Sada je: 30 srp 2026, 03:12.

Prvi razred - iskustva roditelja

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Prvi razred - iskustva roditelja

PostPostao/la Imge » 28 vel 2010, 14:00

Nasla sam zgodnu anketu na Rodi iniciranu od strane Udruge Korak po korak.
Ne znam da li se moderatorice slazu da slicnu tematiku i ovdje obradimo, no, cinila mi se zgodna njihova ideja da se na jednom mjestu, pregledno, pobroje iskustva roditelja koji imaju ili su imali (davnih dana ili nedavno) djecu u prvom razredu. Znaci, ne u formi diskusije, nego bas nabrajanja cinjenica iz vlastitog iskustva.

citiram:
Udruga Korak po korak obradjuje temu o tranzicijskim periodima u zivotu djece. zanimaju ih iskustva roditelja cija su djeca ove godine u prvom razredu, i iza njih je iskustvo o procesu upisa i pocetka 1. razreda, da to iskustvo podijele na fokus grupi. Posebno ih zanima sto misle o proceduri tijekom upisa (pregledi, razgovori s djecom i s roditeljima, kako su to dozivjeli, kako su to dozivjela djeca, sto su zeljeli reci o svome djetetu a nije ih se pitalo, sto misle da je nepotrebno... Takodjer, kako je organiziran pocetak nastave, sto im je bilo dobro, sto bi mijenjali..

Evo pitanja (malo sam promijenila anketu, izbacila jedno pitanje i dodala tocku razno):
1.Koja je razlika između pristupa djetetu u vrtiću i školi?
2.Je li vaše dijete imalo problema prilagodbe kod polaska u prvi razred? Kakve i kako ste ih riješili?
3. Kojih 5 stvari dijete treba znati/imati razvijeno kako bi bez teškoća krenulo u 1. razred?
4. Posebne opaske i posebne savjeti roditeljima buducih prvoskolaca

i kopiram izvor:
http://www.roda.hr/forum/threads/52743- ... okus-grupe
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Re: Prvi razred - iskustva roditelja

PostPostao/la Imge » 28 vel 2010, 14:01

Evo i nasih odgovora:
Osobno iskustvo - osnovna razlika izmedju vrtica i skole je nedostatak svakodnevnog mazenja, njeznosti i prisnog kontakta na koji su djeca u vrticu navikla. to je po mojem iskustvu bas najveca razlika i tu sam bas osjetila "cut" izmedju ove dvije institucije.
Moje dijete - u vrticu smo se puno vise igrali, ali mi je u skoli ljepse. Ne bih se htio vratiti u vrtic, tamo su male bebe. :lol

2.Je li vaše dijete imalo problema prilagodbe kod polaska u prvi razred? Kakve i kako ste ih riješili?
Nismo imali nikakvih posebnih problema :dunno , osim organizacijskih - uskladiti vannastavne aktivnosti sa skolskim obvezama.

3. Kojih 5 stvari dijete treba znati/imati razvijeno kako bi bez teškoća krenulo u 1. razred?
moje opaske:
-grafomotorika
-predcitalace (analiza i sinteza) i predmatematicke vjestine (odnosi medju predmetima i brojevima - veci,manji, ispred, iza, etc... )
-red red i red oko odlaska na spavanje i budjenja ujutro, uvijek u isto vrijeme (mami najteze :oops: )
-navika doruckovanja prije skole
-samostalnost u oblacenju i usvojena vjestina vracanja stvari koje su bile spakirane ujutro za skolu (mi nismo boravkasi pa nam je ova vjestina dosta bitna, na dnevnoj bazi se stvari donose i odnose u skolu pa tu ima svacega :drink )

moje dijete:
Dobro je ako znas citati, onda ti je puno lakse u skoli.
(samo je tu opasku imao)

U pripremnom predskolskom periodu optimisticno i pozitivno pricati o skoli i novoj DRUGACIJOJ sredini, novim prijateljima, uciteljici. nikada ne pokazati da se bojimo (ako se bojimo) kako ce se dijete snaci. kasnije, kad zaredaju obveze i zadace - dati djetetu do znanja da razumijemo kako mu je nekad tesko i da mu se nesto ne da, no, bez obzira na to obvezu MORA izvrsiti.
ove dvije stvari mi se cine najvaznije. sve ostalo ce se onda nekako posloziti...

(dopisem jos, sigurno cu se nekaj kasnije sjetiti)

ajde sad vi :mah
Zadnja izmjena: Imge; 28 vel 2010, 17:27; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la korny » 28 vel 2010, 15:10

Velika je razlika. U vrtiću je u središtu interesa bilo dijete, tempo programa se prilagodjavao i skupini i pojedincima, usvajala su se znanja i vještine kroz igru i različite kreativne oblike rada, dok je u školi u središtu nastavni program kojemu se djeca i učiteljice moraju prilagođavati. Eventualno potreban sporiji tempo rada u školi se smatra "kašnjenjem", dok u vrtiću nije bilo nikakvog pritiska u tom smislu.

Dijete je imalo problem jer nitko iz njegove vrtićke grupe nije išao s njime u razred i jako su mu nedostajali vrtićki prijatelji, do te mjere da se ponašao depresivno. Unatoč tome što je učiteljica dobra i odmah ju je zavolio, dugo se "kočio" pri odgovaranju (makar je dijete visokih sposobnosti i dobrog predznanja).
Mislim da bi dobro bilo kad bi se prvi dani prvog razreda organizirali na sljedeći način.
Neka budu u učionici pola sata ili 45 minuta u aktivnom radu, ali nakon toga neka ih se ne šalje kući, nego neka se sat vremena međusobno druže i igraju s učiteljicom (na dvorištu, ili u dvorani, ili u razredu)...
Nije mi opravdanje reći - ne mogu oni duže izdržati u školi, jer su u vrtiću bili i po 8 sati, ali su aktivnosti bile raznolike. (Naravno, ovdje govorim o nastavi koja nije organizirana u obliku cjelodnevnog boravka).
Problem "kočenja" još uvijek nismo do kraja riješili (pojačao se nakon djetetova dužeg izbivanja zbog bolesti), a tek možda nakon 3 mjeseca nastave počeo je i djecu iz razreda nazivati prijateljima i prijateljicama.
Također, upućujemo ga da pozove kojeg prijatelja kući, na igru.

(Nastavak slijedi)
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 28 vel 2010, 17:18

1. u vrtiću se gotovo ništa nije moralo, osim osnovne pristojnosti i grubog dnevnog rasporeda. dijete je imalo pravo odbiti bilo kakvu aktivnost. uglavnom, ogromna sloboda sve dok se ne ugrožavaju drugi.
u školi postoje obaveze i plan kojeg se svi moraju držati.

2. ne.

3. treba znati lijepo govoriti, imati što bolje usvojena gramatička pravila, bogati riječnik, biti dovoljno kreativno kod prepričavanja, što bolju grafomotoriku te imati jasnu predodžbu o odnosima, veličinama, slijedu brojeva.
druga stvar, tj. prva su osnove odgoja i razvijen osjećaj ponašanja u kolektivu. tu spada i znanje da se suzdrži od dizanja i šetanja pod satom, da ne upada u riječ, da suspregne dosadu i želju za brbljanjem ako ga gradivo previše ne interesira.

4. opaske i savjeti roditeljima? probati ne se zanositi zaljubljenošću u vlastito dijete i dobronamjerno prihvatiti eventualne kritike i naputke učiteljice.

(ako mi još nešto padne na pamet, nadopišem poslije)

edit:tipfeler
Zadnja izmjena: eli; 01 ožu 2010, 13:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
eli
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 01 ožu 2010, 08:54

simpa tema, evo i mog doprinosa:
velika, ogromna. U vrtiću su non stop pod nadzorom tete a u školi su dosta prepušteni sami sebi. Kao učiteljica je tu ali puno toga ona i ne vidi.

nismo imali problema, dobro smo se spremili za školu

poznavanje analize i sinteze riječi, relativno dobra grafomotorika, samostalnost, funkcioniranje u grupi, sposobnost rješavanja sukoba mirnim putem bez udaraca, priznavanje autoriteta

godina dana pred školu je uglavnoj dovoljno dug period da osluhnete i otvorite oči i uočite eventualne poteškoće jer kad krene škola biti će jako neugodno (za dijete i roditelja) onda to ispravljati
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la korny » 01 ožu 2010, 12:58

Treba imati razvijene grafomotoričke sposobnosti, treba znati analizu i sintezu glasova u riječima (najmanje od 4-5 glasova), treba znati precrtati ili prepisati s ploče. Treba imati sposobnost koncentracije na zadatak u trajanju od barem pola sata.

Također, bilo bi dobro da se djecom u predškolskom programu više vježba rad sa škarama (npr. kroz kolaž) i da se u toj pripremnoj godini ponekad zaobiđe tzv. humanistički pristup (jer ga u školi apsolutno nema) pa da ponekad i u vrtiću svi rade jedan zadatak. Naglašavam ovo ponekad jer znam da je humanistički pristup puno bolji, ali teško se prešaltati s modela "svak radi ono što hoće" na model "sada svi moramo npr. crtati ili pisati itd..."

Samo smireno i polako, ne mora se sve znati prvog dana, dajte mu/joj vremena za prilagodbu. Što ranije djetetu objasniti da na nastavi nema igre, da se sada igramo u dvorištu, kući ili već gdje se igra...Što više razgovarati s učiteljicom, redovito dolaziti na informacije pa makar i sve petice bile u imeniku.
I svakako, ukoliko primijetite da dijete ima npr. govornu manu (ili neki drugi razvojni problem) koja se nije sredila/-io do predškolske dobi, potražiti savjet stručnjaka prije polaska u školu.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.