Sada je: 07 kol 2026, 14:43.

ZUBI, ORTODONT

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: ZUBI, ORTODONT

PostPostao/la Ina66 » 07 ožu 2013, 23:02

mi jučer odradili kontrolu nakon godinu dana. sve ide kako treba, ništa joj ne treba ispravljati/širiti/vaditi
inače, prekjučer je sama izvadila gornju trojku (kao i sve ostale zube :lol), a i druga joj je klimava
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Bubidea » 08 ožu 2013, 00:58

da, sto se odnosa prema pacijentima tice, moja nikako nije za preporuciti, ali veli giami da je super strucnjak. tak da...ja sam zadovoljna sto smo upiknuli, a i odnos nam se lagano popravlja, kad je skuzila da mene ne moze tlaciti i lijeciti na meni frustracije :lol

inace, neki dan mu je skinula aparatic za sirenje celjusti, onaj hyrax, tak da sad ima samo fiksni na gornjoj celjusti, trojke su se zacudjujuce brzo spustile, u roku pa mjeseci su dosle u ravninu s ostalim zubima, a bile su skroz, skroz gore, skoro pa u mesu.
sad to peglamo, ne znam do kada cemo, dr. se to ne pita ne, ne...:lol nemamo se mi sto mijesati u njen posao, a i mozda nam je jedne godine to rekla, a mi mali tutleki smo to zaboravili.

ici ce van i donje cetvorke, pa cemo i donju celjust sredjivati, tak...mozda do punoljetnosti sve zavrsimo.

jedino mu je problem sto mu svaki puta izadje neka zicica van, pa mora par dana nakon posjete orotodontici, ponovo ici da mu je malo capne, tu zicicu, mislim.
ne bi to bio takav problem da se uvijek ne ceka barem sat i pol.

do sada apartice nosi pune tri godine.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la bailey » 10 ožu 2013, 23:35

Dobri andjeo je napisao/la:Najodurnija dr žegura ! Pazi da ne dospijete k njoj ! Ja iduci put idem kod neke sefice trazit promjenu a taman sam htjela vasu trazit :( javi ak ce vasa radit prek hzzo iako cisto sumnjam :(
Jao,mi smo kod nje! :ajme Prvi put mi je bila odlična ali drugi puta nam je dala uputu da vadimo preostala 4 mliječna zuba. Zašto vaditi mliječne zube kad ionako budu ispali? :conf Sin ima 12 godina.. :dunno
I. 2000.
A. & R. 2007.
bailey
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Cathy » 11 ožu 2013, 08:36

bailey je napisao/la:
Dobri andjeo je napisao/la:Najodurnija dr žegura ! Pazi da ne dospijete k njoj ! Ja iduci put idem kod neke sefice trazit promjenu a taman sam htjela vasu trazit :( javi ak ce vasa radit prek hzzo iako cisto sumnjam :(
Jao,mi smo kod nje! :ajme Prvi put mi je bila odlična ali drugi puta nam je dala uputu da vadimo preostala 4 mliječna zuba. Zašto vaditi mliječne zube kad ionako budu ispali? :conf Sin ima 12 godina.. :dunno

Uništavaju trajne zube. Netko mi je nešto objašnjavao o predugom ostanku trajnih zuba unutra i šteti po njih. :dada
Mi moramo mliječne čupati, jer ih trajni ne izguraju.
S time da kod nas trajni nisu resorbirali korjen mliječnih tako da svi mliječni kod mojeg mlađeg djeteta izlaze sa korijenom od cca. 1 cm. :gaah
Možete si zamisliti to vađenje. :(
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lorena82 » 11 ožu 2013, 09:26

bailey je napisao/la: Zašto vaditi mliječne zube kad ionako budu ispali? :conf Sin ima 12 godina.. :dunno

zato što nekad trajni zubi nemaju mjesta da izađu. vađenjem mliječnih zubiju se onda stvara prostor za trajne zube koji su već trebali izaći.
Cathy je napisao/la:Uništavaju trajne zube. Netko mi je nešto objašnjavao o predugom ostanku trajnih zuba unutra i šteti po njih. :dada

to nije istina! trajni zubi znaju niknuti ili su u terapiji izvlačeni iz kosti i 30 godina nakon što im je bio termin za nicanje pa izgledaju savršeno.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bailey » 11 ožu 2013, 10:11

znači da ih ipak vadimo.. šmrc. žao mi maloga makar bi ih on vadio bez problema.
I. 2000.
A. & R. 2007.
bailey
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lorena82 » 11 ožu 2013, 10:47

pa ne mogu ti ja reći preko foruma dal da ih vadiš ili ne, nisam pogledala dijetetu u usta. ja sam samo rekla zašto se nekad moraju vaditi mliječni zubi. ako vjeruješ svojoj ortodontici onda ih vadi, ako ne potraži drugo mišljenje.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dobri andjeo » 11 ožu 2013, 16:19

haha koje drugo misljenje ?ko da je to tak jednostavno. :baja
nama je nas dr(ne zegura ) zabranio vadenje pokvarenog mlijecnog zuba i ostavio ga otvorenog jer se ne da popraviti kako bi cuvao mjesto trajnim zubima. i drugo misljenje mi to rekla. ja htjela vaditi da ne stoji otvoren stalno. i ko je tu onda lud.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Lorena82 » 11 ožu 2013, 16:34

Dobri andjeo je napisao/la:haha koje drugo misljenje ?ko da je to tak jednostavno. :baja

pa naravno da je jednostavno. nisi pupčanom vrpcom vezana za svog ortodonta.
Dobri andjeo je napisao/la:nama je nas dr(ne zegura ) zabranio vadenje pokvarenog mlijecnog zuba i ostavio ga otvorenog jer se ne da popraviti kako bi cuvao mjesto trajnim zubima.

da pogodim radilo se o mliječnoj petici, jelda?
u nekom slučaju se vadi u nekom ne. o tome je teško i glupo raspravljat na forumu bez da se znaju podaci o pacijentu i bez da mu se pogleda u usta. a čisto sumnjam da je tvoje i od bailey dijete istog spola, iste DOBI i ima istu ortodontsku anomaliju. jedino ako je sve potpuno isto onda možeš uspoređivati vaše slučajeve.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mala Bornica » 11 ožu 2013, 16:55

Moja 12togodisnjakinja ima jos puno mlijecnoh zubiju, i gore ima samo jedinice i dvojke trajne, dole i trojke. Ostalo je mlijecno, nista se ne klima. Vec dugo dugo joj nije pao zub. Ortodont ne prica o vadjenju (zdravi su svi).
B, 2001.
E, 2002.
D, 2011.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la VIPmama » 12 ožu 2013, 10:20

Uništavaju trajne zube. Netko mi je nešto objašnjavao o predugom ostanku trajnih zuba unutra i šteti po njih. :dada
Mi moramo mliječne čupati, jer ih trajni ne izguraju.

Nije istina, kao što je već netko napisao. Treba ih održavati, popravljati, prati :lol i kontrolirati. Moj mlađi je imao nekoliko "otvorenih" zuba koji su "čuvali" mjesto, odnosno utjecali na to da se trajni lijepo poredaju (i jesu).

Pazite samo da ne izvadite mliječne zube bez da postoji zametak trajnog :zub (moj stariji ima jedan mliječni zub koji će ostati zauvijek, ne postoji trajni :| ).
Zubar je pravilno procijenio da treba radit ortopan da se provjeri.
A mlađem dugo nisu izlazile dvojke :zub i nisu se ni klimale, ali postoje trajni, tako da... :znoj
Ali zato taj isti mlađi :lol ima već sedmice na izlasku :strah (i šestice je rano dobio sa 4,5 godine :/ )
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Lorena82 » 12 ožu 2013, 10:29

Mala Bornica je napisao/la:Moja 12togodisnjakinja ima jos puno mlijecnoh zubiju, i gore ima samo jedinice i dvojke trajne, dole i trojke. Ostalo je mlijecno, nista se ne klima. Vec dugo dugo joj nije pao zub. Ortodont ne prica o vadjenju (zdravi su svi).

nema puno mliječnih zubi, ima točno onoliko kolko i treba za svoju dob. ima i trajne šestice koje rastu približno u isto vrijeme kad i trajne jedinice. trajne četvorke rastu između 10 i 12 godine a trajne petice između 10 i 13 godine. naravno da je rast individualan i puno ovisi o genetici.
VIPmama je napisao/la: ima već sedmice na izlasku :strah (i šestice je rano dobio sa 4,5 godine :/ )

evo vidiš da je individualno i genetski određeno jer šestice većinom rastu oko 7 godine.
ako predugo nema trajnih zuba sve se da riješiti ako se napravi rendgen i pogleda gdje su ti trajni zubići i dali ih uopće i ima. onda smo pametniji i razmišljamo u novom pravcu.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 12 ožu 2013, 11:21

da, baš tako.

Inače, sad ima 8,5 (mislim, ovaj sa sedmicama :zub ) :/
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la ivana7997 » 12 ožu 2013, 11:44

VIPmama je napisao/la:Pazite samo da ne izvadite mliječne zube bez da postoji zametak trajnog

kod nas se to nazalost dogodilo :place

problem je u tome sto onda kasnije, kad bude trebalo stavljati implantate, nece biti mjesta jer su se vec sad zubi razmjestili tako
ivana7997
Abundija

PostPostao/la bailey » 12 ožu 2013, 11:51

mi smo radili ortopan i ima zametaka.
smeta me što dr žegura ne želi ništa objasniti. postavlja se kao da ja kao roditelj nemam što pitati.
meni je prirodnije čekati da mu padnu do 13. godine pa tek onda razmišljati o vađenju. ali svakako ću se posavjetovati s našom stomatologicom. tim prije što mi dijete nema neku anomaliju nego mu aparatić treba više iz eststskog raloga (razmaknuti gornji zubići).
I. 2000.
A. & R. 2007.
bailey
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la VIPmama » 13 ožu 2013, 10:14

ivana7997 je napisao/la:
VIPmama je napisao/la:Pazite samo da ne izvadite mliječne zube bez da postoji zametak trajnog

kod nas se to nazalost dogodilo :place

problem je u tome sto onda kasnije, kad bude trebalo stavljati implantate, nece biti mjesta jer su se vec sad zubi razmjestili tako

ajme, Ivana :place :/

A to što su se razmjestili i nije problem, ako su se razmjestili kak treba pa ne utječu na zagriz

naši stomatolozi su super, jer ne vade nikad na halo, nego gledaju jel ima šanse da zameci ne postoje, ako imaju sumnje ili čekaju (ovisi o dobi djeteta) ili rade ortopan...
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la ivana7997 » 13 ožu 2013, 11:04

ha, izvadjena mu je jedna dvojka, druga je jos tu, pa su se zubici pomaknuli u desno. a ta dvojka koja je tu ima karijes i mislila sam da cemo onda vaditi i nju pa bok, ali nova doktorica nije htjela bez savjeta ortodontice. koja se uhvatila za glavu kad je vidjela da je izvadjena dvojka a da trajne nema :place
i rekla je da ovu drugu nikako ne vadimo, bez obzira na karijes, jer cuva mjesto, kako god malo bilo.

pa mozes misliti kako to izgleda. asimetricno s jedne strane, s druge dvojka pojedena karijesom :place
ivana7997
Abundija

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.