Sada je: 06 lip 2026, 05:09.

Kreativni kutak

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Kreativni kutak

PostPostao/la IvaV » 30 ruj 2008, 10:27

Eto, raste moja ljubica-zubica, a sa njom i razne mogucnosti igara i zanimacija.
No, kako sam ja malo slabija na tu kreativnu stranu, zanima me kako se vi zabavljate kada ste doma. Mi smo i dalje na standardnim igrama- br 1 su i dalje slikovnice, imamo ih vec pozamasan broj i stvarno uzivamo u njima. Zatim su stu imaginarane igre, poput kuhanja, igranja sa bebom i tako to. Jako volimo plesati i pjevati, a crtice jos ne gledamo. Naravno, najveci gust je pomagati mami ukucanskim poslovima :proljece

No, sto je sa vjezbanjem fine motorike, kako to prakticirate? Mi imamo one drvene igracke sa kuglicama koje su guraju, to joj je jako zanimljivo. Voli i pisati, pa cu joj uzeti polako i koju slikovnicu i bojice.
Znam da postoje i boje za finger-painting, pa jeste li to probali?

Ajmo, ideje na sunce, kako bi nam nadolazeci hladni dani bili sto zanimljiviji i kreativniji :proljece
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

Re: Kreativni kutak

PostPostao/la olja » 30 ruj 2008, 10:45

Imamo nekoliko ovih bojica i s njima se obozava igrati. Potom plastelin, bilo koji papir i djecje skarice, pecati (Crayola ima super takvih stvarcica npr. ovako nesto )...
Obavezno u svako doba imamo bar jednu od onih "magicnih" tabli za crtanje (magnetna pisi-brisi, znas na sta mislim?). To je uvijek apsolutni hit.
Puzzle joj nesto slabije idu (nikako da ukapira da treba sloziti sliku :dunno ) pa zato trenutno "slazemo" one iz dva dijela tj. one koje povezuju npr. zeku s mrkvom, pticu s gnjijezdom i sl. (konkretno ova igra ).
Memory takodje voli igrati (ali samo po jednu partiju ne vis eodjednom - izgubi interesovanje :).
Ako se setim jos neceg, dopisem :mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la IINA » 30 ruj 2008, 10:48

figurice od tijesta. Cjelodnevna zabava za kišni dan.
Kasnije ih ispečemo i bojamo. Neke su bile tak fora da sam ih nizala na konac i visile su mi na kuhinjskom zidu :proljece
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la ancica » 30 ruj 2008, 20:17

Olja - vec mjesecima trazim takve puzzle od 2 dijela i nigdje ih ne mogu naci, a mislim da bi Dori bile zanimljive - ona obozava slagalice, sad joj je to najveca fora.
Iva -Dori sam prosle godine na jedan zid stavila veliki papir - preko pola sobe, a nisko - tako da bi ona mogla sjediti na podu i slikati po zidu. To joj je bilo zanimljivo. Ima u TL flomasteri koji se peru sa vodom pa smo uglavnom njih koristili jer inace :roll:
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la Maslacak » 30 ruj 2008, 20:57

Adricu je zanimljiva ona kutija sa rupama razlicitih oblika u koju treba ubaciti odgovarajuce oblike- kocku, loptu, srce, krizic, elipsu..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IvaV » 30 ruj 2008, 22:37

Olja- :mah ak nisam znala da ces se ti kreatina javiti :kiss Hvala na savjetima, bacam se u potragu za takvim bojama i flomasterima.

IINA- vis, to bi joj moglo biti zanimljivo, pogotvo sto je pravo gustala kad sam mijesila knedle, dobila je i ona komadic tijesta (i gle cuda, nije ga htjela smazati) i ravnopravno mijesila. Bas cu probati, hvala na ideji.

One kuglice i razne oblike sto se ubacuju vec imamo i napeti su joj.

Dakle, bojanje raznorazno i slikanje. Hajd, nadajmo se da u takvim stvarima nije na mene :roll:
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Maslacak » 30 ruj 2008, 22:54

Imas recept za domaci plastelin od slanog tijesta? Ako nemas ili ne mozes naci na forumu sutra ti napisem! :mah
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IvaV » 30 ruj 2008, 23:10

Zar ti ja izgledam kao netko tko bi imao recept za domaci plastelin od slanog tijesta? :mrgreen:

Ne moras odgovoriti na ovo pitanje, vec tipkaj recept :proljece
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Masha » 01 lis 2008, 09:27

Mi smo Luki kad je imao 1,5 godinu kupili ogroman paket Lego duplo i s tim se najviše igra. Po cijeli dan nešto slaže, kemija, sastavlja, rastavlja, pazi da mu ne padne, ljuti se kad ne uspije, pa onda slaži Jovo nanovo :mrgreen:
Uglavnom, nama su kockice, uz brdo slikovnica, glavni favorit za igru i zabavu. Zna se on nekad sam zaigrati kuhara, konobara, a nekidan se igrao mame sa mojom bebom ćelavicom :mrgreen:

Kupila sam mu nedavno i plastelin i super je to stvarčica, ali nama ga je bilo posvuda, pa nisam ponovo uzimala. Voli i pisati i crtati, dosad samo drvenim bojicama i strogo pod mojim nadzorom da ne bi bilo ispisanih zidova i kauča. :)
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la IvaV » 01 lis 2008, 10:39

Hm, kockice ima, one malo vece, ima i one mekane Disneyeve, ali ne cini mi se bas da je odusevljena. :dunno Vise je to trcanje do mame i mama ti slozi.

Ma super ste cure, bas mi je to trebalo da cujem, ovih dana se bacam u nabavku i krecemo u kreativu, mozda i ja nesto naucim.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Dudley » 02 lis 2008, 23:06

Ja ću se samo doć čudom načudit jer moj milenković slikovnice voli ALI GRICKATI i voli sve što se da složiti zato da bi odmah SRUŠIO. Većinu igračaka koje je dobio za 1. rođendan smo nakon početnog oduševljenja otpakiravanja i razgledavanja složili natrag u kutije jer se dušom i tijelom bacio na to da ih što prije demolira :mrgreen: (a za dob su...)

On za sada prizna samo lopte i autiće (kojih 5 minuta) pa onda na fanjkanje po ladicama, zvučnicima i ostalom...
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nada » 03 lis 2008, 21:59

Samo da prijavim da sam, ponukana ovim topicom, danas proizvela svoj prvi plastelin :nana
Ajme veselja i za dij :mase ete i za mamu, baš smo se zabavile.

Prije nekih godinu i pol imale smo fazu crtanja prstićima, radove smo plastificirali, dio smo poklonili a dio spremili.

:mase
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la bigmamma » 10 lis 2008, 21:32

Iva, kak bi prošlo da ja tu ne napišem koju...
Moje se dijete igra sa svim i svačim. Kocke (ali ne klasične jer joj je to preteško sastaviti, već neke okruglaste koje idu na neki pladanj, pa onda jedna na drugu), sve što svira (mini sintić, ksilofon, ostale udaraljke), bebe, barbike, kuhinja, crtanje uglavnom flomićima i drvenim bojama, plastelin ne dam jer je premala za to (starijima sam počela davati tek s 3 godine; ali ima i gline u njemu, nije onaj kakav smo mi nekad imali),slikovnice,autići bratovi...od crtića smo na teletabisima, ali vrlo rijetko
Tete u vrtiću su mi nedavno dale sjajnu ideju jer znaju da sam doma s klincima i da volim raditi svakakve đinđe: kupiš drvene štapove (ko oni za metle), raspiliš ih na duljinu od oko 20cm (ili pitaš u dućanu možda ima i raspiljenih :dunno ), kupiš akrilne boje, zajedno ih ofarbate i na kraju ih prelakiraš i imaš udaraljke za vježbanje ritma (ne znam kak se ta vještina stručno zove, ali to s udaraljkama ima neku didaktičku svrhu). Eto meni je to super i meni će teta dati te štapiće da ih farbam zajedno s klincima pa ćemo svirati :band
Ne znam kak ostali jednogodišnjaci s pazlićima, ali ni ovi moji veliki to još ne znaju slagati.
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la KOKA » 10 lis 2008, 23:39

Vau pune ste ideja,baš super,ja se več ježim od zime i ružnog vremena jer smo lude oba dvije ako
ne odemo van par puta u danu!
Mi smo uglavnom nabavili hrpu igračaka npr ima jedna kocka -svaka stranica ima drugačiju igru:
1-ima male kuglice(10 kom)koje pomičeš u svim smjerovima ko labirint
2-gumbiče -kao tipkovnica od telefona -svaka svira neku melodiju
3-4 prozorčića koji se otvaraju i zatvaraju
4-mali sintersajzer -svira naravno
5-sat -kazaljke se miču i škripe
6-4 zupčasta kruga-okrečeš jednog svi se vrte
Iako mi se ne čini baš lagana (ima ručkicu za držanje) ona je po cijela dane nosi za sobom!
Eto več sigurno mjesec dana i nikako da joj dosadi.
totalno nemam ideja i smisla za izrađivanje nečega pa nažalost posežem za gotovim igračkama u dučanu :baba
KOKA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IvaV » 15 lis 2008, 09:56

Nado- joj super za uspjesnu akciju pravljenja plastelina, i ja jedva cekam da se bacim na isto. Kako si ga radila? imas fotke da vidimo vasu kreativnost?

koka- bas mi se cini super ta igracka, iako smo mi vise uradi sam tip. AKo ju negdje spazim, odamh cu ju kupiti.

Ja sam neki dan isla u izvidnicu i snimila boje za finger-painting, kojekakve masne bojice i jos stosta (ajme, koliko tog ima, a mene velika ponuda samo zbunjuje i na kraju izadjem bez icega) :dunno Najlakse bi mi bilo da imaju u ponudi 2 stvari pa da se ja moram odluciti za samo jednu. I tu bi mi trebalo vremena :lol

Mi smo polako sa cvrstih slikovnica presle i na neke meke, tj sa obicnim papirom i super je, uopce ih ne kida i ne guzva. ako i pokusa, ja odmah reagiram i objasnim, pa ako nastavi, prekidam citanje.

bigmama-
kupiš drvene štapove (ko oni za metle), raspiliš ih na duljinu od oko 20cm (ili pitaš u dućanu možda ima i raspiljenih :dunno ), kupiš akrilne boje, zajedno ih ofarbate i na kraju ih prelakiraš

ovo ti je za mene SF :mrgreen:
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la mamaivana » 31 lis 2008, 00:54

Kod nas je isto kao kod Maslačka,imam kutiju sa rupama različitih oblika i ubacuje tu rane oblike,jako mu je zanimljiva ali isto više voli uguravat svakojake gluposti u neka nedostupna mjesta i pentrat se po svačemu.....a igračaka ko u priči od puzla do lopti,priča koji se glasju ko životinje,legiča velikih za njegovu dob,čak sam mu kupila dvreni vlakić sa raznim oblicima....ali da neduljim još ga ništa od toga nezanima,možda jednog dana,uskoro!!
...uvik kad sam s tobom,ja sam ka i dite...
mamaivana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nikam » 05 pro 2008, 23:05

Evo da se i ja ubacim,IvaV-moja malena se uglavnom igra sa kutijom u koju ubacujes oblike,slikovnice tu i tamo prolistamo i vecina njih je izgrizena.Lopte takoder obozava,voli kad joj ih bacam pa ona trci po njih.Takoder voli vaditi posude i kuhati(uglavnom je to Tuperware),obavezno dok kuham ona mora sjediti na RP i cackati nesto,voli i crtati iako je vise posaran stol nego papir :lol .Gdje si nasla te boje za finger painting?
KOKA-cini mi se zanimljiva ta igracka :cool
NADA-moze recept za taj plastelin?
NAJLJEPSI OSMIJEH JE OSMIJEH VASEG DJETETA
Nikam
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la AA » 11 pro 2008, 23:35

Slano tijesto - osnovna mjera
1 casa namjenskog brasna
1 casa soli
1 casa vode
(npr. casa od jogurta)
dobro se umijesi i igra moze da pocne :xlol

Moze se bojiti bojama za kolace (boja se dodaje u tijesto - ako je u prahu/u brasno, ako je tecna u vodu, gel po zelji), a mogu se praviti (ili izrezivati kalupima) figurice, peci (na 120C) pa onda bojiti (vodene, tempere...) :xmah
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la disa » 27 sij 2009, 22:36

bog iva mog malog nista nezanima nista ima dvije god pomalo je ljut samo razbacuje igracke
disa
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la olja » 10 stu 2009, 19:36

Podizem topic za male kreativce kako bi se s mamama i tatama zabavljali u ove kisovite i sumorne dane :mah
olja

PostPostao/la IvaV » 10 stu 2009, 19:39

Citas mi misli, strasno nesta :lol
Ja sam ga htjela podici zbog nadolazecih blagdana. :dada
POsto sam ja i dalje cijepljena od bilo kakve kreativnosti te vrste, zanima me sto cete i kako izradjivati sa svojim malisanima.
Molim upute for dummies :mrgreen:
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la olja » 10 stu 2009, 19:45

Priznajem da sam trazila recept za slano tijesto, pa sam pomislila kako bi bilo dobro imati sad ovaj topic bar na 1. strani ;)

N. (M. nije kreativna niti 2 sekunde :lol ) ima ideju da baki za rodjendan pokloni svjecnjak od slanog tijesta, a koji bi bio oblika zvijezde i s malenim detaljima kao sto su recimo polumjeseci ili srca. :proljece
olja

PostPostao/la IvaV » 10 stu 2009, 19:51

Joj, bit ce super :proljece
Mene svake godine sestricna baci u bed, ona i njena cura uvijek prave svakakve divote za blagdane, ma to morate vidjeti :srca
Al ja to ne bih znala, jednostavno ne bih.

A pravila bi i cestitke i ukrase i svasta nesta, mislim da bi se ljubica odusevila.
Eh... :/
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la sandram » 10 stu 2009, 20:06

Mi smo poceli.
Starija seka je vec poprilicno samostalna pa imam vremena pomagati nasoj uskoro dvogodisnjakinji. Za pocetak, vec izradjeni boric i zvjezdicu (od mase za modeliranje i gipsa) je dobila na svoju stolicu, kist smo joj mi umakali u temperu, a ona se zduzno bacila na bojanje. Naravno da cemo i njezin ukras objesiti na bor. Odusevilo me sto se cijeli iduci dan hvalila sa svojim obojanim ukrasima svima koji su krocili u nasu kucu :)
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la mirnela » 10 stu 2009, 20:42

ja bi se samo nadovezala na puzzle od 2, 3 ili 4 dijela:

mi smo ih doma sami napravili i to sa osobnim slikama (djece) - imala sam dostupnost potrebnom materijalu ;) :
- isprintala sam sliku na samoljepljivi papir
- zaljepila sam tu sliku na tanki karton (radi toga da ne bude samo tanki papir, već nešto deblje da se odmah ne potrga)
- preko sam još zaljepila i samoljepljivu prozirnu foliju (da se odmah ne zapacka ili ne razlije boja)
- nakon toga sam sliku razrezala na dva dijela (jednu drugu sliku na tri, a treću sliku na četiri djela)
- klincima je to bilo jako interesantno za slagati, jer su slagali "sami sebe" ;)

naravno, može se koristiti bilo kakva zanimljiva slika
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvaV » 10 stu 2009, 21:02

mirnela- suuuuuper ideja!!! :dada
Imam i printer za slike i slike i karton i foliju.

Iiiiiiiihaaaaaaaaaaa :drink
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Carlito » 01 pro 2009, 19:11

Mi se igramo sa lego kockama, plastelinom ili tjestom od brasna, onda imamo skarice, ljepilo i kolaz papir, bojice i bojanke...
Dijete je knjiga iz koje čitamo i u koju bismo trebali pisati...
Carlito
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 01 pro 2009, 19:17

IINA je napisao/la:figurice od tijesta. Cjelodnevna zabava za kišni dan.
Kasnije ih ispečemo i bojamo. Neke su bile tak fora da sam ih nizala na konac i visile su mi na kuhinjskom zidu :proljece

aaaaaaaa, super ideja. mi ih ispečemo, obojamo i na kraju se vuku po kući i završe u smeću :oops:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la olja » 12 pro 2009, 11:29

I? Jeste li se bacile na kreativni rad? Jeste li pomalo u predbozicnom raspolozenju?
Mi smo napravile cestitke - M. je zamrljala i sebe i mene, stol, stolice i sve oko sebe ali je vredelo vidjeti s kojim gustom ona to radi :luv Na kraju je napravila jednu jedinu cestitku za koju je rekla da joj se ne svidje uopce i bacila ju je u smece :/
Sinoc smo pravile svjecnjake i ukrase za bor - M. se tu ipak malo bolje pokazala nego kad su u pitanju bile cestitke :lol Ovih dana slijedi farbanje i ukrasavanje ukrasa, pa kad budemo zavrsile, poslikacu sve i staviti ovdje slike.
olja

PostPostao/la ancica » 12 pro 2009, 12:23

Mi smo radili svašta :)

Radili smo od tijesta razne obilke koje smo bojali.

Pahuljice - izrezala sam im od papira pa su oni bojali temperom.
Druga varijanta je da smo na štapiće za ražnjiće naboli kokice (kokice moraju odstajati, inače pucaju) i po 3 štapića spojili i napravili zvijezdu. Od kartona smo napravili i oblak, na karton isto zaljepili kokice i onda sa špagicama zavezali na razne dužine te pahuljice od kokica (jesam objasnila :roll: ).
Tako smo slično napravili i oblak od vate pa pustili kuglice da vise.
Ideja je sa ove stranice, samo malo modificirana (umjesto kišnih kapi vezali smo kuglice za bor) http://www.vilibald.com/index.php?optio ... Itemid=121.

Radiili smo i snjegoviće - od dvije kuglice stiropora koje smo spojili pa ih premazali drvofixom i umaljali u kokosovo brašno - od papra u zrnu napravili oči, usta, gumbe...

Slično smo napravili i Djeda mraza - kuglica od stiropora na šišarku, a oni su šišarku (ljuskice) obojali crvenom bojom - kapica je od kolaža i vate, brada od vate.

Kuglice smo napravili na 2 načina - balon se omota vunom (ali onako da ima rupe, ne cijeli) pa se sve skupa umoči u štirku i pusti da se osuši. Na kraju se balon probuši i izvuče, ostane kuglica od vune (može i špaga).
drugi način je da smo kaširali balone i onda poprskali sa zlatnim sprejem, a neke premazali bjelanjkom i umočili u kristalni bijeli šećer - kad se osuše jako su efektni.

Svjećnjake isto tako smo napravili od jabuke - izdubili jabuku sa gornje strane tako da u nju stane lučica i jabuku umaljali u bjelanjak pa u šećer - isto super izgleda.

Napravili smo i puuuno različitih čestitki - od kolaža, salveta, čupave žice i dugmeta... a najdraža mi je Matijina - on je bojalo temperom pa bi preko toga posuli zlatne šljokice.

Eto... za sada smo to napravili :p

Dva puta editirala zbog pravopisa :roll:
Zadnja izmjena: ancica; 12 pro 2009, 12:30; ukupno mijenjano 1 put/a.
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.