Sada je: 01 svi 2026, 14:39.

preporučeno izbjegavanje mlijeka i ml.pr,šećera,šta jesti???

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

preporučeno izbjegavanje mlijeka i ml.pr,šećera,šta jesti???

PostPostao/la dora0205 » 08 pro 2009, 17:30

Daanas smo bili na krvnim pretragama i savjetovani smo da izbjegavamo kravlje mlijeko,šećere a da malo više uvedemo zeleno povrće(koje Maroje uopće ne jede)...šta vi doručkujete,ručate i večerate, vi koji ste u takvim i sl. situacijama a da ne spominjem međuobroke!!!Hvala....
dora0205
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: preporučeno izbjegavanje mlijeka i ml.pr,šećera,šta jesti???

PostPostao/la Plusic » 08 pro 2009, 17:54

Vjerujem da ce ti Ina i druge cure dati super savjete o rizinom mlijeku i inim mlijecnim obrocima ;)

Ajmo cure pomozite da nahranimo mog malog necaka (koji je nazalost svoj probir namirnica izgleda pokupio na mene pa nista ne jede i samo muci svoju mamu :kiss )

:mah
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la tanjabb » 08 pro 2009, 18:29

Koliko je Maroje star?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Plusic » 08 pro 2009, 18:34

dvije godine i 7mjeseci :srca
(11mjeseci stariji od mog D ;) )
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Plusic » 10 pro 2009, 15:16

bas nitko?
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la pomikaki » 10 pro 2009, 15:37

hmmm... mi se hranimo s dosta mliječnih proizvoda, ali da sam u toj situaciji provi bi mi izbor bila zobena kaša na vodi ili rižinom mlijeku, s ribanom jabukom (na najsitnijem ribežu) i malo sjeckanih oraha ili badema, malo sjemenki (mislim da je sezam dobar za dodavanje kalcija), i drugim voćem

dobro bi bilo da ponekad pojede nešto ribe za dodatak proteina, može i neku konzerviranu za međuobrok (ja volim skušu, s malo domaće šalše od pomidora, maslinovim uljem, integralnim kruhom... moja to jede bez problema čak i s češnjakom, nadam se da će i Maroje to prihvatiti... kod nas ide i domaći sir u ovaj recept ali može i bez toga)

Za ručak bi bilo dobro da jede neko tamno lisnato povrće, kao kelj, blitva, brokula i slično, isto zbog kalcija. Ako ne voli, možda će jesti u obliku variva?
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pomikaki » 10 pro 2009, 15:40

PS. ako imate prilike svakako naberite korive i napravite varivo, jako je zdravo a puno blažeg okusa od kelja i blitve, meni je jako fino - samo boja je ekstra zelena :temp :faca
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Miki » 10 pro 2009, 16:25

sezam ima u sebi kalcija- naši prijatelji vegetarijanci redovno dodaju u prehranu neku sezam pastu iz bio&bio

da li morate izbjegavati samo mlijeko ili općenito mliječne proizvode?

alternativna "mlijeka" su rižino, zobeno i sojino
neki vegetarijanci imaju nekakvu spravu za pravljenje mlijeka iz žitarica, ali ne znam nikoga tko to ima
samo sam čitala o tome i činilo mi se interesantno u vrijeme dok još nisam uvela kravlje mlijeko - ali bilo mi je puno preskupo za kupiti iz zezancije, više mi se isplatilo kupiti par litara rižinog mlijeka

što se zelenila tiče - mi smo u toj dobi jeli samo jela zanimljivih imena
-"dipsijevu kremu" (špinat na mlijeku - to nam je bio fast food, brzo gotovo, nekad dodam kuhana jaja, nekad rižu, nekad samo kruh - ti možeš staviti rižino mlijeko),
-"šrekovu juhu" (krem juha od mesa i povrća smiksana štapnim mikserom - s graškom koji da tu bljakastu zelenu boju - i u to bi još ubacili one šarene kuglice za juhu i klopale su to samo tako)
-"lalina juha" (od kukuruza - ali ta je na mliječnoj bazi)
-"praščićeva krema" (griz sa crvenim voćem - dobije se roza boja)
-"tigrićeve palačinke" ili "tigrićevi sendviči" - na pohane tikvice ili kruh bi slagala meso pečeno meso rezano na trakice

uglavnom... imam 2 cure koje ne vole jesti, pa sam sva jela morala vizualno malo uljepšati i dati im imena iz trenutno aktualnih crtića uz obavezni dodatak "to dipsi jako voli jesti" :dada i sl)
i još uvijek to radim :mrgreen:
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Plusic » 10 pro 2009, 16:32

Miki :kiss
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la suzaks » 10 pro 2009, 21:25

Evo, ne znam kak je dijete s pijenjem gustih sokova...
U zadnje vrijeme zbog vlastitih zdrast. problema počela sam si miksat zelene-voćne sokove...
Odlične su kombinacije....i jako fine...
Npr. mandarina i peršun,
jabuka, kelj i liminov sok;
banana , kivi, celer list....
itd...itd...
...bezgranične su mogućnosti...
To se sve miksa u onim blenderima, al ja imam od štapnog miksera posudicu za sjeckanje luka i drobljenje orašatih plodova....male snage (300 W) i dobro ih razdradi...

Pokušaš, pa se može svašta nešto dodavati - prema okusima i željama, a možeš i proguglat za recepte...
Izvrsni su - imaš osjećaj ko da ti je navala energije istog trena!
A voće začudo en fermentira - brže se probavlja...
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Miki » 11 pro 2009, 10:02

suzo, uopće mi nije palo na pamet da bi taj mini blender mogao napraviti sok :klanja
ovo mi je pravo otkriće :klanja

da li onda još dodatno usitniš sa štapnim ili nije potrebno?

ovo mi je super super ideja :klanja

ja sam bila uvjerena da ne mogu raditi domaće sokove bez sokovnika.
ovaj blender nam služi za razno-razne kašice

samo mi uglavnom radimo s voćem i svježim sirom - ali može i bez (mi trpamo sir i jogurt jer nam starija slabo jede mliječne proizvode pa ih zamaskiramo gdje možemo)
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Plusic » 11 pro 2009, 12:16

suz i meni si sad dala super ideje ;)
ne bi mi nikada palo na pamet sa tom sjeckalicom praviti sok :dada
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la suzaks » 11 pro 2009, 18:39

Voće na ploškice (banana, kivi), kockice (jabuka, kruška) , ali ne presitno...
Povrće natrgat sukladno veličini ploški, kockica voća...
Pa mislim da i malo veći komadi nisu problem - onak da stAne...
,,,,jedino kaj je obično maximum 3-4 dcl - pa ako potrebuješ veću količinu... :dunno

Jedino ovisi kaj vam djeca vole - ak su osjetljivi na mrve , drrukčije strukture... :loce
Al treba pokušat!
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 11 pro 2009, 18:57

dijete nije al ja jesam :mrgreen:
neki dan napravio MSM sok od narance, mandarine i limuna - oni su pili tako svjez sok, a meni ga je cjedio dvaput ;)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la ivanaCH » 13 pro 2009, 22:09

sto se tice ovih sokova od povrca, ako ih dijete prihvati, treba obratiti paznju kako ce reagirati probava. Sokovi od sirovog povrca mogu dosta tesko pasti na zeludac.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la dora0205 » 16 pro 2009, 14:44

Hvala Vam svima na iscrpnim odgovorima ali Maroje neće ništa šta je zelene boje uopće....Pretjerano je izbirljiv, čak su mi sugerirali da ga malo izgladnim ali nemam srca jer i ovako već 2 god. trčim sa tanjurom za njim. Uglavnom, zobeno mlijeko je prihvatio, jede voće ali ručak je obavezno meso i meso....užas..kad se sjetim koliko je blitve,špinata i ribe pojeo...možda je neka faza ali mu se vidno diže želudac. U svakom slučaju, na analizi krvi se odmah vidilo da tare samo meso, da ne jede ništa zeleno, da jede premalo ribe...zanimljiv pregled....hvala svima....i pozdrav svima a veliki poljubac apetitljivoj djeci( i mom nećaku)... :kiss
dora0205
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.