sam da vam velim da mm ima kontaktni dermatitis koji se manifestira tim guljenjem koze sa unutrasnje strane dlana, skida krpice koze, nekad i do krvi. rijec je o alergiji na latex. ne do bog gumenih rukavica - drugi dan se pocne ljustit. a gornja strana sake, koza pocrveni pa se izdigne, suha je svrbi, otvaraju se rane... to je povremeno imal i u vrticu i skoli, vjerojatno je bio u kontaktu sa nekakvom gumom.. danas mu to dojde od gume i kojekakvih ljepila, otapala, obicnog sapuna...
dok je bio manji imal je gadan neurodermitis, mama mu prica da je to blo povezano sa nekom hranom, cuspajzima, - al ga nije odma vodila doktoru

blazeno neznanje.. pa su ga nakon jedne od nekoliko urtikarija, bog zna na kaj, isli testirat. doslo do valda haptenske reakcije i ispo je alergican na sto nutritivnih alergena (skoro na sve na kaj su ga testirali)

..majko mila kak se to nekad nikako nije tretiralo, kako se zanemarivalo, đizs.. a on je jadan malomalo pa odo po svijetu sav krastav, popucane koze...

ja mislim da je na kraju dobro i prosao kako se 'lijecio'. mazala ga je niveom

kupala gotovo nikad i prala rijetko jer bi nakon pranja krenul prvo svrbez, a onda upale, kraste.. uglavnom, uzas.
starija kcer je krenula istim stopama, od rodjenja. al ju ne mazem niveom
kako se cesto alergije izgube do neke dobi u zivotu, jako je bitno bit dobar isljednik i skuzit kaj djetetu smeta ranije, ne bi li ga jednostavno zastitili od dodira sa tvarima iz okoline koje mu smetaju. tesko je empirijski dokazat da je dijete alergicno na, primjerice, taj-i-taj konzervans. zato valda doktori i preporucaju upravo obracanje paznje sto se unosi u organizam i na kozu. ja sam, primjerice, skuzila da joj smetaju određeni konzervansi u sapunima, samponima i kremama. obicni sapun, boze sacuvaj. instant joj isusi kozu i krene lancana reakcija... dok je bila manja, znala bi se osut od hrane u kojoj ima glutaminata (vegeta), kad bi joj baka nes skuhala.. nakon jagogoda bi joj instant pocrvenil podrucje oko usta. kad je probala agrume, dobila bi odma proljev... i tak se lijepo zbroji dva i dva i skuzi sto djetetu zapravo smeta. i to ukine iz okoline odma.