bebica mala, mislim, baš će ona kužiti kaj sam joj rekla (ono...da mama ide raditi).

silki je napisao/la:sva djeca do godine dana najprivrženija su mamama. bilo bi neprirodno da to nije tako.

Ma to znam, ali ima djece koju su privržena mami (kao moj L. što je bio i je), a ima djece koja ne prihvaćaju nikog osim mame (kao što je moja E.). Čak i kad ju MM čuva cijelo vrijeme me traži.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la lastavica » 14 svi 2010, 09:49

vedi, ja sam ti našu priču već napisala pa se neću ponavljati i poslat ću ti samo :hug
i mojoj sam ja bila centar svemira, tj. prvo cica pa ja ;) . Mi smo još uz sve to imali problema s prihvaćanjem dohrane i alergijom na kravlje mlijeko. Ako to nemate onda ste u prednosti u odnosu na nas .
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mahima » 14 svi 2010, 09:54

Prošloga rujna - Kalika se adaptirala za dva tjedna na jaslice. I nikada nije plakala kad je ostavimo.
A glede cicanja (koje još traje, ajme meni) - cicala bi prije vrtića, pa poslije vrtića, pa navečer, pa tijekom noći; e onda smo se odviknuli od noćnog cicanja, pa pojačali dnevno.
Cice sve junački pondnijele :mrgreen
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sanelina » 14 svi 2010, 10:05

Vedi, vidićeš kako će brzo skontati i kako će se prilagoditi na spavanje bez cike i ruku. :dada
Takav je bio i moj Tarik, ustvari, i danas je takav.Vezan za mene i ja sam mu centar svijeta(juče mi je rekao da sam ja njegova cura)i njemu nikakav bed nije reći da mamu voli najviše na svijetu(prije par dana kaže-volim te do bluja skaja :lol ).Dojili smo uspješno više od dvije godine i u jaslicama nikada nije tražio ciku, ali zato kad dođem po njega :loce i vikend...kako se prišlepa u petak naveče, tek u ponedeljak ujutro ga uspijem skinuti :lol A na rukama sam ga uspavljivala sve dok je dojio :roll
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kalea » 14 svi 2010, 10:05

vedi je napisao/la:I druga je briga što će ona imati ravno 12 mjeseci kad krenemo, bebica mala, mislim, baš će ona kužiti kaj sam joj rekla (ono...da mama ide raditi).

Ma ne mora ona znati što to znači kad ti kažeš, htjela sam samo reći da je bitno da ne osjeti na tebi da je taj ostanak u jaslicama nešto strašno, da ne vidi koliko je tebi teško otići i ostaviti je.
A što se tiče uspavljivanja, ne znam koliko to vrijedi baš za tako male, ali općenito djeca drugačije funkcioniraju u kolektivu, kad vidi da svi ostali leže u svojim krevetićima, najvjerojatnije će leći i ona.
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la silki » 14 svi 2010, 10:12

vedi je napisao/la:Zapravo me brine što ona u ovih 8 i pol mjeseci nije samostalno zaspala u kreveci gotovo niti jednom, možda samo na početku. Bojim se da neće znati što se od nje očekuje u krevecu :lol

ooooooo hoće hoće, još kako. naš je napokon počeo spavati u kinderbetu kad je krenuo u jaslice i zaspivati bez cice, nosanja i sl.
priča mi teta da prvi dan kad je ostao na spavanju samo je ležao i gledao kako klinci oko njega spavaju. slijedeći dan je spavao svega pola sata i još pola odležao budan u krevetiću :shock
nije da oni ne pokušavaju zbrisat ali ih tete vrate, pomaze i objasne da moraju malo odmarati.
danas prvi zaspi i zadnji se budi dok ostali trče oko njega i galame. ništa mu ne smeta.

mene je najviše mučila klopa s obzirom da smo štreberski išli s dohranom.
pregrizla sam sve kad sam ga nakon tjedan što je išao našla kako puca po napolitankama :lol
pratim jelovnike i dalje, klopa im je skroz ok.

nakraju sam došla do zaključka da si oni nekako slože u glavi da su im tete 'zamjenske mame' dok borave u jaslicama.
držim fige da dobijete super tete!
silki

PostPostao/la lastavica » 14 svi 2010, 10:21

silki je napisao/la:
vedi je napisao/la:Zapravo me brine što ona u ovih 8 i pol mjeseci nije samostalno zaspala u kreveci gotovo niti jednom, možda samo na početku. Bojim se da neće znati što se od nje očekuje u krevecu :lol

ooooooo hoće hoće, još kako. naš je napokon počeo spavati u kinderbetu kad je krenuo u jaslice i zaspivati bez cice, nosanja i sl.

o ne , moja je doma nastavila po starom i tako još godinama :mrgreen
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mamma2x » 14 svi 2010, 11:17

Moja malena je isto bila cicoljupka i na rukama skoro non stop (do godinu i pol dana). Jedino što je od početka spavala u svom krevetiću. Nikom nije htjela osim meni čak ni mm ako sam bila u blizini. U jaslice je krenula sa 1 god i 1 mjesec. Prilagodba je bila jako teška. Osim što je non stop plakala nije htjela niti jesti u vrtiću. Čak ni piti. Trajalo je to skoro mjesec dana. Izdržali smo i poslije je bilo sve 5. Znači budite spremni na sve a ako adaptacija prođe bolje super. Meni je jedino bio + što ju ja nisam vodila u jutro u jaslice već MM inače ne znam kako bi to izdržala.
mamma2x
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 14 svi 2010, 11:34

lastavica je napisao/la:
silki je napisao/la:

o ne , moja je doma nastavila po starom i tako još godinama :mrgreen

također.
eli
Sveta krava

PostPostao/la yra » 14 svi 2010, 14:57

vedi, :hug znaš da i ja donekle mučim muku sličnu tvojoj, no ipak ne istu jer nama uskoro, za mjesec i pol dolazi teta čuvalica.
Da bi olakšala taj trenutak "rastanka" počela sam je učiti da se ne uspavljuje na cici, znači, nahranim je i uspavam na rukama.
Ručak u vrtiću ili jaslicama je oko 12 sati. Od početka Tamari dajem ručak u to vrijeme, i ide spavati odmah iza (kao u vrtiću) jer vjerujem da ako doma ima isti bioritam kao u vrtiću da će se puno jednostavnije prilagoditi. Neće biti baš toliko zbunjena ako joj je dnevna rutina izmjenjena.

Gle, Niki je krenuo u vrtić sa 15 mjeseci i nije bilo ama baš nikakvih problema.
A, što se tiče tvojih osjećaja po pitanju odvajanja---potpuno te razumijem.
Nakon svega što ste zajedno prošle čeka vas zaista veliki trenutak.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirna_sara » 14 svi 2010, 17:13

yra je napisao/la:Ručak u vrtiću ili jaslicama je oko 12 sati.

ajme kod nas je oko 11 i ja sad nikako to ne mogu narihtati :mrgreen

vedi :hug
SARA 05.12.2001. najbolja djevojčica
LUKA 18.09.2009. plavo oko mamino
mirna_sara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Megan » 14 svi 2010, 17:15

Niti ja sad ne mogu još ručak i spavanje uskladiti jer je još prerano, ona spava 3 puta dnevno i nikako ne može izdržati od 8 ujutro do 12 bez spavanja. Tako da ćemo još malo ovako, pa kad skužim da može izdrati duže, budem riktala po ritmu u jaslicama.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la zeezee » 14 svi 2010, 22:01

kod nas je u jaslicama ručak u 10.45, odmah iza toga spavanje, kreveti su spremni još prije ručka, samo ih poslije brzinski poraspodijele i ćorka...
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la silki » 14 svi 2010, 22:04

vedi je napisao/la:Niti ja sad ne mogu još ručak i spavanje uskladiti jer je još prerano, ona spava 3 puta dnevno i nikako ne može izdržati od 8 ujutro do 12 bez spavanja. Tako da ćemo još malo ovako, pa kad skužim da može izdrati duže, budem riktala po ritmu u jaslicama.

ne moraš ništa riktat. moj je znao i dva puta ubit oko na početku.
sve to sjedne na svoje.
oko godine dana bude im taman jedno pošteno spavanje.
silki

PostPostao/la Sreca najveca » 15 svi 2010, 00:06

Vedi, Paola je krenula u jaslice s 11,5 mj. kod njih je rucak u 11:30, spavanje u 12. ona to nikako nije mogla docekat pa bi svakako nakratko zaspala izmedju 10 i 11 i onda opet u 12. nakon nekog vremena se navikla na vrticki ritam.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la mare10 » 17 svi 2010, 22:17

Moja ne ide u jaslice ali imam primjer što se tiče uspavljivanja bez cike :D . Znači Z još ciki. Sa pet mjeseci sam je morala ostaviti dva tri sata, do tada je nitko nije uspavao pa čak ni mm, uvijek ja, i to na ciki. Ja sam doletjela kući vozila kao luda, ( ugasio mi se mob :roll ) uletjela u stan i u čudu gledala kako spava snom pravednika.

I tako svaki slijedeći put kada bi je netko trebao uspavati (bake, dide i kuma) bez problema i buke, a navečer meni nebi tila bez cike nema šanse.

E sad je to nekako sve sjelo na svoje. Najprije smo se učile na uspavljivanje bez cike, pa slijedeći korak je bio uspavljivanje u kinderbetu ali privučen do velikog kreveta da može meni dati ruku, i evo je sada se obučemo pocikimo u dnevnom, pomazimo, odnesem ju u kinderbet i odem vani, te sama zaspe !!! Uf mislila sam da ovo neću nikada moći izjaviti, no nije bilo lako! :znoj
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la petrovamama » 20 svi 2010, 09:56

Mi krećemo u jaslice za 2 mjeseca (ako dobijmo mjesto).
Isti problem - cica i nunanje potrebni za spavanac.
Sljedeći tjedan idemo na razgovor s psihologom u vrtić i mene je uopće sramota reći da on ne zna zaspati sam.
Jel njih tete tamo nunaju dok ne zaspu?
I jel i u najmlađoj grupi spavaju samo jednom?
Naime, mi radimo od 7h i morat ćemo ga ostavljati oko pola 7, a to je užasno premalo za tak malo dijete da spava jednom.
Spava po noći 10h (21-7h) i po danu 2x po 2h (10-12, 15-17h).
JEl ih odmah drilaju na jedno spavanje ili? :conf
petrovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danni » 20 svi 2010, 10:00

ma ako ti oni tamo vide da se njemu spva, odnosno to ćeš ti njima sigurno reći-stavit će ga i izjutra na + spavanje :dada
mislim da se oko toga ne trebaš brinuti .
jedino zbog cicanja ne znam kako će to ić,
moj nije cicao, u jaslice smo ga dali sa 11 mjeseci, jer sam se ja morala vratiti na posao.
adaptacija je prošla izvrsno, 2 tjedna sam išla prvo snjime (1 tjedan po sat-dva zajedno, 2.tjedan bi ga ostavila do ručak) i sve je super prošlo :kima
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la petrovamama » 20 svi 2010, 10:06

Mi trebamo krenuti krajem 7.mj, mislim da su njima tada još godišnji i dežurstva, tako da uopće ne znam kako im funkcioniraju prilagodbe.
Jel to sve pitam kod psihologa?
Hoće me čudno gledat kad vide da ne zna sam zaspati?
petrovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danni » 20 svi 2010, 10:07

ma što ti je...pa to je sve normalno.
mislim da je zapravo jako mali broj beba koje znaju same zaspati :zivili
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lastavica » 20 svi 2010, 10:08

petrovamama je napisao/la:Sljedeći tjedan idemo na razgovor s psihologom u vrtić i mene je uopće sramota reći da on ne zna zaspati sam.

znam da imaš sto pitanja i o svemu razmišljaš, no ovaj način razmišljanja ti nije dobar :hug
Tamo razgovaraš o svome djetetu i način na koji ti njega prihvaćaš reflektira se i na onoga s kime razgovaraš.
Nama je razgovor bio jako ugodan, a dijete se uspavljivalo isključivo s cicom, gotovo ništa nije jela, imala je alergiju na mlijeko ...

Što se tiče uspavljivanja naše tete su u početku legle s njom, pa onda je to prešlo na držanje za ruku.
lastavica
Lastatrans

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.