Sada je: 30 srp 2026, 05:45.

Ljetno ponavljanje gradiva

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Ljetno ponavljanje gradiva

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 lip 2010, 21:19

evo st smo danas igrali, na mobu imam igru gdje streses mob pa dvije kockice kao padaju, a igramo na zbroj ko dobije vise pobjednik je.
a svak zbraja svoje ;)
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la korny » 20 lip 2010, 10:01

mirbi je napisao/la:Ja sam bila dite koje je gutalo knjige, ali doslovno gutalo. Moja Sara ne spada u te, pročitat će što se mora, ali ništa više. Baš zato joj uzimam knjige iz knjižnice, da se uči čitati. Da se uči uživati u tome.

Isto ovako i kod nas.Kako mi je M prvo dijete, tako ne znam hoce li strast za citanjem sama od sebe doci, a stalo mi je da se razvije u čitatelja.
Moja je stara tražila da sestra i ja čitamo glasno (dok bi ona npr. radila po kući) i ona bi povremeno upadala s pitanjem: Što znači ta i ta riječ? Također se o knjizi razgovaralo na licu mjesta.
Obje smo se razvile u strastvene čitateljice.
Mislim da je ta metoda bila dobra pa ćemo vidjeti.
Btw. jutros je frajer sredio radni stol i rekao: Idem rješavati Cvrčkovu vježbalicu. Ničim izazvan niti potaknut. Sretna sam jer mi to govori da mu je prvi razred donio nekakve radne navike. :srca
Ne očekujem da će takav "ustroj" potrajati do jeseni, ljeto će učiniti svoje, :rodj :nana ali vjerujem da mu neće biti šok i otpor ponovni povratak u klupe.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 21 lip 2010, 08:22

mi smo dobili jucer igru jamb. pa cemo i s njom vjezbati matematiku. na netu sam nasla razna pravila uopce ne kuzim kako se igra ali mi igramo na nacin da zbrajamo i upisujemo rezultate 5 bacenih kockica. pobjednik je onaj s najvecim rezultatom.
jel se to igra tako ;
Jamb je igra s kockama. Igra se sa 5 kocki, a može igrati 2-5 igrača. Nakon tri bacanja po pet kocki, u svoju igraću tablicu koju posjeduje svaki igrač upisuje se najbolji rezultat odabrane kombinacije. Cilj igre je imati najveći zbroj svih polja u tablici.
Bacanje kocki: Igrač baca kocke 3 puta, odvajajući nakon svakog bacanja na stranu one kocke za koje pretpostavlja da će mu donijeti najbolji rezultat.
Primjer: ako nakon prvog bacanja dobijete dvije četvorke,a na ostalim kockicama različite brojeve,četvorke odvajate na stranu i u drugo bacanje krećete s preostalim kockicama...
Tablica se sastoji od stupaca i redaka s rubrikama u koje se upisuju rezultati bacanja kocki.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la nadicab » 21 lip 2010, 09:05

DA, super je fora ovo s mob i kockicama :up
Ja sam zamijetila da je mojem već dosadno, pa krećem u nabavku materijala :mrgreen
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la corazon » 21 lip 2010, 10:57

joj i ja bi jamb igrala a zaboravila sam kako :p

adorabla ova ljetna škola kuhanja predobro zvuči :5
dala si mi odmah ideju pa je cura danas sama napravila kolač. sad planiram naći neku jednostavnu kuharicu za djecu u knjižnici pa nek kuha dijete
kupili smo i dječju križaljku, i to voli

fali nam imge ovdje, ona ima brdo ideja za nehajno ponavljanje gradiva ;)
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Adorabla » 21 lip 2010, 11:10

Pravi jamb se igra uz listic (ti listici se mogu kupiti u papirnicama ili u Mulleru). Evo ovdje je izgled tog listica
Igra se tako da postoje tri kolone; prva kolona je da se upisuje od prve točke do zadnje, druga kolona je da se upisuje od zadnje do prve točke, treća kolona je da se upisuje po želji ili najbolji rezultat (za naprednije igrače postoji još i kolona najave).
Po redu idu; sve jedinice, 2,3,4,5,6 (ako je ukupna suma svih ovih rezultata viša od 50 onda se dodaje 20 bodova bonusa), zatim ide skala, tris, poker, najmanji rezultat, najveci rezultat (ostalo se ne sjecam)
Baca se pet kockica i to tako da se prvi puta baci, izaberu se kockice koji ti pase tako da drugi puta bacas samo one kockice kojima hoces promijeniti rezultat. Treci puta se ponavlja drugo bacanje, odnosno ako si u drugom bacanju na jednoj kockici dobio rezultat koji si htio, bacas samo one kojima zelis mijenjati rezultat.
1 - sto vise jedinica, 2 sto vise 2 (zbraja se broj dvojki koliko si dobio u tri bacanja) itd
skala je kockice po redu s time da moze poceti i od jedinice i od dvojke
tris je dvije kockice istog broja i tri kockice istog brooja
poker - svih pet kockica isti broj
najmanji rezultat - jasno kaze kao i najveci rezultat.
Pobjednik je onaj koji nakon sto se ispune sva polja ima najveci rezultat.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Dobri andjeo » 21 lip 2010, 18:24

ajme adorbla :lol ostat cemo mi na pobjedniku kao onom tko dobije najvise, ali uvest cemo 3 bacanja a pisat najveci rezultat. jedino ostaje problem na kraju sve zbrojiti jer to nisu ucili a ja ne znam :lol
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dory » 21 lip 2010, 20:23

jamb je najbolja igra mojih gimnazijaskih dana...doslovno sam ju obožavala i stvarno ju dugo, dugo nisam igrala...mislim i da su naše curice iz prvog raz. premale da shvate u potpunosti igru, a ne znaju ni sve zbrojiti...
Moja uglavnom crta i čita - dobili su pred kraj radost, danas sam joj kupila winx...u subotu smo bili u N. Vinodolskom pa smo tamo imali neke kreativne radionice i tu je uživala, crtala...Matematiku ju onako usput ispitam - nekih 10-15 zadataka dnevno.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kolberg » 21 lip 2010, 20:30

Nama je učiteljica rekal da im pustimo dva tjedna bas pravog odmora a ostalo da malo radimo i da ne ponavljamo sve u zadnji čas jer ih čekaju inicijalni testovi iz svih predmeta na početku školske godine. Ma bas sam sretna da necu ni ja imati pravi odmor od škole. :lol
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la korny » 22 lip 2010, 18:25

Kod nas će se isto održavati besplatne ljetne radionice u sklopu projekta http://www.zemljabezgranica.com pa će i M učiti kuhati (to je izabrao, a i voli papati :lol ).
Mislim da su svi oblici ponavljanja dobri, križaljke, jamb, stripovi, knjige, igrice...bilo što. U trenutku kad hoće i zaželi nešto rješavati, da mu se nađe pri ruci.
Moj trenutno visi u dvorištu, igra s dečkima nogomet, košarku i "peru" ga Ju-Gi-Oh karte. :mrgreen
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Adorabla » 24 lip 2010, 10:34

Adorabla
Medena

PostPostao/la nadicab » 24 lip 2010, 10:46

dobar, dobar :up
Znači, danas idem u ŠK i Profil
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la flowerpower » 26 lip 2010, 16:53

ne vidim na linku dal ima za 1. razred?

mi cemo vjezbati citanje, to je dobila za dz preko ljeta i ponavljati matematiku, sli sve vise kroz neku igru...mada se opire...
first born unicorn 13.05.2002.
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 26 lip 2010, 21:19

bila u ŠK, bila u Profilu, s time da sam jeftinije prošla u Profilu + kupila radne listiće iz engleskog ... Imamo i Cvrčka - ima da ostanemo u top formi :dada
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la folne » 29 lip 2010, 10:38

Nadice gdje se, osim preko škole, može nabaviti Cvrčak?
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la palunkica » 29 lip 2010, 10:46

Direktno kod njih, ili možeš naručiti poštom. Ja se spremam otići ovaj tjedan ako hoćeš uzeti ću i tebi. Cijena 90 kuna.

Doduše nisam nadica ali imam informaciju :lol
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la folne » 29 lip 2010, 10:53

Htjela sam prelistati prije kupovine. Sad se troumim -to, Sveznalica ili ovo što je Obožavana stavila. Čim bi preistala znala bi koje. Ovako napamet... :/
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la † Sanika » 29 lip 2010, 10:57

Ne stignem vas sve procitati.
No, mi radimo ovako, P. je sad sama s bakom na moru, i dobila je zadatak svaki dan napisati jednu recenicu u dnevnik.
Pisanim slovima.
Za to slijedi nagrada, ako u petak budu ispisani svi dani :mrgreen
I ima neku enciklopediju koju je dobila od bake i dede, stalno ju cita svojom zeljom, a bome je debela knjizurina i ima se sta citati...pa bu to sto se citanja tice sasvim dovoljno.

Osim toga, vjerojatno cemo onako krajem kolovoza malo proci matematiku.

Zapravo, nek se odmara i igra, ovo s dnevnikom mi je vise fora i ne bi joj trebalo biti neki napor.
Ne planiramo kupovati nikakve knjige sa zadacima :dunno
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 29 lip 2010, 10:57

imate kakvu preporuku za čitanje ? gledala sam malo dječje časopise po kiosku no jako malo imaju stripova i slično :/
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la direktorica svemira » 29 lip 2010, 11:23

Moje derle svaki dan mora napisati 3 rečenice pisanim slovima :mrgreen . Šta će pisati i koliko dugačke će biti rečenice - njemu na volju. Najčešće navečer napiše što je radio taj dan, što mu oduzima ravno 5 minuta.

Matematika mu dobro ide i nema potrebe za nekom posebnom vježbom, jedino ga tu i tamo na prepad ispitam zbrajanje i oduzimanje do 20, čisto da zna da to mora znati i u sred noći :mrgreen .
direktorica svemira
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 29 lip 2010, 11:27

folne, Sveznalica od ŠK je skroz bezveze, po meni za vrtićku dob. A ovo od Profila ne vidim da li ima za ponavljanje gradiva 1. razreda.

Naši su isto dobili zadatak od učiteljice napisati svaki dan nešto u dnevnik. Moj je to odbio odmah :lol
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la † Sanika » 29 lip 2010, 11:32

palunkica je napisao/la:Moj je to odbio odmah :lol

pa nije ni P. baš bila oduševljena, ali dobila bu 5 kuna za svaki dan :lol (čista pedagoška metoda :lol )
al mi je rekla: "ma sigurna sam da me zezaš i da mi ne buš dala ništa" :lol

uglavnom, dnevnik se piše, pa makar i s danom zakašnjenja :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 29 lip 2010, 11:33

Moja je taj dnevnik shvatila ozbiljno. U Gardalandu ga je išla pisati i u pola noći i nikako ju nagovoriti da ostavi za sutra :mrgreen
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la folne » 29 lip 2010, 11:34

Meni je žao što junioru to isto nije učiteljica zadala jer što ona kaže to je zakon i radi se bez pogovora.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la lastavica » 29 lip 2010, 11:35

folne je napisao/la:Meni je žao što junioru to isto nije učiteljica zadala jer što ona kaže to je zakon i radi se bez pogovora.

:dada i to bez 5 kn :mrgreen
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Novamama » 29 lip 2010, 18:13

i moj piše dnevnik! našli smo odgovarajući rokovnik koji zadovoljava njegove kriterije za pojam dnevnika.
navodno je napisao već 5 strana. ja nisam još vidjela.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la franika » 30 lip 2010, 00:33

Fran gnjavi od kada je u skoli od uciteljice dobio popis knjiga za 2. r da mu ih kupimo, pa smo to i ucinili. Kupili smo mu sve u ovu subotu i bome sve ih naveliko proucava, naravno ono kaj ga zanima a to je knjizevnost-citanje prica (udzbenik Kuca svemoguca) je vec pol procitao, matematiku naveliko proucva i sve ga svrbe prsti da krene sam rjesavati r. bilj i zbirku ali mu to nedam da radi, pa si cita pjesmice iz glazbenog dok mu se priroda bas i ne mili. Sa odusevljenjem je ustanovio da u knjigama za 2. razred ima puno manje "glupog" crtanja i da te knjige izgledaju onak "bas kao prave knjige za skolu" :mrgreen

Tako da si on sam samoinicijativno cita i proucava kaj ga zanima. U skoli su im jos nudili i Cvrckovu ljetnu vjezbenicu za 1. i 2. razred u kojoj se ponavlja gradivo ta dva razreda pa nas je zicao da mu to kupimo i on sada svaki dan rjesava po jednu do dvije stranice iz te vjezbenice i to mu je jako fora. Meni inace na kraj pameti ne bi bilo da bilo kaj radi za skolu, no on to sam hoce, pa nek onda radi. :dunno
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 03 srp 2010, 14:23

moji su decki na moru od 1.7. do 1.9.
znaci, puuuuuuna dva mjeseca.
i jedan jedini zadatak koji imaju je naigrati se, nakupati, upiti sto vise sunca, mora i aerosola i izdosadjivati do mile volje :zivili
treba im pozliti od igre. e, to hocu - da se zazele zagreba, skole i ucenja :lol

jer kad ludilo skole opet na jesen krene - vratit cemo se obvezama i ucenju.

NO :sumo , ne bih ja bila mater ko sto jesam da im ipak NEHAJNO ne poturim koji zadacic :dada
znaci, starijem (3. razred) nehajno ponuditi provjeru racuna iz ducana, da ja vidim jel me teta tamo prevarila ;) , kod laksih cifri - isto napraviti i s manjim (1. razred), pa onda nehajno propitkivanje engleskog, u morskom moodu - kak se kaze skoljka, more, ribe, otoci, brodovi, svjetionik, ali i obrnuto - pitam na engleskom a oni kazu na hrvatskom. pa i malo osnova konverzacije cemo proraditi sa strancima koji ljetuju sa sestricnom (iz inozemstva) a koja je blizu nas na ljetovanju. i jedini jezik sporazumijevanja s tom svom klincadijom je engleski, pa nek se snalaze, i tak... :kima

i, onda. investirala sam u mobilni internet, ajde bizi kakve vjezbenice i slicni bakraci, prerasli smo to.
ako hoce nekaj igrati, surfati, guglati po google earthu, "prevedi sad" ili tako nekom sajtu, slusati nekaj na jubito i "skidati" rijeci pjesama - siroko im polje :zivili
mogu malo i vjezbati pisanje u wordu (to ih je sad copilo i to im je sad cool)...
(facebook i igrice ih ne zanimaju, falim te boze).

i jos. tata je sad s njima i on je zaduzen za fizicko iscrpljivanje i savladavanje osnova iz raznih sportova :dada , a mama, tj. ja :sumo je zaduzena za knjige i citanje (posudili smo 12 knjiga, toliko je maksimum za njih dvojicu preko ljeta, na dva mjeseca, iako su vec dvije procitatli) i to je to :zivili
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 04 srp 2010, 15:33

lastavica je napisao/la:imate kakvu preporuku za čitanje ? gledala sam malo dječje časopise po kiosku no jako malo imaju stripova i slično :/

lastavice, ne znam kakav je malena citac, ali, ako pomaze evo par naslova koji su se svidjeli mojem prvasicu:

Biblioteka Carobna kucica. skroz slatke pricice, super zgodne za malene citace (prvi razred), pisane velikim fontom, sirokog razmaka. jako se brzo citaju i skroz su zanimljive:
http://www.profil.hr/knjiga/mumije-ujutro/975/
(na linku je opisana jedna knjizica, a dolje nize ima jos naslova)

ovdje imas jedan zgodan "matematicki" casopis za uzrast 1.-4. razred, Alkica (opaska - mi kupimo te stare casopise na Interliberu, ne znam jel ih ima na kioscima, nisam trazila):
http://www.matematika.hr/alkica

djecji edukativni krimici. cool, provjereno dobra edukativna stvar za citanje:
http://www.profil.hr/knjiga/cezar-i-izd ... olu/29139/
(malo prosurfaj po linku, ili ukucaj "djecji edukativni krimici" i naci ces jos naslova)

malo detektivske tematike (uguglaj ime autora Thomas Brezina, naci ces jos zgodnih preporuka):
http://www.medved.hr/bakar/katzapis.asp?id=365
http://www.gkc-pula.hr/prikaz.php?id=3705

malo deblja knjiga, ali brzo se cita. "svemirska" tematika (jos jednom hvala SonjiV na preporuci :kiss )
http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjige-o ... ?ppar=5606

nova Alisa u zemlji cudesa, u izdanju Planetopije, predivno ilustrirana i graficki dizajnirana:
http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=29530

ili bilo sto sa sluzbenog popisa lektire za pojedini razred osnovne skole (meni je to zapravo uvijek najbolji orijentir sto tocno ponuditi djetetu):
http://www.kgz.hr/lektira/lektirastandard.asp

:mah
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 04 srp 2010, 17:28

Ja sam ono rekla da ćemo mi nekaj i ponavljati a evo moje dijete tako aktivno uživa na moru s bakom i cijelim društvom klinaca, od ribičije, plivanja, daskanja, veslanja, čak je i počeo pratiti modu (neće više obične kupače nego havajke :mrgreen ).
Baš uživa, veli baka da uopće nema vremena ni jesti, stvarno mu je to potrebno, zaslužuje itekako.
I vjerujem da će se zaželjeti Zagreba, škole i malo mirovanja uz par zadataka u 8mj., a možda i kad ja dođem na more, nakon aktivnog odmora.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.