Sada je: 17 tra 2026, 14:56.

Lijekovi protiv nocnog mokrenja

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: Lijekovi protiv nocnog mokrenja

PostPostao/la Mala Bornica » 23 sij 2009, 09:34

Jel moguce da mu sve ovo vidljivo bude ok a da on tako ne moze kontrolirati pisanje po noci?

a moguce je valjda. dr.c. nam je na prvom pregledu rekla kako neka djeca to jednostavno prerastu :dunno (oni koji nemaju problema sa mjehurom, bubrezima, cime vec).
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la medo14 » 23 sij 2009, 09:50

nama je na pregledima kod C. bilo sve ok, nema vidljivog uzroka. Malo me zbunjuje tj. vise ne znam sta bi, jer se svodi sve na povecanje terapije ili ev. mijenjanje lijeka. Prvo pola tablete, onda jedna i to sve kontinuirano jednu godinu. Ne zanam da li ima zabiljezenih nuspojava uzimanja tog lijeka.
Ja se sve nadam da smo mi u toj kategoriji da bude jednostavno prerasao to nocno mokrenje. :dunno
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la mama Gabi » 26 sij 2009, 10:54

Leon je isto imao fazu da je piškio doduše ne baš prečesto, iako mu je stjenka i mjehur ok i kupili smo aparatić. I ja sam mislila da njega nitko živ ne bi probudio, ali se zapravo u prvoj fazi ni ne očekuje niš drugo nego da se u 14 dana nauči buditi. I stvarno se Leon naučio buditi. Samo se on tako rjetko popiškio u zadnje vrijeme da u onu zadnju fazu nismo mogli ući - da se budi prije piškenja.

Sad se popiškio jednom u zadnja 4 mjeseca. Isto čuvam aparatić, za ne daj Bože, jer sam već nekoliko puta mislila da je konačno sve iza nas, kad eto ti opet problema....Sestra od Cvitkovićke mi je to komentirala da su djeca sa nestabilnim mokraćnim mjehurom jako osjetljiva na hladnoću, na stres....na sve živo, i da ga uvijek može nešto od toga strefiti, pa sve ispočetka...baš utješno!? :roll:

A inače mi se taj aparatić čini ok spravica. Mislim uopće nije traumatično za djete, čak zabavno, i on se osjeća važan jer sve mora sam oko toga raditi. Jedino smo mi uzeli žičani na nagovor med. sestre, a kako se po noći djete vrti, desilo se da se sve razmontira....a onaj bežični ima dosta veliki i tvrdi senzor. Ipak nam je dosta pomogo, bez trovanja lijekovima. Kad se ide po upute za aparatić, mora se ići s djetetom i tada sestra s posebnom pažnjom objašnjava djetetu sve oko toga, tako da mislim da bi ga prošao taj trah medo.... :proljece
mama Gabi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 29 sij 2009, 14:55

medo mi smo preko 3 godine na ditropanu , dok smo ga poiceli piti nije se ni smio davat djeci uopce a sada sam nasla da smije djeci starijoj od 5 g. mi ga pijemo od 3.rekla mi je c. da ga mnogi piju i cijeli zivot.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la medo14 » 30 sij 2009, 10:14

hvala curke na odgovorima.
Mozda da ipak pokusamo i s tim aparaticem, koji vi koristite zicani ili onaj bez zice?
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Mala Bornica » 30 sij 2009, 10:17

mi imamo onaj sa zicom.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Mak » 21 ožu 2009, 16:28

Ja sam i u skolu posla a bila popisanac, ma negdje do 9-10 godine mislim.
A posto sam odrasla na selu problem jedne obitelji je bio problem citavog susjedstva, strine, stricevi, tetke, kumovi, bake, svi su imali lijek i savjet, najcesce je to zavrsavalo mojim suzama jer mi je sve to bilo odvratno i bilo me je sram. Pazilo se sta i koliko i kada jedem i pijem, davali su mi cesto nekakve odvratne kucne kure, budili me po noci, govorili da mi stave najlon na krevet da ne prokvasi, neka mi nabave pelene i tako dalje.
Sjecam se jednog slucaja kad sam spavala kod tetke. Probudila me je po noci da idem na wc, ja sam rekla da mi se ne ide. Zapravo me bilo sram pred njom ici, i kad je ugasila svjetlo i legla (spavala sam s njom) ja sam se upisala. I ja sam kao i neciji djecak ovdje glumila da me to ne dira, a zapravo me je bilo tako sram da sam htjela u zemlju propasti.
I onda je moja mama rekla stop! Ja sam je rodila, ja za njom perem i susim, i necu vise ni rijeci ni od koga da cujem.
Objasnila mi je da se trebam paziti i topliti, da iako navecer mrzim imati carape da bi bilo dobro da imam bar slape ili nekakve papuce, da ne pijem previse pred spavanje i da ako mi se desi nesreca da je slobodno probudim.
Svaku vece mi je rekla da se ne brinem i da cemo se zajedno izvuci iz toga, i svako jutro sam je gledala kako ponovo pere plahte i deke i odjecu i vjesa po kuci to susiti. I dok je to radila i crncila zbog mene je uvijek bila vedra i okretala brigu na veselje i govorila mi da ne brinem. Sada znam da je to bila gluma preda mnom jer mi nije htjela jos vise otezati savjest.
U svakom slucaju, kad je mene moja mama ostavila na miru i zabranila svima da mi bilo sta kazu ili pokusaju, ja sam se prestala mokriti sama od sebe. Ne momentalno ali ne dugo iza ovoga.
Nisu mi pomogli ni doktori ni seoske babe ni sve odvratno sto su me tjerali jesti i piti (sjecam se dobro kad su me natjerali da jedem svinjsku... usnu, njusku, ne znam pravo ime, e, koji su mozgovi samo smislili da to moze imati veze s mokrenjem??) ali mi je spas bio u maminoj bezgranicnoj ljubavi i toleranciji. Nista mi nije branila, nista me nije tjerala da radim, nikad me nije budila. Ne znam kako i zasto sam stala ali mislim da mi je mama na taj nacin rasteretila psihu i to je valjda bilo dovoljno u mom slucaju.
I sta je pisac ovim htio reci?
Pretpostavljam da i medu vasom djecom ima slicnih meni. Sram i odgovornost koju sam osjecala su bili jaci od mene, iako sam glumila da mi je svejedno. Mi popisanci ne radimo to namjerno i mrzimo kad se o tome prica pred nama. I nikako ne volimo poredenja, vidi nekog tamo lijevog, on je sa toliko i toliko godina prestao piskiti po noci. Uf nista gore!
Sad kad sam sve ovo ponovo napisala i prozivila moram nazvati mamu i popricati s njom ponekad zaboravim kroz sta je sve prosla zbog mene. Skoro pa joj se prasta sto mi sada soli pamet... ;)
Mak
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ZacKa » 30 lip 2009, 11:52

Otišo u zaborav, a mi evo počinjemo sa terapijom i na lijekovima, nažalost............Puklo mi ove zime s tim pranjem posteljine lijepo stavili pelenu natrag po noći i otišli na urodinamiku i gle ima dijagnozu nestabilnog mjehura čega sam se ja i bojala čitajući evo godinu dana ove vaše postove kojih evo da nije bilo mislim da bih još uvijek mislila kak je previše zaigrana, a sunce moje.....dobro zaigranost i lijejenost je još uvijek vidljiva pogotovo kad joj kažem da nakon 2-2,5 sata mora na wc ni u ludilu znamo se i posvađati samo veli ne piša mi se i vidi čuda popiša se...........joj karaktera.........

Eto sada znamo barem gdje smo, dala nam je prvo driptane i evo ima simptoma od crvenila, jačeg kucanja srca, brzog umaranja pa mijenjamo na detrunorm........

Ali čitajući vas pa kaj stvarno i po 3 godine se ne da skinuti s lijeka, zar se mjehur ne rastegne (kao veli dokt. naš se napuni 50% pa ima kontrakcije- treba ga rastegnuti...) ? To mi je tako grozno sve, biti na tabletama do kada?

A evo mi smo po danu već nakon tjedan dana bez hitnosti i inkontinencije, suhih gača a noć još ništa to ni ne očekujem važniji mi je dan...........
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama Gabi » 30 lip 2009, 12:02

Nije sve tako crno :proljece . Leon je pio lijekove punih godinu dana i mjehur se proširio na normalu. Kako je dr otišla na porodiljni, dobivali smo upute mailom. Dobili smo o skidanju koje je trajalo oko 3 mjeseca postepeno. Ali ja kakva sam tvrdoglava i isto u strahu od jakih lijekova, pomislila sam ako se privikao za 1 mjesec, pa može se valda i odviknut za 1 mjesec. I odviko se za 1 mjesec.

Bili smo još jedno mjesec dana na onom alarm aparatiću koji nam je isto pomogao dosta, jer poslije pijenja lijeka on je i dalje piškio, recimo jednom tjedno (on je uvijek piškio samo po noći).

I danas ima 7 godina i u prosjeku se popiški jednom u 3 mjeseca. I tada uglavnom ima neki dobar razlog tipa da je popio cedevitu kod prijatelja prije spavanja, ili čaj, ili recimo kad ima streptokok to nam je prvi simptom.

Držim fige da i vi dobro priđete! E da i Leon je mijenjao lijek dok nije našao koji mu paše, bio je to onaj oxybutanin.

Puno sreće! :mah
mama Gabi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ZacKa » 30 lip 2009, 13:29

Hvala na pozitivnim riječima a čekaj ako dobro razumijem zar i poslije nakon što se unormali mjehur i ajmo reći počinje kontrolirati piškanje zar i dalje ne smije piti cedevitu, držati strogi režim pijenja itd..........
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la korny » 30 lip 2009, 13:38

Mog prvog dječaka je spasio aparatić. Zaobišli smo sve te puste dijagnostičke postupke i lijekove. :dada
Imali smo onaj sa žicom koji se nalijepi na djetetovu piđamicu, naručen iz Kvantum grupe, ali ne bih vam ga preporučila jer se prebrzo pokvario, a nemoguće ga je bilo popraviti (čak sam ga uraru nosila). I inače, zaobilazim Kvantum, jer ni s njihovim inhalatorom (također masno plaćenim) nisam bila zadovoljna.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama Gabi » 30 lip 2009, 13:49

Pa trebalo bi se držati svega toga, ali mi se ne držimo.

No cedevitu mu nikako ne dajem, a posebno ne navečer. Tako nekako i čaj i coca colu. Jednostavno iz iskustva se pokazalo de je Cedevita strava za njegov mjehur, a čaj isto prije spavanja nikako. Nekad se naravno desi da popije.

Vidim da sad pije puno manje, ali teško je to ispraviti kad je skoro cijeli dan u školi, a nisam ni ja baš preodgovorna da ga podsejćam više vikendom.
mama Gabi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ZacKa » 30 lip 2009, 15:37

Mi ustvari imamo dva različita problema jedno je dan a drugo noć.....Željela bih taj dan srediti jer jadna kamo god ide stalno me strah da se ne popiški u gače......pa rezervna roba ko da je mala beba a i njoj je dosta tog bježanja na wc po danu............to je baš opterećenje kao kod procesa skidanja pelena samo što on kod nas još traje........i ne vidim kraja.....a noć je opet drugo za to znamo samo mi i nema aktivnosti nikamo ne ide..a po danu svi vide da se popiškila u gače i najviše zbog tog samopouzdanja a i mogučih komplikacija smo pristali na lijekove.....a lijekovi su mi nekako mrski, mislim tablete, ok za kraći period ali dulje..........
A taj aparatić ustvari kontrolira da se mokri uredno zar ne? I mi smo doct. pitali za njeg arekla je ne još za sada prvo moramo povećati mjehur..........
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama Gabi » 30 lip 2009, 15:42

Aparatić je zapravo budilica koja reagira na vlagu (urin) i uči djete da se budi kad mokri tj. prije. Ima nekoliko faza, da sad ne idem u detalje: od privikavanja na taj zvuk preko faze da trči na wc kad počne mokriti, pa do faze da se budi prije mokrenja. Prilično je bezazlen, a ima efekta. Leon ga je odlično prihvatio i bio sav važan, jer on mora sve sam oko toga, takva su pravila.

Ma već ćete to sve skupa srediti, samo treba vremena! :srca
mama Gabi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 02 srp 2009, 14:59

mi smo nazalost jos tu. bez pomaka. na lijeku je sve ok , bez njega je ponovo inkontinentna. od pomisli kako da organiziramo pijenje u skoli hvata me panika. :(
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ZacKa » 03 srp 2009, 14:03

S koliko godina se vašima pogoršalo ajmo reći da stvarno više nisu mogli kontrolirati pa ste krenuli na lijekove te da je na dan barem 2x pobjeglo u gačice , kada ste uopće skužili da je to to znači pitam one koji imaju problema po danu s inkontinencijom...
Ne znam jel to uopće za ovaj naslov (noćno mokrenje) ??......
Dobri anđeo od kada ste vi na lijekovima i po danu je isto problem ili samo noć?
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 03 srp 2009, 14:04

Dobri anđeo, sorry sad vidim gore da ga pijete već 3 god., onda ostaje pitanje ovo : dan i noć ili samo noć???
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama Gabi » 03 srp 2009, 14:06

Leon je mokrio kad spava. Znači bilo noć, bilo dan. Skoro uvijek u vrtiću na spavanju.
Išli smo doktoru s punih 5 godina, zato što su rekli da se do tad to može tolerirati.
mama Gabi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ZacKa » 03 srp 2009, 14:34

Da vidiš on se siroček ne probudi, a moja pri svjesti i kad spava, ma još to kad spava mogu staviti pelenu ili pokušati ono pišanje netom prije spavanja pa buđenje usred spavanja, a ja se ubih sa pokušajem kontrole preko dana.................i stalnim pitkanjem jel ti se piška dušo? a ona uvijek veli NE....već joj idem na živce.......

Skužila sa da nakon samo tjedan dana na lijekovima sad kad smo se skinuli još veća katastrofa, puno gore nego prije terapije........i moram priznati kako raste da je sve gore i gore...........vidljivije i češće joj bježi, zato pitam s koliko se vašima pogoršalo....
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la korny » 03 srp 2009, 16:03

mama Gabi je napisao/la:Aparatić je zapravo budilica koja reagira na vlagu (urin) i uči djete da se budi kad mokri tj. prije. Ima nekoliko faza, da sad ne idem u detalje: od privikavanja na taj zvuk preko faze da trči na wc kad počne mokriti, pa do faze da se budi prije mokrenja. Prilično je bezazlen, a ima efekta. Leon ga je odlično prihvatio i bio sav važan, jer on mora sve sam oko toga, takva su pravila.

Ma već ćete to sve skupa srediti, samo treba vremena! :srca

Ovakvo smo i mi imali iskustvo, samo što bih ja još nadodala: nemojte čekati da problem sam od sebe prođe (jer možda i neće, nažalost). :(
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 04 srp 2009, 09:31

mi imamo samo s danom problem , inkontinencija. krenulo je 6 mj nakon skidanja pelena.
sada je na maloj dozi driptana , 1/2 tbl ujutro iako drzi i 1/4 tbl no tada moram stalno puhat za vratom i paziti jer joj pobjegne. da , i kod nas to izgleda kao da se zaigrava, i da ide zadnji cas na wc, no to je takva bolest kaze dokica, i njoj ti tlakovi iznenada dolaze tako da se ne moze iskontrolirat.
noc se sredila odmah .
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ellina » 30 kol 2009, 14:34

I mi smo novi korisnici Ditropana.

Moja M. (4,5 god.) ima reflux II st. već 3 godine, a sada joj je dg i nestabilan m. mjehur. osim ditropana uzima i profilaxu, uveče.

Interesuje me kako su se vaša djeca u početku ponašala nakon uzimanja lijeka, nama je sumnjiva njena hiperaktivnost. Da li ste imali kakvih nus pojava?

:) :srca
my magic:
A...2001.
M...2005.
ellina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 10 ruj 2009, 18:16

kuc kuc mi nemamo nuspojava , a na lijeku smo sada ce biti u 12 mj pune 4 godine. kaze dr da ima samo par djece takvih kao moja... lijek ih samo cuva od refluksa, i ostecenja bubrega, pijenje i pisanje je ono sto rasteze mjehur i uci ga da radi kako treba, i ceka se da sazri nesto sto zrelo ocito nije... do kada ? neki i cijeli zivot, no nadam se da mi nebumo ti...
poboljsanja ima, vec je poboljsanje to sto zivimo i funkcioniramo na jako maloj dobi za kilazu a to je sADa 1/2 tbl a za kile bi vec bila i vise od jedne tbl. u skoli je sve ok, naucili smo piskiti iz zraka, tj bez sjedanja, a pije 2 dcl prije skole, i 2 pod odmorom, i onda kada dodje doma nastavlja sa po deci do 16 sati... za sada je ok ,kuc kuc..
:alc
nekad mi se cinilo da je hiperaktivna , no vidit ces, ispalo je da to nije od lijeka i nije hiperaktivna :jadnimi
samo se sgtrogo drzi uputa o unosu tekucine..
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ellina » 11 ruj 2009, 17:51

...obzirom da mi već imamo reflux, onda nam je lakše, ne moramo za to brinuti :mrgreen:

...ne znam, ipak, otkako pije lijek skoro niti jednom nije zaspala po danu, iako je to prije činila...i jako puno skače po stolicama, stolovima i sl. :roll: ...ko zna, valjda će se smiriti...

To za pijenje se stvarno jako trudimo, u stvari, navijem si alarm svako sat, naspem 1dcl, pa joj ponudim, i tako stalno...a piškenje je rekla sestra da će tek za 2-3 mjeseca smnajiti učestalost...

Koliko je vama trebalo do prvih rezultata?

Nama je planirala povisiti dozu na 1/2 tablete sa 1/4 (ujutro i uveče) nakon 2 mjeseca, a imamo 16 kg...kontrakcije mjehura na urodinamici joj počinju već na 40ml, a na 80 su ogromne, pritisak 50 cm H2O, a vama?

Pijete li profilaxu?

:srca
my magic:
A...2001.
M...2005.
ellina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 11 ruj 2009, 20:54

ne vise profilaksu. kontrakcije su isle na 20 vec . lijek prodjelovao nakon mjesec dana vec, a recimo 4-5 skroz odlicno.
vodu joj daj i na zlicu ako treba, moze i sok, mlijeko, tekuci jogurt. joj tesko je kad su mali. mi imamo 19 kg tak da ti je to tu negdje. sa 12 kg smo poceli piti.
neznam kaj da ti kazem, ditropan je najbolji s najmanje nuspojava a najboljim rezultatima, pa probaj jos malo vidit , ak nece ici dobiti ces detrunorm ili neki drugi .. nama je ditropan ok.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la kruna » 18 stu 2009, 15:18

evo i mene. još uvijek smo u klubu.

njemu bude super neko vrijeme, bude potpuno suh.
iza toga dođe do totalnog pogoršanja i bude mokar i po dva puta u toku jedne noći :|

više ni sama ne znam što bih.

Prije dvije godine smo bili u Heleni i zapeli na pretrazi urodinamika..čini mi se

trenutno je u fazi da se popiški svaki drugi dan i moram opet nešto poduzeti. mislim da ću probati s aparatićem..
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama Gabi » 18 stu 2009, 15:43

I moj Leon je isto imao takve "ispade". Na ta rel. česta pogoršanja su nam rekli u Heleni, da su djeca s nestabilnim mjehurom jako osjetljiva i da reagiraju na bilo kakav stres i prehladu. Kad sam malo to pratila, stvarno je i bilo tako nekako. Recimo on kad ima streptokok, prije pojave bilo kojeg simptoma, se pomokri po noći.

Probajte s aparatićem, ako ne ide, odite na pretrage, da nije nešto ozbiljnije tipa refluks. A prema našem iskustvu i preporuci Helene, aparatiću dajte veliki značaj. Djete mora sve samo obavljati oko toga, tako da bude ponosan na sebe i svoj uspjeh.

Sretno! :mah
mama Gabi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dobri andjeo » 18 stu 2009, 21:11

pa jel niste na terapiji ? mi smo i dalje na terapiji, pod terpijom sve ok bez nje nista.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la ZacKa » 18 stu 2009, 22:54

Javljamo se i mi malo, pijemo detrunorm od 7 mj. ove godine i rekli nam u Heleni kako će se brzo vidjeti poboljšanje ali ništa sve do sada.
Znači prošlo je 4 mj. od kad pijemo i sada se desio odjednom ko neki klik preko noći. Uopće joj više ne bježi preko dana, možda, možda 1x u 2-3 tjedna (prije je bilo barem 5x u tjednu). Ne znam jel detrunorm za to zaslužan ili je i ona počela to nekako bolje kontrolirati . :dunno

Trebali smo već ići na kontrolu u Helenu pa nikako........a po noći ima pelenu i jednostavno je skoro uvijek mokra ali tek pred ujutro e sad jel ona zna da ju ima pa joj je lakše pustiti u nju ili još uvijek postoji problem ne znam a ni ne da nam se to sad po zimi provjeravati.......muka mi je prati te poplune :mrgreen:

Ali sretni smo što je došlo do poboljšanja preko dana :dada I to smo skužili kad je jednom ostala doma sa mnom i uopće nisam kontrolirala koliko pije i nisam ju zamarala pišanjem i klik........pa sam i u vrtiću rekla neka je ne tankaju određenom količinom tekućine do 16h nego samo na njezin zahtjev i eto poboljšalo se....jer najviše imam osječaj da kad ju stalno pilimo s tim pišanjem i pijenjem da joj je to veliko opterečenje, pa kad smo prestali prestali i njoj bježati :dunno
samo se bojim koliko će to trajati........i moram zvati u Helenu da vidim jel možemo pokušati prestati sa detrunormom da vidimo jel funkcionira bez njega ????
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 stu 2009, 21:55

nije ti to jos za skidat dok se ne sredi bar mjesec dva tri potpuno. nemoj zuriti , da se ne vrati.bit ce to ok, treba samo strpljenja :) :hug
Dobri andjeo
zlatna ribica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.