Sada je: 08 kol 2026, 19:23.
Moderator/ica: medo14
nadicab je napisao/la:Iz tvoje zbunjenosti mogu iscitati da nisi upoznata sa svim dijelovima ZO jer bi imala odgovor na svoja pitanja da si isla iscitavati kurikulum koji se cesto spominje na ovoj temi.
Udruga Nastavnici su po meni jako dobro analizirali cijelu pricu i po meni je sve receno o toj temi.
Sada samo mozemo prozvakavti vec prije receno, a msilim da sve mi imamo pametnijeg posla od toga.
Sat razrednika
Razred/ razredni odjel: 3. razred
Područje rada: Zdravstveni odgoj
Modul: Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje
Tema: Odgovornost i poštovanje prema vlastitom tijelu
Nastavna jedinica (sadržaj): Tjelesni dodir, odgovornost i poštovanje prema vlastitom tijelu (2 sata)
Cilj: iskazati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir.
Zadaci:
spoznati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir; naučiti reći NE nedopustivom tjelesnom dodiru; naučiti „Pravilo donjeg rublja“,
razvijati svijest o tome da je djetetovo tijelo samo njegovo, da ima pravo odlučivanja o dodirima koje želi i koje ne želi,
razvijati samopoštovanje i samopouzdanje.
otkrivamo kako će izgledati sat zdravstvenog odgoja
,Dodirujte se djeco, pa recite što osjećate'
- onaj tko stavlja ovakav naslov mi je u istom košu s onima zbog kojih i trebamo uvesti ZO da bi educirali djecu kakvih se likova treba kloniti i kako postupati u određenoj situaciji.Duga je napisao/la:O neprimjerenom dodirivanju sa svojom kćeri sam prvi puta pričala kad je imala 5 godina i od tada ciklički ponavljam taj razgovor i nastavit ću.

.Cilj: iskazati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir.
Zadaci:
spoznati što je prihvatljiv, a što neprihvatljiv tjelesni dodir; naučiti reći NE nedopustivom tjelesnom dodiru; naučiti „Pravilo donjeg rublja“,
razvijati svijest o tome da je djetetovo tijelo samo njegovo, da ima pravo odlučivanja o dodirima koje želi i koje ne želi,
razvijati samopoštovanje i samopouzdanje
ali ja niti u ovom niti u vjezbama ne vidim ni M od masturbacije. Ovdje se o tjelesnom dodiru vjerujem razgovara u smijeru da se djecu upozori na to sto je prihvatljivo od strane drugoga, a sto je zlostavljanje.

marinche_lubenica je napisao/la:Uff... sada kad citam vase postove ugledah i svoje greske.. prvo ispravak. Nisam htjela rec da nije bilo govora o menstuaciji vec mastrubaciji.. A to koliko sam vidjela u ovom planu imaju namjeru govoriti o tome. To sto sam napomenula a sada ne mogu naci gdje sam procitala ... da ce djeca u trecem razredu uciti o spolnosti. E pa bas to smatram pretjeranim.. Od 5 razreda je mozda i ok, ali od treceg po mom misljenju nije. Nisam nikako konzervativna niti su moji bili (hvala Bogu), ali ne shvacaju sva djeca isto. Imaju i vaznijih tema koje su mogli uvesti od ove. Kako se npr nisu sjetili uvesti drustveni odgoj? Jer to je bar sta se djece u oovj ovdje ulici tice na niskom pragu i djeca vrednuju druge sasvim pogresno, kako li ce tek biti nakon ovog ZO . Vjerovatno je moja povrsna reakcija jer sam zatrpana svakakvim informacijama, ali eto ne svidja mi se taj ZO.
Kazem moguce da trenutno burno reagiram, u jednu ruku mi je drago da takvo sto dolazi u skole jer ce i meni kao roditelju biti lakse, ali smatram ipak da je pretjerano u trecim razredima.

, to su teme koje bi trebalo uključit u zdravstveni odgoj i za koje mislim da su dugoročno od velike važnosti za nas i našu djecu. Ako sam nešto krivo napisala, a i zbog bujice misli nekad ne nađem pravu rič unaprid se izvinjavam
MALA2006 je napisao/la:http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/235628/TV-kalendar-Kinsey-je-bio-pedofil-Stulhoher-to-je-smijurija.html#.UOqehWeCooE
Pogledajte filmić pri dnu.
"Allegations against Alfred Kinsey and his research on children's sexual responses, as reported in Sexual Behavior in the Human Male, were first made in 1981 by Dr. Reisman. She subsequently enlarged on these ideas in a book written jointly with Edward Eichel and published in 1990 (Kinsey, Sex, and Fraud). When The Kinsey Institute responded, Reisman filed suit in 1991 against The Kinsey Institute, then director June Reinisch, and Indiana University, alleging defamation of character and slander. In September 1993, Reisman's lawyer withdrew from the case, and in June 1994 the court dismissed Reisman's case with prejudice (which means that Reisman is prohibited from refiling the suit)."
In her very well-documented survey of Judith Reisman's activities, Poppy Dixon arrives at the following summary.
"First Reisman 'leaves' the Captain Kangaroo show. Then she accepts over $700K for a report that both her university and the Justice Department refuse to publish. She sues the Kinsey Institute for defamation, loses, and is forbidden to try again. She appears as an expert witness at The State of Ohio vs. the Contemporary Art Center and Dennis Barrie (Mapplethorpe and Cincinnati) and the defense has her for lunch. And finally, she supports a bill introduced by a wet-behind-the-ears, born-again freshman Congressman from Texas, which never even makes it to the floor. It's unlikely Reisman could get arrested at this point. Yet what makes her dangerous is the rarely questioned nature of her writings, and her association with ultra-conservative religious policy makers."

mama courage je napisao/la:sodom i gomora.![]()

Spol je nešto s čime se rodimo, ne izražava se odjećom, modom…. Rod se odnosi se na razmišljanja, objašnjenja, pretpostavke, ponašanja i djelovanja koja postavljaju razlike između žena i muškaraca (npr. izgled ili geste); ako pokušavamo podijeliti ljude u kategorije, to je rod.
Gdje je zdrava slobodna odluka za svakoga???
marinche_lubenica je napisao/la:A stovise, jutrosnji clanak koji mi je izletio pred nos na fejsu uff.. jednostavno cu ga podijeliti s vama.
tzv. spolni odgoj temeljen na Kinseyevoj 'znanosti' i ideologiji![]()
Od svih boleština i prljavština koje su nam do sada podarila naša draga braća Srbi, udbaši i kompanija

gold dust je napisao/la:ne vjerujem da će suočavanje s ovakvom, po meni za tu dob nerazumljivom (a i inače dvojbenom) definicijom, pomoći npr. desetogodišnjem dječaku (hm... ili bi trebalo reći - djetetu s muškim spolnim organima?) koji voli rozo i lutkice, da se ne osjeća loše i odbačeno zbog toga. što ne bi bilo jednostavnije i djeci prihvatljivije jednostavno im objasniti, ako su takvi, da nisu jedini, da ih nitko zbog toga ne smije izrugivati i odbacivati? isto tako ne shvaćam zašto su potrebni rodni koncepti da bi se djecu podučilo kako je ok da žena, što ja znam, vozi bager ili muškarac čuva djecu u vrtiću, te ono što bi, po meni, trebalo biti ključno - da nema razloga zašto dvoje zaposlenih roditelja ne bi ravnopravno dijelili sve vrste kućanskih poslova i brigu o djeci (uz povijesno objašnjenje postojanja još živućih stereotipa u tom području i zašto su danas neodrživi).
mirbi je napisao/la:K vragu, Adorabla, sad si me navukla da to pročitam. Barem do ovog dijela sa braćom Srbima. Dalje nisam mogla.

sigureca je napisao/la:Široka tema, cure su već dosta toga rekle. Meni je žao što se od prvog razreda pa sve kroz daljnje školovanje ne obraća velika pažnja raznim ovisnostima koje su usko vezane uz nasilno ponašanje, divljanja ne cestama, razna problematična ponašanja, tendencijama depresivnog ponašanja, nepromišljena rana stupanja u seksualne odnose..., da ne nabrajam. Također ne vidim da se naša djeca od predškolske dobi uče solidarnosti, upoznavanje djece o djeci s posebnim potrebama. Zašto sam napomenula djecu s posebnim potrebama, mi živimo u maloj sredini i djeca se ne susreću s djecom koja imaju poteškoća u razvoju. Osim ako roditelji nisu s njima razgovarali oni i ne razmišljaju da će jednog dana imati priliku upoznati djecu s posebnim potrebama i kako se ponašati prema njima. Moja curica K je od 1.-4. razreda išla u razred s dječakom s pp i sva djeca iz tog razreda su izgradila prirodan stav prema tom dječaku. Edukacija je vrlo važna ako želimo da naša djeca imaju široko znanje o svijetu i životu van knjiga. Trebalo bi od vrtića educirati djecu o ponašanju u prometu, mnogi roditelji tu zakažu. Koliko sam puta vidila da djeca od 2 ili 3 godine sjede na prednjem sjedalu, ocu u krilu za volanom... Ovo su stvarne opasnosti koje vrebaju. Koliko nam je mladih života izgubljeno na cestama, to su teme koje bi trebalo uključit u zdravstveni odgoj i za koje mislim da su dugoročno od velike važnosti za nas i našu djecu. Ako sam nešto krivo napisala, a i zbog bujice misli nekad ne nađem pravu rič unaprid se izvinjavam

djeci prihvatljivije jednostavno im objasniti, ako su takvi, da nisu jedini, da ih nitko zbog toga ne smije izrugivati i odbacivati?
) koji taj normativ dovode u pitanje, a time ujedno više čine za njegovo dostojanstvo.

mama courage je napisao/la:mislite da djeca u tim godinama ne kuže razlike između rodova? ovo je za dečke, ovo je za curice?
).mama courage je napisao/la:ili da ne bi shvatili što znači kad im se objasni da ne postoje ženski i muški poslovi oko kućanstva?
gold dust je napisao/la:nema razloga zašto dvoje zaposlenih roditelja ne bi ravnopravno dijelili sve vrste kućanskih poslova i brigu o djeci (uz povijesno objašnjenje postojanja još živućih stereotipa u tom području i zašto su danas neodrživi).
mama courage je napisao/la:zašto reći: živimo u društvu u kojem je roza boja za curice, ali nema veze ako kao dječak voliš tu boju. i ti si punopravan član zajednice. nisi jedini, ima ih još koji su kao ti.
a zašto ne reći: roza boja nije ni za curice ni za dječake. ona je samo boja i svatko ju može nositi ako mu se sviđa. (i onda malo dodaš povijesti otkud to i sl.)

mama courage je napisao/la:zašto ne objasniti da postoje ljudi (uf. rodni ideolozi)
zato što smatram da u 4. razredu nije vrijeme za to.

(uz povijesno objašnjenje postojanja još živućih stereotipa u tom području i zašto su danas neodrživi).

Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.