meni su cure vec jako dugo bez rucka u skoli. Mladja 2 godine (sad ce treca) a starija od prvog osnovne. I mi smo kupili mikrovalnu i to ne radi starije koja je bila prvi osnovne kad je trebala si podgrijavati nego radi mladje. Starija se uvijek volila motati po kuhinji pa je cesto sama sebi spremala rucak; tipa mi joj spremimo nesto sto bas ne voli, ona si napravi nesto sto ona voli

Znaci vazno ti je procijeniti kakvo ti je dijete, da li su dovoljno samostalni i zainteresirani za kuhanje vlastitih kreacija. Moja mladja je tek ove godine krenula nesto muckati samostalno.
Kod nas je organizacija takva da preko vikenda napravimo tjedni jelovnik, kkupimo tocno po jelovniku namirnice i onda vecinu pripreme radimo preko vikenda odnosno nedjeljom. Ja inzistiram na juhi svakodnevno pa me to dodatno ubija. Sjecas se onog linka kaj je Duga na cavrljanjima stavila nedavno kad sam isto tako i ja kukala kaj da kuham
Uglavnom ono sto je meni recimo dobro:
varivo mahune - obavezno napravimo dan ranije da se dugo stigne izkrckati. Ugasimo kolo tek navecer oko 10 ili 11 i ostavimo vani, a ujutro kad se dignemo prebacujemo u firzider i svaka si iz frizidera uzima u tanjur i podgrijava u mikrovalnoj odnosno starija podgrijava u lončiću malom na kolu.
varivo grašak s noklicama - kuhamo ujutro ali navecer sto kasnije izdinstamo luk i grasak pa onda ujutro dodajemo korabicu, mrkvu i ukuhavamo noklice
bistra mesna juha - preko vikenda slozim u vrecice i zamrznem i vecer prije zamrznuto bacam u ekspres lonac i kuham (ili ujutro ako imam dovoljno vremena otvoriti lonac jer to one ne znaju). Uz juhu dan ranije skuham al dente tjesteninu za juhu (malo deblju ne one tanke domace rezance nego steline i slicno) operem hladnom vodom u cjedilu da se ne zaljepi i onda to skuhano one drugi dan stavljaju u juhu (i jedu meso iz juhe i povrce)
salate - najbolja investicija mi je bila Tupperware centrifuga za salatu. Svu salatu operem u nedjelju, iscentrifugiram i podijelim po vrecicama u zamrzivac. Isto tako umak za saltu (mjesavinu octa, senfa i soli) drzim u zasebnoj bocici a one same dodaju ulje.
kupovne torteline, strukli i slicno su odlican spas u zadnji cas. Npr strukle skuham dan ranije, slozim u protvan i zalijem vrhnjem za kuhanje i programiram ujutro rernu da sama ispece strukle na vrijeme (imam i skupu rernu

) Torteline isto skuham al dente dan ranije pa samo ujutro bacim na salsu.
salsa, bolonjez, milanez i spagete ala pizza- savrseno za prve korake u kuhinji. Ako pokazu interes mogu sami poceti to slagati. Narocito spagete ala pizza. Salsu odmrznes i narezes sunku na kockice, naribas sir i skuhas ujutro spagete (da se ne zalijepe ili ih isperi hladnom vodom ili dodaj nakon cijedjenja maslac). One to sve trebaju pomijesati tako da im okus odgovara

Klinci moji to bas jako vole.
Vole i onaj rizoto tricolore koji doduse nije dobar kad stoji ali nije ni los. Ja pripremim rizu tak da ju nabrzaka prodinstam i dodam vino da ishlapi. Odvojim im vodu koliko trebaju zakuhati a one same mrcvare prsut i mozzarellu
Piletina ili puretina naglo przena s bijelim umakom i uz to njoke. Naravno to sve radim ujutro prije posla.
ili piletina s klicama soje. Piletinu narezes na sitne komadice i naglo preprzis, zalijes vinom da ishlapi i dodas malo vode, lagano jos dinstas i u zadnjih par minuta dodas oprane klice soje da se obare. To je onak malo suho pa mogu to jesti cisto uz salate ili ako im pase uz tjesteninu.
Cesto radim i pljukance sa sparogama i tofuom. Dan ranije tofu narezan na snite isprzim u rerni (a zalijem ga s puno malvazije, maslinovim uljem i travama) i onda jutro prije posla obarim sparoge, skuham pljukance i pomijesam s kockicama tofua od dan ranije (a ostane i malo safta za umijesati pljukance u to gdje se tofu przio)
Ok, sad bi bilo dosta, malo me ponijelo