Sada je: 01 svi 2026, 10:16.

pitanja dojilje s iskustvom-je li normalno

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

pitanja dojilje s iskustvom-je li normalno

PostPostao/la bubamarka » 29 stu 2007, 17:23

mene muči nešto što je suprotno onom što muči većinu novih majki;

jel moja beba jede premalo, a ipak je zadovoljna?

po svemu sudeći se čini da ne:
- spava skoro čitav dan,
- po noći se ne budi često
- cendrav je samo ako ga treba presvući ili nije podrignuo
-stolica je zlatne boje, ponekad i nekoliko puta dnevno
- dojim ga svaki put kad se probudi

ali, dojenje traje svega par minuta, ne uspije isprazniti ni jednu cicu (koje su BTW skromne veličine),
a pri tome se ne mora čak ni pomučiti jer, kad povuče, mlijeko krene samo, tako da se najčešće zagrcne, a onda samo liže dok mu ostatak curi niz obraze
nakon minutu dvije izbaci cicu i najčešće zaspe te nema šanse da mu je više uguram u usta

po ovome ispada da pojede jako malo mlijeka, a što je najgore između ovakvog hranjenja prođe i nekoliko sati

po svim znakovima nije gladan, a po opisu hranjenja ispada da mora biti ( rođen je kao relativno velika beba (3800 g) )

strah me je da mi se ne smanji količina mlijeka, ali se ne usudim ni izdajati jer me opet strah da će mi višak koji izdojim kasnije faliti ako ogladni (tako se vrtim u krug)

drugo pitanje; je li itko ikad dobio nekakvu alergiju na bradavicama; nisu ragade već se pojavi kao urtikarija na aureolama oko bradavica i svrbi

ako tko ima slična iskustva - javite
Dorotea 11.07.04.
Mihael 17.11.07.
bubamarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 29 stu 2007, 18:01

urtikarija može biti i od širenja kože koju beba dodatno nadražuje sisajući. mene je jako svrbilo par centimetra dalje od areole.

što se vašeg sisanja tiče, očito je da je malac lijen i da niste našli položaj koji mu paše. ako imaš jaki LD probaj sa položajem nogometne lopte.
ako ima problema sa stomačićem neka mu glavica bude malo višlje od nogica.

je li imao povišen bilirubin pa je zato pospan ili je takav karakter? ako se nije lijepo najeo, ponudi mu opet nakon dva sata čak i ako ne traži ili spava. mnoge bebe automatski love bradavicu kad im dotakne usne i počnu vuči i u snu.

i da, vi ste još friški i nemaš razloga za brigu. vrijeme uhodavanja još traje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 29 stu 2007, 18:03

je li imao zuticu?

po kolicini stolica izgleda ok. jeste li ga vagnuli nakon izlaska iz rodilista?

ako zelis povecati kolicinu mlijeka izdajanjem, ne moras se bojati da neces imati ako ogladni, jer se mlijeko stvara neprestano. znaci, ako sad ispraznis skroz jednu dojku, u drugoj ima za barem jedan podoj. pa dok to isprazni, u ovoj opet ima itd itd. ali neam potrebe za povecavanjem asko dijete dobiva dovoljno.

ako je uspavan od zutice, zato pitam za zuticu, onda ne trazi koliko bi trebao i tu bi trebalo intervenirati i vidjeti koliko je dobio

svrab na bradavicama moze biti od soora, jesi li proucila simptome? ima li malac bijele naslage u ustima?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Maslacak » 29 stu 2007, 20:11

Pokusaj sa metodama budjenja- ja sam ih zaboravila, ali kad sam rodila J. su mi ih pokazali u rodilistu.. On je isto tako zaspao nakon par minuta cickanja i onda sam ga morala buditi da nastavi dojiti- skinula bi mu carapice pa mu masirala stopala- cini mi se i usnu resuicu... ali ne sjecam se vise!
Samo nemoj dozvoliti da prodje previse vremena izmedju podoja- tako mali bebci moraju papati svakih 2-3 sata... :mah
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bubamarka » 29 stu 2007, 21:11

imao je laganu žuticu,ali nalazi su bili prihvatljivi

stvar je u tome što meni nije jasno jeli on zaista u par minuta uspije pojesti dovoljno jer po svim pokazateljima - nije gladan

ja mu uvalim cicu čim se počme razbuđivati, jer kad je u dubokom snu - nema šanse
probala je i dječja sestra u rodilištu i nije joj uspjelo

možda je sve zapravo u redu(tražim problem gdje ga nema :roll: ), samo se zamislim kad čujem da od prijateljice maleni uz to što isprazni cice još mora dobiti i bocu

i zato čekam da netko ovdje kaže: da, tako je i kod mene

i prvu bebu sam dojila na zahtjev, spavala je gotovo čitave noći, nisam je nikad budila za dojenje pa je u prvom mjesecu dobila 1600 g

valjda imam visokoenergetsko mlijeko ;-)

što se tiče bradavica, moguće da su gljivice, ali usta su mu čista, provjerila je i patronažna
Dorotea 11.07.04.
Mihael 17.11.07.
bubamarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Barbi » 30 stu 2007, 09:12

Evo bubamarka, tako je bilo i kod mene s drugim djetetom.
Ona je cicala par minuta, zaspala i spavala sigurnih 3 sata a ponekad i duže. Tada bi opet jela i opet zaspala. Po noći se budila jednom. Govorimo o periodu od prvih mjesec i pol otprilike.
Ja se nisam zabrinjavala uopće jer je imala dovoljno mokrih i pokakanih pelena i općenito mi je djelovala zadovoljno i dobro. Ali u odnosu na moje prvo dijete koje je prvih mjeseci života cicalo svakih pola sata i podoji su trajali i po sat vremena ovo mi je bilo totalno iznenađenje. :dunno

Očekivano, ona je dobivala puno manje na težini u odnosu na prvog cicača. Prvi je mjesec jedino dobila kilu, svaki sljedeći puno, puno manje. Ne znam točno koliko jer smo bili dugo na moru pa smo preskočili jedan pregled, uglavnom za iduća dva i pol mjeseca dobila je cca 900 g.
Dojena je na zahtjev, od mjesec dana starosti spavala je cijelu noć.

Tek nakon godine dana počela je dobivati više na težini jer je otkrila sve čari klope. :mrgreen:
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la NatasaM... » 30 stu 2007, 16:39

Ako ima 6 mokrih pelena (barem 30 ml mokrace u peleni), a od tih 6 mu 3 moraju biti jos i pokakane (stolica 2.5 cm i veca) - nemas se sto brinuti.
NatasaM...
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Helena71 » 30 stu 2007, 17:02

Mi smo isto friski - sad nam je mjesec dana.
Drugi tjedan je jako dugo spavala, znalo bi proci po 4-5 sati po danu i jednom 8 sati nocu izmedju dojenja i taj tjedan nije, cini mi se, nista dobila na kilazi (na digitalnoj vagi se vagnem s njom u suhoj peleni i bez nje) a vidjela sam i da kaka puno rjedje nego prvi tjedan. Potrefilo se da se tad povukao i visak mlijeka. Pa sam je odlucila buditi danju a ona se pocela i nocu cesce buditi i sad vidim da napreduje.
Razlika u odnosu na vas je ta da kad je na cici to bude minimalno pola sata. Moja nije imala zuticu.
Ne znam jel im to dodje faza kad manje jedu i treba li intervenirati :dunno
Moje trenutne metode su - budjenje po danu ako je proslo 3 sata od proslog obroka, podrigivanje vise puta u tijeku dojenja (lakse podrigne i manje mi pobljucka), brojim gutljaje :stup - minimalno pojede 150 gutljajcica ali navecer zna i 300 tj. obje dojke, ako skuzim da je ispraznila cicu (kad navre mlijeko ima samo za nekoliko gutljajcica) nudim drugu, ne dam joj spavati na cici dok mi se ne cini da je dosta pojela. I stvar sljaka :)
Mozda da ga probas jos koji put nagovoriti na istu cicu da to bude vise od par minuta :da?
A mozda nepotrebno brines :) Vagni ga svakih 3-4 dana, ako imas dobru vagu, morao bi nesto dobiti na kilazi.
:mase
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Trini » 09 pro 2007, 10:26

Bubamarka - moj stariji sin je dojio po pola sata i imao razmake hranjenja od 4 sata. Mladji je dojio u trajanju od 5-10 minuta, nakon toga zaspao i imao periode spavanja od 2-3 sata. Cinjenica je da je stariji vukao onako laganini, s gustom, a mali je bio energican, da bi me ponekad znalo dojenje i boliti.

Cesce je cendrao, ja sam bila puna mlijeka, ali sam se isto dosta zivcirala jer nije bilo te metode za njegovo budjenje jednom kad bi zaspao.

Ulgavnom, stariji je u mjesec dana dobio 1500 g, a mladji 1600g :shock: :shock: :shock: Nisam mogla doci k sebi.

Predlazem da je vazes kako bi se ti umirila, a ja sam sigurna da je malac sit i da je jednostavno energican tip :)
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Stefanova_mama » 09 pro 2007, 12:08

Ako je u pitanju zutica, pokusaj da ga sto vise suncas i izvodis napolje na sunce (cak i zimsko pomaze).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.