Sada je: 29 tra 2026, 14:07.

tikvice

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

tikvice

PostPostao/la maryca » 06 stu 2008, 17:45

naime, ja cesto kupujem tikvice, al kad malo bolje razmislim, uopce ih ne znam nikako drugacije napraviti, nego onako s necim ispeci, ili preprziti s lukom ili staviti u juhu i to je to?

imate li kakvih ideja?
kako ih vi pravite?
onako malo estetski ljepse i ukusnije?

hvala!
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: tikvice

PostPostao/la Plusic » 06 stu 2008, 17:51

ja ih jedino volim pohane.....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la MON » 06 stu 2008, 18:00

ja ih volim zdinstati s paradajzom i češnjakom, pa na kraju naribam sira (tipa gauda ili sl). Uz to mi fino ide kuhani krumpir ili pire i neko meso po želji.

Osim toga, fino mi je kad naribam tikvice na maslinovo i češnjak, posolim, popaprim (prema želji) i onda to pomiješam s kuhanom tjeseniom.

A dobre su mi i samo skuhane s krumpirom i maslinovim uljem. Može i češnjak, opet :mrgreen:

Izgleda da više volim češnjak od tikvica...
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la LiKmama » 06 stu 2008, 18:07

onako s necim ispeci, ili preprziti s lukom

i tako ih mozes stavljati u sve zivo i dobijes hrpu kombinacija.
preprzis ih ili predinstas, same ili s jos povrca, s piletinom, puretinom.... napravis jos neki umak ako hoces, a la paradajz ili besamel i onda spojis s rizom, cous-cousom, tijestom, tortiljama....
ili radis slozence a la musaka s njima, bilo na bazi tijesta ili na bazi krumpira

ili ih rezes na snite, umocis u kuk. brasno/palentu/obican poh/tijesto za palacinke pa peces na tavi ili u pecnici
ili ih punis smjesom rize + povrca/mesa po izboru pa zapeces u pecnici
ili ih naribas pa radis tikvenjacu
ili ih naribas i stavis na pizzu
ili kljukusu

.... ma stvarno s rijetko cime mozes bas toliko kombinirati.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la olja » 06 stu 2008, 18:14

Tikvice moje mile :luv

- ladice - blansiram u kipucoj vodi, izdubim sredinu i proprzim je s mljevenim mesom ili nekim nadevom od povrca (luk, kukuruz, grasak, mrkva....)
- przene - naribane u smjesu guscu nego za palacinke
- pohane - brasno, jaja, susam
- stavljam ih u razne musake i slozence od povrca ili s mesom
- secene na ploske pa zapecene sa sirom
- naribane u smjesu s jajima, brasnom, tvrdim sirom pa zapecene (tocan recept ne znam napamet, morala bih potraziti)
- obavezno idu u satarase i ostala variva, kao i u umake s mlj. mesom
- recept za slozenac sa tikvicama od Ine mi je upisan u tekicu :mah (opet ne znam napamet ali znam da se ribane tikvice mijesaju s krem sirom)
....

dopisem ako se sjetim (iako vidim da me LiK preduhitrila :mah )
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la maryca » 10 stu 2008, 00:45

hvala cure! :mah
ja potpuno zadovoljna! :mrgreen:
nikada meni ne/kuharici nije palo napamet npr.pohati ih ili praviti na te nacine koje ste opisale :stup !
a bome i ne zalazim na ovaj pdf skoro nikako :oops: .. al pocet cu - moram :mrgreen: !

super, zapisat cu to!
hvala jos jednom :mase
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pinky » 02 srp 2009, 16:01

olja je napisao/la:T
- recept za slozenac sa tikvicama od Ine mi je upisan u tekicu :mah (opet ne znam napamet ali znam da se ribane tikvice mijesaju s krem sirom)
....

dopisem ako se sjetim (iako vidim da me LiK preduhitrila :mah )

ajme ako je to to, taj recept trazim od stoljeca sedmog! ajde ga pliz napisi evo unaprijed :buket
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la folne » 02 srp 2009, 16:20

Lik, što su to tikvenjača i kljuksa?

Olja, kad ih blanširaš dal ih prvo prerežeš, oguliš ili???
folne
Mladenka

PostPostao/la Masha » 02 srp 2009, 16:36

ja ih najviše volim ovako:
narežem ih na ploške po dužinu, posolim, pustim da se ocijede i prepržim na malo ulja.
začinim ih maslinovim uljem i češnjakom i po želji još malo posolim. :liza
to mi dođe ko pečena paprika, samo s manje petljanije i bez paljenja peći po ovoj vrućini.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la mrava » 03 srp 2009, 20:59

Pita sa sirom i tikvicama

Naribaj tikvicu, dodaj 0,5 kg svježeg sira, 2 dl vrhnja, 2 jaja, sol i biber (ja dosta pobiberim). Motaj kore za savijače tim nadjevom i slaži jednu do druge u nauljenu tepsiju. Odozgo premaži mješavinom malo vrhnja i jogurta. Peci 25 minuta na 200 °C.
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la matea_vu » 03 srp 2009, 21:16

mrava pa ovo mi izgleda super moram probat :mah
slika
matea_vu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 03 srp 2009, 22:14

mrava - ovo je super. tako slicno ja radim i sa spinatom, blitvom , brokolama,... ma sa svim sto mi dopadne ruku ;)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la marie claire » 03 srp 2009, 23:18

Uh, nešto od ovoga ću još sutra probati!!! Zazubice mi rastu!!!
Ja ih volim raditi u vatrostalnoj posudi na maslacu, u kombi sa krumpirom, mrkvom, patlidžanima, što već ima i u pećnicu!! Jest da je kalorično, al je doooooooooooooobro! :lol
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MMI » 03 srp 2009, 23:51

ja sam ih danas pohala..prste lizat,ali cu probat i ove recepte :dada
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Anika30 » 04 srp 2009, 01:14

Svašta radim od tikvica, poham , lešo i u sve ih stavljam, ali ovo mi je najdraži recept:
Na maslinovom ulju zažutiš krumpir na kockice, kad se počme hvatat za dno, ubaciš tikvice također na kockice i dinstaš, poparit, posolit , malo luka, kad se sjedini cca nakon pola sata, dodaš oguljene pamidore ( može pelat, ali je bolje svježe ) i to sve još malo kuhaš, kad je gotovo stavim pretusimul. Bude pudingasto, kao varivo. I na kraju sve sama pojedem !
Nažalost mm ih ne voli :(
F. 28.05.2003.* 21.09.2005.M.10.01.2009.T. 15.09.2011.

Bog je bolji organizator

PostPostao/la Rogue » 04 srp 2009, 05:19

Sve super recepti, morati cu i ja nesto probati.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MalaSirena » 04 srp 2009, 07:40

Uz gore navedeno (pohane, pržene, punjene, u rižotu i satarašu), volim ih a la grill - na štapiće narežem mesnatu papriku, tikvice, celer, mrkvu, posolim i kratko popržim na Tefal tavi s par kapi ulja.
Osim toga, volim raditi juhu 'Francaise' (s paprikom, piletinom, rajčicom i tjesteninom) - bude više kao varivo, a manje kao juha i jako je fino, a i jednostavno.
Omiljeni recept je i piletina s tikvicama, paprikom, kukuruzom, šunkom i sirom te vrhnjem zapečena u pećnici.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Megan » 04 srp 2009, 10:50

Moji ih decki jako vole pohane (izribane i umjesane u smjesu), a jos ih ribane stavljam u gotovo sva variva i gulase.

Ovdje ima jos puno ideja, super cure.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Adorabla » 04 srp 2009, 11:29

Povrce a la Nicoise
750 g tikvica - narezanih na tanke ploske
jedna konzerva pelata (ja uvijek uzmem svjez paradajz ali mu golim kozu - cca 3 srednja komada), narezanih na kockice
1 veliki crveni luk (jos bolje ako ima mladog, recimo 3 mlada)
3 česna češnjaka na jako sitno
4 žlice maslinova ulja
125 g crnih maslina (stisnutih nozem da nemaju kostice)
1 jusna zlica kapara
miješano začinsko bilje - štogod se nadje u blizini
sol, biber i ostalo po zelji

Svo povrce se pomijesa sa zacinskim biljem i to onako rukama da se malo i zgnjeci ako treba, gore se pospe maslinama i maslinovim uljem i stavi se u zagrijanu rernu. Pece se cca 40 minuta na 180-190.

Juha od cesnjaka i tikvica (Knobelauchzuchinni Suppe)Jedna srednja oguljena tikvica
cca 8 češnjeva cesnjaka
timijan, list lovora, biber, sol
vrhnje za kuhanje 200g
Napravi se blaza zaprska na nju se bace tikvice i češnjak u komadu. Sve se kratko prodinsta i doda se malo vode samo da potopi sve.
Kad je povrce kuhano sve se samelje stapnim mikserom, doda se jos malo vode po potrebi da bude cca 75 dcl i ostatak vrhnja.
Servira se s tamnim preprzenim kruhom ili ako nema tamnog onda obicni. Ali preprzeni kruh mora biti.

Zimska verzija kaze da se moze i zutanjak umijesati s maslinovim uljem i limunom i onda se to ulije u juhu prije vrhnja.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 04 srp 2009, 11:33

Sto se tice tih pohanih tikvica ja ih isto radim naribane u smjesi za palacinke ali obilato stavim currya u smjesu. Bas onako puno, recimo jusnu zlicu. I obavezno prasak za pecivo dodam da se malo digne tijesto inace mi budu nekako previse zgnjecene.
Adorabla
Medena

PostPostao/la dunja » 04 srp 2009, 21:22

hvala ti
:)
dunja
most

PostPostao/la thalia » 04 srp 2009, 22:13

ja ih obožavam s paradajzom. naribaš, na malo ulja staviš žlicu brašna i par češnjeva češnjaka, dodaš tikvice, zaliješ paradajzom i vodom, staviš malo šećera (i soli ako trebaš), bosiljak. na kraju umiješaš malo kopra i jede se s pireom. m-lj-a-c!
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la pinky » 08 srp 2009, 23:04

evo malo sam guglala u potrazi za tim savrsenim receptom za tikvice iz rerne, nikako ga naci :baba ali sam nasla nesto sto BI MOGLO biti to, izgleda zanimljivo, pa da ja to malo pejstam:

"PITA OD TIKIVICA

8 manjih ili 6 vecih tikvica (1-1,3 kilograma)
oprati dobro i zajedno sa korom iseci na male kocke.
Dodati vecu glavi iseckanog crnog luka i punu casu iseckanog persuna.
Posebno umutiti 6 jaja, soli po ukusa, biber, origano, 1 casu ulja, 2 case brasna, 1 prasak za pecivo i 200 grama starog belog sira. Izmesati. Ispeci.

Ovo je skroz super pita."

ovo zvuci ok:

"musaka od tikvica sa fetom

tikvice, feta, ribani sir (tipa podravac), jaja, vrhnje za kuhanje, pečene ili prešane šunke, brašno, prezle ulje

Tikvice narezat na šnite, lagano posolit i iscijedit kad puste vodu. Ispohati.
U vatrostalnu posudu slagat red tikvica, red tanko narezane fete, red šunke, red ribanog sira,.. na vrhu trebaju biti tikvice.
Zaliti sa vrhnjem u koje su ulupana jaja. Ispeč u rolu.
Pazite na sol jer je sir slan."

"MUSAKA OD TIKVICA I BUKOVAČA

Tikvice uzdužno narežite na šnite. Posolite ih i nakon ½ sata lagano ocijedite. Ispecite ih na gril tavici. Nemojte ih upotrebljavati sirove jer puste previše vode.
Sitno sjeckan luk popržite da pozlati. Dodajte bukovače narezane na rezance i sitno sjeckan svježi paradajz. Dinstajte da tekućina ispari. Začinite solju, peršinovim listom, češnjakom i paprom.
Složite musaku u vatrostalnoj posudi, red tikvica, red bukovača, na vrhu neka budu tikvice.
Jaja i vrhnje razmutite pa zalijte složenu musaku.
Pokrijete alu folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon ½ sata skinite foliju i zapecite.

Ukoliko ne jedeta jaja, može te ih izostaviti.
Kod slaganja možete umetnuti i šnite sira i cijelu musako posuti sirom."

"BIJELE TIKVICE

Tikvice uzdužno prepolovite. Izdubite i posolite.
Sitno narezane šampinjone prodinstajte tako da ispari tekućina i da ostanu svijetli.
U šampinjone umiješajte svježi sir, nadrobljenu fetu, ribanu gaudu, mozzarellu, malo vrhnja i jaje (po izboru).
Napunite tikvice, po vrhu malo posolite parmezanom.
Pokrijte alu folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon ½ sata skinite foliju i zapecite."

mislim da je sve by polly@forum.hr
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la Adorabla » 09 srp 2009, 14:10

pinky a ako te to mami da napravis lasagne s tikvicama? Jedan red tikvica, jedan red sira naribanog i besamel.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Hajdi » 10 srp 2009, 10:34

Mi obožavamo polpete od tikvica. Naribam, ocijedim u krpi, dodam jaja, brašno, mrvice, sol, papar, peršin i tekuću smjesu žlicom spuštam na vruće ulje.

Odlične su mi na žaru (mlade), narežem na duguljaste ploškice, bez ikakvih začina se mogu jesti.

Često jedemo i krem juhu od tikvica.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la anlan » 10 srp 2009, 10:50

probala sam onu mircinu tjesteninu s tikvicama i tunom - fino! (odsad ću ih uvijek kuhati, a ne dinstati u kombinacijama za umak) :)
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thalia » 10 srp 2009, 10:52

anlan je napisao/la:probala sam onu mircinu tjesteninu s tikvicama i tunom - fino! (odsad ću ih uvijek kuhati, a ne dinstati u kombinacijama za umak) :)

hoće mi netko dati taj recept :klanja
imam tikvice, imam tunu, imam tjesteninu,imam gladno dijete :mrgreen:
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la lilly » 10 srp 2009, 10:55

thalia je napisao/la:
anlan je napisao/la:probala sam onu mircinu tjesteninu s tikvicama i tunom - fino! (odsad ću ih uvijek kuhati, a ne dinstati u kombinacijama za umak) :)

hoće mi netko dati taj recept :klanja
imam tikvice, imam tunu, imam tjesteninu,imam gladno dijete :mrgreen:

Mislim da je na proljetnoj kuharici....
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la anlan » 10 srp 2009, 10:57

mislila sam da je tu, evo ga.
mojoj malenoj se jako svidjelo

Staviti kuhati tjesteninu (za pola kg).
2 srednje tikvice narezati tanko, tanko na kolutove i ostaviti sa strane (ne soliti )
Na malo maslinovo ulja poprziti dok ne zastakli mali luk i malo cesnjaka. Dodati 3-4 zrele sitno narezane i oguljene rajcice (ili malu konzervu pelata). Ubaciti list lovora i kuhati 20-tak minuta (pelat samo 10'). Posoliti, popapriti, izvaditi list lovora i maknuti sa vatre. Umijesati jednu ili dvije (po zelji) konzerve tune.
U medjuvremenu u lonac u kojem se kuha tjestenina, 5 minuta prije kraja kuhanja, dodati one tanko narezane tikvice. Kad je kuhana tjestenina, kuhane su i tikvice jer one trebaju samo malo omeksati. Ocijediti tekucinu (ne ispirati). Spojiti tjesteninu i tikvice sa umakom i dobro promijesati
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lilly » 10 srp 2009, 11:04

Ja sam neki dan zdinstala mrkvu na luku, dodala tikvice narezane na kockice i zacinila. Skuhala sam posebno siroke rezance, stavila ih u vtrostalnu, primjesala dinstane tikvice i mrkvu, dodala na kockice narezano sunke i sira, zalila vrhnjem za kuhanje, posipala ribanim sirom, i zapekla jedno 15 minuta!!! Bilo je mljac!!!
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.