Ovi stariji su imali u smjenama. Pišem o jednom riječkoj školi. Osobno ne bih imala ništa protiv takvog rasporeda.
Ja sam nekako zagovornik poslovice "mala djeca-mala briga, velika djeca-velika briga" pa mi je problematičnija činjenica da većina današnjih roditelja zbog smjenske nastave ne vidi svaki drugi tjedan UOPĆE svoje sedmaše ili osmaše. Oni su sigurno u zahtjevnijem periodu svog odrastanja od recimo trećaša. Plus što kad mali idu u smjene onda je bitno lakše, jer su opet doma i nakon popodnevne nastave u relativno pristojno popodnevno vrijeme. Viši razred s više sati nastave dnevno dolaze doma prekasno i roditelje uopce ne viđaju.
Većina ih još uvijek radi ujutro no veliki broj radi u smjenama ili recimo u branši u kojoj sam ja radila (novinarska) ljudi su cijeli dan na poslu jer su vezani rokovima do večernjih sati. Takvima odgovaraju dvije smjene.
I vani postoje razna zanimanja s različitim radnim vremenima. Pa se ne gleda samo ono što je prikladno za roditelje i njihovo radno vrijeme, nego se prednost daje organizaciji koja je "fiziološkija" a to je sigurno da imaš nastavu uvijek ujutro. Organizam ima svoj "dnevni ritam" koji ovisi o hormonima i neurovegetativnom sustavu, a ne o tome kad ti tata i mama rade, i zna se koje je razdoblje dana općenito gledano najbolje za usvajanje novih znanja i vještina. A to sigurno nije poslijepodne iza ručka. To je jedan od razloga zašto je u svim zemljama nastava isključivo ujutro i zašto se ujutro uči, a poslije toga imaju aktivnosti, sportovi, radionice, itd.. odnosno mentalno manje zahtjevne aktivnosti (čak i ako su u školi od 8 do 17 h, kako to biva u mnogim zemljama). Zato apsolutno podržavam sve napore usmjerene ka odvijajanju nastave u jednoj smjeni i to jutarnjoj. Jer je to definitivno bolje za djecu.
Meni je smješno da ljudi mjenjaju djeci prebivališta kako bi ih upisali u željenu školu. Znam ih nekoliko koji su ove godine to učinili (pa i iz moje ulice).
Meni ovo nije smješno i tipičan je pokazatelj našeg mentaliteta snađi se, druže. U normalnoj zemlji bi te vrlobrzo sitgla sankcija za lažno prebivalište ili boravište. Po meni je nerealno i sebipčno očekivati da se zbog pojedinaca koji se ne mogu uklopiti u organizaciju rada te navedene škole ruši kvaliteta koja je postignuta jednosmjenskom nastavom za sve.