Sada je: 08 kol 2026, 17:05.

Zdravstveni odgoj

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Zdravstveni odgoj

PostPostao/la nadicab » 06 sij 2013, 01:24

Iz tvoje zbunjenosti mogu iscitati da nisi upoznata sa svim dijelovima ZO jer bi imala odgovor na svoja pitanja da si isla iscitavati kurikulum koji se cesto spominje na ovoj temi.
Udruga Nastavnici su po meni jako dobro analizirali cijelu pricu i po meni je sve receno o toj temi.
Sada samo mozemo prozvakavti vec prije receno, a msilim da sve mi imamo pametnijeg posla od toga.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2013, 09:46

nadicab je napisao/la:Iz tvoje zbunjenosti mogu iscitati da nisi upoznata sa svim dijelovima ZO jer bi imala odgovor na svoja pitanja da si isla iscitavati kurikulum koji se cesto spominje na ovoj temi.
Udruga Nastavnici su po meni jako dobro analizirali cijelu pricu i po meni je sve receno o toj temi.
Sada samo mozemo prozvakavti vec prije receno, a msilim da sve mi imamo pametnijeg posla od toga.

:dada

a dodajem i dio 4. modula za 3. r. osnovne škole

Sat razrednika
Razred/ razredni odjel: 3. razred
Područje rada: Zdravstveni odgoj
Modul: Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje
Tema: Odgovornost i poštovanje prema vlastitom tijelu
Nastavna jedinica (sadržaj): Tjelesni dodir, odgovornost i poštovanje prema vlastitom tijelu (2 sata)

Cilj: iskazati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir.

Zadaci:
spoznati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir; naučiti reći NE nedopustivom tjelesnom dodiru; naučiti „Pravilo donjeg rublja“,
razvijati svijest o tome da je djetetovo tijelo samo njegovo, da ima pravo odlučivanja o dodirima koje želi i koje ne želi,
razvijati samopoštovanje i samopouzdanje.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sany » 06 sij 2013, 13:14

to je iz kurikuluma, ali juce su u slobodnoj napisali kako ce to u praksi izgledati a sa stranica azzo
http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti ... fault.aspx

mozda je marinche na to mislila

evo i sa stranica
http://www.azoo.hr/index.php?option=com ... veni-odgoj
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Duga » 06 sij 2013, 15:45

http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti ... fault.aspx
otkrivamo kako će izgledati sat zdravstvenog odgoja
,Dodirujte se djeco, pa recite što osjećate'

Džizs, koji grstav naslov :stup - onaj tko stavlja ovakav naslov mi je u istom košu s onima zbog kojih i trebamo uvesti ZO da bi educirali djecu kakvih se likova treba kloniti i kako postupati u određenoj situaciji.

O neprimjerenom dodirivanju sa svojom kćeri sam prvi puta pričala kad je imala 5 godina i od tada ciklički ponavljam taj razgovor i nastavit ću.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mama courage » 06 sij 2013, 15:56

Duga je napisao/la:O neprimjerenom dodirivanju sa svojom kćeri sam prvi puta pričala kad je imala 5 godina i od tada ciklički ponavljam taj razgovor i nastavit ću.

x

i baš mi je drago što će o istoj temi porazgovarati s učiteljicom. jer vidjela sam u jednoj drugoj situaciji koliko njoj to znači, ta "potvrda" od još jednog autoriteta. govorile smo doma o domovinskom ratu i vukovaru i kad je došla sutradan na nastavu učiteljica je slično ponovila, pa je bila sva ponosna i usudila se pred svima glasno reći: "to mi je i moja mama tako objasnila."
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2013, 19:40

sany, ono na što si ti stavila link je upravo ovo što sam ja prenijela u zadnjem postu, uopće ne vidim gdje se na stranicama AZOO nalazi ovo iz teksta u Slobodnoj
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la sany » 06 sij 2013, 21:08

ina medju dolje navedenim dokumentima ZIP, otvori, ima po razredima, evo kopiram dio, toga nema u kurikulumu

"STRUKTURA SATA

Motivacija
Provesti opće pripremne vježbe u paru (korelacija sa satom TZK-a):

1. BOČNO KRUŽENJE RUKAMA: Stav spojeni. Učenici su bokom jedan do drugoga i drže se za ruke u priručenju. Pokretima slobodne ruke prema naprijed izvode bočne krugove. Zatim drugom rukom.
2. POTISKIVANJE DLANOVIMA: Stav raskoračni, licem su okrenuti jedan prema drugome i drže se za ruke u odručenju. Jedan potiskuje dlanove prema dolje, a drugi gore. Zatim mijenjaju uloge.
3. ZIBANJE U PARU: Stav raskoračni, licem su okrenuti jedan prema drugome, ruke stave na ramena i nalaze se u pretklonu. Potiskuju rukama ramena i zibaju se u paru.
4. PUMPANJE VODE: Prvi je u uspravnom položaju, a drugi licem okrenut u čučnju i drže se za ruke. Izmjenjuju uloge tako da prvi prelazi u čučanj, a drugi u uspravni položaj.
5. DOTICANJE KOLJENA PRIJATELJA: Prvi je u ležećem položaju na prsima i rukama u uzručenju, a drugi u stavu raskoračnom ispred njega. Prvi podiže ruke i dodiruje drugome koljena. Izmjenjuju se.
6. VAGANJE: Stav spojeni, leđima su okrenuti jedan prema drugome i drže se za ruke koje su savijene u laktovima. Jedan prelazi u pretklon i podiže drugoga koji treba potpuno olabaviti trup i noge. Početni položaj, pa drugi podiže prvoga.
7. POLKA: Stav spojeni, bokom su jedan do drugoga i drže se jednom rukom ispod lakta. Izvode poskoke u krugu, ulijevo na desnoj nozi, a udesno na lijevoj.

Razgovor o vježbama koje su učenici izvodili u parovima (dodiri, raspoloženje, osjećaji ugode ili neugode, kada i u kojim vježbama i sl.): Koja ti je vježba bila zanimljiva? Koja ti je vježba bila teška? Jesi li se u nekoj vježbi osjećao/ osjećal neugodno? U kojoj? Što ti je bilo neugodno? Koju vježbu više ne bi rado izvodio/izvodila? Zašto?"
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Ina66 » 06 sij 2013, 21:11

pa ovo smo mi radili na tjelesnom :lol
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Nincka » 07 sij 2013, 00:45

Meni su te navedene vježbe skroz ok. I mi smo ih također radili na tjelesnom.

Ali nisam baš sigurna da su profesori tjelesnog sasvim kompetentni upuštati se u diskusiju s djecom koja bi trebala slijediti (niti da to mogu naučiti iz priručnika). Velika skupina djece, gomila nepredvidljivih situacija i pitanja... povrijeđene djece.... pridavanje nekim situacijama značenje koje im do tada nije bilo ni podsvjesno.... na kraju krajeva, nije mi nimalo teško zamisliti i situacije u kojima bi to djeca mogla doživjeti pa čak i traumatično (ne mislim ovdje ništa slično traumatičnom tipa zlostavljanja, naravno)...
Ne vidim baš u potpunosti smisao takvih povezivanja u toj dobi (treći razred, je li tako?).

Naravno da djeca već jako puno toga znaju. I slažem se s patkicom koja je tamo negdje gore napisala da ne znaju što je masturbacija jer to zovu drugačije (neki i u odrasloj dobi imaju malo problema s tim pa se potkrade lapsus menstruacija umjesto masturbacija, hm da, valjda je to prihvatljivije.)

Ali imam određeni problem s tim da djeci koja još neke stvari ipak ne znaju (a nema ih tako malo) otvaramo neka vrata i spoznaje koje su možda malkice preuranjene.
Također razmišljam o tome zašto bi se u stvari o seksualnosti trebalo tako sustavno, školski učiti tako rano....
Nekada mislim da nije ni loše da postupno otkrivaju taj svijet (dio tog svijeta) u društvu vršnjaka....
Nincka
notebook girl

PostPostao/la tanjabb » 07 sij 2013, 02:20

Cilj: iskazati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir.

Zadaci:
spoznati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir; naučiti reći NE nedopustivom tjelesnom dodiru; naučiti „Pravilo donjeg rublja“,
razvijati svijest o tome da je djetetovo tijelo samo njegovo, da ima pravo odlučivanja o dodirima koje želi i koje ne želi,
razvijati samopoštovanje i samopouzdanje
.

Ne znam jesam li ja naivna :dunno ali ja niti u ovom niti u vjezbama ne vidim ni M od masturbacije. Ovdje se o tjelesnom dodiru vjerujem razgovara u smijeru da se djecu upozori na to sto je prihvatljivo od strane drugoga, a sto je zlostavljanje.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Buhtlica » 07 sij 2013, 10:57

pa i mi smo to na tjelesnom radili. :dunno
nije to sad otkrivanje tople vode.
ja u tim vježbama ne vidim ništa od masturbacije. a za učenje o prihvatljivom i neprihvatljivom dodiru sigurno nije prerano u 3. razredu.
mislim da mnogi traže dlaku u jajetu, pokušavaju u nečemu pronaći nešto što ne postoji.
i stvarno je već iritantno koliko se prašine diže oko ZO, umjesto da se bavimo pravim problemima, počevši od užasnog stanja u školama, do toga da učitelji nisu motivirani zbog niskih plaća i uvjeta rada.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 07 sij 2013, 11:00

marinche_lubenica je napisao/la:Uff... sada kad citam vase postove ugledah i svoje greske.. prvo ispravak. Nisam htjela rec da nije bilo govora o menstuaciji vec mastrubaciji.. A to koliko sam vidjela u ovom planu imaju namjeru govoriti o tome. To sto sam napomenula a sada ne mogu naci gdje sam procitala ... da ce djeca u trecem razredu uciti o spolnosti. E pa bas to smatram pretjeranim.. Od 5 razreda je mozda i ok, ali od treceg po mom misljenju nije. Nisam nikako konzervativna niti su moji bili (hvala Bogu), ali ne shvacaju sva djeca isto. Imaju i vaznijih tema koje su mogli uvesti od ove. Kako se npr nisu sjetili uvesti drustveni odgoj? Jer to je bar sta se djece u oovj ovdje ulici tice na niskom pragu i djeca vrednuju druge sasvim pogresno, kako li ce tek biti nakon ovog ZO . Vjerovatno je moja povrsna reakcija jer sam zatrpana svakakvim informacijama, ali eto ne svidja mi se taj ZO.

Kazem moguce da trenutno burno reagiram, u jednu ruku mi je drago da takvo sto dolazi u skole jer ce i meni kao roditelju biti lakse, ali smatram ipak da je pretjerano u trecim razredima.

koliko ja znam, a čitala sam kurikulum i bila na roditeljskim sastancima za 3. i 4. razred, u tim razredima nema ni govora o masturbaciji.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 07 sij 2013, 12:11

:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la sigureca » 07 sij 2013, 12:20

Široka tema, cure su već dosta toga rekle. Meni je žao što se od prvog razreda pa sve kroz daljnje školovanje ne obraća velika pažnja raznim ovisnostima koje su usko vezane uz nasilno ponašanje, divljanja ne cestama, razna problematična ponašanja, tendencijama depresivnog ponašanja, nepromišljena rana stupanja u seksualne odnose..., da ne nabrajam. Također ne vidim da se naša djeca od predškolske dobi uče solidarnosti, upoznavanje djece o djeci s posebnim potrebama. Zašto sam napomenula djecu s posebnim potrebama, mi živimo u maloj sredini i djeca se ne susreću s djecom koja imaju poteškoća u razvoju. Osim ako roditelji nisu s njima razgovarali oni i ne razmišljaju da će jednog dana imati priliku upoznati djecu s posebnim potrebama i kako se ponašati prema njima. Moja curica K je od 1.-4. razreda išla u razred s dječakom s pp i sva djeca iz tog razreda su izgradila prirodan stav prema tom dječaku. Edukacija je vrlo važna ako želimo da naša djeca imaju široko znanje o svijetu i životu van knjiga. Trebalo bi od vrtića educirati djecu o ponašanju u prometu, mnogi roditelji tu zakažu. Koliko sam puta vidila da djeca od 2 ili 3 godine sjede na prednjem sjedalu, ocu u krilu za volanom... Ovo su stvarne opasnosti koje vrebaju. Koliko nam je mladih života izgubljeno na cestama :place, to su teme koje bi trebalo uključit u zdravstveni odgoj i za koje mislim da su dugoročno od velike važnosti za nas i našu djecu. Ako sam nešto krivo napisala, a i zbog bujice misli nekad ne nađem pravu rič unaprid se izvinjavam
M.2000, K.2002, N.2003
sigureca
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 07 sij 2013, 14:14

MALA2006 je napisao/la:http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/235628/TV-kalendar-Kinsey-je-bio-pedofil-Stulhoher-to-je-smijurija.html#.UOqehWeCooE

Pogledajte filmić pri dnu.

Ajme MALA. Meni je svaka info o tom bolesniku povod da mi se želudac okreće.

Koja prevara. Kako smo prevareni sa svim živim tzv. slobodama.

Kad sam gledala sučeljavanje Damira Stojića i Štulhofera a i još brdo Štulhoferovih istupa, čini mi se kao da se provlači jedan vrli argument kroz njegova izlaganja a to je: sloboda odluka odabira u seksualnosti i u ljubavi i u spolnom partnerstvu, samostalno odlučivanje i uživanje ovoga onga... i td.
zanimljiva teza. Što ulazi u sferu slobodnog odabira i kako to djeca od 10 godin i što samostalno odabiru, a u što smo ih dužni usmjeravati i primjerima njegovati?

Gdje je zdrava slobodna odluka za svakoga???

Zaista nas ima svakakvih i baš slobada za sve može biti diskutabilna.

Fascinira me ta nonšalancija spram činjenica da je čovo manipulirao podacima - automatski mu pada znan.kredibilitet - da je nakon njegovih djela promjenjna društvena klima oko svih pitanja oko kojih i mi danas raspravljamo i da se nitko ali niktko ozbiljno ne brine kakav je to čovjek svojom kvaziznanstvenom mišlju preokrenuo kulturu i staze kojima mi kročimo.

Ej nitkoga nije briga!
Nitko da bi preispitao pozadinu stavova.
Neshvatljivo.
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la mama courage » 07 sij 2013, 15:41

sodom i gomora. :nata

a do tada pozivam sve zainteresirane na SKUP RAZUMA, 16.01. u 18h na cvjetnom. :joy
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 07 sij 2013, 15:52

"Allegations against Alfred Kinsey and his research on children's sexual responses, as reported in Sexual Behavior in the Human Male, were first made in 1981 by Dr. Reisman. She subsequently enlarged on these ideas in a book written jointly with Edward Eichel and published in 1990 (Kinsey, Sex, and Fraud). When The Kinsey Institute responded, Reisman filed suit in 1991 against The Kinsey Institute, then director June Reinisch, and Indiana University, alleging defamation of character and slander. In September 1993, Reisman's lawyer withdrew from the case, and in June 1994 the court dismissed Reisman's case with prejudice (which means that Reisman is prohibited from refiling the suit)."

In her very well-documented survey of Judith Reisman's activities, Poppy Dixon arrives at the following summary.

"First Reisman 'leaves' the Captain Kangaroo show. Then she accepts over $700K for a report that both her university and the Justice Department refuse to publish. She sues the Kinsey Institute for defamation, loses, and is forbidden to try again. She appears as an expert witness at The State of Ohio vs. the Contemporary Art Center and Dennis Barrie (Mapplethorpe and Cincinnati) and the defense has her for lunch. And finally, she supports a bill introduced by a wet-behind-the-ears, born-again freshman Congressman from Texas, which never even makes it to the floor. It's unlikely Reisman could get arrested at this point. Yet what makes her dangerous is the rarely questioned nature of her writings, and her association with ultra-conservative religious policy makers."
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 08 sij 2013, 10:36

mama courage je napisao/la:sodom i gomora. :nata

EE baš to!! :5 :5
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la gold dust » 08 sij 2013, 11:41

ja bih na ovoj temi uglavnom potpisala škorpi i ninčku.

pogledala sam i link na stranice azoo kojeg je stavila sany, zanimljivo mi je ovo što je predviđeno za 4. razred, teme Spol i rod u društvu i Razlike rodnih uloga u obitelji. stvarno mi nije jasno zašto bi pripadnicima bilo kojeg svjetonazora bilo nužno djeci u već toj dobi uvoditi pojam roda kao odvojen od pojma spola, tj. podučavati ih osnovi rodnih teorija. citiram iz radnog materijala:
Spol je nešto s čime se rodimo, ne izražava se odjećom, modom…. Rod se odnosi se na razmišljanja, objašnjenja, pretpostavke, ponašanja i djelovanja koja postavljaju razlike između žena i muškaraca (npr. izgled ili geste); ako pokušavamo podijeliti ljude u kategorije, to je rod.

ne vjerujem da će suočavanje s ovakvom, po meni za tu dob nerazumljivom (a i inače dvojbenom) definicijom, pomoći npr. desetogodišnjem dječaku (hm... ili bi trebalo reći - djetetu s muškim spolnim organima?) koji voli rozo i lutkice, da se ne osjeća loše i odbačeno zbog toga. što ne bi bilo jednostavnije i djeci prihvatljivije jednostavno im objasniti, ako su takvi, da nisu jedini, da ih nitko zbog toga ne smije izrugivati i odbacivati? isto tako ne shvaćam zašto su potrebni rodni koncepti da bi se djecu podučilo kako je ok da žena, što ja znam, vozi bager ili muškarac čuva djecu u vrtiću, te ono što bi, po meni, trebalo biti ključno - da nema razloga zašto dvoje zaposlenih roditelja ne bi ravnopravno dijelili sve vrste kućanskih poslova i brigu o djeci (uz povijesno objašnjenje postojanja još živućih stereotipa u tom području i zašto su danas neodrživi).
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 08 sij 2013, 12:06

Gdje je zdrava slobodna odluka za svakoga???

slobodnu odluku mogu donositi punoljetni članovi društva a mi kao roditelji dužni smo im osigurati uvid u sve informacije tako da bi djeca kada postanu punoljetni mogli donijeti svoj vlastiti stav bio on za nas kao roditelje prihvatljiv ili neprihvatljiv.
Proces usvajanja informacija se odnosi na sve u životu i na politiku i na izbor seksualnog opredjeljenja ili načina života.

Međutim mislim da je cijela ova priča na ovom topiku podijeljena samo na to da li želimo djeci dati sve informacije ili ćemo im neke namjerno zataškati i drugo da smo skloni djecu smatrati mladjima nego sto oni stvarno jesu.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 08 sij 2013, 12:23

marinche_lubenica je napisao/la:A stovise, jutrosnji clanak koji mi je izletio pred nos na fejsu uff.. jednostavno cu ga podijeliti s vama.

tzv. spolni odgoj temeljen na Kinseyevoj 'znanosti' i ideologiji :nesvist :/

Nemoj molim te nikada vise ovakve clanke dijeliti samnom. Članak je prepun agresivnosti, nepoštivanja tuđeg mišljenja i krajnjih šovinističko rasističkih uvreda kao ova:
Od svih boleština i prljavština koje su nam do sada podarila naša draga braća Srbi, udbaši i kompanija

Člank je nedostojan da se pronadje igdje na medijskom prostoru a kamoli da ga se citira kao putokaz o problemima odgoja djece.
Adorabla
Medena

PostPostao/la mirbi » 08 sij 2013, 12:29

K vragu, Adorabla, sad si me navukla da to pročitam. Barem do ovog dijela sa braćom Srbima. Dalje nisam mogla. :whew
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 08 sij 2013, 12:41

gold dust je napisao/la:ne vjerujem da će suočavanje s ovakvom, po meni za tu dob nerazumljivom (a i inače dvojbenom) definicijom, pomoći npr. desetogodišnjem dječaku (hm... ili bi trebalo reći - djetetu s muškim spolnim organima?) koji voli rozo i lutkice, da se ne osjeća loše i odbačeno zbog toga. što ne bi bilo jednostavnije i djeci prihvatljivije jednostavno im objasniti, ako su takvi, da nisu jedini, da ih nitko zbog toga ne smije izrugivati i odbacivati? isto tako ne shvaćam zašto su potrebni rodni koncepti da bi se djecu podučilo kako je ok da žena, što ja znam, vozi bager ili muškarac čuva djecu u vrtiću, te ono što bi, po meni, trebalo biti ključno - da nema razloga zašto dvoje zaposlenih roditelja ne bi ravnopravno dijelili sve vrste kućanskih poslova i brigu o djeci (uz povijesno objašnjenje postojanja još živućih stereotipa u tom području i zašto su danas neodrživi).

ja bih ovo potpisala.
posebno dio roza boje govori da se sve to da objasniti bez dvojbeno znanstvenih teorija o rodu i spolu.
isto tako smatram da je ovaj dio goldinog odgovora dobra replika na Adorablu koja kaže da se mi na temi dijelimo na one koje žele dati sve info i one koje info ograničavaju.
Upravo kako piše kod gold: ima načina da se primjerno objasni djeci nešto što je primjereno dobi.
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Bubidea » 08 sij 2013, 12:51

mirbi je napisao/la:K vragu, Adorabla, sad si me navukla da to pročitam. Barem do ovog dijela sa braćom Srbima. Dalje nisam mogla. :whew

x
i riga mi se.

stvarno nije ovaj clanak za dijeliti
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la rucho » 08 sij 2013, 13:17

sigureca je napisao/la:Široka tema, cure su već dosta toga rekle. Meni je žao što se od prvog razreda pa sve kroz daljnje školovanje ne obraća velika pažnja raznim ovisnostima koje su usko vezane uz nasilno ponašanje, divljanja ne cestama, razna problematična ponašanja, tendencijama depresivnog ponašanja, nepromišljena rana stupanja u seksualne odnose..., da ne nabrajam. Također ne vidim da se naša djeca od predškolske dobi uče solidarnosti, upoznavanje djece o djeci s posebnim potrebama. Zašto sam napomenula djecu s posebnim potrebama, mi živimo u maloj sredini i djeca se ne susreću s djecom koja imaju poteškoća u razvoju. Osim ako roditelji nisu s njima razgovarali oni i ne razmišljaju da će jednog dana imati priliku upoznati djecu s posebnim potrebama i kako se ponašati prema njima. Moja curica K je od 1.-4. razreda išla u razred s dječakom s pp i sva djeca iz tog razreda su izgradila prirodan stav prema tom dječaku. Edukacija je vrlo važna ako želimo da naša djeca imaju široko znanje o svijetu i životu van knjiga. Trebalo bi od vrtića educirati djecu o ponašanju u prometu, mnogi roditelji tu zakažu. Koliko sam puta vidila da djeca od 2 ili 3 godine sjede na prednjem sjedalu, ocu u krilu za volanom... Ovo su stvarne opasnosti koje vrebaju. Koliko nam je mladih života izgubljeno na cestama :place, to su teme koje bi trebalo uključit u zdravstveni odgoj i za koje mislim da su dugoročno od velike važnosti za nas i našu djecu. Ako sam nešto krivo napisala, a i zbog bujice misli nekad ne nađem pravu rič unaprid se izvinjavam

svaka rijec ti je dobra..... slazem se stobom u potpunosti.... baza je sto se ovdje na forumu i u novinama pa cak i na sastancima raznoraznim stalno raspravljaju oko semantike odnosno teksta i upotrebljenih rijeci...... ionako sve strucne recenice iz knjiga dodju i prodju ne samo kroz djecji vec i mozak nas odraslih... poanta je u primjerima koje cinimo pred djecom i ostatkom drustva.... tolko se vicemo medjusobno oko tog ZO da me vec glava boli... a poanta je da su sve stavke tog predmeta postojale u skolama otkad ima skole... samo su se drugacije objasnjavale i zvale drugim imenima..... al stvar je u tome sto mi volimo sve stavljat u neke uske kalupe i ne vadit ih van iz toga pa niti ne vidimo da je najveca steta vec ucinjena.... sva su djeca vidjela da s jedne strane roditelji vicu protiv predmeta... da crkva vice pa onda ministri vicu pa opet ovi i tako u krug... a njima je jedino to sto eto imat ce il nece jednu knjigu manje za citat i jedan predmet manje za brinut se oko ocjene.... sve stvari koje bi trebali naucit iz ovog predmeta vec su upili kroz medije ili kroz serije ili kroz crtice ili kroz fejsbuk.... ne vjerujete..... onda ajmo recite mi kako vam je kad vam dijete gleda winxice ili ben10 ili jugio ugibibi cimicangu i ostale neke kvazimazi bum tres? a da ne spominjem ove serije za mladegdje je bitno izgledat dobro i skupo doc do svojih zelja gazeci druge i slicno..... jeste li to pogledale?..... a sto se tice seksualnosti i odgoja vezanog uz to..... umjesto da se havtamo ko pijani plota analizirati *moralne* rijeci recenice iz raznih literatura ajmo lipo doma pokazat djetetu da se ne treba sramit zagrlit poljubit nasmijat i slicno.... a kako raste i mijenja se tjelesno nemojmo se ustrucavat objasnit mu da se ne dogadja nista lose ni njemu ni nama...... pa do vremena kad mu totalno podivljaju hormoni imat ce roditelja kojem ce moc traziti savjet i utjehu bez predrasuda..... al takvih nas je jako malo jer smo odgojeni tako da se o "takvim stvarima ne prica" vec kao ono ak ne izgovoris ne dogadja se....... a sve se to onda nadovezuje na (ne)toleranciju osoba i djece koja se po nekom fizickom ili duhovnom detalju razlikuje od "normalnog".... ali.... sto je to "normalno"?....

sva ova rasprava sjeti me na jednu anegdotu koju sam negdje procitala.... kaze.... u vrijeme kad su se mahom spaljivale "nepocudne" knjige dosla jedna zena tako do jedne od tih lomaca i pruza covjeku jednu knjigu crnih korica i kaze mu da ovu obavezno treba spalit jer u njoj ima i *nemoralnih zena* i lihvara i brat ubija brata..... covjek uzme knjigu da ce ju bacit i sokira se kad vidi naslov te knjige...... naime pisalo je BIBLIJA..... mozda nisam sve dobro napisala al valjda kuzite poantu......
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama courage » 08 sij 2013, 20:39

nije mi baš jasno ovo što goldi spominje, a pčelica potpisuje.

mislite da djeca u tim godinama ne kuže razlike između rodova? ovo je za dečke, ovo je za curice? ili da ne bi shvatili što znači kad im se objasni da ne postoje ženski i muški poslovi oko kućanstva?

djeci prihvatljivije jednostavno im objasniti, ako su takvi, da nisu jedini, da ih nitko zbog toga ne smije izrugivati i odbacivati?

zašto mu ne objasniti pozadinu toga (naravno uvijek primjerenim rječnikom da dijete shvati)? ovako ispada da je to neupitan normativ u okviru kojeg ga se "tolerira" iako je drugačiji. zašto ne objasniti da postoje ljudi (uf. rodni ideolozi :lol ) koji taj normativ dovode u pitanje, a time ujedno više čine za njegovo dostojanstvo.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 08 sij 2013, 20:43

da pojasnim:

zašto reći: živimo u društvu u kojem je roza boja za curice, ali nema veze ako kao dječak voliš tu boju. i ti si punopravan član zajednice. nisi jedini, ima ih još koji su kao ti.

a zašto ne reći: roza boja nije ni za curice ni za dječake. ona je samo boja i svatko ju može nositi ako mu se sviđa. (i onda malo dodaš povijesti otkud to i sl.)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la gold dust » 08 sij 2013, 21:40

mama courage je napisao/la:mislite da djeca u tim godinama ne kuže razlike između rodova? ovo je za dečke, ovo je za curice?

naravno da kuže, ali smatram da je suvišno djeci u toj dobi te razlike nazivati rodnim razlikama, odnosno uopće im uvoditi pojam roda (osim na satu hrvatskog :xmasgrin).
mama courage je napisao/la:ili da ne bi shvatili što znači kad im se objasni da ne postoje ženski i muški poslovi oko kućanstva?

molim te, nađi mi gdje sam to u svom postu dijelila kućanske poslove na muške i ženske ili podržavala takvu podjelu. evo, citiram samu sebe:
gold dust je napisao/la:nema razloga zašto dvoje zaposlenih roditelja ne bi ravnopravno dijelili sve vrste kućanskih poslova i brigu o djeci (uz povijesno objašnjenje postojanja još živućih stereotipa u tom području i zašto su danas neodrživi).

i da još jednom naglasim - po meni je to ključna stvar koju bi na tim satovima trebali naučiti.

što se tiče ovoga
mama courage je napisao/la:zašto reći: živimo u društvu u kojem je roza boja za curice, ali nema veze ako kao dječak voliš tu boju. i ti si punopravan član zajednice. nisi jedini, ima ih još koji su kao ti.

a zašto ne reći: roza boja nije ni za curice ni za dječake. ona je samo boja i svatko ju može nositi ako mu se sviđa. (i onda malo dodaš povijesti otkud to i sl.)

konkretno, ne vidim problem ni ako im se to objasni na ovaj drugi način, vjerojatno je i bolji :dunno

mama courage je napisao/la:zašto ne objasniti da postoje ljudi (uf. rodni ideolozi :lol )

zato što smatram da u 4. razredu nije vrijeme za to.
gold dust
Sveta krava

PostPostao/la mama courage » 08 sij 2013, 21:56

zato što smatram da u 4. razredu nije vrijeme za to.

eh sad. sve im objasniš i jedino što je sporno je u biti reći da se jedno veli "rod", drugo "spol". da tu malu sitnicu djeca ne mogu procesuirati.

ne kažeš "glagol" nego veliš "riječ koja označava radnju". a sve im drugo objasniš. i sad ispade da je problem samo u samoj riječi "glagol" jer je to za djecu previše.

ne znam ni sama, valjda stručnjaci s višegodišnjim iskustvom mogu bolje procijeniti što je primjereno podučavati djecu nego roditelji. :dunno
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 08 sij 2013, 22:00

(uz povijesno objašnjenje postojanja još živućih stereotipa u tom području i zašto su danas neodrživi).

ako misliš djetetu ponuditi povijesno objašnjenje stereotipa ti u biti (htjele vi to ili ne) upravo krećeš s rodnom teorijom. s njenim osnovama. tko je o tome počeo govoriti i skretati pažnju da spol ne definira sudbinu osobe ako ne rodna teorija?!?
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.