Postao/la Many » 05 stu 2005, 12:23
Ovako: kvasac umiješaj (u veću zdjelu, ja to obično radim u zdjeli u kojoj miksam za kolače) sa 0,5 dl mlakog mlijeka i 1,5 dl mlake vode, dodaj malu žlicu šećera (da se bolje digne) i 2-3 žlice
ašna (može i više, ali ne smije biti pregusto)-- i sve se to lijepo umiješa i ostavi na toplom mjestu oko 20-ak min.(da se digne) <
>U veliku zdjelu stavi dosta
ašna(glatko) i taj dignuti kvasac, tri vrhom pune male žlice soli, i dodaješ tople vode (ja radim sa otprilike 0,5 l vode), to sve lijepo umijesiti i pazi da ne staviš previše
ašna (glatko), treba biti taman toliko da se ne lijepi za ruke (ja to sve mijesim u zdjeli), prekriješ zdjelu krpom i ostaviš da se digne dok ne udvostruči veličinu.<
>Tepsiju premaži margarinom, tijesto ponovno premijesi na po
ašnjenoj plohi (ako je sve ok lagano se mijesi i ne lijepi se puno), oblikuješ kako hoćeš, strpaš u tepsiju i namažeš ga margarinom. Ostaviš ga da se opet digne u duplo.<
>Ja ga stavljam u hladnu pećnicu koju upalim na 170 stupnjeva, peče se oko 1,5-2 sata. Kad je pečen... stavi suhu krpu, pa na to mokru (iscijeđenu) krpu, pa ga lijepo "prevrneš" naopako, sa svih strana premažeš margarinom (dosta margarina) i onda zamotaš onako vrućega u tu mokru (iscijeđenu) krpu (ako nije dosta jedna, namoči dvije) i na kraju u suhu krpu.<
>Ostavi ga barem 30 min. da odstoji prije nego ga krenete papati. I topli kruh (za one koji ne znaju) se ne smije rezati nožem, jer će biti onako gnjecav!! <
><
>E,sad, ako vam ostane tijesta, od toga napraviš pogaču koja se peče u nekoj okrugloj posudi, dno se premaže maslinovim uljem i kad je pečena ona se premaže maslinovim uljem i omota se vlažnom krpom---to moja majka zove dalmatinska pogača i tako je fina. Mljac!!<
>MMinače ne voli maslinovo ulje, ali smo se oko toga potukli <i></i>