Sada je: 08 kol 2026, 10:00.

Zdravstveni odgoj

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Zdravstveni odgoj

PostPostao/la skorpionka » 26 stu 2012, 11:01

Pa i te teme se obrađuju i kroz prirodu i društvo, mogu se i kroz tekstove iz hrvatskog, stranog jezika, možeš te teme provući kroz program bez nekakve velike pompe i seminara, premijerove supruge na prvi dan škole sa stolnjacima i tako. :dunno
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Nincka » 26 stu 2012, 11:11

skorpionka je napisao/la:Pa i te teme se obrađuju i kroz prirodu i društvo, mogu se i kroz tekstove iz hrvatskog, stranog jezika, možeš te teme provući kroz program bez nekakve velike pompe i seminara, premijerove supruge na prvi dan škole sa stolnjacima i tako. :dunno

Apsolotno. U našoj školi su i prije tog predmeta bile organizirane radionice i s učenicima i s roditeljima o nenasilju. Osim toga, pa ne može se baš sve svesti pod naslov zdravstvenog odgoja.

Inače, osmaši imaju prilično opširnu temu o spolnim organima pa i bolestima. Kod nas je to konkretno dovelo do prilične izbezumljenosti, uplašenosti i gađenja (a nije da od nas roditelja mogu pokupiti takav stav). Ne znam jel baš za osmi razred tema gonoreje, sifilisa, klamidije... Uglavnom, moj se prepao puno više nego što bih to željela :/
Nincka
notebook girl

PostPostao/la patkica » 26 stu 2012, 11:14

Pa vidiš da je korisno - što su se više izbezumili - to će više odgodit pomisao na stupanje u seksualne odnose :mrgreen
Bez zezanja - a kad misliš da bi bilo pristojno da se obrađuju bolesti tog tipa? Mislim - dobro je da se rade PRIJE pretpostavljenog ulaska u seksualne aktivnosti.
patkica
svizac

PostPostao/la Crazy Daisy » 26 stu 2012, 11:15

i meni je pun q da svakoj gospoji premijerki mora naglo procvjetati karijera dolaskom muža na vlast. to sve stoji i tu se ja slažem s tobom.

ZO će isto tako biti integriran u ostalu nastavu i neće zaživjeti kao zaseban predmet. ovo što se do sada obrađivalo očito nije bilo dovoljno, barem po onome što ja gledam svakodnevno u svojem mikrosvijetu i po onome što je patka pisala.

jedino je jako nespretno što su to sve strpali pod isto nazivlje i moglo se to suptilnije riješiti bez dizanja puno prašine.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la mirbi » 26 stu 2012, 11:18

Meni se čini da je osmi razred baš taman za učenje o STD. Da im se smuči, navrime. :nata
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Neda3kids » 26 stu 2012, 11:19

ZO je nesto sto je iznad HNOS-a. To trebamo posebno. Ne mremo integrirat. :p
Da treba vise pricat o svemu sto se ZO-om predlaze - to je istina. Samo na kraju se sve svede na uciteljicu/ucitelja. Netko ce o tome pricat i ucit ce djecu i bontonu, i higijeni i pricat o toleranciji, i zdravlju, i spolnosti. A drugi ce to iskoristit za neke druge teme.
Mozemo mi imat najbolje programe na svijetu - no nisu programi glavni cimbenik - po meni su to ljudi koji rade u skolama - ucitelji, profesori, ravnatelji, strucno osoblje. To je kicma obrazovnog sustava.
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 26 stu 2012, 11:30

Nincka je napisao/la:
skorpionka je napisao/la:Pa i te teme se obrađuju i kroz prirodu i društvo, mogu se i kroz tekstove iz hrvatskog, stranog jezika, možeš te teme provući kroz program bez nekakve velike pompe i seminara, premijerove supruge na prvi dan škole sa stolnjacima i tako. :dunno

Apsolotno. U našoj školi su i prije tog predmeta bile organizirane radionice i s učenicima i s roditeljima o nenasilju. Osim toga, pa ne može se baš sve svesti pod naslov zdravstvenog odgoja.

Vidiš u našoj školi milijun problema a niti riječi o takvim radionicama. Zato ja i pozdravljam uvođenje tog dijela u kakav god predmet, ali da se stvarno nešto oko toga i radi i obradi.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Neda3kids » 26 stu 2012, 11:39

Pal, opet se svodi na pojedinca. Ili skup pojedinaca. To je uzrok problema u vasoj skoli.
Uvodjenje ZO u nastavu nece rijesiti probleme u vasoj skoli. Na zalost!
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 26 stu 2012, 11:45

Neće, ali možda će školu kao takvu natjerati da se o tim stvarima ipak priča, jer će biti dio obaveznog programa.

Jer vidim da se jako razlikuje rad s djecom po školama, u Ninčkinoj školi se puno radi s djecom, u našoj ništa - u prosjeku se priča o tome. Tko zna kako je u drugim školama.

Zato mislim da je sve ovo dobro.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la patkica » 26 stu 2012, 11:46

Pal, al Ninčkina djeca su 6. i 8. razred, tvoj je u razrednoj nastavi. Kako će biti u višim razreima tek će se vidjeti.
patkica
svizac

PostPostao/la Nincka » 26 stu 2012, 12:40

Što se tiče nasilja, istina je da se kod nas brzo reagira, iako uvijek ima roditelja koji ne surađuju i naravno da je onda problem raditi s djecom koja eventualno pokazuju neko nasilničko ponašanje. Pa ispadne da oni koji su stvarno veliki problem i ostanu problem.

Ja imam neki problem, valjda u svojoj glavi i sa svojim stavovima. Naime, meni se čini da se i previše reagira na neke stvari koje su razvojno ipak prilično normalne. Svi imamo i agresivni dio u sebi, važno ga pravilno kanalizirati, usmjeriti. Kod profesora vidim jako defenzivni stav, ne žele se miješati, procjenjivati, na kraju krajeva i preuzeti neke odgovornosti. Najlakše je za svaku pizdariju zvati roditelje. Tako sam ja bila već i na razgovoru kod ravnatelja (srećom, do sad jednom) jer je stariji bio u skupini djece koja su se hitala u nekakav grm (s tim da je ravnatelj ponavljao da je njegova zabrinutost vezana za to da se ne ozlijede tj. izgrebaju, a moja je pak bila za grm :p ). Ja nekak mislim da bi to ipak profesori trebali biti sposobni riješiti sami.
Ali ok, valjda je teško naći neku pravu mjeru :dunno i vjerojatno me iz pozicije u kojoj svakodnevno moram preuzimati odgovornost iritira taj defanzivni stav (a to nije moje mišljenje samo sad na kraju školovanja starijeg, nego mi se provlači praktički već od prvog razreda).

I dalje mislim da to nema nikakve veze sa zdravstvenim odgojem.

Što se tiče spolno prenosivih bolesti - ne znam kad bi bilo optimalno vrijeme. Svakako je logično prije početka stupanja u spolne odnose. Samo sam htjela reći da učinak nije baš uvijek onakav kakva bi bio poželjan, a nisam sigurna da su ti profesori uopće imalo educirani rješavati neke takve individualne situacije :dunno
Nincka
notebook girl

PostPostao/la mama courage » 29 stu 2012, 15:08

mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jevrem » 07 pro 2012, 16:25

kinsyjev sindrom
pogledati film
i ako netko ima knjigu

pa će vitjeti od kakvog monstruma dolazi ovaj "zdravstveni" odgoj
;)
jevrem
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 07 pro 2012, 16:38

Kakve veze Kinsey ima s Zdravstenim odgojem u skolama??
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mama courage » 10 pro 2012, 16:11

tko je na fejsu i želi se informirati: https://www.facebook.com/zazdravljeijednakost

također, danas u 17'10 u hrvatskoj uživo o zdravstvenom odgoju.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jevrem » 11 pro 2012, 20:41

http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/p ... etinjstvo/

Aleksandar Štulhofer jedan od autora kurikuluma zdravstvenog odgoja, studirao je upravo na Kinsey institutu.

Kinsey je pokrenuo seksualnu revoluciju, bio je pedofil, štoviše plaćao je pedofilima da istražuju svoju seksualnos, u tom svom "znanstvenom" radu surađivao je i sa nacistom pedofilom. :strah

Pametnom (da ne kažem normalnom) dosta.
jevrem
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kalea » 11 pro 2012, 21:07

Provodi li se već i kako zdravstveni odgoj kod vas u školama?

Nama su na roditeljskom sastanku rekli da su na kolegiju za treće razrede OŠ (u našoj školi valjda) odlučili da će kroz 10 predviđenih sati u trećim razredima razgovarati o važnosti sporta i pravilne prehrane, a da o spolno-rodnom odgoju neće biti ništa :dunno .

Meni se čini da je osmi razred baš taman za učenje o STD. Da im se smuči, navrime. :nata

Što se prije u školi nije učilo o spolno prenosivim bolestima u sklopu biologije? :da?
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la jevrem » 11 pro 2012, 21:29

jevrem je napisao/la:http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/poziv-na-sudjelovanje-u-akciji-ne-dirajte-im-djetinjstvo/

Aleksandar Štulhofer jedan od autora kurikuluma zdravstvenog odgoja, studirao je upravo na Kinsey institutu.

Kinsey je pokrenuo seksualnu revoluciju, bio je pedofil, štoviše plaćao je pedofilima da istražuju svoju seksualnos, u tom svom "znanstvenom" radu surađivao je i sa nacistom pedofilom. :strah

Pametnom (da ne kažem normalnom) dosta.

http://www.youtube.com/watch?v=KQ2xrnyH2wQ
i ovaj filmić je zanimljiv

Mene je u ovom filmu a pogledala sam jedva 15 min filma (o Kinseyu) šokiralo to da je surađivao sa nacistom pedofilom, koji je prijetio djeci da ako ga seksualno ne zadovolje otići u plinske komore, gdje su na kraju i završili
da je istraživao ljudski orgazam, na DVOMJESEČNOM DJETETU :puke
te da je pedofiima plaćao da "isktražuju" znanstveno svoje potrebe.
tako da je svjedočila jedna žena koju su seksualno iskorištavali otac i djed u isto vrijeme, kako je K. na kraju dao ček obojici zbog suradnje, te da se njezin otac nakon izdavanja te "znanstvene" knjige hvalio kćeri da je i on u njoj sudjelovao
:strah :puke
jevrem
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la patkica » 12 pro 2012, 15:07

Oprosti, ne kužim kakve to sve veze ima sa ZO? I kakve veze ima Štulhofer s nacistima i sve ostalo.

Čak i da je sve ovo istina, ne kužim
Jel ovo sad trenutak da počnemo izvlačiti iz povijesti što je sve npr. crkva radila (kao organizirana institucija) ili šta je koji pop, svećenik radio kao pojedinac? Mislim da nije. Nadam se da nije.

Ponavljam, čak i da je sve to istina.
Ovi linkovi, i tvrdnje koje iznosiš kao potvrđenu istinu (što NIJE slučaj) su dio teorije žene Judith Reisman, poznate isključivo po svojim napadima na A.K-a.
Mislim da se sa svojim tvrdnjama i tužbama našla i na sudu, ali je morala odstupiti.

http://www.kinseyinstitute.org/about/contro-03.html

Nemam pojma jel njena teorija zavjere na dobrom tragu ili nije, želim samo naglasiti da ako postoji fanatik koji nešto vrlo uvjereno tvrdi - ne znači automatski da je odmah u pravu :dunno

A na kraju se opet vraćam na početak - jel Kinsey bio pedofil ili nije stvarno ne vidim kakve veze ima s hrvatskim ZO-om :lol
patkica
svizac

PostPostao/la Barbi » 12 pro 2012, 15:19

Potpisujem patkicu u svemu, posebno u ovom dijelu:

Jel ovo sad trenutak da počnemo izvlačiti iz povijesti što je sve npr. crkva radila (kao organizirana institucija) ili šta je koji pop, svećenik radio kao pojedinac? Mislim da nije. Nadam se da nije.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Ina66 » 12 pro 2012, 16:26

Barbi je napisao/la:Potpisujem patkicu u svemu, posebno u ovom dijelu:

nema mi druge nego se složiti, a i toplo preporučiti da pročitate Antu Tomića
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 12 pro 2012, 17:24

tekst Ante Tomića nestručno je i netočno izrugivanje i izvalčenje iz konteksta citata iz raznih dijelova Biblije na način kakav to rade upravo takvi: nestručni, neupućeni pa su odlučili uzeti jednu vrlo kompliciranu stvar, stvaranu kroz drugačije povijesne kontekste i sa različitim namjerana u različitim djelovima.
Uzeti knjigu koju specijalizirani teolozi proučavaju i objašnjavaju već generacijama.

Sad će Ante nama zatucanim i glupim katolicima objasniti za što se zalažemo, kako živimo i što želimo od zdravstvenog odgoja.
Ako ne razumiješ da je teks netočan, i da stvari vadi iz konteksta na smiješan način i svakome tko materiju pozna to je bespredmetna glupost netočna, jer se već više puta i u više navrata na ovom forumu objašnjavala svaka od vaših dilema i opetovano se govorilo i odgovaralo upravo na ovakve tekstove i na takva neosnovana izvratanja činejnica.
Što je onda ovo? Zluradost? Provokacija? Jer ipak sve je već više puta objašnjeno.
Ne znam kako protumačiti.
Neznanje vjerojatno jer to je nazivnik ovako lošeg teksta. To je čisto neznanje. Čovjek zaista nije stučnjak za teološka pitanja ili Bibliju.
Tekst mu je dokaz stramote jer priča o nečemu u čemu pojma nema.
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Ina66 » 12 pro 2012, 17:40

normalno da je tekst izrugivanje, da je ozbiljan ne bih mu se smijala

pčelica_maja_23 je napisao/la:Tekst mu je dokaz stramote jer priča o nečemu u čemu pojma nema.

s ovim se apsolutno ne slažem
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mirbi » 12 pro 2012, 17:51

Pa, koliko ja vidim, i Grozd također izvlači stvari iz konteksta. :dunno

Tomićev članak triba isprintat svaka žena i imat na kantunalu. ;) Nije nikakva tajna i nikakvo izvlačenje iz kontektsta činjenica da je crkva uvik ženu stavljala na podređeno mjesto.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 12 pro 2012, 17:54

pa iz istog razloga zbog kojeg se usudio to objaviti: jer ne zna da ne zna. misli to je vrlo jednostavno i prostodušno područje koje on bez problema može shvatit iz par citata i knjižica na koje je naišao u životu.

odgovor ini.
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Ina66 » 12 pro 2012, 17:58

da, Ante je neobrazovani seljo iz Prološca Donjeg koji u životu knjigu nije pročitao, o jea
sam bog zna što ih uče na tom filozofskom fakultetu :whew
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la ronin » 12 pro 2012, 19:40

Ina i ja sam završila filozofski i nisam naučila nešto teologije tamo.

Nitko ne tvrdi da je Tomić neobrazovan.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Nincka » 12 pro 2012, 20:18

Ups, ovo će završiti na VT :ajme
Nitko ne tvrdi da je Tomić neobrazovan? PM spominje izraze: nestručni, neupućeni, priča o nečemu u čemu pojma nema....
Biblija je nasljeđe svih nas, dana svima nama, ne samo onima koji se osjećaju pozvanima tumačiti je. Već mi pomalo počinje taj stav ići na živce.
Ako Tomić vadi citate iz konteksta, što čini jevrem sa svojim navodima? Što čini većina kritičara tog famoznog ZO?
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Bubidea » 12 pro 2012, 20:20

eto, tako, postoje agresivni vjernici i oni koji to nisu.
oni neagresivni puno bolje prolaze kod sirokih masa i dalje se cuje njihova rijec.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Buhtlica » 13 pro 2012, 07:50

pčelica_maja_23 je napisao/la:pa iz istog razloga zbog kojeg se usudio to objaviti: jer ne zna da ne zna. misli to je vrlo jednostavno i prostodušno područje koje on bez problema može shvatit iz par citata i knjižica na koje je naišao u životu. .

i meni su se vadile riječi iz konteksta, pa što ne bi i tomiću? ;)
a propos tumačenja biblije - postoje li negdje upute kako treba tumačiti bibliju? priručnik za početnike? postoje li neke diplome koje čovjek može dobiti i time steći pravo da je tumači na "ispravan" način? jer nismo se jednom susreli s onima koji je tumače doslovno (valjda im nitko nije rekao da se ne smije tako shvaćati) i time drugima nanose štetu.
kažeš da on misli da je to vrlo jednostavno područje koje on bez problema može shvatiti. slažem se da nije jednostavno područje, ali ako tako na to gledamo, za koga je onda pisana biblija? pitam jer očito nije pisana za sve ljude. mislim da ćemo se svi složiti, velika većina ljudi nisu baš einstein ili hawking da bi mogli shvatiti neke kompliciranije pojmove i odnose. onda znači da je biblija pisana samo za odabrane koji bi je onda trebali na ispravan način protumačiti puku.
hm... prekomplicirano.
i jedno osobno pitanje - kako znaš da je ti ispravno shvaćaš? mislim, možda je 80% stanovništva pogrešno tumači :dunno

PS bubi - :mah
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.