Sada je: 06 lip 2026, 00:07.

koliko vam tete u vrticu pricaju.....

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

PostPostao/la tanjabb » 20 ruj 2007, 14:20

Kako cuvalica svaki dan pokupi Lukasa poslije ručka i odvede ga doma na spavanje zamolila sam ju da ona pita tete sta mi je dijete radilo taj dan, s kim se igrao, jel bilo sukoba...
I danas joj je jedna od teta rekla da one na zalost nemaju vremena svaki dan pricati s njom i da ce reci ako je bilo nesto posebno.
Eto.

Meni je neprihvatljivo samo ostavljati i pokupiti dijete tamo bez rijeci, pa cu pitat kada mogu onda dobiti individualni termin.

Danas je inace teta opet rekla da je sve bilo super, a Lukas kasnije ispricao kako ga je jedan stariji djecak lupio, i jos se taj isti onda Lukasu beljio ispred nase cuvalice kad je dosla po Lukasa.

Znam da su to sve stvari kroz koje mora proci u zivotu jer zivot nisu med i mlijeko. No on je meni poceo govoriti da mu u vrticu nije lijepo, a bogme ne bi ni meni bilo lijepo da mi se netko belji i tuce me. :dunno
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 20 ruj 2007, 14:30

sasvim mi je jasno da ona nema vremena za razgovor u vrijeme kada dolazi čuvalica, jer tada ima još djece sa kojima se treba baviti. možda bi bilo najzgodnije da ti svakih par dana odeš deset minuta prije kraja radnog vremena ili ako si jutarnji tip, odmah po otvaranju vrtića i onda bi ti teta mogla posvetiti malo vremena.
djece je puno, one istrenirane da sitnice ne primjećuju, a još im se i puno toga pobrka u glavi (tko je plakao danas, tko jučer, tko se gurao danas...).

tete vide jednu sliku, tvoje dijete drugu i možda je bolje skoncentirati se na stvari koje lukasa smetaju i zamoliti je da obrati pažnju na to, a njen izvještaj zanemariti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la JiA » 20 ruj 2007, 14:33

a bogme ne bi ni meni bilo lijepo da mi se netko belji i tuce me.

Ne bi ni meni, naravno.
Ali ne znam što bi tete mogle učiniti da se netko ne belji mome djetetu :dunno .
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Bubidea » 20 ruj 2007, 14:46

joj, tanjic :hug ...beljiti se , udariti u prolazu, cak se i potuci , sve ti to ide u rok sluzbe

znam, vi ste tek na pocetku, l. je do sada bio u potpunosti zasticen, ali morat ces se pomiriti da ce takvih situacija biti i da ce on govoriti da ne bi u vrtic, a na tebi je da onda odvagnes sto ti je bitnije...to da mu se nikada ne belje i ne udaraju ga ili to da se malo podruzi s vrsnjacima
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la medo14 » 20 ruj 2007, 14:49

bas nije neki blistavi pocetak komunikacije s tetama.
Mozda da teta cuvalica pita kada moze doci pitati sta su radili, mozda da se malo prosecu pa dodu za jedno pola sata. Pa valjda kad klinci zaspe onda imaju tete vremena barem malo popricati? nekako mi se cini da je svakodnevno izvjescivanje kompletnije i preglednije, malo po malo informacija, nego jednom u tjedan ili dva.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la mama courage » 20 ruj 2007, 15:54

Danas je inace teta opet rekla da je sve bilo super, a Lukas kasnije ispricao kako ga je jedan stariji djecak lupio, i jos se taj isti onda Lukasu beljio ispred nase cuvalice kad je dosla po Lukasa.

nama je teta rekla da ona meni namjerno nece prepricavati ovakve dogadjaje, osim ako meni zxuja ne spomene to, e onda mogu doci i teta ce mi objasniti sto se dogodilo.

bas mi eksplicitno rekli da tete ne zele biti tuzibabe, ako je bilo problema, i ako su one to same uspjele srediti s djetetom u vrticu, onda je to njihova stvar, a ne moja. tek kad mi dijete isprica tu pricu, onda ce mi i oni reci sto se dogodilo.

ja s tim mogu zivjeti...

i inace, prezadovoljni smo ovim vrticem... dijete vec govori prve rijeci stranog jezika ;-)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 20 ruj 2007, 16:16

tete vide jednu sliku, tvoje dijete drugu i možda je bolje skoncentirati se na stvari koje lukasa smetaju i zamoliti je da obrati pažnju na to, a njen izvještaj zanemariti.

Mislim da cu tako i postupiti.
Znam da je problem i u meni jer sam overprotective. S druge strane sigurna sam i da sam puno tvrdja u disciplini od teta (u nasem vrticu nema kaznjavanja nikakvog, pa ni time-out-a ni niceg slicnog) pa me ocito smetaju stvari koje, kako eli kaze, tete ni ne primjecuju vise.
Uf, moram se scoolirat.
Lukas je inace sretan kad teta dodje po njega, nije da cami u kutu i ceka spasitelja.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la kimama1 » 20 ruj 2007, 16:24

Ne zelim vrtic vidjeti kao mjesto gdje mi cuvaju dijete od-do pa ako mi ga vrate zivog i zdravog sve je u redu. Zelim vrtic vidjeti kao odgojnu ustanovu koja ce u nekoj velikoj mjeri utjecati na razvoj mog djeteta pa stoga smatram komunikaciju s tetama i razmjenu misljena neophodno potrebnom.

:lol :lol :lol aha, a ja sebe želim vidjeti da sam lepa ko Ljupka Gojić i pametna ko Ivo Josipović :lol.
A imala sam slične ambicije tvojima kad je mala krenula u vrtić, nije da nisam. S vremenom sam pokopala iluzije i napravila im lijep nadgrobni spomenik. I naučila sam se ne očekivati puno i uzdati se da će sve ono što u vrtiću ne dobije i ne nauči dobiti i naučiti od nas. Sigurno ima dobrih vrtića koji zaista djeluju kao odgojno-obrazovne ustanove i u kojima se tete trude. Samo očito rastu negdje drugdje....
Bitno je da je dijete ok, mame se s vremenom pomire sa situacijom, jer nema druge.
E da, konzultacije jednom tjedno :lol u vrtiću u koji moje dijete ide već treću godinu NIKAD dosad nije bilo NI JEDNOG roditeljskog sastanka.
A vrtić slovi za jako dobar...
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la mama courage » 20 ruj 2007, 16:47

a ja sebe želim vidjeti da sam lepa ko Ljupka Gojić i pametna ko Ivo Josipović

:lol :lol ne do bog da si lijepa ko josipovic, a pametna ko ljupka :lol
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kimama1 » 20 ruj 2007, 16:53

ma ja sam malo ogorčena na vrtiće ovih dana......pa se sad ovako ispucavam, možda bolje da se upišem u rodu :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la cinderella » 20 ruj 2007, 17:17

mamainana je napisao/la:S tetama se dobro slažem i uglavnom mi kažu odmah ako je bilo što krupnije, ali i ja s njima puno razgovaram o onome što je bilo doma i često se dogovaramo oko naćina ponašanja.
S većinu teta sam uspjela uspostaviti prijateljsi odnos ...... toliko su ga puta zaštitile i otkrile zašto se tako ponašao da je to nevjerojatno.
Shvatila sam da ako hoću informaciju iz njih komunikacija mora biti uzajamna, ne šturo nabrajanje s njihove strane što se dogodilo nego i komentiranje ponašanja doma.
A što se tiće da su gladna djeca kad dođu iz vrtića, to je čisto normalno.
Oni su do tada doručkovali, ručali uglavnom prije 12 i dobili užinu oko tri i tko u 5 ne bi bio gladan koliko god da su pojeli.
Nemam problema s privikavanjem na vrtić ni sebe ni djece jer vrtić ne doživljavam kao nužno zlo, nego mjesto gdje moje dijete uči i druži se sa svojim vršnjacima.

POTPISUJEM :mah
cinderella
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la anabama » 21 ruj 2007, 09:38

Tanja :drink
ne moras bas SVE znati ;-) .... dijete ce ti ono najbitnije ispricati.
Komunikacija s tetama je jako vazna, ali nemoj niti ocekivati da ces upjeti svaki dan dobiti povratne informacije, mislim da je to nemoguce. Tete upozori na mane/vrline svog djeteta i upiti ih sto ti je tvog djeteta bitno i da te o tome obavjestavaju...

NE brini se tete, zaista ponekad nemaju vremena sa svim mamam popricati... ALi ako se zaista dogodi nesto sto je tvoje dijete lose ili dobro napravili vjerujem da ce ti odmah same reci.

Igre pa cak i "agresivne " tetama su svakodnevnica i one ne smatraju da je to nesto sto bi ti morale svaki dan prepricavati, to je dio djecje igre...

Pokusaj pronaci vrijeme kad su one manje okupirane drugom djecom, npr. ja sam ponekad znala ici u vrtic ranije bas jer sam htjela s tetama popricati.... ili kad bi stigla i vidjela da tete nemaju neke aktivnosti, odmah bi s njima popricala....
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jami » 21 ruj 2007, 11:14

tanja, nisam stigla sve iscitai, samo zadnja dva replaya, pokusaj ne uzimati previse k srcu te vrticke sukobe, mislim da u vecini vrtickih grupa ima netko tko je malo agresivniji i voli izazivati, ja sam u tim situacijama l. rekla ak ju netko gnjavi nek se makne od njega i da se ne mora druziti sa onima koji joj ne odgovaraju ili neka kaze teti ako ju ne prestaje gnajviti

meni je bila posebno dirljiva situacija kad mi je doma tuzno rekla kak se ona hoce igrati s dvije curice, ali se one ne zele s njom igrati i tjeraju je, tu moras malo stisnut srce i pozvati razum, pokusati mu olaksati situaciju, no onda vidis kako ubrzo i sami prekopiraju takvo ponasanje i na isti nacin povrjede i oni nekoga drugog, no njacesce za takve stvari i ne saznas

nase tete uvijek odgovore sto ih pitamo, iako i kod nas postoji termin kad se mozes najaviti na razgovor, to su nas upozorile na pocetku jer bi puno vremena oduzelo kad bi svaki roditelj popricao s njima 5 min
jami
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivana7997 » 21 ruj 2007, 12:03

i ja sam pokopala ocekivanja. i napravila im spomenik. ali ove godine se dogodila ekshumacija. :mrgreen: moje mladje dijete doslo u novi vrtic i preporodjeni smo svi. kao da smo u nekom paralelnom svijetu. od odnosa prema roditeljima, prema djeci, djeca medjusobno, komunikacija... :3srca
ivana7997
Abundija

PostPostao/la tanjabb » 21 ruj 2007, 12:06

Danas sam Lukasa ostavila doma, zazelio se svojih igracaka i svog parkica pa sam mu udovoljila. A i idemo sad poslije rucka na more.
Iskoristila sam to i otisla do vrtica za vrijeme kad su djeca vani, tada nase tete imaju najvise vremena pricati i moram reci da su tete bile jako pricljive, cak su rekle da im je drago da sam dosla po savjet. Lukas se naime stalno zali na velike decke da ga tuku, pa me zanimalo sta je na tome, jel ima i on putra na glavi, sta tete misle o svemu. Dobila sam sve odgovore (koji idu u smijeru ovog sto Jami prise ;-) ) pa i vise.
Ah, valjda ja jos trebam vremena da steknem povjerenje u tete.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mama lavica » 21 ruj 2007, 12:11

Hmmm iskustva s našim tetama su uglavnom sva super.Što god pitala,dobijem odgovor,uvijek su raspoložene,a jedna od njih je posebno pričljiva :mrgreen: ...obično me djeca cukaju da idemo doma,jer sve pretresemo uzduž i poprijeko.
U jaslicama su bile jedna,dvije iz kojih sam baš morala izvlačiti informacije,ali to je uvijek bila jedna od dvije tete :dunno
A djeca ko djeca,ako ih i pitaš,ništa posebno ne pričaju,osim kad se ide spavati.Onda me obično pitaju:"Mama,a oćemo sad pričati o vrtiću i kako nam je bilo?" :cool
mama lavica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rimaithor » 21 ruj 2007, 14:45

Jako sam zadovoljna s tetama. I meni je trebalo vremena da shvatim kako disu ;-) Također me smetalo sto na moja pitanja odgovaraju: mama sve je u redu :conf Jer je i bilo u redu ;-) Cim bi se nesto dogodilo, nesto za sto su smatrale da trebam znati, makar u pitanju bila i neka sitnica-same bi to spomenule bez da ih pitam :3srca
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Berta22 » 28 ruj 2007, 23:08

draga moja, obzirom da si do sada imala sve konce u rukama i turbo detaljan izvjestaj svakog dana sigurno ti se nije lako prilagoditi na sve ovo. Meni osobno bilo je vrlo tesko prihvatiti da moja djeca imaju neki zivot paralelan mome i da ne mogu utjecati na sve, a sve cesce niti ne znam sve sto se u tom zivotu događa. Ali prihvatis to s vremenom.
Detaljne izvjestaje o tome koliko zlica rucka je pojeo i slicno vise neces dobivati ni od koga (pa ni od L ;)), ali tete ce ti, vjerujem, ipak reci sve bitno sto se s njim dogadja.
Kod nas u vrticu razgovor svakog dana krene sa: Jel bilo sve u redu? Da, naravno. E sad, tu obicno i stane, ali svakih par dana, kada se pogodi trenutak vremena, raspolozenja i mog i tetinog i sl. pretresemo situacije koje su se dogadjale, situacije od doma, njihova zapazanja o njemu/njoj s kim i s cim se igra, sto se mijenja i slicno. I sto kaze iris, sto se vise zblizis s njima vise ces doznati jer ce se i one vise otvoriti.
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamalada1 » 02 lis 2007, 11:03

Potpisujem, Berta22.
Tete bi svakom roditelju pol sata samo referirale što je tog dana bilo s njihovim djetetom. Najbitnije sigurno kažu, a i kad se zbližite smjet će ti reći više.
mamalada1
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Kolberg » 02 lis 2007, 12:56

Kod nas u vrtiću sve kažu, naravno da mi neće prepričavati nekakvo nagurkivanje koje nije imalo posljedica, ali ako ga netko čak i slučajno lupio, ako je pao (recimo jučer se spotaknuo i pao je i meni je njihov striček to napomenuo). Uglavnom sve kažu. Čak i oko jela, da je imao problema sa kakanjem, ma sve. Meni je to ok, iako nisam baš za priopćavanje svake sitnice.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 02 lis 2007, 13:05

Mi smo i dalje na "sve je bilo ok". Ujutro kad ga ja dovedem moram se sto prije pokupit da se ne bi moje dijete sjetilo imati krizu odvajanja. Oko 13h kad dodje teta po njega vrticke tete nemaju vremena jer pospremaju za ruckom i stavljaju djecu spavat. Tako da se sva komunikacija svodi na onu recenicu gore. Popodne kad su djeca vani i cekaju roditelje, a tete bi imale vise vremena popricati, ja ne mogu biti tamo jer radim.

U nasem vrticu imaju praksu da svaki dan jedno dijete prebroji sve ostale (to kad sjede u krugu) i skuzim ja jucer da mi Lukas prica nesto o brojanju, pa broji on na hrvatskom malo, pa na engleskom... i sad ja nemam pojma jel to on brojao jucer, na kojem jeziku, da li mu je to bilo prvi put, NISTA. U biti imam srecu da mi on voli jako puno pricati o vrticu pa onda od njega saznam neke stvari, odnosno poslozim si ih u glavi jer ga on zna zapricati ponekad dosta nesuvislo.

Ne znam, meni to jos uvijek nije normalno.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Duga » 02 lis 2007, 13:30

Imate li vi neke tjedne termine (a koji bi i tebi odgovarali) pa da popričaš s tetama ili da im lijepo kažeš kako stoje stvari (uvjerena sam da te nitko neće otkantati jer želiš porazgovarati, informirati se i steći sliku kako je tvom djetetu u vrtiću)...uostalom vjerujem da bi ti bila mirnija da sve čuješ iz prve ruke nego da ti opet vaša teta prepričava :dunno.

Natjeraj se malo imati povjerenja u tete iz vrtića sve dok nemaš razloga za nepovjerenje ( a zasad nemaš ;-) ) i pokušaj iznaći način da pričaš s njima jer jedino tako ćeš se i smiriti i doznati...a djeca svašta pričaju (treba znati čitati i između redova, ali znaš i sama da znaju biti u nekom svom svijetu pa se možeš i uplašiti, nepotrebno, ako nekad nešto čuješ, stoga se ne brini...super ako je brojao i na engleskom :mrgreen: )
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Kolberg » 02 lis 2007, 13:35

Neznam tanja ja neulazim u ovakve pojedinosti, dođem po djete skoro u 17 sati, pa ako je njegova teta onda pitam šta me zanima. Kod nas se možeš naručiti na informacije kod tete, svaka gurpa ima svoj termin, upišeš se vani koji ti sat odgovara i sve saznaš. Ali puno stvari u komunikacji se odvija zbog toga, jer roditelji na sastanku su izrazili želju za nečim takvim. Tjedni, mjesečni sastanci su puno bolji nego svakodnevno lovljenje i ispitivanje teta šta je bilo.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Trini » 02 lis 2007, 13:51

Nije do vrtica nego do teta. Moji su isli u isti vrtic, imali razlicite tete.

Za starijeg tete (dvije mlade) nisu bas nista puno pricale (a on je plakao i plakao pune tri godine u vrticu, nema sto nisam poduzela), mislim da su digle ruke od njega ....

Mladji je imao super tete koje su uvijek prijavljivale nesto sto je bilo extra, tipa dobra stvar, za pohvaliti (toga je uglavnom bilo vise) i losih stvari. Primijetila sam da ova starija, pred penziju, uvijek izadje i roditeljima kaze barem jednu recenicu o djetetu kad bi odlazilo doma. Tipa, bas je nesto super nacrtao, danas je fino jeo, lijepo se igrao, ali je znalo biti i da nije bas bio danas miran kad je trebalo nesto raditi ali da ce sutra sigurno biti bolje ....

Meni je to bilo super!
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la tanjabb » 02 lis 2007, 14:13

Pa o tome ja pricam. O jednoj recenici.
Ponukana vasim iskustvima ovdje uopce ne pitam sto i koliko je jeo, jel kakao, s kim se igrao, mogu bez toga.... ali ako je jucer bilo prvi put da je izabran za brojanje (dijeca se sama izaberu, svaki dan broje dvojica) onda je red da mi teta to u jednoj recenici isprica. "Sve je bilo super, Lukas je danas prvi put brojao grupu". Mislim koliko vremena to iziskuje?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la sretnamama » 02 lis 2007, 14:17

U starom vrtiću su pričale jako malo, neke stvari kako sam u drugom PDF pisala sam saznala tek kad smo odlazili, nadam se da će u novom vrtiću biti bolje.
sretnamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la JiA » 02 lis 2007, 14:19

Tanja, rekoh već da sam prezadovoljna našim tetama ( i ja i klinci ) ali recimo, ja nikad nisam dobila info tog tipa :dunno .
Meni dečki to sami kažu.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Kolberg » 02 lis 2007, 14:26

Isto ko kod JIA, meni Toni sam neke stvari kaže (vrlo malo) ili sama skužim da su nešto novo učili. Meni teta veli ako je nešto napravio izvanredno, što još nije prije. Da ima neka posebna zanimanja za nešto. Ali to mora biti nešto posebno, više izvan njihovih svakodnevnih rituala. Ma kužim ja tebe tanja što hoćeš reći. Ali imam dojam da tete često imaju toliko toga, a i djece da jednostavnu ne obrate pažnju na to da je neko djete danas po prvi puta brojalo. Neznam, i kod nas se broji u krugu na hr, eng , talj i njemačkom, no nikad mi nitko nije rekao da je Toni brojao.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 02 lis 2007, 14:28

tanjabb je napisao/la:Pa o tome ja pricam. O jednoj recenici.
Ponukana vasim iskustvima ovdje uopce ne pitam sto i koliko je jeo, jel kakao, s kim se igrao, mogu bez toga.... ali ako je jucer bilo prvi put da je izabran za brojanje (dijeca se sama izaberu, svaki dan broje dvojica) onda je red da mi teta to u jednoj recenici isprica. "Sve je bilo super, Lukas je danas prvi put brojao grupu". Mislim koliko vremena to iziskuje?

Tanja, sad sam malo zbunjena...ja sam shvatila da, prije svega, ti nisi u mogućnosti doći po dijete jer radiš...zato sam i pisala (ovdje ili na drugom topicu, nebitno) da probaš iznaći način da razgovaraš s tetama u miru i da se informiraš.
Osobno, ne vidim razloga da ih ne pitaš i što je jeo i da li je kakao ako to tebe kao mamu zanima :dunno...jednako i da se interesiraš kako mu je prošao dan...ali, jednako tako mislim da nije uopće njihov propust ako ti nisu samoinicijativno rekle da je tvoje dijete danas prvi puta brojalo...to mi više priliči kao odgovor na tvoje izravno pitanje - u kakvim je aktivnostima danas sudjelovao i šta je danas radio?
Nemoj im to toliko zamjeriti u startu, tebi je sad to brojanje sve na svijetu, a one su to (recimo) previdjele...samo iznađi način da u miru malo porazgovarate i da vam ti susreti i razgovori budu uobičajeni.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Kolberg » 02 lis 2007, 14:33

Tanja i vjeruj mi sa vremenom pitanje da li kakao ili da li je pojeo bitće važnje nego neka druga pitanja :mrgreen: Barem je kod nas tako a i hrpu roditelja to ispituje - ili tete ili djecu.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.