eli je napisao/la:da i ne. uzmi primjer djeteta koje je jako talentirano za biologiju, kemiju, fiziku, a u sedmom ili osmom ima četvorku iz matematike. to dijete, ako su ocjene realne, moralo bi imati mogućnost za upis u matematičku gimnaziju (jer kod nas nema prirodoslovnih) kako bi moglo poslije na željeni fakultet.
nadicaEli, u Zagrebu imaš gimnaziju Vladimir Prelog za takve slučajeve.
E i ja sam baš razmišljala o tome kako ima djece ne baš talentirane i ne baš zainteresirane za matematiku, ali koja obožavaju - prirodu, biologiju, geografiju, povijest, kemiju, fiziku, tehnički...
Ovo je slučaj mog sina - jako zainteresiran i talentiran za ovo gore (iako nije još stigao do kemije i fizike...ali znam već jako dobro čemu je sklon)...on ima već i želju za takmičenjima...
A opet, tužno mi je to što neće moći upisati nikakvu gimnaziju u kojoj se traži 5 iz matematike. Iz hrvatskog je isto super, al to su onda jezične a ne gimnazije u kojima su bitni ovi gore pobrojani predmeti (kojima je najviše sklon).
Pa sam sad išla na stranice ovog Preloga i vidjela da su mi baš lijepi smjerovi - geologija, ekologija...a odlična podloga za mnoge fakultete.
A prag nije visok uopće (41-42 boda...kakve su ocjene s tim bodovima? jel to isto odličan uspjeh i kako se uopće računaju ti bodovi?)
E sad se ja pitam...ako se pretpostavlja da će dijete upisati neki faks, zašto je onda baš toliko bitno biti u silnom stresu i upisivati elitne gimnazije?
Zar neke gimnazije omogućuju veći broj bodova za fax ili negdje garantiraju izravan upis?
Po tome bi onda ustvari bilo lakše upisat djeci fax ako su bili u nekoj lakšoj školi, gdje nije tako rigorozno i gdje nije "opaka" konkurencija? I možda lakše položit maturu i dobit bolje ocjene...kad već nema prijemnih za fax