Sada je: 13 srp 2026, 11:18.

Amniocenteza

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Amniocenteza

PostPostao/la tatjanakl » 12 ožu 2007, 16:00

Nasla sam jedan stariji topis o toj temi, ali na njemu se uglavno razvila polemika raditi ili ne raditi tu pretragu. Ja imam 39 godina i svakako ću ju raditi. Zanima me iskustvo mama koje su to nedavno radile u Zagrebu, tj. zanimame lsijdeće: gdje su radile, kod kojeg doktora i kako su bile zadovoljne. Zanima me i da li su nakon te pretrage ostale u bolnici.
tatjanakl
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Barbi » 12 ožu 2007, 18:29

Ja ću ti samo odgovoriti na ono što znam, a to je da se nakon te pretrage ne ostaje u bolnici, no preporučuje se dvadesetčetverosatno mirovanje nakon postupka.
Sa detaljnijim iskustvima će ti se javiti cure koje su radile pretragu.
Sretno.:)

E da, amniocenteza se zove pretraga.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Lulu » 12 ožu 2007, 23:30

Nije bas ono sto si trazila, nisam u zg, ali evo ipak... Radila sam amniocentezu 8.12.2006. u Rijeci (prof.Prodan), zahvat je skoro pa bezbolan - kao kad ti vade krv. U Rijeci dodjes dan prije i ostanes jos 24h nakon zahvata u bolnici, dakle 2 noci. U Zg znam sigurno da se ne ostaje u bolnici, dodjes, obavis, malo lezis tamo (1-2h cini mi se) i ides doma. Nalazi budu za 2-3 tjedna. Meni stigli 3.01.2007.

Forumasica camelia je radila u zg par mjeseci prije mene, pa bi ti mogla reci iskustva iz zg, ali posto je rodila svoju curku pred 3-4 dana ne znam kada ce se javiti na forum.
L 26.05.2003.
P 11.05.2007.
Lulu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Amnicenteza

PostPostao/la tatjanakl » 13 ožu 2007, 12:44

Sve znam o pretragi jer sam ju vec radila prije 5 godina u svojoj prvoj trudnoci ali bi htjela cuti nedavna iskustva jer ne znam kojeg lijecnika da odaberem u Zagrebu. Ja sam ostala jedan dan poslije u bolnici jer sam imala rizicnu trudnocu.
tatjanakl
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Barbi » 13 ožu 2007, 13:02

Ajde se javi porukom swenovoj mami, znam da je ona radila prošle godine na Svetom duhu i bila je zadovoljna. Ne mogu se sjetiti osim nje i Camelie tko je radio amniocentezu zadnje vrijeme.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la borninamama2 » 14 ožu 2007, 15:33

Ja sam je radila 2000g. u ZG, u privatnoj klinici, kod ginekologa gdje sam i vodila trudnoću. Odlučila sam se za tu opciju, a ne u bolnici samo zato što su mi rezultati bili gotovi za 10 dana.

Sada koliko znam ide brže, tada se čekalo nekih tri, četiri, pet... tjedana.

Nisam ostala na klinici, ali sam morala kući mirovati.

Cijena je naravno bila paprena.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

POMOZITE!!! Gdje se radi amnio???

PostPostao/la Rainbow » 27 tra 2007, 21:49

Drage moje, budući sam imala nekoliko neuspjelih trudnoća, te mi je preporučen amnio (iako imam još vremena i nisam sigurna u to hoću li raditi ili ne) zanima me gdje se radi, koliko ranije se treba naručiti, koliko se čeka kad se dođe tamo, radi li se privatno i ako da, koliko košta...
Hvala vam puno i držite fige da je sve u redu ovaj put bez obzira odlučila se na amniocentezu ili ne!
Rainbow
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ancica » 27 tra 2007, 22:00

Drzim ti fige... I sigurna sam da ce sve biti u redu :hug

Ali pomoglo bi da kazes odakle si, tako ces dobiti preciznije informacije.
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la Rainbow » 27 tra 2007, 22:01

OOps.. :oops: Iz Zagreba!
Rainbow
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ancica » 27 tra 2007, 22:09

Hm... za ZG ne znam tocno, pa necu nagadjati.

Zelim ti lijepu i laganu trudnocu
:juhu
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la Rainbow » 27 tra 2007, 22:12

Valjda ce se naći netko i sve mi odgovoriti i objasniti!
Hvala na dobrim željama! I ja tebi želim isto!
Sad lagano na spavanje! :bye
Rainbow
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Barbi » 27 tra 2007, 22:23

Zasigurno znam da se radi u Petrovoj, Svetom duhu i Vinogradskoj, vjerojatno i Merkuru ali nisam čula da je netko tamo radio.
Rade i privatne ordinacije, npr. Poliklinika Vili znam da radi ali ne znam cijenu.
Nadam se da će ti se javiti neka cura koja je nedavno radila tu pretragu sa detaljinijim informacijama.
Uživaj u trudnoći. :3srca
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Ejla » 28 tra 2007, 00:10

Imala si nekoliko neuspjelih trudnoća i želiš ići na amnio?

Nisam sigurna da razumijem zašto to želiš jer amnio nipošto nije bezazlena metoda i nosi sasvim opravdane rizike (infekcija, spontani pobačaj, prijevremeni porod).

Prvo odgovori sama sebi šta bi učinila ako bi rezultati testa bili loši. Ukoliko prekid trudnoće kod tebe ne bi bio prihvatljiv, jednostavno prestani razmišljati o toj pretragi.
Petra 1993.
Zvonimir 1995.
Vjekoslav 2004.
Ejla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rainbow » 28 tra 2007, 08:57

Ma sve to znam, ali zelim znati jos vise prije konačne odluke, a ona je samo moja i suprugova! Izludi me briga, razmisljanja i da ce opet biti nesto lose, jer se gubici nisu događali samo u ranoj trudnoći... Ma, nema veze! Ako netko zna odgovor neka napiše... :dunno
Rainbow
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dimnjacarka » 28 tra 2007, 16:12

U Njemackoj se radi naravno ambulantno i ne ostaje se u bolnici. Ja sam to radila sa prvom trudnocom, radit cu uskoro ponovo. Bilo me je malo strah, ali je proslo sve bez ikakvih problema, i nisam se poslije narocito cuvala.
eci, peci, pec :-)
dimnjacarka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ejla » 28 tra 2007, 16:32

Evo ti linkić sa Rode, tamo se naveliko raspravljalo o toj temi, a ima puno njih koje su išle na amnio pa o tome pišu:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php? ... highlight=
Petra 1993.
Zvonimir 1995.
Vjekoslav 2004.
Ejla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la camelia » 29 tra 2007, 06:43

Ja sam radila amnio na sv.Duhu u listopadu 2006.Narucila sam se nekih mjesec dana prije(mozda i malo vise).Treba ti uputnica tvog ginekologa.Sam postupak traje zajedno sa uzv-om nekih 15-20min.Ja ga osobno nisam niti osjetila.Dosla sam ujutro,doc mi je napravio amnio,nakon toga sam sjedila u cekaoni nekih 45min.i onda su moji dosli po mene.Najvaznije ti je mirovanje,strogo mirovanje u prvih 24-48h nakon postupka.Ja sam isla samo do wc-a,jela sam u krevetu.
Nadam se da ce sve proci u redu ako se ti i suprug odlucite na amnio! :mah
camelia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Amnio

PostPostao/la tatjanakl » 29 tra 2007, 07:48

Ja sam friska s amnio. Radila sam ju 18.04. u bolnici Merkur. To mi je vec druga amnio u zivotu. Moras ju raditi izmedju 16-18 tj. trudnoce. U Merkuru ti trebaju 2 uputnice: 1. za njih i 2. za citoloski laboratorij na Rebru. Piknute, izvade plodnu vodu, malo polezis i ides doma. Strogo mirovanje prvih 48 sati, s time da je meni doktor rekao 7 dana. Bila sam u petak na kontrolnom UZV 10 dana nakon amnio i sve je OK. Nalazi se cekaju 5 tjedana.

Ako prihvacas zivot sa djetetom sa DS, onda ni ne trebas ici na amnio.
tatjanakl
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rainbow » 29 tra 2007, 15:41

Hvala curke! Ako jos imate koju informaciju, slobodno javite!
Mjesec dana unaprijed??? Ja jos nisam ni sigurna hocu li, a sad sam u 13 tjednu, a ne znam kad cemo se tocno odlučiti. Sto je sa tom privatnom poliklinikom Vili?
Rainbow
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la DomiMama » 29 tra 2007, 18:01

postoji jos jedna pretraga koju mozes obaviti vec sada:

Jedini test koji daje informacije usporedive s amniocentezom jest uzimanje uzorka korionskih resica. Tijekom ovog testa uzima se uzorak posteljice za genetske analize. Može se obaviti ranije nego amniocenteza, već u 8. tjednu trudnoće. Mogućnost ranije dijagnoze privlačna je mnogim ženama. Treba imati na umu kako je uzimanje uzorka korionskih resica povezano s većom mogućnošću gubitka djeteta nego amniocenteza.
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la camelia » 29 tra 2007, 22:18

Ali je rizicniji od amniocenteze!
camelia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rainbow » 30 tra 2007, 09:56

TO sigurno nebi radila vec sad znam. Zanim me samo koliko se ranije moram naručiti za amnio i to za tu privatnu polikliniku! Poludit ću više od razmišljanja, strahova i svega. Nikako se ne mogu opustiti!
Hvala vam curke!
Rainbow
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ejla » 30 tra 2007, 14:11

Gle, sad ću ti nešto reći što te neće baš umiriti, ali možda uspiješ shvatiti...

Moje prvo dijete ostalo je uslijed komplikacija u porodu doživotno hendikepirano.

Druga trudnoća prolazi u svakodnevnom strahu i iščekivanju poroda. Ne pomaže nikakva utjeha ni razumne priče. Živiš dan po dan, dalje ne gledaš jer misliš da ćeš poludjeti. Porod prođe sve 5, ali u mojoj duši oprez u svakoj sekundi, i strah da se ne ponovi scenarij prvog poroda.

Prvi mjeseci nakon poroda pomiješani istovremenim osjećajem nevjerojatne sreće i paranoičnim istraživanjem svih mogućih pokazatelja eventualnih neurorizičnih smetnji. Tek nakon par mjeseci dolazi do potpunog opuštanja.

Treća trudnoća desetak godina godina kasnije - ista stvar. Proživljavaš dan po dan, pred kraj trudnoće neki pokazatelji i ogroman paralizirajući strah dovode me do završetka trudnoće carskim. Prvih par mjeseci opet isto. Sreća i pažljivo promatranje svakog pokreta, i najmanji sumnjivi znak paranoično stišće srce od straha. Tek nakon par mjeseci, kad vidim da sve kreće uredno, da se dijete uredno razvija i napreduje - slijedi potpuno opuštanje.

Da ih još deset rodim - opet bi bilo isto.

Hoću ti reći jedno - žena čim ostane trudna počinje brinuti. Želi svom djetetu sve najbolje, želi da je sigurno, želi da je zdravo, želi da porod što ljepše prođe...

Ti, koja si imala već iza sebe ružne i teške događaje, ne možeš biti opuštena i smirena da se trudiš ne znam kako. Razmišljaj o tome kako je devet mjeseci tek jedna mala kap u vremenskom periodu zvanom ŽIVOT.

Skoncentriraj se najduže do sutra. Pa sutra isto to započni ispočetka. I svakim danom budi svjesna da si sve bliže cilju, da je tvoje dijete u tebi sve veće i jače.

Ako i napraviš amnio, oslobodit ćeš se jednog dijela strahova. Ali ostaje još toliko toga što može biti i može se desiti. Pomisao na to tjera te da poludiš jer ti se porod čini tako daleko.

Zato ti je najsigurniji način da to što bezbolnije prebrodiš da misliš u budućnost samo sljedećih 24 sata i da prihvatiš svoje strahove kao neizostavni dio sebe i svog stanja sada. Oni su normalni za svaku buduću majku, znači da je tvoj mentalni i emocionalni status sasvim u redu i kad ih prihvatiš kao nešto normalno, više ti neće biti tako strašno živjeti s tim.
Petra 1993.
Zvonimir 1995.
Vjekoslav 2004.
Ejla
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rainbow » 30 tra 2007, 19:47

HVALA!!! :3srca
Rainbow
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IvaV » 30 tra 2007, 21:22

Ejla, predivan i iskren post! :luv
rainbow-sretno! :3srca
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la megy123 » 15 svi 2007, 13:58

:juhu :juhu
megy123
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sjemenka » 15 svi 2007, 14:59

Ejla, prekrasno si to rekla. :hug
Osobno, nikada ne bih radila amnio. Što bude bit će.
Trudnoća je stvarno i prekrasna i puna briga i kad je sve idealno.
S druge strane, nijedna od tih metoda nije potpuno pouzdana, bi li mogla preuzeti rizik da odlučiš nešto o djetetu koje je možda bolesno.
Kod višeplodnih trudnoća rezultati su pouzdani čak ispod 50%.
Postoji i tripl test, ali ni na njega ne bih išla.
M. i R. 9.6.2005.
V. 19.11.2009.
sjemenka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Amniocenteza

PostPostao/la hana » 15 sij 2008, 14:02

sigurno je vec bilo price o amniocintezi, ali eto, voljela bih ako bi mogle sa mnom jos jednom podijeliti svoja iskustva.

36 mi je godina, imam kcer od 10 god, ovo mi je 4. trudnoca, zadnje dvije zavrsile lose.
niti jedan patololoski nalaz nije ukazivao na genetske probleme.
nitko u obitelji nema neku genetsku bolest..

danas sam 13 tt i radila sam uzv gdje doktor kaze da su za sada sve vrijednosti u granicama normale, kao i nn.

poslije podne idem do svog doktora koji mi vodi trudnocu da s njim dogovorim daljnje pretrage.
na zadnjem pregledu njegov prijedlog je bio da vidimo jos nalaz uzv i triple testa u 16tt,
te ako ce oni ukazivati na anomalije onda obavezno amnio, a ako ne onda je odluka na meni..

ne trazim da odlucite umjesto mene, vec me zanimaju vasa iskustva:
tko je bio na amnio (kakav je postupak, gdje se radi, koliko miruje, koliko cekaju rezulati...) i tko se odlucio da nejde zasto je tako odlucio.

unaprijed puno hvala :3srca
I'M A SUPERGIRL AND SUPERGIRLS DON'T CRY !!!!!!!!!!
hana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 15 sij 2008, 14:16

Ja ne bi išla, osim ako u obitelji nemaš genetske bolesti :dunno
Neki dan nam se priključila na forumu cura koja je zbog amnio izgubila bebu u 5. mjesecu trudnoće, kaj je najgore nalaz je bio uredan :cry:
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la borninamama2 » 15 sij 2008, 14:22

U pravu si da je to teško savjetovati nekome, ja sam je doduše obavila u drugoj trudnoći, ali je bilo razloga za to.

Prva trudnoća je prošla loše i pokazala Down u plodu, pa i UZV u drugoj trudnoći je pokazivao odstupanja, i krvni test visoki rizik - nakon svega toga sam odlučila da idem na amniocintezu.

dr mi je dao dvije opcije, raditi je u zg u bolnici pa čekati oko 3 tjedna ili privatno pa je gotovo za 10 dana, ali jako puno košta.

S obzirom da sam ja gen. testove od mma i svoje čekala 6 tjedana, odlučila sam se na soluciju bržu, ali skuplju.

Sada koliko znam je to gotovo za 2-3 tjedna. Mirovala sam taj dan i sutra još malo.

U trećoj trudnoći testovi baš kao i tebi (uzv, triple i sve ostalo) su bili ok i nisam išla na amnio, nije mi dr ni predlagao, ali sam imala 6 g manje nego ti (i ja) sada.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.