Sada je: 11 lip 2026, 03:36.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la nevenera » 16 vel 2010, 20:59

dobila sam danas neke kekse za bebe. idu od 4 mj. što će meni to? :dunno da pojedem ja?
rekla mi mama koja je to dala da je ona to davala malome da se malo igra time i nauči sam jesti, jedan keks dnevno ili da je umiksavala u kašice da bude hranjivije. ja ne vidim svrhu. tako sam i rekla, te dodala da ne bi ja to. a ona mi je rekla da nemam pojma. :(
i sad pitam, što ću ja s tim? ja bih to pojela sama a njemu davala što i do sad. što će to njemu!? jesam u krivu?

još jedno pitanje- nema ničeg u bio dućanu novog pa sam danas uvela krušku i to kašica. mogu tu krušku s bilo čim mixat kad je utvrdimo- riža, mrkva, amarant, jabuka, korabica, ... sa svime što smo probali- jel tako?

mogu pitati za rižine pahuljice- koje da kupim? ove koje sam ja gledala imaju tragove orašastih plodova. tako piše na etiketi.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Krumpirić » 16 vel 2010, 21:14

na svemu piše da ima tragove, sve šta sam kupila u DMu :/
al sam ja svejedno kupila sve alnatura

navodno u Holle i sl. nema tragova soje i inog.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MaminMacak » 16 vel 2010, 22:31

nevenera, cuvaj kekse za kasnije, jos par mjeseci i moci ce i njih
zalis se da ides na posao u trudnickoj robi a jela bi djetetu kekse :ne
tko to samo pise :mrgreen (jos jedna iz trudnicke robe)

rizu sam ja davala milupu (prije 7 godina), ne znam da li pise da ima soje ... u tragovima,
ali znam da mi je po strukturi nekako bila bolja od hippove koju sam sada kupila (nije bilo milupe).
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 17 vel 2010, 00:19

Nevenera, pretpostavljam da su to plasmon keksi. Nemoj mu to davati. Ja uvijek kazem da su keksi slatkis, a slatkisi su na pocetku dohrane posve nepotrebni. Pojedi ti ili baci (kaze jos jedna na porodiljnom koja se davi u keksima bilokakvima :mrgreen ).
I ja sam s Lukasom koristila Milupine rizine pahuljice. Za sastav me sada ne pitaj.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la anabama » 17 vel 2010, 09:13

slucajno sam ovdje navratila, malo citam o dohrani .....
pa info
Vidim da koristite rizu i proso iz DM, procitajte deklaracije iza.
Od nedavno na njihovim deklaracijam stoji "moguci tragovi glutena" pa oprezno s malim bebacim .....

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 17 vel 2010, 09:27

anabama - već smo to spominjali. radi se o tome da se sve, glutenske i bezglutenske, žitarice pakiraju na istom mjestu, uključivo i razne muesli kombinacije (zato i napomena o orašastim plodovima)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la nevenera » 17 vel 2010, 14:49

hvala, i mislila sam se da to ne dajem ali kao me pogledala sam se zapitala. pitala sam danas i pedijatricu i ona mi je rekla da ih dam nekome.
ja sam na UN dijeti pa ću ih jesti kad su kolači :lol
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Liv Tyler » 17 vel 2010, 15:21

Ja vas ovdje posjećujem po prvi put, na preporuku jedne ljetnice 2009. imam nekoliko pitanja, budući da mi je sa G bilo skroz drugačije. naime, ona je sve prihvačala i sve pojela, nakad više nakad manje. nije bila izbirljiva. sada s J ide sve puno teže, on sve kategorički odbija. što da radim, s čime da probam što da miksam zajedno, kad da stavim obrok...??? molim vas, pomozite!
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la tanjabb » 17 vel 2010, 19:07

Prvo cu ti reci da je sasvim normalno da dijete do neke dobi odbija dohranu.
A sad napisi malo vise, kada ste zapoceli s dohranom, je li beba dojena ili na AD, kako se deblja, sta si mu do sada nudila....
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Arkana10 » 17 vel 2010, 21:24

I J odbija dohranu, t.j. on glasno protestira, a mm misli da je on zadovoljan sa hranom. Danas je prosla riza sa mojim mljekom, mozda 2-3 zlicice, nakon toga doji jako puno. Ja jos ne brinem.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 17 vel 2010, 21:38

riža je i nama prva dva tri dana išla na žličice. i jako je sisao iza toga. jel povraćao opet?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Liv Tyler » 17 vel 2010, 23:59

evo ovako; J je isključivo dojen na zahtjev do šestog mjeseca svog života.
sada ima oko osam kg i prosječno je dobivao oko pola kg zadnja tri mjeseca. prva tri i malko više. nadohranu smo počeli isprobavati kada je prošao šest mjeseci i tjedan dana. do sad smo isprobali mrkvu, jabuku, krušku, palentu, griz i rižu. jabuka i kruška su mu odmah jako zasmetale pa smo njih odgodili za malo kasnije. a ovo sve drugo više izbaci iz usta nego što proguta. za nijednim okusom i nije baš oduševljen, tj bez obzira jeli slatko, kiselkasto ili bljutavo on je pokazao istu reakciju ne sviđanja. količine za prvu probu od svakog ovog okusa su mu bile oko tri male čajne žličice, i to sam puno rekla. gustoču pokušavam regulirati koliko god mogu, trudim se da je što vodenastije da bolje klizi. vodu obično normalno prihvati nakon svakog pokušaja hranjenja i ciku, naravno. totalno je nezainteresiran, a kad mi odrasli nešto papamo onda nam vuče ruku prema svojim ustima kao da bi kušao ali kad mu dođe unutra, pljujue. treba li u ove kašice dodavati još nešto da bi mu bile privlačnije za jelo ili...? npr. moje mlijeko da bi mu možda okus bio poznatiji? za sada mu ništa nisam mješala tako da se odmah utvrdi ako je na nešto alergičan ili mu smeta kao što se primjera radi pokazalo sa kruškom i jabukom.
nadam se da sam uspjela dočarati naše pokušaje i promašaje i molim pomoć.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la tanjabb » 18 vel 2010, 00:08

Da, probaj mu u zitarice (riza, proso, palenta) dodati malo svog izdojenog mlijeka. To inace nije potrebno ako dijete prihvaca dohranu ali tvome ocito nije bas mila.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la MaminMacak » 18 vel 2010, 00:55

gustoču pokušavam regulirati koliko god mogu, trudim se da je što vodenastije da bolje klizi.

Moj negoduje kad mu je prerijetko, ne voli da ima ikakvih komadica, ali ne smije biti niti tekuce.
Tako je npr kod nas, pa samo kao ideja za kombiniranje ;)
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la dancica » 18 vel 2010, 15:27

Prvo pozdrav jer sam nova mama na ovom forumu. Nemam pitanja, već sam se samo došla zahvaliti moderatoricama i curkama na ovom topicu. Prije početka Miine dohrane pročitala sam brošuru o dohrani, sve sa prve mrkvice, naravno isprintala tablicu dohrane, a šalabahter mi je bio Inin dnevnik dohrane. Otkrila sam puno novih namirnica koje do tada nisu bile u našoj kuhinji, polako ih i nama uvodim,malo je teže jer u kući ne kuham samo ja...
Mia je super prihvatila dohranu :joy i sviđaju joj se i sve te nove žitarice za koje sam prvi put čula od vas. Hvala vam, :) jer sam na ovom forumu našla sve odgovore na pitanja u vezi dohrane! Nadam se da post nije predugačak??!
D. 2000. velika maza
D. 2001. princeza
M. 12.06.2009. mala princeza
dancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 19 vel 2010, 15:42

evo me nakratko sa pitanjcima. kad se mogu pir i quinoa i kako se spremaju? amaranth namočim večer prije i kuham 40- ak min pa pomiješam sa povrćem ili voćem, el tako i proso i basmati rižu? jeli bolja za početak smeđa basmati riža od bijele ili je svejedno?
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la nevenera » 19 vel 2010, 17:07

koliko vidim iz tablice, dinkel pir i quinoa su od 7 mj. što se spremanja tiče (kopiram s topika o žitaricama) quinoa - 2:1 - 25min. za pir ne znam.
amaranth se ne moči. riža se samo moči dan prije. ne kuha se puno, 2,5:1 - 25-30min, i treba ga staviti više jer se zalijepi.

mislim da je svejedno koja je riža. meni se basmati pokazala super, blaga okusa, dosta se skaši ali nije prerijetka.

što se kombinacija tiče- mislim da može sve sa svačim. ja do sad nisam gledala i miješala sam i voće s povrćem. prvo se proba par dana nova namirnica a onda se kombinira s onim s čim je već upoznat. tako je tin jeo krušku (kašicu) pa smo jučer kombinirali kruška- riža, a danas kruška-riža- amaranth. sutra sam mislila kruška jabuka mrkvica, pa kruška jabuka riža. a onda idemo na novu namirnicu proso.

nek me isprave i nadopune moderatorice ako treba. pogotovo ovaj dio s mješanjem i za pir.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la dancica » 19 vel 2010, 18:51

kika - ja sam za sada M. kuhala griz od pira na vodi i onda dodala voće, ali ja to radim odokativno.;
naravno da sam par večeri prije sebi skuhala na mlijeku da probam prije nego dam M.
S prosom sam se zeznula što sam prvo kupila pahuljice od prosa-smrdile po užeglom, pa ih bacila i kupila proso koji se super raskuha i M. se sviđa.
Danas je papala proso s tikvicom, pa je baka komentirala: "znam da nije fino"
D. 2000. velika maza
D. 2001. princeza
dancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 19 vel 2010, 18:54

Nevenera, sjedni 5.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Liv Tyler » 19 vel 2010, 19:55

ok, krivo sam razumila za amarant. znači, samo se skuha bez prethodnog namakanja. jedva čekam probati, javimo se još.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la TinkiVinki » 20 vel 2010, 00:04

Kod nas dohrana ide dobro. Za sada smo isprobali rižu, mrkvicu, jabuku.
Idemo polagano jer je imao već alergiju na neku moju hranu dok je samo dojio.
Počela sam sa smeđom rižom, ali to nikako nije prolazilo, pa basmati, pa obična bijela, pa rižine pahuljice konačno upalile (Milupine). Pa sam onda išla nazad, nakon što je prihvatio pahuljice, bijelu rižu, pa basmati i danas je konačno prošla i smeđa i to sa dosta komadića (popraćeno sa ammmm-ammmm-njammmmm :mrgreen ). Na jabuku samu reagira kao na otrov, ali otvara usta i govori ammmm, a faca prestrašna! :lol Ali ako je s rižom sitno naribana ili mrvicu prokuhana ide super.
pitanje:
sada pojede oko 5 velikih jušnih žlica, to mi se čini ok količina. Nakon obroka mu se prispava, ali nema šanse da zaspi prije nego slisti i punu cicu i doslovno se najede do grla. Onda spava! Da li bi s povećanjem količine na žličicu trebala pokušati izbaciti taj podoj iza jela?! On je sit, nemre zinut, ali valjda iz navike cica. I ne pušta do zadnje kapi... :mrgreen (da ne bi bilo nesporazuma, nije meni problem dojiti, dapače! ;) , samo pitam da mu ne bi bilo previše papice za bušicu)
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamino sunce » 20 vel 2010, 01:06

ja dajem proso koji je super brzo se skuha 20-25 min i ugusti se fino...
na početku dohrane sam gadno pogrješila i sad to pišem da budem (loš) primjer svima koji kreću sa dohranom...i ne ponove greške...
poslušala sam savjet ped. i sa 5 mj i 10 dana počela sa sokovima mrkva jabuka kruška... to je stvorilo vjetrove i počeo se buditi po noći...e onda druga greška...dala sam rižine pahuljice hipp u mom mliku navečer..da bolje spava.... to ga je tako začepilo da nije 9 dana kakao...
e onda sam počela davati vočne kašice ujutro i to krušku i marelicu i šljivu da ga otvori...počeo je bljuckati jer mu je to sve bilo previše i prerano...a nije kakao...i plakao bi jer ga je mučila probava...ped. je mislila da je gladan da mi nestaje mlika i uvela sam adaptirano iza svakog dojenja. popio bi nekad 10 nekad 50 ml...i počeo odbijati ciku!!!.. ratovali smo 3 dana i davala sam mu ad na žličicu....
i onda sam rekla dosta!! prestala sam sa svime i stavljala ga na ciku svakih pola sata dok god je nije opet prihvatio...i nakon 10 dana sam počela ispočetka... ali sa prosom i to po 2-3 žličice .... pa tako 5-6 dana ..pa amarant... pa riža kukuruz(nestle arkana :oops: ) pa voće pa povrće do sada sam uvela 12 namirnica...
savjet: stvarno idite polako
naša mrvica 18.7.2009.
mamino sunce
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Liv Tyler » 20 vel 2010, 22:48

mamino sunce naši nas pedići katkad znaju tako lijepo zeznuti da je to milina. samo ti prati svoje dite i po njemu se ravnaj, najbolje će ti pokazati kako i kad. a što se tiče sporog uvođenja nadohrane, slažem se da treba polako, imaju cijeli život za probu. pa i ja tek sad probavam neke stvari po prvi put sa svojim klincima. mi čemo sutra amarant staviti na meni.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la nevenera » 21 vel 2010, 15:25

ja sutra uvodim drugi obrok. :znoj oko 9 sam mislila jabuku, a oko 12 uvodim proso. nisam još isprobala sve namirnice iz prve skupine pa ostajem još tu.

pitanje- kupila sam palentu, eko i piše na pakiranju da se kuha 30 minuta. kako to ide, koliko i s čim, vodom?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Arkana10 » 21 vel 2010, 21:20

nevenera je napisao/la:riža je i nama prva dva tri dana išla na žličice. i jako je sisao iza toga. jel povraćao opet?

nije, bilo ok.
onda smo 2-3 dana sa prosom, on ubaci u usta, pa drzi u usta, pa negoduje, pa pljuvne van i opet nasisavanje.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la dancica » 21 vel 2010, 22:36

nevenera-palentu kuhaš na vodi, samo rijeđe nego za odrasle
D. 2000. velika maza
D. 2001. princeza
dancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 21 vel 2010, 22:47

mi krećemo sutra s glutenom, skupih hrabrost. Alnatura griz s voćem za doručak.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mamino sunce » 21 vel 2010, 23:58

ja sve žitarice kuham na vodi jedino ako baš-baš neće onda dodam malo mlika.
krumpirić koliko ste stari? M. je 7 mj i ja razmišljam o glutenu ali neznam što bi prvo...
recite mi kad skuhate previše žitarica ili voća-povrća dali bacite ili ostavite u friž. za sutra?
naša mrvica 18.7.2009.
mamino sunce
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dancica » 22 vel 2010, 00:09

mamino sunce-mojoj M. sam prvo dala griz od pira,pa zobene pahuljice
hranu ne ostavljam za sutra ili ja pojedem ili bacim
D. 2000. velika maza
D. 2001. princeza
dancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamino sunce » 22 vel 2010, 00:17

i ja sam mislila na zob ali mi je ona neoljuštena tako grubo izgledala... znači pahuljice? a što ih kuhaš ili namakaš ili?
naša mrvica 18.7.2009.
mamino sunce
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.