Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.
Odgovori

Re: Suradnja i komunikacija roditelja i škole

19 svi 2010, 09:32

Dunja, pa ti barem poznaš "predsjednicu Vijeća roditelja" :p

19 svi 2010, 09:40

kaj poznajem?
ona je predsjednica?
ma daj :lol

a niš, možda stigne kakav izvještaj na mail :mrgreen

19 svi 2010, 12:11

Draga na krivu mislis :mrgreen
Budem joj ja Skorpi objasnila i nacrtala :lol

19 svi 2010, 12:19

več smo škorpi i ja razjasnile
:)

fakat sam zaboravila na to :roll

19 svi 2010, 12:33

eli je napisao/la:Ali kod matematike nije tako. Tri su odvojena sveska, udzbenik, radna i zbirka, u sva tri se piše.
uz to, puno je velikih slika rastegnutih na pola stranice, a malo zadataka. ne samo po mojem mišljenju, već i uspoređujući ŠK sa alfom.

nisam tocno shvatila da li je tebi bolje alfino izdanje u odnosu na ŠK, no, u svakom slucaju, osobno mi je zao da cijelo vrijeme moji klinci imaju iz matematike iskljucivo knjige iz ŠK, a ne iz ALFE jer je za ove potonje autor prof Markovac, inace izvanredan metodicar :dada s golemim iskustvom. dapace, on je profesor metodike pocetne nastave matematike na studiju razredne nastave (odnosno ne znam jel jos uvijek ili je u mirovini) i kajjaznam, vise mi je sjeo taj njegov udzbenik nego ovaj od ŠK :dunno . no, sad kaj je tu je, nase uciteljice rade po drugim udzbenicima :dunno

medo, ne kontam kak si dosla do onolike brojke za 1. razred - u katalogu su navedeni svi preporuceni izdavaci i sva izdanja i sav popratni materijal, a izmedju toga se bira. meni ne ispada 39 knjiga za 1. razred, ama nikako :dunno

19 svi 2010, 12:37

Markovac je predivan čovjek, s velikim iskustvom, medjutim bojim se da ga je vrijeme malo pregazilo odnosno da sadasnji sistem i program nisu istovjetni onima kada je on davao svoj maksimum.

19 svi 2010, 12:38

i mi imamo ŠK koja mi se ne sviđa, ali imam i prošlogodišnji primjerak frendicinog klinca, oni su radili po alfi i meni su njihovi puno bolji. ne samo što se objašnjavanja tiče, već djeca imaju što za izvježbati. kod nas je puno stranica i malo zadataka.

sadašnji sistem i program ne bi smio biti otkrivanje tople vode što se tiče zbrajanja i oduzimanja do 20. ili znaš kako funkcionira dječiji mozak i kako mu približiti te vještine ili ne znaš pa kompliciraš gdje ne treba.

19 svi 2010, 12:41

medo, ne kontam kak si dosla do onolike brojke za 1. razred - u katalogu su navedeni svi preporuceni izdavaci i sva izdanja i sav popratni materijal, a izmedju toga se bira. meni ne ispada 39 knjiga za 1. razred, ama nikako

neće prvašić imati 39 knjiga, to je ukupni zbroj svih ponuđenih knjiga za 1. razred. I onda će se dogoditi, da zbog tog "velikog" izbora knjiga, roditelji će morati kupovati ponovo knjige za npr. 1. razred iako su već starijem djetetu kupili knjige za 1. razred.
Koja je vjerojatnost da u ovoj šumi ponuđenih knjiga, dvoje djece iz iste obitelji imaju isti komplet knjiga za npr. 1. razred?
To mene ljudti, što je opet ostavljena mogućnost i sloboda školi i učiteljima da sami kreiraju popis knjiga.

19 svi 2010, 12:47

medo14 je napisao/la:To mene ljudti, što je opet ostavljena mogućnost i sloboda školi i učiteljima da sami kreiraju popis knjiga.

aha, nisam prvi cas skontala.
kod nas se pokusalo sto vise ici na ruku roditeljima i vec prosle godine se za nize razrede (za njih sigurno znam) uzelo u obzir da ce se knjige nasljedjivati pa se i ove godine za svenize razrede, bez iznimke, rabi isti izdavac, konkretno ŠK.

19 svi 2010, 12:48

eli je napisao/la:i mi imamo ŠK koja mi se ne sviđa, ali imam i prošlogodišnji primjerak frendicinog klinca, oni su radili po alfi i meni su njihovi puno bolji. ne samo što se objašnjavanja tiče, već djeca imaju što za izvježbati. kod nas je puno stranica i malo zadataka.

sadašnji sistem i program ne bi smio biti otkrivanje tople vode što se tiče zbrajanja i oduzimanja do 20. ili znaš kako funkcionira dječiji mozak i kako mu približiti te vještine ili ne znaš pa kompliciraš gdje ne treba.

X

19 svi 2010, 12:57

i mi imamo ŠK koja mi se ne sviđa, ali imam i prošlogodišnji primjerak frendicinog klinca, oni su radili po alfi i meni su njihovi puno bolji. ne samo što se objašnjavanja tiče, već djeca imaju što za izvježbati. kod nas je puno stranica i malo zadataka.

Potpis na sve što Eli piše zprvaše, a isto se odnosi i na drugaše i na zbrajanjei oduzimanje do 100, te množenje i dijeljenje. Većina učiteljica će reći da je Alfin udzbenik bolji, ali ŠK ima određeni "monopol" po školama. I žalim što naši rade po ŠK i to baš ovakvom trodjelnom udzbeniku.

A za prva dva razreda ne vidim neke bitne razlike u gradivu koje treba savladati u odnosu na prije dvadeset ili trideset godina, osim što se u svim tim udzbenicima ide na varijantu da nešto promjene da bi napravili još jednu (obično lošiju verziju ) udzbenika i ide se na izmišljanje, nekakvo bojanje slikice prema rezultatu, što su po meni drugaši debelo prerasli. Izašlo im bojanje na uši cijelo prvo polugodište prvog razreda i to iz svih predmeta.

19 svi 2010, 13:04

Imge, jedinstvena odluka vaše škole da idu samo na knjige od jednog izdavača je hvalevrijedna. Svaka čast.
Ma čak ni ne treba isti izdavač, samo da je jedinstven popis na niou škole. Jedan jedini popis. Mislim da bi u vrijeme ove krize bilo jedino korektno rješenje prema roditeljima.
Baš me zanima kako će to po drugim školama proći.

19 svi 2010, 13:18

medo, ma vidis da mi nije bas milo da su bas sve knjige istog izdavaca i da bih recimo radije alfinu knjigu iz matematike, no, dobro, necemo sad cjepidlaciti ako je zamisljeno da se ovako olaksa roditeljima obilazak po knjizarama i da se omoguci bolje razmjenjivanje na kraju skolske godine. i jos nesto, a nije za zanemariti - olaksana je zamjena uciteljica ako se koja razboli jer sad sve rade po istim knjigama, a ne kao proslih godina (osim ove kad je to vec uvedeno kod nas) da svaka ima svoj popis, pa drz ne daj... :jadnimi

sto se tice visih razreda - isto - postoji jedan jedini popis udzbenika i svi profesori su uskladjeni i nema tu da 6b ima jedan popis, a 6a drugaciji. ne. postoji samo popis obveznih knjiga za 6. razred. i analogno tome za sve ostale vise razrede.

19 svi 2010, 14:16

ako je zamisljeno da se ovako olaksa roditeljima obilazak po knjizarama i da se omoguci bolje razmjenjivanje na kraju skolske godine

Eh da, još se govorilo o mogućnosti da se ipak organizira nabava udžbenika preko škole. :dunno

olaksana je zamjena uciteljica ako se koja razboli jer sad sve rade po istim knjigama, a ne kao proslih godina (osim ove kad je to vec uvedeno kod nas) da svaka ima svoj popis, pa drz ne daj...

Koliko sam skužila MM-a, u našoj školi su navedeno postigli tek kod ovogodišnjih prvašića, da sva 4 odjeljenja imaju iste knjige. Drugaši imaju situaciju da tri odjeljenja imaju jedne naslove, a četvrto odjeljenje drugačije.

19 svi 2010, 14:34

skorpionka je napisao/la:
olaksana je zamjena uciteljica ako se koja razboli jer sad sve rade po istim knjigama, a ne kao proslih godina (osim ove kad je to vec uvedeno kod nas) da svaka ima svoj popis, pa drz ne daj...

Koliko sam skužila MM-a, u našoj školi su navedeno postigli tek kod ovogodišnjih prvašića, da sva 4 odjeljenja imaju iste knjige. Drugaši imaju situaciju da tri odjeljenja imaju jedne naslove, a četvrto odjeljenje drugačije.

dobro si ga skužila :) , čak se gotovo prate i u slovo, tu informaciju razmjenju u dežurstvu :)

a jel bilo govora o preraspodjeli boravka ?

19 svi 2010, 16:24

Lasto, nije bilo na Vijeću roditelja, ali naša učka se boji recesije i svega što s time ide, boji se spajanja razreda i svašta nešto. Nadam se da nije u pravu. Jesu vama nešto najavljivali?

19 svi 2010, 17:08

skorpionka je napisao/la:Lasto, nije bilo na Vijeću roditelja, ali naša učka se boji recesije i svega što s time ide, boji se spajanja razreda i svašta nešto. Nadam se da nije u pravu. Jesu vama nešto najavljivali?

ovo su najavili nama na vijeću
dolazi ravno iz ministarstva da će razrede spajati da imaju 32 djece :/

19 svi 2010, 17:15

zar nisu gradovi odgovorni za troškove škola?
strah me spajanja jer bi kod nas to mogli izvesti i opet imati prihvatljivu veličinu razreda. :|

19 svi 2010, 17:20

Koliko sam ja shvatila i gradski ured za obrazovanje salje takve naputke skolama.
Nego... kako se dodje u roditeljsko vijece i koliko cesto su onda neki sastanci, sjednice...

19 svi 2010, 17:23

u vijeće ide jedan predstavnik svakog razreda, bira ga se na roditeljskom sastanku, biraju roditelji
sastanci su česti onoliko koliko je vijeće aktivno, kod nas npr su barem jedan do dva puta mjesečno

19 svi 2010, 17:29

Tanjabb, kad dodješ na prvi roditeljski, birati ćete prestavnika svog razreda u Vijeću roditelja. U prvom razredu se dio roditelja ne pozna, pa je bilo natezanje jer nitko nije htio. :mrgreen Ti odma imaj spremnu ruku i javi se :lol nas su uvijek prvo pitali jel ima koji dobrovoljac, ali nitko nije htio. To ti onda vrijedi za tekuću školsku. Satanaka Vijeća je kod nas bilo po dva u svakom polugodištu, ne znam jel definiran minimum, vjerojatno ima u nekom pravilniku.

Sljedeće godine mogi izabrati istu osobu ili nekog drugog. MM-a su izabrali roditelji ove godine. Ja ošla na prvi roditeljski ove godine i snervala se s nekim ravnateljevim nebulozama. Bilo je jako puno natezanja, da ne idem u detalje, i onda je sazvan sljedeci za tjedan dana, opet s ravnateljem i onda sam ja poslala MM-a koji sotane hladne glave i totalno kul kad je nešto delikatno i onda je on tamo ispreskakao ravnatelja, pa su ga na tom sastanku roditelji odmah odabrali za predstavnika razreda. :lol

20 svi 2010, 08:22

skorpionka je napisao/la:Lasto, nije bilo na Vijeću roditelja, ali naša učka se boji recesije i svega što s time ide, boji se spajanja razreda i svašta nešto. Nadam se da nije u pravu. Jesu vama nešto najavljivali?

ma još prije par mjeseci sam čula kako će rezati prvašićima boravak, a vjerojatno smo mi onda prvi za dijeljenje u boravku. Ako bude tako nadam se da će to funkcionirati kako treba.

20 svi 2010, 08:46

Ne vjerujem da će vam rezati, odnosno jedino ako bude puuuuuno novih prvašića ove godine pa će ići na varijantu da prvo njih zadovolje. U trećem neće biti boravka za nas.

20 svi 2010, 09:07

Jel netko od vas zna koliko je naslova udzbenika bilo odobreno lani, kad se sada hvale s brojom da ih je 370 manje????

20 svi 2010, 09:23

baš je i mene to zanimalo, ima još na internetu popis prošlogodišnjih odobrenih udžbenika
jednom brzinskom analizom knjiga za 1. razred evidentno je da su smanjili broj naslova, dobro to je vezano i na činjenicu da sumaknule neke izdavače.

za 1. razred:
hrvatski - prošle godine 21 naslova, ove godine 12 naslova, od toga 2 izmijenjena i dopunjena;
matematika - pršle godine 22 naslova, ove godine 12 naslova;
priroda - prošle godine 11 naslova, ove godine 6 naslova;
engleski - prošle godine 9 naslova, ove godine 6 naslova

20 svi 2010, 09:54

kod nas se pokusalo sto vise ici na ruku roditeljima i vec prosle godine se za nize razrede (za njih sigurno znam) uzelo u obzir da ce se knjige nasljedjivati pa se i ove godine za svenize razrede, bez iznimke, rabi isti izdavac, konkretno ŠK.

Ovo je postavljeno teoretski ;) Npr, ja sad želim nekome dati knjige mog drugašića: hrvatski 0 bodova, matematika 0 bodova. I čitanka i udzbenik jezika su radni udzbenici (doduše onda nemaju dodatno radne bilježnice) matematika od ŠK, 3 naslova, U, RB, zbirka, znači tri sveska, sva tri neiskoristiva. A udzbenik je u katalogu MZOŠ zaveden kao udzbenik (nije naglašeno da je radni, za HR barem javno priznaju da su oba udzbenika radna :lol ) a u stvarnosti je radni udzbenik, koji se od zbirke i radne ne razlikuje ni po čemu, osim što između tih zadataka imaju definicje vezane za naslovne cjeline. U naše vrijeme su se zbirke zadataka mogle nasljeđivati. One su bile krcate zadacima, bez prostora za rješavanje, na kraju su bila i rješenja, a zadaci su se prepisivali. Ja kod ovih matematičkih zgoda ne vidim uiopće niti razliku a niti smisao postojanja i zbirke i radne bilježnice, s obzirom da izgledaju isto, a samo otežavaju školsku torbu.

20 svi 2010, 12:40

Ovdje je prva lista odobrenih udžbenika za ovu školsku godinu, odnosno po novim kriterijima.
Opet je cca 40% novih naslova :/
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=9994&sec=2354

20 svi 2010, 12:45

U naše vrijeme su se zbirke zadataka mogle nasljeđivati. One su bile krcate zadacima, bez prostora za rješavanje, na kraju su bila i rješenja, a zadaci su se prepisivali. Ja kod ovih matematičkih zgoda ne vidim uiopće niti razliku a niti smisao postojanja i zbirke i radne bilježnice, s obzirom da izgledaju isto, a samo otežavaju školsku torbu.

slazem se, kao i s ostatom teksta, da sad sve ne qoutam.
moja je premisa bila izvedena iskljucivo iz povratnih informacija koje sam dobila na RV, a i kasnije dok jos nisam detaljno pogledala Katalog. sad kad ga gledam i usporedjujem - zaista se nije puno napravilo i zaista se, barem kod nas u skoli, odabirom samo jednog izdavaca i jedinstvenim popisom - ide iskljucivo na ruku uciteljicama koje ce lakse hendlati zamjene i roditeljima u smislu ekonomicnosti kod nabavke knjiga - iako bih oosbno radije isla po 3 knjige u alfu, i jos 2 u profil - ako su zaista bolje. hebes taj trenutni mali gubitak vremena ako je to dugorocno bolja investicija u znanje.

nego, kad smo kod odabira autora i udzbenika i koji je bolji - obzirom da smatram kako je matematika, uz hrvatski, najvazniji predmet u razrednoj nastavi i tesko ce me ikad itko razuvjeriti da to nije tako i obzirom da nisam zadovoljna udzbenicima koje su odabrale uciteljice - kupit cu ove godine, po prvi put,iako sam se tome opirala cijelo vrijeme - i alfino izdanje RB i zbirke (umjesto da se snalazim s cvrckovim vjezbenicama) = cisto da mogu djeci ponuditi dodatne zadatke kad mi usfali ideja, a oni trebaju vjezbati za kontrolni. i bas me zanima kako ce oni prihvatiti te knjige i zadatke koji su u njima napisani.

i da se jos malo osvrnem na markovca, da li je i nije dobar metodicar i na to da ga je pregazilo vrijeme.
jucer sam, ne budi lijena, izvadila stare metodike pocetne nastave matematike i stare zabiljeske s predavanja koje nisam dirala ohoho godina (a stvarno su stare metodike obzirom kad sam studirala, a sad imam preko 4 banke) i jedino sto mogu zakljuciti da se u pristupu matematici od tada pa do dana danasnjeg - nista nije promijenilo. a bormec mislim da se i nije imalo sto promijeniti.

20 svi 2010, 13:13

i jos nesto. tesko mi je bilo na RV gledati izraze lica svakog pojedinog profesora, nastavnika, ucitelja :ne .
cesto zaboravljamo da su i oni zrtve cijele ove nesretne price s udzbenicima i nije ni njima lako to sve skupa hendlati.

i kad bih pod jednu crtu morala podvuci kako su mi svi oni izgledali - oni se boje :conf
vidjelo se koliko su zastraseni pred svim roditeljima, sto ce koji od nas reci, da li su izabrali preskupu kombinaciju, da li cemo graknuti, da li ce netko reci da je neki udzbenik bolji i da je njegov odabir katastrofa, da li cemo koga optuziti da je izabrao neki udzbenik je je negdje netko nesto nacuo da se bas za taj udzbenik onda nastavnik dobije gratis laptop. valjda...
ajme, ajme.

i na kraju se jedan tata digao i rekao - ljudi bozji pa vi ste tu zbog nase djece i mi vam ih puna srca ostavljamo i prepustamo, a vi se tu sad bojite reci da vam za osnovni rad u nastavi treba radna biljeznica (konkretno, profesorica iz fizike i profesorica iz matematike, bas su mi one upale u oci) su rekle kako jako puno nase djece skole gravitira MIOC-u (ajd znam da se vise ne zove tako, ali lakse mi je s tim nazivom a i tamo su uvijek pretezni predmeti bili informatika, matematika, fizika) - a tu su razlozi i blizina, tradicija (jer je tu islo jako puno roditelja), a i dobra je skola... i one sad moraju pripremati djecu za upis u srednju skolu, ali su nemocne i zavezane su im ruke jer ce imati samo udzbenik na raspolaganju, a zbirka i RB vise nisu obvezni.

i one ne znaju sto napraviti. smisljati svaki puta zadatke? kopirati ih ? ali o cijem trosku? i kako je to zapravo zamisljeno?
s druge strane, one ne mogu samoinicijativno donijeti odluku da se to kupi kad je ministartvo reklo da RB i zbirke vise nisu obvezne...

mislim, nebuloza koliko volis...
htjelo se rasteretiti roditelje (u financijskom smislu) i ucenike (u kolicini knjiga koje ce nositi u skolu) - ali, po meni je ovo totalno stupidna odluka
:conf

20 svi 2010, 13:38

Opet je cca 40% novih naslova

Onako letimično kad prijeđem po popisu, ne čini mi se previše novoga, barem za ovaj redovni, uobičajeni program nastave. Najviše naslova s o oznakom novo je za učenike manjina, posebnim potrebama i slijepe. :dunno Ja sam čak mislila da će ove godine ići namjerno s novim, dopunjenim izdanjima, s obzirom da će se isti koristiti 4 godine, pa da će sad promijeniti sve što mogu u odnosu na lani.
Odgovori