Sada je: 13 srp 2026, 08:46.

težina bebe na ultrazvuku - spojene teme

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

težina bebe na ultrazvuku - spojene teme

PostPostao/la Gost » 20 ruj 2006, 10:07

Postano: sri ruj 20, 2006 9:53 am Naslov: težina bebe na ultrazvuku

--------------------------------------------------------------------------------

Prije mjesec dana žena mi je bila na ultrazvuku, i izmjerena težina djeteta bila je nekih 2,5 kg, sada je ultrazvuk odredio 4-4,3 kg. (Žensko dijete). Inače žena ima nekih 75 kg težine i udebljala se ukupno u trudnoći svega 4-5 kg.
Žena se uplašila da nešto nije u redu s djetetom jer je to prirast od skoro 1,5-2 kile na mjesec dana.
Budući da je do termina poroda ostalo svega 2 tjedna žena se boji da bi pri porodu curica mogla imati i 4,5 kg što bi otežalo porod. Naravno tu je strah da nebi nešto loše bilo s djetetom. (dijabetes iako ga u obiteljji nitko nema). Ja pokušavam tješiti ženu da je bolje da ima 4,5 nego 1,5 kg, iako u podsvjeti i ja imam slične strahove. No bitno je o da pred ženom ne pokazujem strah, nego ovom prilikom pitam grupu za slična iskustva!?
Da li ultrazvuk može krivo pokazivati težinu, a ako pokazuje dobro da li je ovaj prirast težine ozbiljan i nakoji način rješiv problem?
Gost

PostPostao/la Jullishka » 20 ruj 2006, 10:11

Ponekad se zna pogreshiti na UZV-u shto se tiche tezhine...i to chesto. U svakom sluchaju moj savet bi bio da ipak vi pitate vasheg doktora koji vodi trudnocu detaljnije oko ovoga...eto, chisto da bi bili mirni!
Samo pozitivno i bez brige, znaju oni shta rade, i da je veca beba nije strashno, znace oni kako da odrade shto treba! :mah
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Gost » 20 ruj 2006, 10:37

hvala za "express" savjete ;) ..
inače baš sam htio vidjeti jeli UZV pouzdan i koliko često se čitateljicama ili čitateljima kao ja ;) desilo da UZV pokazuje jedno, a na porodu ono sasvim drugo..za spol mi je jasno da danas mogu teže promašiti jer se vizualno on vidi-pogotovo u 38 tjednu! No težina mi nije jasna kako ju mjere!?
No da je i težina točna, budući da hodam s ženom na tečaj, točnije hodao sam, -jučer dobio "diplomu" :juhu ,
i želja mi je da budem prisutan na porodu, mislim da 4,5 kg za sitnu buduću mamiku bude ipak problem. Mislim na porod vaginalno. Tako da je vjerojatnost carskog reza velika. I onda tu mene ne treba. :(
Gost

PostPostao/la marsovka » 20 ruj 2006, 11:10

Meni je tu nesto jako cudno. Da ti je zena dobila u trudnoci sve skupa 5 kila, a samo je beba teska 4 kile - pa to je gotovo nemoguce. Ili ja nisam dobro skuzila... :neznam
marsovka
celebrity

PostPostao/la Mihaela » 20 ruj 2006, 11:15

Moguce je.Samnom je na odrzavanju bila zenska koja je dobila 3 kile a rodila bebu 4,5 kg :mah
Mihaela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gold dust » 20 ruj 2006, 11:31

ultrazvucne procjene tezine bebe vrlo cesto znaju biti pogresne, i to u oba smjera. znam puno primjera za to, ukljucujuci i svoj.

inace, tezinu djeteta stroj racuna tako da uzv-om izmjerene dimenzije djeteta (BPD, AC, FL) ubacuje u odredjenu matematicku formulu koja onda izbaci tezinu (vjerojatno niti ne koriste svi uzv-aparati potpuno istu formulu).

ovisno o polozaju bebe u maternici i jos kojecemu, vrijednosti izmjerenih dimenzija mogu biti manje ili vise tocne... a svaka pogreska u ulaznim vrijednostima povlaci jos vecu pogresku u rezultatu (procijenjenoj tezini bebe). ako doktori sumnjaju da je beba zbilja prevelika, vjerojatno ce je poslati na jos koji uzv da se uvjere u to.

marsovka, mozda je zena na pocetku trudnoce zbog mucnina izgubila koji kilogram :neznam, pa je sveukupni dobitak ipak veci.
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la Barbi » 20 ruj 2006, 11:34

Ultrazvučne procjene težine bebe, kako cure kažu, vrlo su neprecizne. Često bebe koje su procijenjene kao "velike" budu pri porodu lakše od beba procjenjenih kao "manje". Nemojte se zabrinjavati, da bilo što nije u redu vjerujem da bi ginekolog na to već ukazao.
U svakom slučaju, jedino povećani šećer u trudnoći (tzv. trudnički dijabetes) uzrokuje nagli rast bebe, ali ni to nije posebno opasno niti zabrinjavajuće.

Samo 4 kile? :shock: (pitam ja koja sam natukla 22 :oops: )
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la LiKmama » 20 ruj 2006, 11:55

joj i ja sam cula za masu primjera gdje su zene plasili da ce im bebe biti po 5 kg, a na kraju ispale od 3.5 - 4 kg: koliko ja znam, bas jako cesto pogrijese. toliko cesto da ovdje (u UK) masa njih i ne zeli vise procjenjivati cak ni ako ih trazis.
4, 5 kg do 38 tjedna?! uf, ja sam vec sad na jedno +8 :oops:

P.S. a moram ti reci i nesto sto sam puno puta cula od lijecnika, babica itd.: zenino tijelo radi dijete prilagodjeno sebi, i osim ako nema nekih komplikacija, u velikoj vecini slucajeva tijelo sitne zene nece napraviti veliku bebu, prema tome, probajte oboje ne brinuti.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la eli » 20 ruj 2006, 13:16

ako zanemarimo česte greške pri procjeni djetetove velične, velike bebe kod sitnih mama rađaju se zbog malo povišenog šećera. to se lako prekontrolira, nema posljedica po bebu, a dobro je da mama, makar ta zadnja dva tjedna bude na laganoj dijeti ako je šećer u pitanju.

kod vaginalnog poroda jako velikih beba važna je stručnost doktora koji bi trebao procijeniti ne samo djetetovu težinu, već je tu bitniji opseg glavice i položaj bebe (najbitnije). prije nego je neki ne baš iskusan doc pošalje na carski, odite kod nekog od cjenjenijih ginekologa koji će procijeniti sadašnji bebin položaj i po mogućnosti opet je pregledati kad krenu trudovi, tj. beba se spusti.
ako imate mogućnosti roditi na stolčiću (imaju ga rijeka, osijek, i neko zg rodilište), to je najbolji odabir kod velike bebe jer mama na njemu polučući-polusjedi i tako se najbolje šire kosti zdjelice.

sretno!
eli
Sveta krava

PostPostao/la Natasa36 » 20 ruj 2006, 14:21

E sad ću ja još zakuhat... meni su bebe na UZVu redovito bile manje nego u stvarnosti... 6 dana prije poroda Mi je procijenjena na 2900 a rodila se sa 3400 (ne vjerujem da je dobila pola kile u 6 dana). Ma je bio procijenjen na 4,5 kg a rodio se sa 5 kg :neznam

Ali, ako je mama sitna a beba procijenjena kao velika, moguće je da preporuče porod carskim rezom. Ja nisam sitna (dapače suprotno) ali je bebač bio veeeliki i bez dileme me je carski porodilo (doc je neposredno prije poroda prepipao trbuh na sve strane i onda me, uz zaključak o velikoj bebi, poslao na carski).
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la IvAaa » 20 ruj 2006, 22:58

Meni su dan prije poroda dijete procijenili na 3900g a rodila se sa 3400g!Tako da je u mojem slučaju UZV fulao pola kile!
MIA 04.01.2006.
IvAaa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mishica » 21 ruj 2006, 08:51

Ma i meni su cijelo vrijeme pricali velika beba, velika beba, dobiva puno na tezini...a kad tamo mishica je imala 3310. :luv
SARA 25.01.2006.
Mishica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mamidji » 21 ruj 2006, 08:54

Potpisujem sve sto su cure napisale! Tata najte se brinuti......greske pri mjerenju tezine su jaaako ceste...a doista vjerujem ako beba i je tako jako velika kao sto su izmjerili pri zadnjem pregledu.....ici ce se na carski!
Sretno i mami i tati i :bab :bye
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lucy25 » 23 ruj 2006, 11:39

Meni je cudno sto beba dobiva tako puno na kilazi i vjerujem da su se malo zeznuli u mjerenju. Najbolje da se o svemu konzultirate s ginekologom i ne brinite! Sve ce biti u redu :mase
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la BeBach » 24 ruj 2006, 11:48

...ma te mjere uzv su zbilja upitne....svaki put kad bi bila na uzv moj se Toni toliko micao unutra da je doktor komentirao da ga tesko moze uhvatiti toliko mirnog da precizno označi točke pri mjerenju....tako da ti to zbilja ne mora biti točna procjena....ja sam isto dosta sitne gradje....a sva sam bila u stomaku....stomak mi je zbilja bio ooooogroman...a nogice i rukice mrsave kao i uvijek....nitko mi na pregledima nije govorio da je beba velika....ali kad sam dosla roditi mjerili su mi širinu zdjelice...doktor je komentirao da sam sva u stomaku i da ce beba biti velika (poslije se ispostavilo da imam dosta plodne vode pa ja i stoga stomak bio tako oooogroman)....eli je spomenula stolcic....medjutim kad su mene pitali kako bi rodila ja sam spomenula stolcic...ali je doktor rekao da mozda stolcic bas nije najbolja ideja jer da sam ja sitna, beba velika i pri tome radjam prvi put....na stolcu ne prakticiraju epiziotomiju raditi...a on je meni unaprijed rekao da ce vjerojatno trebati ucinit epiziotomiju.....bebach se rodio sa 3720...nije pretjerano krupan al je ipak krupan s obzirom na moju gradju....napravili su mi epiziotomiju i nije bio problematican porod....tako da se ne brinete unaprijed doktori ce znati odrediti najbolju varijantu za bebu i za mamu...drzim fige da prisustvuješ porodu (i mm je bio sa mnom) i da je sve prodje super.....ma u to nema ni sumnje :mah
Toni 14.07.2006
BeBach
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ejla » 24 ruj 2006, 12:24

Dva dana prije poroda mog drugog sina su na UZV procijenili na 3850 g, dobila sam prirodne trudove i otvarala se lijepo i kad se rodio bio je 4280 g i 54 cm. Rodio se sa 39 tjedana.

Sa trećim sinom su mi u 37.tjednu procijenili težinu od 3980g, sa 38.tjedana porodili su me ne carski (imala sam još dvije dodatne indikacije - nevezano za veličinu bebe) i bio je težak 3680g.

Eto, u prvom su fulali veću težinu, u drugom su fulali manju težinu.

Razumijem vaš strah od komplikacija jer mi je i samoj tako bilo. Osobno vjerujem prirodi, ako se žena lijepo otvara, ima dobre trudove sklona sam vjerovati da može poroditi i dijete velike kilaže. Inducirani porod mi je puno riskantniji, u tom slučaju mislim da nije vrijedno riskirati život i zdravlje velike bebe - bolje je odmah poroditi carski.
Ejla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 26 ruj 2006, 14:29

uzv zna biti jako jako neprecizan,... meni su napisali dva dana pred porod -tezina 2000 +- 800 gr!rodila se sa 2400, tjedno beba inace raste oko 250 gr koliko se sjecam , zadnje tjedne mislim... to ti je kila mjesecno dakle +- fulanje uzv ne vidim panike:)
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la vragec » 26 ruj 2006, 14:34

I ja moram reci da imam par slucajeva di su na UZV-u fulali, rekli da je velika beba, rodila se manja i obratno, meni su bili prilicno tocni.

Pisem ovo jer sam ja mala mama, visoka 155, a prije trudnoce imala 55 kg i u trudnoci skupila 17 kg. Ogtt (test na trudnicki secer) je bio uredan!
Mjesec dana prije poroda su mi rekli da je beba teska 3500 i prevencije radi su me poslali napraviti nalaze za carski. Tri dana pred porod (rodila tjedan dana prije, racuna se da je u terminu) su mi rekli da je beba teska 4 kg mozda i vise :shock: Meni je to bilo ful vec puno i moram priznati da sam se bojala kak bu ona kroz mene van tj. bojala sam se da joj se nekaj ne desi prilikom izlaska. Nakon tri dana sam dosla na pregled i doktor je rekao da ostajem i da cemo probati vaginalno, a ak nebu islo da cemo na carski. Beba je bila visoko i nisam se uopce otvarala i odlucili su napraviti carski. Rodila sam bebu tesku 3950 i 50 cm dugu, apgar 10/10.
I moj muz je imao "diplomu" sa trudnickog tecaja i bilo mi je zao kaj nebu samnom, al to se sve tak brzo odigralo (nekih 30-tak min) i moja :babby je stigla. Muzic je cekao ispred i odmah su mu ju pokazali!

Eto nadam se da sam malo pripomogla u slucaju ak ce biti carski, s time da me slobodno pitate kaj vas god zanima vezano uz moj porod, a do tada samo hrabro i vasa zena moze biti ponosna na vas tak briznog ;-)

:mah :bye
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

re

PostPostao/la teutonija » 29 ruj 2006, 10:23

Kod mene je bilo svega ,moj doktor je stvarno super procijenio,dva dana prije nego sa rodila procijenio na 3850 a rodila se 3820,no u bolnici mi sa 36 tjedana(rodila sa 38) procijenili na 4000-4100,a u drugoj bolnici neposredno prije prije poroda na 3700 što je puno bliže.
Meni je moj ginić rekao da sve ovisi o UZV koji imaju tj kakav je program za izračunavanje ,da npr japanski UZV daju puno veće vrijednosti jer su njihove bebe male tj za njih je normalno da se beba rodi sa 2500 g.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Fidji » 29 ruj 2006, 11:54

Što je beba već to je procjena težine nepreciznija.

Najlakše je procijeniti bebe do 2800, max. 3000 g, sve iznad toga je problematično, zbog velikih varijacija mjera beba (a sve se zapravo računa po istoj formuli, ne postoji posebna formula za višlje, niže, trbušaste ili mršave bebe).
To je na trudničkom tečaju rekla doktorica, inače stručnjakinja za uzv.
Fidji
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la folne » 29 ruj 2006, 13:59

Teutonija dobar ti picek :lol
folne
Mladenka

PostPostao/la folne » 29 ruj 2006, 14:26

Ozbiljan odgovor - meni su bebu u predrađaoni procijenili na 305 kg, a rodila sam decka teskog 4 kg.

Mjere ovise jako i o tome tko radi UZV.

Medutim ako je beba velika moja savjet od srca je da ti budes s njom na porodu i da NAGLASITE i babici i dezurnom doktoru sto vam je receno na ultrazvuku tako da budete sigurni da su vas culi i dozivjeli.
Jos bolje ako ce na porodu biti dr koji je vodio trudnocu.
Osim toga neki puta sitnije mame rode brze i lakse puno vece bebe od nas vecih tako da probajte svemu prici sto smirenije jer strah i panika nikako ne mogu pomoci.
folne
Mladenka

PostPostao/la Lena » 08 lis 2006, 15:16

Meni su rekli za sina da ima 3000-3200g, rodjen sa 3860g. A. su rekli da je normalne tezine i rodjena je sa 3620g. Sad ga ti znaj!
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LAVICA » 17 lis 2006, 14:08

Meni su na uzv ( privatnica mi je vodila trudnoću) rekli da je beba teška 3286, a kad sam rodila bila je 3280! Eto šta znači preciznost! :bye
LAVICA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la paws » 25 lip 2007, 02:49

Meni je moj doc rekao da će biti oko 4600, a rođen je sa 4660.
paws
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bubi » 25 lip 2007, 19:18

Mojoj sestrični su procjenili da će joj beba biti oko 3500 i da će bez problema to ići vaginalnim porodom .
Kad ono hitni carski , nakon 18 sati mučenja u rađaoni .
Malena se rodila sa 4950 i duga 53 cm :shock:
Bubi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la astrid » 25 lip 2007, 19:22

meni je na uzv beba procijenjena na 3 kg a rodila se sa 2680 .
astrid
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la paws » 26 lip 2007, 03:14

Bubi je napisao/la:Mojoj sestrični su procjenili da će joj beba biti oko 3500 i da će bez problema to ići vaginalnim porodom .
Kad ono hitni carski , nakon 18 sati mučenja u rađaoni .
Malena se rodila sa 4950 i duga 53 cm :shock:

Koma, baš su ju izmučili,
ali težina joj je :cool
paws
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Trini » 26 lip 2007, 09:12

U obje trudnoce UZV je procijenio 3400 g, stariji je imao 300 g vise, a mladji tocno toliko manje :)
Trini
sv. Monika

Plod manji no što bi trebalo

PostPostao/la paloma » 06 srp 2007, 19:25

Bok cure. Nisam vam dugo ovdje pisala. Imala sam jedan spontani u 7tj bez objašnjenih uzroka koji nas je stukao. Sada nakon 7mj. u 6 sam tjednu trudnoće (6+2). Danas sam vidjela malo srce kako kuca. No nisam imala vremena veseliti se jer mi je rečeno kako je plod premalen, ima 4 mm, a trebao bi 6 i kako bi mogao "odumrijeti". U totalnom sam šoku i nekako treba mi malo optimizma pa me zanima zna li netko za bebicu koja je u početku zaostajala, a sada je dobro??? Puno hvala!
Paloma
paloma
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.