Sada je: 28 svi 2026, 20:35.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la silki » 09 lis 2009, 21:38

Mica je napisao/la:I sad čitam...znači crveni luk ide od početka dohrane?

da.
vidi tablicu - viewtopic.php?f=40&t=29228
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la znatiželjna_505 » 10 lis 2009, 17:00

eto baš me ova tema privukla na ovaj forum ...pa pozdrav svima....

ne mogu vjerovati da sam pročitala svih 48 stranica....jedina pogreška je kaj nisam zapisivala....
ja se pripremam za početak pa skupljam informacije... mislim krenuti za kojih 2 tjedna. sad smo 5 mj i 5 dana.

globalni zaključak je da krećem s prosom i koliko sam shvatila za male bebače kuham ga 40 min i to je to.....dajem npr. 4 dana pa zatim ću mrkvu.....opet par dana i onda mješam to dvoje...

još jedno pitanje: Katja jede dosta pravilno, na ad-u je. Jede u 8 - 12 - 16 - 20. Kad joj nudim krutu hranu? jel oko 10, a s ad-om nastavim kao i inače sva 4 obroka ili da joj nudim kasnije bliže 12 pa u 12 da joj nudim mlijeko i onda kolko popije...
trepuša Katja 05.05.2009.
znatiželjna_505
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Malena šarena » 12 lis 2009, 18:59

silki je napisao/la:malena, ajd za početak pročitaj brošuru : okus ljubavi - brosura o dojenju i dohrani
i tablicu dohrane : viewtopic.php?f=40&t=29228

imate vi još vremena za sve proučiti.
:mah

ne otvara mi se brošura,a link sa tablicom,tj tablicu sam prvo i pročitala kad sam došla na forum!
tnx ;)
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la silki » 12 lis 2009, 19:33

meni otvara najnormalnije. brošura je u pdf formatu možda zato :dunno
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Malena šarena » 12 lis 2009, 21:28

silki je napisao/la:meni otvara najnormalnije. brošura je u pdf formatu možda zato :dunno

a eto možda zato iako nemam pojma što da uradim da bi je pročitala :D
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la franika » 16 lis 2009, 00:08

Cure strucnjakinje ovdje, molim lijepo ako mogu neke upute o tome koje zitarice koristiti i kako ih pripremati prije nego ih pomijesam sa npr. povrcem? Ja sam do sada jedino koristila rizine pahuljice i kasnije rizu i krumpir za dodati uz povrce(govorim o nadohrani mojih starijih klinaca kada su bili bebe) no sa Leonom bi htjela isprobati i ove neke druge zitarice o kojima se ovdje govori. I zanima me koje dobro pasu uz povrce, koje bolje pasu uz vocnu kasicu, kako i koliko dugo se koja zitarica kuha, di ih nabavljate...uglavnom pokoji receptic (ali onak detaljnije jer sam totalni analfabeta po tom pitanju :oops: ) ak moze!? :buket

Katja jede dosta pravilno, na ad-u je. Jede u 8 - 12 - 16 - 20. Kad joj nudim krutu hranu? jel oko 10, a s ad-om nastavim kao i inače sva 4 obroka ili da joj nudim kasnije bliže 12 pa u 12 da joj nudim mlijeko i onda kolko popije...

Ja sam sa svojima krenula ovako:
prva kruta hrana je bila vocna kasica koja je isla u zamjenu za prijepodnevni medjuobrok (znaci oko 10 ujutro). To su jeli od kojih 4 mjeseca do 6 mjeseci zivota (znam, znam, prerano po sadasnim teorijama, al onda nisam znala za forum :mrgreen: ) s time da su na pocetku jeli malo vocne kasice a ostatak bi dobili AD na bocicu i to tocno onoliko koliko je trebalo da ukupno pojedu kasice+ad-a koiliko su prije jeli samo AD. To znaci da ako ti bebac npr. pojede 100ml kasice a inace je za taj obrok jeo 180ml ad-a, onda mu iza kasice das jos 80ml ad-a. Ostali obroci su bili AD na bocicu.

Sa 6mj smo zamjenili bocicu u vrijeme rucka sa povrtnim kasicama na zlicicu, po istom principu kao gore opisano. Dakle sa 6 mj smo imali jedan kompletan obrok na zlicicu te drugi obrok(rucak) kombinacija zlicice i bocice.

Sa 7mj. smo imali dva kompltena obroka na zlicicu (jutarnji medjuobrok-voce te rucak-povrce) Sa 7mj. smo onda samo dodali u povrtni rucak jos i meso i tako je to islo do 8mj.

Sa 8mj smo umjesto popodnevnog medjuobroka na bocicu, uveli popodnevni medjuobrok na zlicicu (baby keksi+ad, mlijecne kasice na zlicicu i sl) tak da je sa 8mj imao 3 obroka na zlicu a bocica je ostala za dobro jutro i laku noc.

Onda smo postepeno i iz jutarnjeg obroka izbacili bocicu i uveli mlijecni obrok na zlicicu (mislim da je to bilo sa nekih 10mj) a bocice za laku noc se duuugooo nismo mogli rijesiti (narocito kod Frana me sram napisati do kada :mrgreen: )
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 16 lis 2009, 08:42

Franika, sve ti je to stvar ukusa. Kod beba se može kombinirati i ono što je nama nespojivo... Al općenito mnoge žitarice mogu i uz povrće i uz voće. Npr. pirov griz je super s voćem, a pir možeš ukuhati i u neku juhicu (i poslije daš povrće, eventualno meso i pir koji se raskuhao), bilo u zrnu ili griz da "poveže". Proso isto tako - dobro se raskuha i u zrnu i u pahuljicama, a može i u slatkim i u "slanim" (mislim povrtno/mesno/ribljim) kombinacijama. Ovisno o tome uzmeš li cijelo zrno ili pahuljice ili griz neke žitarice, mijenja se vrijeme kuhanja.

Ja kuham žgance/palentu (alnatura) 10-ak minuta, a tak i zobene i prosene pahuljice (isto alnatura). Griz (pšenični ili pirov) je brže gotov. Cijele žitarice sam radila do sad proso, quinou, amarant - oko pola sata. Ovo zadnje dvoje radim dosta rijetko.

Bojim se da ti za detalje neće preostati drugo nego pročitati ovaj topic od početka, jer se masa toga više puta već spominjala. Probaj s pretražnikom - upišeš naziv žitarice koja te zanima, pa će ti izbaciti dosta o njoj odgovora. :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamuška » 16 lis 2009, 13:17

imam je pitanj-bila sam jučer u dm-u i kupila tjesteninu od pira
piše:proizvedeno odsviježe samljevenih žitarica iz kontroliranog biološkog uzgoja
sastojci:brašno pira iz eko uzgoja
--od kad bi se to moglo davati.znam da je tjestenina od 11mj dali se to odnosi i na ovu tjesteninu ili???
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la znatiželjna_505 » 16 lis 2009, 13:44

FRANIKA - hvala ....... mi nismo imali međuobrok tj imamo ta 4 hranjenja (8-12-16-20)..... po tome bi onda Katji dala jesti kašicu u 12 pa koliko pojede i onda dodala ad do količine koju inače konzumira npr. 50 mililitara kašice i 130 mililitara ad. Jel tak?

apropo recepata za žitarice....... ja s Katjom kanim krenuti s prosom i pročitavši cijelih 48 strana ovog topika došla sam do zaključka da bi možda mogli otvoriti novi topic SAMO za recepte za kašice od žitarica. Te informacije sam najviše tražila a razasute su po cijelom postu.... znači koliko se kaj kuha s kolko vode i slično....
znatiželjna_505
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la franika » 16 lis 2009, 15:04

došla sam do zaključka da bi možda mogli otvoriti novi topic SAMO za recepte za kašice od žitarica. Te informacije sam najviše tražila a razasute su po cijelom postu.... znači koliko se kaj kuha s kolko vode i slično....

Apsolutno se slazem! I meni kao pocetnici trebaju svi detalji, omjeri: koliko vode-koliko zitarica, vrijeme kuhanja isl...

I imam jedno pitanje! Upravo sam kupila u DM-u proso-u obliku je sitnih sitnih kuglica. Jel to onda spada u prosene pahuljice ili su to cijele zitarice prosa? Ja nisam vidjela u DM-u ni jednu drugu varijantu prosa osim ove koju sam kupila, ali mi nikak ne bi pasalo da je to cijela zitarica jer mi je predugo da ga moram kuhati pola sata. Na uputama inace pise da se kuha cca 5 min i onda ostavi 10 min da nabubri. Jel se onda ipak radi o pahuljhicama?

I drugo vazno pitanje koje mi nikako nije jasno. Pise na etiketi od prosa da je proizvodjacAlnatura,Bickenbach, Njemacka a onda pise da je zemlja porijekla: KINA!! :strah A ja se grozim svega iz Kine!! Kaj im to znaci, jel zna netko?
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tratinčica1711 » 16 lis 2009, 15:33

franika je napisao/la:
I imam jedno pitanje! Upravo sam kupila u DM-u proso-u obliku je sitnih sitnih kuglica. Jel to onda spada u prosene pahuljice ili su to cijele zitarice prosa? Ja nisam vidjela u DM-u ni jednu drugu varijantu prosa osim ove koju sam kupila, ali mi nikak ne bi pasalo da je to cijela zitarica jer mi je predugo da ga moram kuhati pola sata. Na uputama inace pise da se kuha cca 5 min i onda ostavi 10 min da nabubri. Jel se onda ipak radi o pahuljhicama?

jesi to kupila Alnaturine? I ja isto, al sam ja misla kuhati na mlijeku (AD), ali ne znam kako..pa pomagajte...... ja mislim da to nisu pahuljice
e da- jučer mu kuhala, al na vodi..uglavnom nije oduševljen..čini mi se da mu je prezrnato... :conf Al mene zanima, kako proso djeluje na stolicu? Danas mi se jedva, ali jedva pokakio.. (ja sam mu izvukla govance koliko je bilo tvrdo, jadničak :( )
F- 2009. :belji
L- 2012. :mali
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la znatiželjna_505 » 16 lis 2009, 15:59

sve kaj sam ja čitala veli da proso otvara...... hm.......skroz više ne znam kaj da mislim
znatiželjna_505
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la znatiželjna_505 » 16 lis 2009, 16:00

i mislim da bi trebalo ako su pahuljice pisati prosene pahuljice ili već koje su pahuljice........
znatiželjna_505
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la cakorka » 16 lis 2009, 16:25

Neznam kakve su ti te pahuljice pa zrnasto,ja kupujem od alnature baby-pahuljice,dodu u kutiji,preliju se malo ohladenom prokuhanom vodom,ima na kutiji recept kako ide sa mlijekom ja nisam probala jer moja nekoristi mlijeko.
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la franika » 16 lis 2009, 18:12

od alnature baby-pahuljice

Te nisam vidjela! jel to mozda na baby odjelu sa hranom jer tamo medju ostalim Alnaturinim proizvodima ih nisam vidjela.

Tratincica, da kupila sam proso od Alnature. onak u prozirnoj vrecici, zute sitne kuglice.

A da mi jos netko pojasni ono zakaj pise na njima da je zemlja porijekla Kina a odmah iznad pise da je proizvedeno u NJemackoj?! :conf
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 16 lis 2009, 20:13

Možda proso neobrađeno (neoljušteno) dolazi iz Kine u Njemačku i oni ga onda obrade (oljušte, operu ili slično). Al ne treba biti previše sumnjičav prema eko-proizvodima iz kine - oni tamo imaju jako velike komade totalno netretirane zemlje, u biti idealne uvjete, a u njemačkoj ih dosta strogo kontroliraju.

Što se tiče prosenih kuglica od alnature - to je proso u zrnu. Da li ćete ga kuhati 40, 30 minuta ili kraće ovisi o bebaču - na početku je dobro skroz ga raskuhati i kuhati u više vode, da se baš "raskaši", a kasnije možete i u manje vode i kraće.

Od alnature postoje i prosene pahuljice, one izgledaju slično kao i zobene samo su svjetljije - kao spljoštena zrna. One se isto moraju kratko prokuhati, odn. bar je meni tak bilo bolje za malog.

A od Babylove-a postoji prosena kašica odn. pauhuljice - al industrijske - izgledaju poput lino pahuljica, al nemaju šečera dodanog niti ičeg sličnog, one se samo umiješaju u toplu, prije toga prokuhanu vodu. Mogu se miješati s adaptiranim ili kravljim mlijekom (po uputama) i s voćnim kašicama. To vam stoji tam gdje su i lino-hrane i adaptirana mlijeka.

Btw. adaptirano mlijeko se ne preporuča kuhati, pa tako nije ni preporučljivo proso kuhati na adaptiranom. Ako želite tako miješati žitaricu s adaptiranim, skuhajte odvojeno žitaricu u vodi, može i malo gušće, pa onda dodajte adaptirano koje ste pripremili na klasičan način. ;) :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Rogue » 16 lis 2009, 20:21

Diami je napisao/la:Btw. adaptirano mlijeko se ne preporuča kuhati, pa tako nije ni preporučljivo proso kuhati na adaptiranom. Ako želite tako miješati žitaricu s adaptiranim, skuhajte odvojeno žitaricu u vodi, može i malo gušće, pa onda dodajte adaptirano koje ste pripremili na klasičan način.

definitivno bi se slozila, na adaptiranom nikako kuhati.
ja sve mjesam s AD pripremljenim kao inace za piti.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 16 lis 2009, 20:39

E da, zaboravih - nas proso isto zatvara. I to dosta. Pa ga zato jedemo u kombinaciji s tikvicama ili drugim otvarajućim povrćem ili voćem. :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la franika » 16 lis 2009, 22:57

Diami, hvala ti, puno si mi pomogla!
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tratinčica1711 » 16 lis 2009, 23:03

Rogue je napisao/la:
Diami je napisao/la:Btw. adaptirano mlijeko se ne preporuča kuhati, pa tako nije ni preporučljivo proso kuhati na adaptiranom. Ako želite tako miješati žitaricu s adaptiranim, skuhajte odvojeno žitaricu u vodi, može i malo gušće, pa onda dodajte adaptirano koje ste pripremili na klasičan način.

definitivno bi se slozila, na adaptiranom nikako kuhati.
ja sve mjesam s AD pripremljenim kao inace za piti.

pa da..mislim, nisam niti mislila doslovno kuhati na AD, znam da se ne smije podgrijavati niti kuhati..samo nisam znala kad dodati AD.. hvala na pomoći, javim se ja opet :dada
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Malena šarena » 17 lis 2009, 09:48

hm,pa ne bih se složila da nešto otvara ili zatvara,to je pregeneralno za reći jer ne prihvači svaki organizam isto istu hranu.
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tratinčica1711 » 17 lis 2009, 11:56

Naravno da je individualno, zato sam i pitala kako kod drugih djeluje ta namirnica..i samo se Diami izjasnila da ih zatvara..nitko ne govori o generaliziranju..ali uglavnom npr. kruška, šljiva otvara, a banana zatvara..kažem uglavnom..
tratinčica1711
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 17 lis 2009, 11:58

pa da, moju proso otvara :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la znatiželjna_505 » 17 lis 2009, 12:30

eto.....počeli smo.
Skuhala sam proso (40 min s komadom kombu alge) i protisnula kroz sitnu cjediljku. Tekstura je stvarno bila dobra npr kao puding, onak želatinozno. dodala sam ipak malo komadića da se uči. inače jede u 12 pa sam joj proso dala u pol 12. Rezultat: malo mrštenja, otvaranja usta kao da joj ide na povračanje, pojela možda 2 žličice ostalo je curilo na sve strane. zatim sam joj malo ad umješala u proso (da joj posladim, što sam htjela izbjeći ali nije išlo) a ni onda nije bila baš oduševljena. Nakon toga sam joj ponudila bočicu koju je s guštom i halapljivo pojela. Sutra ću joj dati malo ranije, strah me da ne prokuži da ak nece kruto da onda sigurno slijedi bočica.
znatiželjna_505
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Malena šarena » 17 lis 2009, 18:27

ček,jel ti to prvi put da joj daješ nešto osim mljeka? Proso?
pa super.
da da mogla bi skužiti da ako ne ide kruta da ide bočica.
ajd sretno,i mene to čeka za dva mj. :/
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 17 lis 2009, 19:50

Ma za početak je to super. Sad će sigurno još i neko vrijeme dobivati bočicu iza, zato što još neko vrijeme neće usvojiti cijeli obrok, za to treba vremena.

A prije svega, u ovoj fazi je važno upoznavanje okusa, mnogo više nego količina.

U cijeloj prvoj godini mlijeko (majčino ili ad) ostaje glavna hrana, a ostalo je dohrana, upoznavanje svijeta okusa. :dada

Tak da samo opušteno!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la franika » 17 lis 2009, 23:43

Ja sam pocela dohranu sa vocnim kasicama (hipp-one bio). Prvo ih je jeo same i kada je unazad tjedan dana pojeo citavu staklenku od 125g i ja vidla da bi jos odlucila sam mu dodati rizine pahuljice. Dakle prvo sam od 50ml vode i 1 zlice rizinih pahuljica napravila kasu (ispala je onako sluzava i gusta) i u to mu umjesala jednu staklenku vocne kasice od 125g. jucer je to bila jabuka a danas sljiva. Kolicinski je to onda ispalo oko 200ml sto otprilke odgovara kolicinii AD-a koju sada pije (190ml). i bome smazao je jucer sve, a danas je ostavio mozda 3 zlicice. Uz to je jucer pio vodom razrijedjeni sok od jabuka a danas isto tako razrijedjeni sok od jabuke i sljive (sve HIPP) i pokakio se danas ko licanin, nakon kaj jucer uopce nije kakao.

Od kojih zitarica bi mu jos pahuljice mogla dodati u vocne kasice?

A koje zitarice prepurucate za povrtne kasice sa kojima krecemo kada napuni 6mj?
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 18 lis 2009, 00:51

franika - pa sve piše u tablici, mislim na to koje žitarice mogu ići od početka
znači, osim riže koju si već dala, može i palenta, proso te amaranth
sve se može miješati i s voćem i s povrćem iako meni osobno amaranth bolje leži s jabukom nego s npr. brokulom
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la znatiželjna_505 » 18 lis 2009, 09:49

malena šarena - Je, prvi put sam joj jučer dala dohranu, proso.
Danas opet kuham ali sam skužila da ak kuham 40 minuta, trebam više vode, dodavala sam ju tjekom kuhanja jer je proso upilo sve kaj sam napočetku dodala. Jucer sam od silnog uzbuđenja zaboravila popržiti proso pa bum danas. Ponudit ću joj oko 11 proso, a oko 12 bočicu s ad-om. Bum joj danas ponudila i malo vode.... inače do sad sam joj svega nekoliko puta ponudila onaj instant čaj te uglavnom vodu ali nije oduševljena nikad bila ni s jednim ni s drugim..Ja inače samo pijem vodu, nikakve sokove pa se nadam da bu na mene. :D
Nije još kakala, ali ona inače preskaće po dan ili dva, tak da se nadam da je nebu zatvorilo. Ubacila sam i komadičak kombu alge dok sam kuhala proso.
znatiželjna_505
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 18 lis 2009, 09:55

Ja sam se jako neugodno iznenadila kad sam čitala sastav tih instant čajeva. Nisam ih ni planirala davati, jer znam da su pune šečera, al sam jedan dobila na poklon i pročitala - a ono na prvom mjestu šečer, pa glukoza, pa još ovo i ono, i onda na kraju piše npr. 2% kamilice ili koje već biljke... Nije ni čudo da od toga odu zubići...

Karlo hoće vodu, iako na početku nije htjeo osim dva, tri gutljaja. Sad popije deci ili deci i pol tijekom dana, al on još i dosta doji, pa mu je to onda i dovoljno dodatne tekućine.
Diami
ne stignem sanjati

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.