Sada je: 01 svi 2026, 10:13.

Alergija na mlijecne bjelancevine u adaptiranom

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Alergija na mlijecne bjelancevine u adaptiranom

PostPostao/la mimozice » 30 ožu 2007, 15:20

Pozdrav. Zanima me da li itko zna koji su tocno simptomi alergije na mlijecne bjelancevine ili laktozu!? I to kod adaptiranog mlijeka. Negdje sam pronasla da su moguci grcevi, osip i ne-dobivanje na tezini. Medutim smatram da je to sve individualno i zanima me da li netko ima iskustva s time i kada se najranije to moze otkriti? :conf
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 30 ožu 2007, 15:55

Bas bi bilo lepo da se javi neko sa ovakvim iskustvom, i mene sve ovo zanima, malo sam zabrinuta u vezi moje bebe.
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 30 ožu 2007, 15:58

moze se otkriti odmah,a alergijske reakcije nisu bitno drukcije od bilo kojih drugih i secu se u rasponu od osipa na guzi, preko osipa po tijelu, proljeva, povracanja i slicnoga. Nedobivanje na tezini samo je posljedica svega toga.
Pokusaj, ako sumnjas, s mlijekom s HA oznakama.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Sandra77 » 30 ožu 2007, 16:11

Moja nema proliv, kakica je normalna, ne povraca.
Jedino sto je imala osip, koji se izgubio za 2 dana (ali kako smo tek krenuli sa dohranom, verovatno je od toga) i cini mi se da je pocela da gubi na tezini, nekako mi izgleda mrsavije, nego ranije. Na zadnjoj kontroli, pre 15 dana je imala 8 kg, a sada kao da ima manje, a mozda mi se samo i cini. Moram da nadjem neku vagu! :|
A sto se tice grceva, klasicnih nema, ali prducka od svega novog sto proba. Pa ne znam, jeli to normalno?
:mrgreen:
Sw.mama, a kakva je razlika izmedju mleka sa oznakom HA i sa oznakom SOM?
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimozice » 30 ožu 2007, 17:38

Mene brine to sto je Matej dobio prije 14 dana proljev- zapravo ucestale stolice sa malo sluzi i malo krvi. Nakon 5, 6 dana presli smo naHumanu 9 da se to zaustavi i zaista dosli smo na dvije stolice dnevno( sluz i krv je brzo prestala), pa sam ja pocela postepeno uvoditi nase staro mlijeko (Novalac), medutim broj stolica se s time opet povecao. Ne znam koliko dugo mogu davati djetetu tu Humanu i to zapravo nije rjesenje.Sad smo na njoj skoro 10 dana ( sa postepenim prijelazima i uvodenjima Novalaca) Pada mi na pamet da je to nekakva viroza koja ( analiza stolice pokazala da nije ni rota ni adeno virus a niti bakterija) duze traje kod malih bebica. Ili druga mogucnost da on vise ne podnosi to mlijeko dakle alergijski. Moram naglasiti da ga je pedijatrica vagala nakon 10 dana proljeva i on nije nista izgubio na tezini nego jos i dobio, naime njemu se jako svidjela Humana,osip nikakav nema ali zato ima grceve za svaki obrok i imam osjecaj da bi uvijek jeo. :papica
Toliko toga sam sad tu napisala, jer se nadam da ce mi netko znati dati savjet, narocito Swenova mama jer vidim da ima ogromno znanje o adaptiranom.
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 30 ožu 2007, 17:54

Mimozice
Mi smo upravo taj problem imali kada je Sara imala 3 meseca. I to je trajalo mesec dana! Htela sam da poludim od brige. Radili smo sve zive pretrage i na viruse i na bakterije, radjena joj je i urinokultura i nista nije pronadjeno. Stolica joj je bila sluzava, sa tragovima krvi i zelena. Tada je bila samo na mom mleku.Doktorka mi je samo rekla da izbacim kravlje mleko iz upotrebe. U isto vreme kada se sve to desavalo, ja sam pocela da ostaje bez mleka. Ona bi po ceo dan visila na cici i stalno je bila gladna, to je trajalo nedeljama. Onda sam, pocela da joj dodajem adaptirano mleko. Ja koristim Aptamil. Posle par dana stolica joj se drasticno promenila. Opet je dobila zutu boju i nije bilo krvi. A kupila sam normalan Aptamil, i nikakve reakcije nije bilo. Tada je imala punih 4, kada sam pocela da je dohranjujem adaptiranim. Evo jos uvek cicamo i koristimo Aptamil 2 sada. I ja sam se brinula da ako je neka intolerancija, onda bi trebalo da pije mleko sa oznakom HA ili SOM.
Ne znam sta da ti kazem, imas dosta na internetu o tome, ja citala ali mi i dalje nije jasno. Cak sam procitala i da bi u tom slucaju bebi trebalo dati injekciju vitamina K. Stvarno ne znam, kod nas je proslo, ali tek posle mesec dana.
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimozice » 30 ožu 2007, 18:35

Sandra bas ti hvala na odgovoru, sad si me malo utjesila da nismo jedini. Pricekati cu jos par dana pa cu vidjeti kako ce se stvari dalje razvijati. Onda cu odluciti sto i kako dalje. Da li je tvoja Sara imala grceve'
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 30 ožu 2007, 18:50

One "vristajuce" grceve je imala samo par puta u roku od mesec dana, ali je imala one "stenjacke" grceve. Uvek bi oko 5 ujutru stenjala i prduckala, pomaglo joj je masiranje stomacica uljem nakon kupanja i Mylicon kapi. To je trajalo do mislim 3.meseca. I sada zna da mi prducka od neceg novog sto proba, najcesce od jabuke. :mrgreen:
Nemoj da brines, ako se beba normalno ponasa, sve je u redu. I ja sam mnogo brinula. Skoro sam pricala sa jednim pedijatrom o tome sto se desilo Sari, samo mi je rekao da to nije nista strasno, i da je beba najbolji pokazatelj, najbitnije je da po njoj vidis da je sve u redu. samo pazi da ne dehidrira, cesce je nudi vodom. Cim budem nasla neke clanke o tome, poslacu ti.
:bye
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimozice » 30 ožu 2007, 19:10

Hvala ti puno, i on ima takve grceve i strasno prducka - kao odrasla osoba, nekada ja napadnem MM-a da prestane a ono nas Matej. Mogu ti reci da si me utjesila i to puuuno. :3srca
Za clanke o tome molim te posalji mi.
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la licka » 30 ožu 2007, 22:13

Ja imam sličan problem. Moja A. (10 mj) je na prsima praktički od početka, ali sam joj ponekad htjela dati i adaptirano (kad bih morala negdje otić i nju ostavit doma), ali bezuspješno. Uvijek je povraćala adaptirano, ali nije imala nikakav osip i sl. Isprobali smo sve moguće vrste adaptiranog, ali svejedno, svaki put bi ga povratila. Kad je povratila i zadnju moguću opciju adaptiranog (Nan ha) odustala sam i zasad je još uvijek na cici. Mene je recimo užasno strah da "sutra" ne ostanem bez mlijeka, i šta ću joj onda davati? Da li je to isto neka vrsta alergije ne znam jer osim povraćanja nikakve druge simptome nije imala ili joj je to mlijeko možda prejako pa joj želudac ne može probavit. Inače sad već jede gotovo sve i fakat mi je čudno zašto joj ne paše adaptirano. Čak sam joj jednom probala napravit rižine pahuljice s adaptiranim, ali i to je povratila.
MAMA MALE BLIZANKE - 6/2006
licka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimozice » 31 ožu 2007, 11:37

Jutros je situacija jos gora, stolica iza svakog obroka, ponovno se pojavila sluz- valjda kao rezultat uvodenja Novalaca. :(
Pricala sam sa pedijatricom koja je dezurna i rekla mi je ono sto sam i ja mislila- ili je produljena viroza ili alergija. Za vikend uzimati HUMANU 9 a u ponedjeljak kod svoje pedijatrice. Uglavnom necu dati da ga ovako rano testiraju nego cu pokusati neko hipoalergeno mlijeko pa cu vidjeti.

Zato ako bi mi netko mogao preporuciti neko ovakvo mlijeko. Znam da ih ima dosta na trzistu pa me zanima koje bi bilo medu boljima.
I hvala puuuno na ovom forumu :up , jer je pravi spas.
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 31 ožu 2007, 15:49

Mimozice evo jednog sajta koji ti moze pomoci da odaberes mleko
http://www.kibid.co.yu/cms/milupa-problemi
Licka mislim da nije u pitnju alergija. Adaptirano mleko se teze vari od maminog, samim tim i teze je za zeludac. Kada sam ja pocela da uvodim adaptirano, pedijatar mi je rekao da uvodim postepeo bas zbog takvih problema. Prvih nekoliko puta sam pravila po 10-20 ml i njoj bi se desilo da ga povrati, ali se i to brzo regulisalo i sada normalno pije.
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 31 ožu 2007, 19:10

Dairy Sensitivity - Some breastfed babies are very sensitive to certain foods in their mom’s diet. If your baby is having problems with green mucousy stools, blood in his stools, spitting up a lot, or a skin rash, he may be sensitive to something in your diet. Dairy products are one of the most common causes of food allergies in babies. If you think this might be the problem, try eliminating milk and dairy products from your diet. It may take a couple weeks to see results from a dairy elimination diet. You should see improvement in a week or two. If you’re not sure, you can always try it out for a few weeks and then try having a cup of milk to see what happens. If the symptoms come back, then milk is probably the culprit and you will want to avoid it.

Ovo mozda pomogne nekom, ali ipak vazi za mame koje samo doje (ne dodaju adaptirano)
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la teutonija » 31 ožu 2007, 20:01

Marta još samo doji tj ne dodajemo adaptirano i na sreću nikad ni nismo jer čim ja krenem s konzumacijom kravljeg mlijeka ,sira i sl ona povraća ,inače dosta bljucka ,al to onda bude pravo povraćanje.Do sad ju nismo testirali ,al su joj se počeli pojavljivati dijelovi suhe kože ko neki ekcemići ,koji dođu i prođu ,što može biti početak neurodermitisa s podlogom naravno alergijom na kravlje mlijeko.

testiranje nije ništa strašno (prick test) samo što negativan rezultat ne znači da nije alergična ,al pozitivan dokazuje alergiju.idemo kroz pa tjedana.

Sad smo počeli dohanu papa mrkvu,jabuku i rižine pahuljice za sada al stogo moramo paziti da ne uvodimo ništa mliječno što je za sad ok ,al kad tad ćemo morati početi s nečim drugim osim cice jer s godinu dana idem raditi tak da moramo znati dal je alergična pa da krenemo s Alfarom ,Pregominom ili ovim novim mlijekom koje je daleko ukusnije, al zaboravih kak se zove. :conf :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mimozice » 31 ožu 2007, 20:14

Sandra malo sam pogledala na site-u od Milupe i sad vidim da to bas nije tako jednostavno vec da treba, ukoliko se radi o alergiji znati tocno na sto je dijete alergicno a to je nemoguce bez testa. Pitanje i koliko je taj test precizan :dunno
Teutonija mislim da uz prick test ide i vadenje krvi ( iz vene) za krvne pretrage ( mislim IgE i RIST I RAST) koliko se sjecam jer sam s prvim djetetom radila taj test kad je ona imala otprilike godinu dana. Ona je reagirala na ruci na gotovo sve alergene, ali u krvi nije pronadena alergija.
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 31 ožu 2007, 20:23

mimozice je napisao/la:Sandra malo sam pogledala na site-u od Milupe i sad vidim da to bas nije tako jednostavno vec da treba, ukoliko se radi o alergiji znati tocno na sto je dijete alergicno a to je nemoguce bez testa. Pitanje i koliko je taj test precizan :dunno
Teutonija mislim da uz prick test ide i vadenje krvi ( iz vene) za krvne pretrage ( mislim IgE i RIST I RAST) koliko se sjecam jer sam s prvim djetetom radila taj test kad je ona imala otprilike godinu dana. Ona je reagirala na ruci na gotovo sve alergene, ali u krvi nije pronadena alergija.

I ja mislim da se rade i pretrage krvi. Ovde se to ne radi bebama (ne znam do tacno koliko starosti), ali mi je tako nesto pedijatrica rekla kada smo pricale o tome.
Mimozice, Prvo, ne mora da znaci da je alergicna na kravlje mleko. Mi smo za Saru pretpostavljali da je to bilo u pitanju, medjutim ona je posle pila normalno adaptirano bez ikakvih problema. A drugo, alergija na mleko moze da se javi i najcesce se javlja u prvoj polovini zivota bebe, znaci do 6 meseci, ali to ne znaci da ce i kasnije biti alergicna na mleko, cesto se desava da se ta intolerancija povlaci sama od sebe. Ne mogu da nadjem jos neke clanke o tome, izgleda da sam ih obrisala, ali ako budem nasla, poslacu ti.
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimozice » 31 ožu 2007, 20:49

Sandra hvala ti sto si se toliko potrudila da mi pomognes i olaksas. :bye
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lastavica » 31 ožu 2007, 21:06

Mi smo kod L skužili s nekih 10 mjeseci kad smo počeli uvoditi svježi sir.
Pojela je mrvicu i odmah dobila flekice oko usta. Nisam odmah to shvatila kao alergiju, reko mozda joj je bilo prekiselo. No kad smo nakon nekog vremena probali mliječnu kašicu koja ima daptirano u sebi, osula se ponovo i pocele su joj suziti oci.
S 11 mjeseci smo morali kod gastroentrologa (pedijatrica nas je poslala jer smo premalo dobili na tezini), tamo smo radili razne pretrage, ali ne i test na alergiju. Dovoljni pokazatelj su bile ove flekice. Svi nalazi su bili dobri. Uglavnom, nadalje nismo konzumirali mliječne proizvode do 2 godine kad nam je alergija nestala.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mimozice » 01 tra 2007, 12:06

Sandra mozes li mi objasniti razliku izmedu intolerancije na laktozu i alergije na mlijecne bjelncevine. zar to nije isto? :dunno
Citam negdje da se to moze otkriti jedino gen- testom a spominju i testiranje na candidu-soor. imas li neke informacije o tome i kakve veze ima candida sa alergijama?
Nasla sam jedan dobar forum na njemackom jeziku pa cu se malo pozabaviti s time. Ima dosta informacija i iskustava.
Na hrvatskom jezkiku ima premalo informacija o tome.
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 01 tra 2007, 17:00

Alergija je brza reakcija imunološkog sustava na neke proteine iz hrane i može se potvrditi laboratorijskim testiranjem. Intolerancije su češće, jačina reakcije ovisi o dozi, reakcija se može javiti na aditive ili prirodno prisutne tvari iz hrani, a simptomi su brojni i često zbunjujući. Laboratorijskog testa u pravilu nema, pa Howard Dengate, suosnivač Network-a Food Intolerance najboljom dijagnozom smatra eliminacijsku dijetu: kreće se s hranom s niskom razinom slicilata, amina i bez oko 50 aditiva koji bi mogli stvarati probleme. Zatim se u prehranu uvodi jedna po jedna sumnjiva namirnica.

Zanimljivo je da potrošači povezuju ono što su pojeli sa svojim trenutnim simptomima jedino ako se reakcija javi unutar pola sata nakon jela. Kod alergije na npr. kikiriki, simptomi se javljaju odmah, dok se kod intolerancije mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili čak dana. Simptomi intolerancije na hranu se mogu svrstati u 5 kategorija:

1. osip, ekcem i druge promjene na koži
2. problemi s gornjim dišnim putevima, astma, česte prehlade i infekcije uha
3. nadutost, trbobolja, zatvor, proljev
4. glavobolje
5. problemi sa spavanjem, koncentracijom, depresija

Sve veću zabrinutost potrošača oko toga što sve hrana koju jedemo sadrži potvrđuju i rezultati agencije Mintel: tržište hrane bez glutena, bez laktoze i druge bez hrane se od 2000. godine u Velikoj Britaniji povećalo za preko 300 %.

(skinuto sa;http://www.vitamini.hr/3189.aspx)
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 01 tra 2007, 17:06

Obavezno procitaj i ovo:

http://www.vitamini.hr/1990.aspx

Ovo sam nasla u tom tekstu:
Alergija na mlijeko i soju kod dojenčadi se može javiti unutar nekoliko dana do nekoliko mjeseci nakon rođenja. Takva alergija ponekad ne uključuje urtikariju i astmu, nego grčeve, te moguću krv u stolici ili slabi razvoj.
Ako je dijete alergično na kravlje mlijeko, tada liječnik može predložiti sojinu formulu, odnosno elementarnu formulu, u slučaju razvoja alergije i na soju 8 . Prema jednoj studiji, formula na bazi soje može se preporučiti kao prvi izbor za djecu stariju od 6 mjeseci koja su alergična na mlijeko 9 .
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimozice » 03 tra 2007, 13:47

Bok sandra, hvala ti na ovim linkovima. Sve sam to iscitala ali se isto tako nadam da mi to sve nece biti potrebno.
Jucer sam nosila Mateja pedijatrici i on je usprkos proljevu u tjedan dana dobio 350 grama. Mislim da ukoliko dijete toliko dobiva na tezini ne moze biti rijec o intoleranciji. On je meni vec desetak dana na Humani 9 protiv proljeva i to je previse pa sam mu danas pocela postepeno uvoditi NAN sa dodatkom zeljeza jer zeljezo zatvara. Nadam se da ce biti u redu.
Stovise pedijatrica me izvikala da je previse dobio, ali on bi te Humane popio koliko god ja napravim, dok kad mu dam drugo mlijeko pojede oko 150 ml. i dosta mu je. Valjda ta Humana nije zasitna ( dijetna hrana) a od nje on dobiva na tezini. Tako me naljutila ta pedijatrica, zamisli kaze mi "hranite dijete a ne svoje osjecaje". Bila sam tako ljuta. :svadja
Eto toliko, javim ti jos kako ce se stvari razvijati.
Poljubi svoju Saricu. :kiss
Zadnja izmjena: mimozice; 20 tra 2007, 11:03; ukupno mijenjano 1 put/a.
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 05 tra 2007, 15:13

Mimozice, super da tvoja bebica tako lepo napreduje - mislim da sada mozes biti sigurna da nije u pitanju alergija. :papica :3srca
I meneinteresuje mnogo ovaj problem, a stvarno se tesko nalaze pravi podaci o tome. secam se kako sam ja bila uplasena i jos je to kod moje trajalo mesec dana. Ali, mi evo ni dan danas nismo sigurni zbog cega se sve to tako desavalo, a i moja je super napredovala - po 1 kg mesecno. Ja cu sve sto budem nasla u vezi ovog problema, poslati! I ljubi bebicu!
:mah
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimozice » 10 tra 2007, 09:31

Evo dodajem jos jedan link o toj temi:

http://www.biofarm.hr/pdf/hipoalergena_ ... a9bb8652b2 :mah
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la azaleica » 15 tra 2007, 00:20

evo sjetila sam se jedne korisne informacije.Mi smo nosili bebinu stolicu na analizu i rečeno nam je da u njoj ima puno sluzi što znači da bebu vjerojatno hrana dobro iritira i kao posljedica toga javlja se sluz..Ona je sirota jako puno plakala i imala strašne grčeve, a pedijatrica nam rekla da je to normalno, sve dok nismo naišli na jednog prekrasnog stručnog doktora koji nam je pomogao
azaleica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mimozice » 15 tra 2007, 08:31

Azaleica kod nas je nesto slicno. Onaj proljev koji je Matej imao se smirio, ali i dalje imamo stolice sa dosta sluzi te grceve iza svakog obroka. To nisu vise onako strasni grcevi kao prije ali ja i dalje mislim da tu nesto ne stima. Nitko me ne shvaca ozbiljo, pedijatrica pogotvo jer on dobro napreduje i dobiva na tezini. Ali meni nesto unutra govori da to nisu obicni grcevi vec da je to povezano s alergijom. sto je najgore i moji ukucani mi govore da sam panicarka. Mozda i jesam :mrgreen: ali znate kad imas onaj untarnji glas koji ti ne da mira. Morati cu potraziti nekog drugog pedijatra - po mogucnosti gastroenterologa da ga pregleda.
Uhvati ritam
E.2002.
M.2007.
mimozice
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Sandra77 » 15 tra 2007, 23:05

I moja je imala puno sluzi u stolici (dok je imala problemasa krvavom kakicom, a tad sam je samo dojila). Na Aptamilu1 je kaka bila u redu, ali kako smo presli na 2, stalno kaki zeleno. :cry: Mozda i ja jesam panicarka, ali meni tu nesto ne stima kako treba. Ne znam da li da probam neko drugo mleko?
I jos uvek ne kapiram kakva je razlika izmedju Pregomina i HA? :mrgreen:
SARA....14.09.2006.
ALEKS...30.09.2010.
Sandra77
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lena » 23 lip 2007, 12:40

Mi smo skuzili cim smo dali prvu bocicu adaptiranog da nesto nije kak se spada. Odmah ju je povratila. Onda je imala nekih dva mjeseca. Adaptirano je dobivala jako rijetko, no svaki put je povratila.
S tri mjeseca starosti je nakon adaptiranog dobila osip koji se povukao nakon terapije i koza joj se na dijelovima pocela ljustiti (kao dermitis). Takodjer smo imali rijetke, sluzave stolice i gubitak na tezini.
Da podjelim moja saznanja od strane literature i alergologa i iskustva kao alergicarke i majke alergicara:
- testovi (Prick i krvni testovi RAST/RIST) su nepouzdani do otprilike trece godine zivota. Tako se i kod nas pokazalo
- dosta su pouzdani eozinofili (saznaju se obicnim vadjenjem krvi) koji, ako su poviseni, govore o prisutnosti nametnika ili alergoloske reakcije. Nametnici su izuzetno rijetki kod dojencadi. Nedostatak je sto se ne moze odrediti uzrok reakcije, samo da je ona u tijeku.
- potrebno je odredjeno vrijeme da se tijelo "napuni" alergenima, tako da ako nema reakcije u prvih par konzumiranja, ne znaci da je nece biti
- alergija na mlijecni protein i jaja je najcesca alergija kod djece do godine dana. Nasrecu ova na mlijecni protein vecinom nestaje do trece godine zivota
- u 40% slucajeva je alergija na mlijecni protein vezana s alergijom na soju, stoga se preporuca davanje sojinog mlijeka uz oprez
- potrebno je do mjesec dana da se organizam djeteta "ocisti" od alergena tako da se popravljanje stanja ne moze ocekivati odmah
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tajci » 30 lip 2007, 22:02

E sad, ne znam da li ovo spada pod alergiju na proteine kravljeg mlijeka, ali kad sam malliši napravila rižolino s Hipom 2 (7,5 mjeseci) pocrvenio je oko usnica tamo gdje se zamusao i gdje sam mu ja pokupila sa žličicom. Nestalo je za 15-ak minuta i tako dva puta. Rižu inače jede i sve je o.k.

Zapravo ne znam što da radim s tim jer već tri dana ne želi baš sisati. Malo se poigra, malo povuče i onda se smije. Inače do sad je sisao ujutro u 6, pa u 9 i navečer a u 12,15 i 18 kašice.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lena » 03 srp 2007, 10:14

tajci, jesi mu vec prije davala adaptirano i ako jesi, jel bilo kakvih simptoma?
Moguce da je reakcija na mlijecni protein. A. je isto u jednom navratu dobiva flekice oko usta.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.