Sada je: 26 svi 2026, 05:22.

Kruh

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Kruh

PostPostao/la IvanaFM » 21 ožu 2005, 12:20

Topic za recepte za kruh, ali ne za kruh iz pekaca, taj ima svoj topic. <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

prigorski kukuruzni kruh

PostPostao/la IvanaFM » 12 srp 2005, 20:34

by VIPmama<
><
>PRIGORSKI KUKURUZNI KRUH<
><
>80 dkg kukuruznog
ašna<
>20 dkg bijelog otrog
ašna<
>1 kocka svježeg kvasca<
>žlica soli, malo šećera, žlica ulja<
><
>U većoj posudi ugrijati tri četvrtine litre kipuće vode. Dodati sol i šećer te usuti kukuruzno
ašno i kvasac, uz stalno miješanje. Dodati 20 dkg bijelog
ašna, promiješati, istresti na drvenu podlogu i umijestiti podatno tijesto. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da se digne. Premijesiti, staviti u namašćen i po
ašnjen lim, te pokriti krpom i ostaviti da se diže 15 min. Vilicom “izbockati” tijesto i staviti ga u pećnicu ugrijanu na 180oC i peći oko 50 minuta. Pred kraj koru premazati s malo slane vode. <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Razeni kruh

PostPostao/la IvanaFM » 12 srp 2005, 20:35

by Ina66 <
><
>RAŽENI KRUH<
><
>350 gr raženog
ašna<
>150 gr integralnog pšeničnog
ašna<
>1 žličica ulj (maslinovog)<
>sol<
>25 gr pivskog kvasca (ili Digo)<
>sjeme koromača ili anisa<
>mlaka voda po potrebi<
><
>Pomiješajte na radnoj plohi oba
ašna sa solju i sjemenkama i formirajte hrpicu s udubinom na sredini. Ulijevajte unutra mlaku vodu u kojoj ste otopili kvasac i zamijesite čvrsto tijesto. Ostavite da se pokriveno diže cca 1h na toplom mjestu. Lagano ga premijesite dodavši mu ulje, a zatim tijesto premjestite u četvrtast kalup, namazan uljem i po
ašnjen, i pecite ga na oko 200°C - 40 minuta (možete nakon 15 minuta smanjiti na 175°C - to ćete same procijeniti nakon prvog puta). Ako želite mekši kruh, na pola pečenja ga premažite uljem pomiješanim s vodom (ja obično u bočici od soka do
o protresem žlicu-dvije ulja i žlicu vode da dobijem gusti "umak").<
>Nemojte odustati ako ne uspije iz prve - svaka pećnica je drugačija! <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

TARANA ZA JUHU.

PostPostao/la Many » 07 ruj 2005, 16:50

Na dasku za miješanje staviti šaku prosijanog
ašna,napraviti malo udubljenje,dodati 1 jaje,soli i toliko vode da se može napraviti tvrdo tijesto,koje se neće razvlačiti.Umiješano tijesto ribati na ribežu i odmah ga rasprostirati na dasku za miješenje i sušiti,pa kad je sasvim suho,zakuhati ga u juhu,naročito u bistre juhe. <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

KOMIŠKA POGAČA-by jasmina

PostPostao/la Many » 07 ruj 2005, 17:10

KOMIŠKA POGAČA<
><
>TJESTO:65 dag glatkog
ašna<
> 1.5 suhog kvasca<
> 1-2 žlice zvijezda ulja<
> cca 2 dcl mlake vode<
>Pomiješati
ašno, kvasac, 1 žličicu šećera i malo soli, pa u tu smjesu dodati ulje i postepeno ulijevati vodu. Do
o razraditi rukama i ostaviti da se diže oko pola sata.<
><
>NADJEV velike glavice luka narezane na kolutiće<
> 1 žlica maslinovog ulja<
> mala konzerva pelata (400 ml)<
>Prodinstati kratko luk na maslinovom ulju, dodati pelat i još malo dinstati. Ne dodavati začine. Ostaviti da se ohladi.<
> 10-ak očišćenih slanih srdela(malo se isperu vodom)<
> nasjeckani peršin<
><
>Tijesto se razdijeli na dva dijela (donja strana neka bude za 10-ak dag teža). To se razvalja i donja polovica se stavi u protvan i to tako da tijesto prelazi preko rubova protvana. Na to se raspodijele fileti ribe, lagano se našprica maslinovim uljem, doda se papra i peršina, pa nadjev , ponovo se posipa paprom i peršinom i , ako je ostalo, filetima ribe. Poklopi se gornjim dijelom tijesta koji ne prelazi rubove protvana i zatvori se rubom donje polovice. Izbosti s vilicom i ostaviti još najmanje pola sata da se diže.<
>Nakon što se po drugi put diglo staviti u mlaku pećnicu i lagano pojačavati temperaturu do 200-250 &ordm;C i peći 30-45 min(max)-ovisno <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

kruh-by eki

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 12:23

Ovako: kvasac umiješaj (u veću zdjelu, ja to obično radim u zdjeli u kojoj miksam za kolače) sa 0,5 dl mlakog mlijeka i 1,5 dl mlake vode, dodaj malu žlicu šećera (da se bolje digne) i 2-3 žlice
ašna (može i više, ali ne smije biti pregusto)-- i sve se to lijepo umiješa i ostavi na toplom mjestu oko 20-ak min.(da se digne) <
>U veliku zdjelu stavi dosta
ašna(glatko) i taj dignuti kvasac, tri vrhom pune male žlice soli, i dodaješ tople vode (ja radim sa otprilike 0,5 l vode), to sve lijepo umijesiti i pazi da ne staviš previše
ašna (glatko), treba biti taman toliko da se ne lijepi za ruke (ja to sve mijesim u zdjeli), prekriješ zdjelu krpom i ostaviš da se digne dok ne udvostruči veličinu.<
>Tepsiju premaži margarinom, tijesto ponovno premijesi na po
ašnjenoj plohi (ako je sve ok lagano se mijesi i ne lijepi se puno), oblikuješ kako hoćeš, strpaš u tepsiju i namažeš ga margarinom. Ostaviš ga da se opet digne u duplo.<
>Ja ga stavljam u hladnu pećnicu koju upalim na 170 stupnjeva, peče se oko 1,5-2 sata. Kad je pečen... stavi suhu krpu, pa na to mokru (iscijeđenu) krpu, pa ga lijepo "prevrneš" naopako, sa svih strana premažeš margarinom (dosta margarina) i onda zamotaš onako vrućega u tu mokru (iscijeđenu) krpu (ako nije dosta jedna, namoči dvije) i na kraju u suhu krpu.<
>Ostavi ga barem 30 min. da odstoji prije nego ga krenete papati. I topli kruh (za one koji ne znaju) se ne smije rezati nožem, jer će biti onako gnjecav!! <
><
>E,sad, ako vam ostane tijesta, od toga napraviš pogaču koja se peče u nekoj okrugloj posudi, dno se premaže maslinovim uljem i kad je pečena ona se premaže maslinovim uljem i omota se vlažnom krpom---to moja majka zove dalmatinska pogača i tako je fina. Mljac!!<
>MMinače ne voli maslinovo ulje, ali smo se oko toga potukli <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

kruh-by Jana

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 12:24

Ja sam cijelu priču s pečenjem ktuha malo pojednostavnila. Pečem nekoliko varijanti - ponekad od kukuruznog
ašna, ponekad od raženog, ponekad od bijelog/crnog/integralnog pšeničnog, a najbolji mi je miješani sa sjemenkama. <
>Uzmem veliku posudu u kojoj ću mijesiti tijesto i u nju obavezno prosijem
ašno. Zatim ga posolim i još malo vilicom promiješam. Zatim u tom
ašnu napravim rupu, poput vulkanskoga kratera, te u nju umrvim svježi kvasac, dodam žlicu-dije šećera i šalicu tople vode ili mlijeka. To lagano promiješam tako da se zahvati i malo
ašna. Dakle, ne stavljam kvasac u posebnu posudu. Kad se kvasac digne, lagano umijesim tijesto, eventualno dodam još vode ako je potrebno.<
>Odmah tijesto stavim u posudu u kojo će se peći, a najbolja mi je zemljana, koju prije toga premažem uljem i po
ašnim. <
>Stavim dizati i kad se digne, odmah gurnem u vruću pećnicu (170-200 Celzijevih stupnjeva).<
>Peče se najdulje sat vremena (tako kora ne bude pretvrda). Kad je pečen, odmah ga umotam u čistu suhu krpu i čekam da se malo ohladi. <
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

KRUH OD SUNCOKRETA-by mala plava

PostPostao/la Many » 05 stu 2005, 12:25

KRUH OD SUNCOKRETA<
><
>•3 jaja <
>•8 vrhom punih velikih ţlica samljevenih sjemenki suncokreta (koristiti mlin za orahe) <
>•1 veliku ţlicu lanenog sjemena <
>•1 vel. ţlicu sezam sjemena <
>•3 velike ţlice kokos
ađna <
>•˝ čađe kiselog vrhnja (20%) <
>•1 vreăicu prađka za pecivo <
><
>Zagrijte peănicu na 180°C. Manji uski lim (12 x 26 cm) obloţite papirom za pečenje ili namastite maslacem.<
><
>Mikserom izmijeđajte bjelanjke u čvrsti snijeg.<
><
>U drugoj posudi izmijeđajte ţumanjke sa kiselim vrhnjem, a zatim dodajte sve ostale sastojke.<
><
>Smjesi od ţumanjaka paţljivo primijeđajte snijeg od bjelanjaka.<
><
>Ulijte smjesu u lim i odozgo pospite s malo lanenog sjemena i nekoliko sjemenki suncokreta.<
><
>Pecite dok kruh ne dobije zlatno ţutu koricu (15 -20 minuta).<
><
>Dobit ăete 400 gr kruha koji ukupno sadrţi samo 20 gr ugljikohidrata.<
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Kruh od suncokreta by mala plava

PostPostao/la IvanaFM » 15 stu 2005, 23:48

KRUH OD SUNCOKRETA<
><
>3 jaja<
>8 vrhom punih velikih �lica samljevenih sjemenki suncokrta (koristiti mlin za orahe)<
>1 veliku �licu lanenog sjemena<
>1 vel. �licu sezam sjemena<
>3 velike �lice kokos
a�na<
>pola case kiselog vrhnja (20%)<
>1 vre�icu pra�ka za pecivo<
><
>Zagrijte pe�nicu na 180�C. Manji uski lim (12 x 26 cm) oblo�ite papirom za pe�enje ili namastite maslacem.<
><
>Mikserom izmije�ajte bjelanjke u �vrsti snijeg.<
><
>U drugoj posudi izmije�ajte �umanjke sa kiselim vrhnjem, a zatim dodajte sve ostale sastojke.<
><
>Smjesi od �umanjaka pa�ljivo primije�ajte snijeg od bjelanjaka.<
><
>Ulijte smjesu u lim i odozgo pospite s malo lanenog sjemena i nekoliko sjemenki suncokreta.<
><
>Pecite dok kruh ne dobije zlatno �utu koricu (15 -20 minuta). <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Lucija kruh-by Sandra 30

PostPostao/la Many » 11 pro 2005, 01:59

Lucija kruh (za Karmen)<
>--------------------------------------------------------------------------------<
> 50g margarina<
>5dl mlijeka<
>50g kvasca<
>1 cajna zlica soli<
>2 cajne zlice secera<
>oko 1,5l
asna<
>2 vrecice safrana<
>kocka secera i malo votke<
>125g margarina<
>1 1/2dl secera<
>1 jaje<
><
>Otopi margarin i dodaj u njega mlijeko. Temperatura smjese treba biti 37 stupnjeva.<
>U jednu zdjelu smrvis kvasac, dodas malo ove smjese i mijesas dok se kvasac ne otopi. Dodas ostatak smjese, sol, secer, i veci dio
asna. Umjesis tijesto. Ja sve ovo stavim u food processor i izvadim van kada se tijesto lako odvaja od zidova posude.<
>Tijesto pustis da nadode, cca 1 sat.<
>Safran i jednu kocku secera smrvis u dodas mrvicu votke (moze i rakije, nema neke velike veze). Izmutis onih 125g margarina i decilitar i pol secera, dodas safran i jaje.<
>Ovu smjesu stavis u tijesto i do
o izmjesas, tijesto postane zuto. <
>Od tijesta formiras sto te volja, pletenice isl i ispeces. Ovdje se najcesce oblikuju osmice i stavi se rusin na njih.<
>Pogledaj na ovu stranicu, vidit ces Luciju:<
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

KNEDLE OD KRUHA-by beamama

PostPostao/la Many » 11 pro 2005, 02:18

KNEDLE OD KRUHA<
>nadrobiti kruh u zdjelu<
>preliti smjesom mlijeka, jaja, vegete, sjeckanog ili sušenog peršina (može ali i nemora)<
>ostaviti da se kruh namoči, <
>za to vrijeme izdinstati luka i malo češnjaka na malo ulja<
>dodati namočenom kruhu<
>možete dodati malo na sitne kockice narezanog špeka, pancete<
>sve do
o izmješati<
>dodati prezle (mrvice od suhog kruha) ako je smjesa premekana<
>napraviti kuglice od te smjese i kuhati u slanoj vodi<
>Ja to koristim kao prilog nekom saftu ili prelijem prezlima zapečenim na ulju pa uz neko meso<
>Dobar tek <
> <
> <
> << Prev Topic | Next Topic >> <
> <
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

somun-by mamabake

PostPostao/la Many » 08 sij 2006, 23:04

Sastojci :<
>1 kg
ašna<
>10 g kvasca <
><
>Kvasac razmutite u mlakoj vodi i stavite na toplo mjesto da se digne. Nakon 15 minuta uzašli kvasac stavite u
ašno i zamijesite malo rjeđe tijesto dodajući mlaku vodu. Potom neka tijesto odstoji. Premijesite ga i oblikujte somun promjera 15-30 cm. Tako oblikovan somun stavite da odstoji. Iskrižajte ga nožem i ispecite. <
><
> <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

somun by selma27

PostPostao/la IvanaFM » 18 sij 2006, 01:04

somun by selma27<
><
>POTREBNI SASTOJCI<
><
>1 kg finog bijelog
asna<
>10 g kvasca, so,<
>1 zumance, curekot<
><
>NAČIN PRIPREME<
><
>Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i ostaviti na toplom mjestu 15-20 minuta. Brasno posoliti po ukusu, izdubiti i dodati nabujali kvasac. Zamijesiti malo rjedje tijesto dodajuci mlaku vodu. Ostaviti da tijesto odstoji. Nakon toga tijesto premijesiti i oblikovati somun 20 - 30 cm. Ponovo ostaviti da odstoji, a prije stavljanja u pecnicu narezati nekoliko puta nozem.<
>Ramazanski ili bajramski somun se obavezno posipa curekotom.<
> <i></i>
Bruno, 10.10.2002.
IvanaFM
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

adorablini recepti

PostPostao/la Many » 08 tra 2006, 00:17

dakle priji sam obecala da cu negdje utefterirti svoj recept za kruh, grisine i ostale delicije pa nemojte me grditi ako se ponavljam<
>nisam sigurna da sam ovo vec pisala<
>dakle bazicno tijesto za sve:<
>1/3 ostrog
asna<
>1/3 mekog
asna<
>1/3 tip 850 <
>prijo, ne picajzli jer ja odokativno bacam ali ako hoces tocno onda je to:<
>180g ostrog
asna<
>180g mekog
asna<
>180g tip 850 <
>pola svjeze germe (ovo jako vazno)<
>300ml tople, mlake vode<
>1 jusna zlica smedjeg secera<
>2 male cajne zlice soli<
><
>Ako odma mijesis onda ubaci germu u toplu vodu a ako ostavljas za sutra ujutro onda ubaci prvo toplu vodu sa secerom pa gore stavi
asno sa soli i na vrh pobacaj izlomljenu germu.<
><
>Ovo je kolicina za pol kile ja od toga napravim dvije pogace. Folne ti imas isti pekac ko ja pa isto koristi ove mjere da ti ne iskipi tijesto preko noci.<
>Izrezes otprilike pola sake prsuta ili jos bolje kuhane sunke ili presane sunke i pola sake obicnog punomasnog sira na sitne kockice i to uvaljas kod drugog mijesenja u tijesto. Mozes tamo gdje je manjka pikati prstima. Stavljass u prethodno zagrijanu rernu na 225 i lagano zatvoris vrata da topli zrak ne izidje i peces samo na bak papiru cca 15 minuta. Gotovo je kad mozes pokucati.l Dok je vrelo, cim izvadis, namocis ruke u maslinovo i premazes koricu ako hoces mekaniju.<
><
>V.2 je 10 maslina crnih stisnem nozem onim ravnim dijelom ne onim s kojim rezem, da se raspolove i izvadim kospe pa umijesam to<
><
>V.3 veliku jusnu zlicu kapara<
><
>V.4 ostatke povrca, sitno malo mrkvice, par zrna graska, malo sitno persina korjena ili celera, malo luka, malo sitne cvjetace ili
okule i malo tikvice - ne moras sve ovo nego sta imas pri ruci<
><
>V.5 ako u tijesto ne stavis soli dvije zlice nego samo jednu mozes probati i visnje pa gore umjesto maslinovim pospes mljevenim secerom<
><
>V.5 a la baguette dodas vlasac, bosiljak, origan, timijan sve sto imas i dodas jos crvenog (ne vise od osmine) i jedan cesanj bijelog sitno rezanog luka<
>Mozes i oblikovati kao baguette<
><
>V.6 grisine.<
>Tijesto podijelis u dva komada. Razvaljas i rezes onim rezacem za pizzu na trake velicine cca pola centimetra do centimetra.<
>Peces na 220 (prethodno zagrijano, lagano zatvoriti vrata) cca 10 minuta. Ne mora se zariti na vrhu. Da li je gotovo provjeris kuckanjem po kruhu odnosno cim malo malkice grisine uhvate boje. Znaci one najtanje kad uhvate boje vadi htiro van <
><
>Onda tako pecene grisine omotas tanko narezanom sniticom prsuta.<
><
>Paradajz<
>jednake paradajze kupis na placu. Odrezes im vrh kao kapicu a iznutra ih izdubis i to tekuce pomijesas sa svjezim kravljim sirom, bijelim lukom, malo vrhnja, vlasca i bosiljka i time nazad punis paradajz. Na kraju vratis kapice i recimo piknes dvije kapare kao oci i malo mrkve kao nos <
>i sve malo pokapas sa maslinovim uljem<
><
>Mamaja paradajz<
>ako sam do
o pratila znaci ide tuna, jedno kuhano jaje sitno isjeckano, malo senfa, limuna, utroba iz paradajza i majoneza<
>dalje isti postupak<
><
>Hrenovke u lisnatom<
>Smislila sam za tebe jos bolju verziju. Kupis bofrostovo lisnato tijesto koje ne moras razvaljati. Obicne purisove hrenovke skuhas i do
o ocijedis a tijesto ostavis na bak papiru da se odledi. jedna hrenovka na pocetak tijesta i umotas. Na kraju namazes jajetom i pospes parmezanom. Peces na 220 cca 15 minuta. Pazi da ne izgore.<
><
>Ustipci<
>to je sigurno bio recept i pisala ga je Nata pa smo ju mi sve bosanke optuzile za plagijat <
>250g mekog
asna<
>250g ostrog<
>trecina kafene zlice sode bikarbone<
>jedno jaje<
>jedan jogurt (ja stavljam bioaktiv od 180 ali moze i bilo koji drugi)<
>Zamijesis mikserom da se pocnu stvarati mjehuri. Izvadis tijesto, do
o ga po
asnis i oblikujes u kobasu. Ostavis stajati cca 20 min ali ne moras. Rezes nozem fete koje rastegnes prstima i peces u dubokom ulju dok ne pozute. <i></i>
Many
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.