Sada je: 01 lis 2026, 01:06.
Moderator/ica: medo14

eli je napisao/la:Ali kod matematike nije tako. Tri su odvojena sveska, udzbenik, radna i zbirka, u sva tri se piše.
uz to, puno je velikih slika rastegnutih na pola stranice, a malo zadataka. ne samo po mojem mišljenju, već i uspoređujući ŠK sa alfom.
s golemim iskustvom. dapace, on je profesor metodike pocetne nastave matematike na studiju razredne nastave (odnosno ne znam jel jos uvijek ili je u mirovini) i kajjaznam, vise mi je sjeo taj njegov udzbenik nego ovaj od ŠK
. no, sad kaj je tu je, nase uciteljice rade po drugim udzbenicima

medo, ne kontam kak si dosla do onolike brojke za 1. razred - u katalogu su navedeni svi preporuceni izdavaci i sva izdanja i sav popratni materijal, a izmedju toga se bira. meni ne ispada 39 knjiga za 1. razred, ama nikako
medo14 je napisao/la:To mene ljudti, što je opet ostavljena mogućnost i sloboda školi i učiteljima da sami kreiraju popis knjiga.

eli je napisao/la:i mi imamo ŠK koja mi se ne sviđa, ali imam i prošlogodišnji primjerak frendicinog klinca, oni su radili po alfi i meni su njihovi puno bolji. ne samo što se objašnjavanja tiče, već djeca imaju što za izvježbati. kod nas je puno stranica i malo zadataka.
sadašnji sistem i program ne bi smio biti otkrivanje tople vode što se tiče zbrajanja i oduzimanja do 20. ili znaš kako funkcionira dječiji mozak i kako mu približiti te vještine ili ne znaš pa kompliciraš gdje ne treba.

i mi imamo ŠK koja mi se ne sviđa, ali imam i prošlogodišnji primjerak frendicinog klinca, oni su radili po alfi i meni su njihovi puno bolji. ne samo što se objašnjavanja tiče, već djeca imaju što za izvježbati. kod nas je puno stranica i malo zadataka.
sadašnji sistem i program ne bi smio biti otkrivanje tople vode što se tiče zbrajanja i oduzimanja do 20. ili znaš kako funkcionira dječiji mozak i kako mu približiti te vještine ili ne znaš pa kompliciraš gdje ne treba.

ako je zamisljeno da se ovako olaksa roditeljima obilazak po knjizarama i da se omoguci bolje razmjenjivanje na kraju skolske godine
olaksana je zamjena uciteljica ako se koja razboli jer sad sve rade po istim knjigama, a ne kao proslih godina (osim ove kad je to vec uvedeno kod nas) da svaka ima svoj popis, pa drz ne daj...
skorpionka je napisao/la:olaksana je zamjena uciteljica ako se koja razboli jer sad sve rade po istim knjigama, a ne kao proslih godina (osim ove kad je to vec uvedeno kod nas) da svaka ima svoj popis, pa drz ne daj...
Koliko sam skužila MM-a, u našoj školi su navedeno postigli tek kod ovogodišnjih prvašića, da sva 4 odjeljenja imaju iste knjige. Drugaši imaju situaciju da tri odjeljenja imaju jedne naslove, a četvrto odjeljenje drugačije.
, čak se gotovo prate i u slovo, tu informaciju razmjenju u dežurstvu
skorpionka je napisao/la:Lasto, nije bilo na Vijeću roditelja, ali naša učka se boji recesije i svega što s time ide, boji se spajanja razreda i svašta nešto. Nadam se da nije u pravu. Jesu vama nešto najavljivali?

nas su uvijek prvo pitali jel ima koji dobrovoljac, ali nitko nije htio. To ti onda vrijedi za tekuću školsku. Satanaka Vijeća je kod nas bilo po dva u svakom polugodištu, ne znam jel definiran minimum, vjerojatno ima u nekom pravilniku. 
skorpionka je napisao/la:Lasto, nije bilo na Vijeću roditelja, ali naša učka se boji recesije i svega što s time ide, boji se spajanja razreda i svašta nešto. Nadam se da nije u pravu. Jesu vama nešto najavljivali?
kod nas se pokusalo sto vise ici na ruku roditeljima i vec prosle godine se za nize razrede (za njih sigurno znam) uzelo u obzir da ce se knjige nasljedjivati pa se i ove godine za svenize razrede, bez iznimke, rabi isti izdavac, konkretno ŠK.
Npr, ja sad želim nekome dati knjige mog drugašića: hrvatski 0 bodova, matematika 0 bodova. I čitanka i udzbenik jezika su radni udzbenici (doduše onda nemaju dodatno radne bilježnice) matematika od ŠK, 3 naslova, U, RB, zbirka, znači tri sveska, sva tri neiskoristiva. A udzbenik je u katalogu MZOŠ zaveden kao udzbenik (nije naglašeno da je radni, za HR barem javno priznaju da su oba udzbenika radna
) a u stvarnosti je radni udzbenik, koji se od zbirke i radne ne razlikuje ni po čemu, osim što između tih zadataka imaju definicje vezane za naslovne cjeline. U naše vrijeme su se zbirke zadataka mogle nasljeđivati. One su bile krcate zadacima, bez prostora za rješavanje, na kraju su bila i rješenja, a zadaci su se prepisivali. Ja kod ovih matematičkih zgoda ne vidim uiopće niti razliku a niti smisao postojanja i zbirke i radne bilježnice, s obzirom da izgledaju isto, a samo otežavaju školsku torbu.
U naše vrijeme su se zbirke zadataka mogle nasljeđivati. One su bile krcate zadacima, bez prostora za rješavanje, na kraju su bila i rješenja, a zadaci su se prepisivali. Ja kod ovih matematičkih zgoda ne vidim uiopće niti razliku a niti smisao postojanja i zbirke i radne bilježnice, s obzirom da izgledaju isto, a samo otežavaju školsku torbu.

.

Opet je cca 40% novih naslova
Ja sam čak mislila da će ove godine ići namjerno s novim, dopunjenim izdanjima, s obzirom da će se isti koristiti 4 godine, pa da će sad promijeniti sve što mogu u odnosu na lani.Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.