Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Kile, kile, kilice...

01 lis 2007, 16:09

Ne vidjeh ovdje sličnu temu, a po drugim sličnim forumima ih ima pa bih ja i ovdje da imamo jednu...

Dakle, koliko kila dobivate, koliko ste imale na početku, kojim tempom, jel se suzdržavate ili ne, šta jedete, kolko često se važete...

I, naravno, iskustva iz prijašnjih trudnoća su dobrodošla..

Ja sam mini ženska, na prvom pregledu kod ginićke sam imala 46 kila, na drugom 48, sad imam negdje 50, čini mi se, ne važem se baš redovito. Sad sam, kao što vidite u tickeru, 16+2 i kila, dakle, +4.

Ne suzdržavam se nimalo, imam napadaje gladi kad bi sve u sebe stavila, ali jedem dosta zdravo pa na sreću nemam 10 kila više. Moji trudnički prohtjevi se, nasreću, svode na gomile voća i salata. Jedino što sam počela jesti slatko, prije nisam voljela slatko, a sad mi se hoće.

Sad vi!

01 lis 2007, 16:15

frrr
doduse ja nisam vise trudnica ali eto...
ja sam se udebljala 30kg! Nisam se suzdrzavala jela sam kad god bi mi se nesto jelo! I vratila se na svoju kilazu nakon tri mjeseca od poroda!
Sjecam se da je s nama (samnom i mm) na nekom rodjendanu je bila joj jedna trudnica (mrsava naspram mene) kojoj je muz sakrivao hranu ibranio joj da jede - to su nam oni pricali na tom rodjendanu- ja nisam mogla vjerovati a mm se zgrozio i okrenio na salu! - mislim...jadna zena dobila bajaderu a on uzeo i sakrio :|
Ja sam ti draga jela,jela,jela,jela... :papica
sve ono sto mi se do tada nikad nije jelo sam jela nke stvari sad ne bi pojela ni u ludilu ali tada mi je sve bilo fiiiiiino!

01 lis 2007, 16:18

nisam imala nikakve mucnine tako da mi to nije bio problem pa sam
dobivala oko 2kg mjesecno. ja sam napravila gresku na pocetku i na silu se tjerala da doruckujem i od toga sam natukla nepotrebnih 6 kg na pocetku.
sad imam +14 sto je jako mnogo ali eto srecom dr smatra da nije strasno :)

moj savjet je jesti cesto a malo i sto vise se kretati. prosjecno (kad je uredna trudnoca) mjesecno zena dobiva do 1 kg do 7.mjeseca a onda 2,5 - 5 mjesecno zavisnosti od brzine rasta i apetita :)

nemojte pretjerivati na pocetku, pijte dosta tekucine i pokusajte konzumirati sto vise mlijecnih (pasteriziranih) proizvoda, spas je i za candidu koja se neminovno pojavi pred kraj...

a sretno sa kilicama...

EDIT:
moram prokomentarisati slijedece, nije vazno koliko kila se dobije vec kako to utice na trudnocu. veca tezina znaci problemi sa kicmom, problemi sa secerom, problemi pri porodu. nije pravilo u svim slucajevima 100% ali uglavnom je logicno - ja sam u trudnocu usla sa krasnih 82, sad imam 96 i osjecam se ok. ali zato svaku noc kad legnem moja kicma place... a tek noge od oticanja :roll:

01 lis 2007, 16:27

a, čuj, bambolina, dobiti previše kila nije zdravo ni za trudnicu ni za bebu...ne gunđaju doktori na to bez razloga...

ja isto nisam imala mučnine i isto kao i ti, jale, sam se počela siliti da doručkujem..brzo mi je prešlo u potrebu i znala sam pojest po dva doručka do 12 (ja sam počela doručkovat jer nisam htjela više piti kavu na prazan želudac..a bez kave ujutro ne mogu funkcionirati i početi raditi)

ja ni inače nisam osoba koja bi se puno odricala, ali ne želim se previše usaliti dok sam trudna. tak da ak mi se jede u ponoć - ja jedem u ponoć, al onda nastojim da to nije nešto teško. al nekidan je dečko radio tople sendviče u 10 navečer, bez trunke grižnje savjesti i s guštom sam i ja smazala jedan.

01 lis 2007, 17:05

ajme kile!
prije godinu dana sam imala probleme sa želucem, od stresa najviše, imala sam heliobacter pylori, jako gadna stvar, nisam mogla normalno jesti, sva sam omlitavila, imala sam 60 kila na 1,70m (ne zvuči malo, al sam izgledala poput kostura!)
nakon liječenja i dijete sam normalno jela, uživala sam u tome i natukla oko 5 kila do proljeća kad sam zatrudnila, tako da sam na početku trudnoće imala 65/66kg
na početku prvih nekoliko tjedana sam bila gladna non stop, udebljala sam se 3 kile do 10.-og tjedna, unatoč mučninama.
sa 12 tjedana 70kg
sa 16 tjedana 71kg
sa 19 tjedana 74kg
dakle u plusu sam oko 8kila
s time da mi se čini da sam i sad nakupila još koju kilicu.
ne suzdržavam se, jedem kad sam gladna i što mi se jede, ponekad je to zdravo a ponekad i nije, ne želim gladovati i mučiti i sebe i bebu!
znam da ću sve te kile skinuti nakon poroda, i da će mi trebati neke zalihe za dojenje itd.
računam s time da ću do kraja trudnoće imati nešto više od 80 kila, al se nimalo ne brinem, osjećam se super, svi nalazi do sad super, pa neka beba uživa!

01 lis 2007, 17:47

dozvoljeno skupljanje kila jako ovisi o početnoj težini i konstituciji žene. ja sam u trudnoću ušla sa 48kg na 169cm, dobila 20kg (a nisam ništa natekla), bila ko leptirić sve do trudova (tad sam se pretvorila u bijesnog risa) i rodila bebu skoro prosječne težine.
dva put su me slali na ogtt. onaj put kad su rezultat upisali u knjižicu bio je 3,9 nakon 120min (dosta niži od prosijeka).
inače sam jela puno, kao i prije trudnoće, ali manjak cigareta je rezultirao ljepljenjem kila.

01 lis 2007, 18:04

imala sam mučnine pa me to na početku dosta spasilo jel stvarno sam tada jako slabo jela i to večinom na silu
do sad, dakle do 27 tj sam dobila 7 kila

u prvoj trudnoći sam se udebljala 25 kila , nisam imala mučnine a jako su mi falile cigarete i tamanila sam sve što sam stigla kad bi dobila želju da zapalim

01 lis 2007, 18:26

Prvi put, nikada mucnine niti ista, puklo me na sirovo povrce koje sam grickala narezano u zdjelicu, osobito mrkvu i rotkvice. Rezultat + 9 kg

Drugi put, mucnine za poludit, i to poslijepodnevne, ali apetit dobar, puklo me skroz drugacije: totalno nezdrava hrana, sline i curile na nesto sto inace ne volim a to je Mc Donaldsovi jumbo plakati, onaj neki novi sendvis u ciabatta pecivu sto je zimus bio po plakatima, i onda bi se zarekal da necu skrenuti u Drive in ali bi ponekad ipak popustila. Sad bi povratila kad se sjetim sta mi se jelo u zadnjoj trudnoci.
A rezultat opet isti +10 kg, a opet bila sma starina 5,5 godina nego provi put.

Znaci, niti mucnine niti godine vise nisu kod mene bitno utjecale na dobivanje u trudnoci. A ni cinjenica da sam u obje trudnoce klopala bitno drugaciju hranu. Nastojala sam oba puta jesti raznovrsno i zdravo ali prvi put je to bilo jaaako lako jer me je isto i tijelo trazilo a drugi put bi ubila za spek i slicne stvari.

01 lis 2007, 20:07

Kod mene nisu vrijedila nikakva pravila.
Prije prve trudnoce sam bila mrsavica sa prosjecnom tezinom od 62-63 kg, jedva bi dogurala do 65 (na visinu od 187cm). Kad sam pocela uzimati pilule prije 5 godina dogurala sam na 68 kg i zaoblila se u licu.
Sve dok nisam zatrudnila varirala sam izmedju 65-68 kg- a onda- usljed mucnina i loseg apetita izgubila na pocetku nekoliko kg- cini mi se da sam pala do 61 kg. Pred porod sam imala 73,7 kg... Nakon poroda sam opet bila na 66 ali sam se usljed dojenja i nove ture pilula zdebljala do 74 kg koliko sam imala i na pocetku 2. trudnoce. I onda sam prestala sa dojenjem- grudi su mi se smanjile jer nije bilo vise mlijeka u njima- mucnine i gadljivost prema hrani rezultirale su velikom gubitku na tezini- cini mi se da sam pala na 68 kg.
Evo prepisujem iz trudnicke knjizice 22.11. u 11. tjednu trudnoce (TT) imala sam 71,4 kg, 09.01. u 17. TT 70 kg, 30.01. u 20. TT jos uvijek na 70 kg, 27.2. u 24. TT 71kg, 27.03. u 27. TT 72 kg, 23.04. u 31. TT 73 kg, 21.05. u 35. TT 73 kg i 19.06. na sam termin poroda imala sam 73.5 kg.
Rodila sam zdravog i velikog djecacica od 3630 g i 52 cm...
U trudnoci nisam oticala, grudi su mi se smanjile i jedino sam imala trbuh.
Sad se polako priblizavam onoj predtrudnickoj- negdje sam oko 71 kg, s tim da sam nakon poroda imala 68. :dunno

01 lis 2007, 22:24

Ja sam kit. Oduvek :mrgreen:
U trudnoci sam dobila 17kg, jela sam normalno, ponekad bih dobijala napade da nesto bas prozderem, ali nije to bilo konstantno. Oticala sam jos u 5 mesecu, kicma mi je sjebana od moje 14te godine, tako da nisam je sjebala kilima u trudnoci. A celo vreme sam isla na bioenergiju, tako da kicmobolju nisam imala uopste. Samo sam bila otekla odvratno ruzno, sto zbog progesterona, sto zbog kojeg li qrtza ne znam :dunno
Uglavnom, bila sam jako zivahna trudnica, isla na zurke, na EXIT izdrzala 4 dana, radila sve normalno (neke stvari dobro, nisam...), ali problem sa kilima je poceo pre trudnoce. Ugoila sam se 15kg PRE nego sto sam ostala trudna a u trudnoci 17. Da puknes od muke...jel..

01 lis 2007, 22:31

jullishka, legendo! :dj

01 lis 2007, 23:54

u prvoj trudnoci sam dobila 15 tu negdje, a u drugoj 14. Prva nije isla do kraja.

02 lis 2007, 09:04

frrr
nisam si mogla pomoci...vjeruj!
Doktorica mi nije nikad nista rekla i nije me nikad stavila na djetu.
Prije trudnoce sam imala 44-45kg (moja svekrva se nadala da ce mi ostati bar 10kg od trudnoce...ali nista)!
Ja sam morala mirovati (lezati) a kako tu nemam puno prijatelja ni rodbine samo sam citla,gledala TV,jela i spavala tako da vjerojatno sam se i zbog toga toliko udebljala ali da, nisam ni pazila sta ni koliko jedem.
Mozda je to bilo tako jer sam patila od depresije (zbog mog tate)... ne znam!
Vidjet cemo kad drugi put budem bila trudna! Jedino se nadam da necu morat mirovati jer me to izludilo!

02 lis 2007, 09:09

Zatrudnila sam sa 46 kg, rodila sa 68 kg ( rodila u 32. tjednu ).

02 lis 2007, 09:24

Prvi puta-rodila sa +9 , ali bila na dijeti zbog gestacijskog dijabetesa i tri mjeseca na bolničkoj hrani :caj
Drugi puta +11, bez dijeta i doma.
btw-frr malo ti je puno +4 tako rano :pee

02 lis 2007, 09:31

u obje trudnoće dobila jednako - 12kg
i u obje su me mučile mučnine, one cjelodnevne ili popodnevne. ni jedan jedini put nisam povratila

prvi put sam imala strahovitu želju za određenom vrstom šunke. kako sam tada radila u školi, jedva bih dočekala sat pauze da si mogu otići po kruščić sa sjemenkama i tu dimljenu plećku. doma se jelo zdravo - puno voća i povrća. slatko mi nije prijalo
a onda mi je u 20 i nekom tjednu utvrđen gestacijski dijabetes pa sam prešla na dijetalnu prehranu. sve prošlo OK, rodila curu od 4 kg (upravo u ovo doba sam disala u boksu :))

drugi put me nije uopće pucalo na neku određenu vrstu hrane, ali jednom mjesečno sam morala pojesti gavrilovićke zimske :roll:
zbog predostrožnosti sam se odmah stavila na istu dijetu, ali taj put nije bilo gest. dijabetesa. porod brzinski, cura kilu lakša od sestre :)

02 lis 2007, 09:38

maslačak, pa ti si div!!! Za mene majušnu!

Iina, ma moje kile variraju, drukčije su svaki dan, ovisi kad se važem, jučer sam imala 49, to bi, dakle, bilo +3. Ali čak i da je +4, ne mislim da je puno. Zašto ti misliš da je? u 17. tjednu. :dunno

Baš na mameibebe sam pročitala da je normalno/poželjno dobiti 10-12 kila, prosječno trudnica u Hrvatskoj dobije 13. Tvojih 9 se meni, pak, čini malo. Zapravo okej, ali manje no što je uobičajeno. Pa ako mjeriš samo prema tome, onda je mojih +4 u 17. tjednu puno.

Ne znam, zapravo, sad si me zbunila, daj reci zašto je puno (a pisale su ovdje trudnice koje su dobile i više od mene pa njima nisu rekla da su puno kila dobile
:conf )

Mene ionak prijatelji pozivaju na red da di mi je ta trudnoća, da se niš ne vidi i da kad se mislim počet debljat. A mala sam, što znači da mi se inače svaka kila vidi!

02 lis 2007, 09:41

A prema nekim njihovim pravilima u prvom tromjesečju ne bi trebalo ništa dobit, a onda dve kile mjesečno :dunno .Ja sam isto tak prvi put došla sa 14 tjedana na +4, pa su me grdo gledali. Ispalo na žalost s pravom :dunno

02 lis 2007, 09:54

U prvoj trudnoci sam dobila 16 kg (prenijela sam 17 dana - beba 3.290 gr)i nisam bila narocito krupna, a u drugoj citavih 20 kg (prenijela 15 dana - beba 3.950 gr) i, bogami, imala sam veeeliki stomak. Oba puta sam krenula sa tezine od 64-65 kg, visina 174 cm. Obje trudnoce su mi bile super, bez oticanja tako da su ti kilogrami u mom slucaju bili probem jedino sa estetske tacke gledista :mrgreen:

Sjecam se, u drugoj trudnoci sam se u jednom periodu za 6 sedmica udebljala 6 kg :cool Doktorica je bila bas :shock: ali je simpaticno prokomentarisala da sam ja to zapravo slavila jer je bilo oko Nove Godine.

Sada, 13 mjeseci nakon druge trudnoce imam svoju manje-vise standardnu kilazu od oko 65 kg i meni ok.

02 lis 2007, 10:00

Evo ja cu utjesit one sto su pretjerali s kilama. U 1. trudnoći, usla sam pothranjena (57 kg, na 178) a dobila sam puno previse preko 25 kg, dobro sam se osjecala i niko nije pravio paniku, rodila se zdrava malo veca beba. Sad sam malo pametnija, mjesec ipo do kraja sam na +9 kg, a tempo je bio kilu mjesecno, osim mjeseca kad sam bila na godišnjem odmoru :mrgreen: . I da nije da previse pazim na hranu.

02 lis 2007, 11:08

ja sasm bila na +27!!!!!!!!

dobila previše baš u 1. tromj. - +4!
poanta je da ako na početku dobiješ previše, poslije dobivaš još više.

stalno su me opominjali, dvaput radili ogtt i guk profil i svaki put, gotovo razočarano utvrdili da je, bar po tom pitanju, sve ok.

tu nema pravila. može se desiti da trudnica sa školskih 11-13kg dobije dijabetes.

ali ono što svakako jest točno, trudnica koja dobije > +20, nema tolko snage kao ona sa manjim plusom u težini.
ono što bi po meni svakako trebalo imati na umu, nije isto ako 20-30 kila dobije netko tko je i prije imao previše, ili netko tko je bio ok sa težinom, ili čak pothranjen. često se i dogodi upravo to da mršavije žene dobiju više, a punije manje....ali mislim da ni tu kao ni u svemu ostalom sa trudnoćom, nema baš striktnih pravila ;-)

eh, da, skinula sam sve bez dijete uz puno kolača ali i sa ubitačnim tempom života koji nije, kako se to uvriježeno misli, uključivao i puno kretanja :mrgreen:

02 lis 2007, 11:29

čekajte, zar su 3 il 4 kile doista previše?
s tim da sam u prvom tromjesečjku dobila dvije, sad tu jednu u mjesec dana

02 lis 2007, 11:38

gledaj, znam da se samnom mnoooge neće složiti, ali meni je bilo bitnije ŠTO jedem nego koliko sam dobila - a jela sam puuuno voća i još više povrća i to naročito brokulu, kelj, blitvu, salatu,....i puno ribe i jogurta.

do boravka u bolnici, stvarno sam se kvalitetno hranila.
slatko rijetko ( do tada), gazirana pića uopće ne, fast food niti jednom.

ja sam kile možda nataložila i jer sam preko noći, doslovno, prestala pušiti, što bi se dogodilo vjerojatno i da nisam bila trudna.

02 lis 2007, 11:44

ja se isto nisam brinula jer jedem baš jako zdravo (inače obožavam voće, povrće i žitarice + dečkova mama je makrobiotičarka pa dobivamo superzdrave, cjelovite ručkove), a i ne izgledam udebljano

i sad mi vi kažete da sam dobila preveč kila, aaaaaaaa!

02 lis 2007, 12:03

ovisi i o tvojoj visini i rasporedu kila.
ja sam u prvom tromjesečju dobila 6kg, u drugom 6, u trećem osam i otišla roditi sa kilažom koju mnoge imaju prije trudnoće.
jedini minus u tolikom debljanju bio je taj što su me slali na ogtt, a to nije pretraga ugodna za želudac.

02 lis 2007, 13:08

U prvoj trudnoci dobila sam 12 kg.

U drugoj 10 kg.

Sad sam tu gdje pokazuje ticker i imam oko 5,5 kg vise nego na pocetku trudnoce.

U sve tri trudnoce nisam povracala, i jela sam apsolutno isto kao i u netrudnicko vrijeme.

Na ova prva dva poroda sam prosjecno izgubila oko 80% dobivene tezine, a ostalo se istopilo odmah prvih mjeseci. Inace sam 173 cm visoka i obicno imam 66-67 kg.

02 lis 2007, 13:24

Netrudna težina mi je od 62 do 65 kg na 178 visine.
U prvoj trudnoći sam dobila 13 kg, išla roditi sa 77. Nisam naticala. Jela sam što mi se jelo i kad mi se jelo. Mučnine sam imala užasne, povraćala do iznemoglosti, oporavljala se na infuzijama, i tako....
Rodila sam bebu od 3500g. Na predtrudničku težinu sam se vratila za neka tri mjeseca.

U drugoj trudnoći sam dobila 22 kg, išla roditi sa 85. :shock: Bila sam natečena nevjerojatno, prepuna vode. Jela sam jednako kao i u prvoj trudnoći, kao što jedem i kad nisam trudna. Mučnine sam opet imala užasne, povraćala doduše nešto manje pa sam prošla bez infuzija.
Rodila sam bebu od 3750 g. Na predtrudničku težinu sam se vratila za neka dva mjeseca. :dunno Bez ikakvog truda, dijete, bilo čega, baš kao i prvi put.

02 lis 2007, 13:27

Ja sam sa mjesec dana trudnoće imala 59 kg. U drugom mjesecu sam dobila 4 kg,a u trećem još 4 kg. Sveukupno 8. Na početku sam imala strašne napadaje gladi,jela sam svaka 3 sata i još između voće. Doktor mi je na pregledu rekao da pripazim jer će me poslati na pretrage i staviti na dijetu.Od prošlog mjeseca nisam dobila niti kg, al sam počela paziti što jedem i obroke sam smanjila na 3 dnevno.Uglavnom imam 67 kg.

02 lis 2007, 13:59

deirdre, ti si 16+2, a ja 16+3, a tebi na tickeru piše još 166 dana, a meni još 136? :conf :conf

02 lis 2007, 14:31

Lijecnici se, pogotovo nova struja, vise ne uzrujavaju oko kila vec samo provjere mogucnost gestoze i/ili povisenog secera. Ako to ne postoji, nije ih briga jel zena natukla 12 ili 32 kile. Sama se ih skidati poslije (citiram).
Odgovori