Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Pravilno disanje pri porodu

12 lis 2007, 09:24

dali nekomoze pomoci mojoj prijeteljici i objaniti joj na naj jednostavniji nacin kako disati pri porodu?
Hvala!
:3srca

12 lis 2007, 11:41

za vrijeme truda plitko disanje, kratko i ubrzano (kao pas koji dahce). puno zena se od boli stisne i ne dise : potpuno krivo. meni je pomoglo to sto sam u tom trenutku mislila na bebu, jer za vrijeme truda, ako ne dises, beba ne dobiva zrak, a i ovako je cijela jadna, jer bebu porod boli vise nego nas. izmedju trudova je najbolje pokusat se sto vise opustit, disat normalno

12 lis 2007, 14:03

Hvala des.
Dali se dise na nos ili usta!
Ja sam bila na tecaju gdje smo svaki dan vjezbali disanje ali vjeruj zaboravila sam

12 lis 2007, 14:16

na usta. nisam vjerovala da pomaže al dok sam rađala uspjela sam se skoncentrirati samo i isključivo na disanje i stvarno je pomoglo. neugodno je kad se usta isuše pa je dobro imati vlažnu gazu. zbilja pomaže

12 lis 2007, 14:43

Ili vodu ako je moguce- meni je MM dodavao bocu vode i jako sam bila zedna nakon poroda- svakako ponjeti u radjaonu vecu ili dvije manje boce vode...

12 lis 2007, 18:30

cure su stvarno sve rekle. disat na usta i svakako imati vode uza se. ja sam imala bocicu vode, iako se ne smije piti voda, nego samo za ovlaziti usta. isto tako, ja sam imala grozdjani secer za snagu. u sred poroda sam pocucala dva :mrgreen:

13 lis 2007, 01:16

Nas su na vježbama učili sljedeće (nadam se da ću znati objasniti):
Dok trudovi nisu prejaki i predugi udisaj na nos (za dužinu nosa,ne previše udahnuti) i zatim izdisati na usta kao da gasimo svijeću.
Kada postanu prejaki i dugi,udisaj na nos,izdisaj na usta kao da puhće.
Između trudova normalno disanje i pokušati se što više opustiti.
Meni je stvaro pomoglo na prvom porodu,nadam se da će i njoj.Sretno.

15 lis 2007, 10:41

Hvala cure!

Re:

25 svi 2009, 14:04

Maslačak je napisao/la:Ili vodu ako je moguce- meni je MM dodavao bocu vode i jako sam bila zedna nakon poroda- svakako ponjeti u radjaonu vecu ili dvije manje boce vode...

Zasto negdje daju vode, a negdje ne, doduse ja sam cula da ne daju nigdje...

Re: Pravilno disanje pri porodu

25 svi 2009, 14:08

ne daju zbog mogućeg carskog, anestezije, al olabavili su oko toga. :dada

25 svi 2009, 14:48

Krumpirić je napisao/la:ne daju zbog mogućeg carskog, anestezije, al olabavili su oko toga. :dada

negdje sam procitala da bi trebali davati vodu, bez obzira na sve. zasto rodilju jos muciti i zedu?

ovamo daju, ja sam i inace vodopija, mislim da sam za vrijeme poroda popila preko litre.

25 svi 2009, 15:50

ja sam na porod donijela vodu sa sobom i kad sam sve popila trazila sam babicu jos i to nekoliko puta i ona mi je dala bez komentara :dunno

25 svi 2009, 16:25

Ja sam za disanje pročitala u jednoj knjizi - disanje treba biti plitko i brzo, kao da cijelo vrijeme bježiš ispred truda. Tako sam disala i bilo je super, većinu trudova sam uspjela prodisati. Samo sam zamislila u glavi da moram brzo brzo disati da pobjegnem od truda. Najbrže i najpliće dišeš kad je trud najjači, a kako jenjava tako se i disanje usporava!!!
I puno mi je pomoglo - trudove sam prodisavala stojeći i našla sam neku malu točkicu na pločicama u rađaoni i uvijek bih se u nju zagledala i fokusirala kako bih lakše mogla kontrolirati disanje.
Sretno onima koje još to čeka :kiss !!!

26 svi 2009, 22:27

...eh, da, lako je to ovako reći, čini se - nema frke, diši plitko, ko ćuko, vako, nako... meni je princip obje vrste disanja kao i tajming istih bio potpuno jasan - ali bogami ne i to plitko disanje... :/ i zato sam, kuku meni, dva puta povraćala... uz 14 sati trudova i muke još i povraćanje :drink ...tako da mi je uz uzglavlje bila stalno ona plitica za povraćanje...
...jedino dobro u svemu tome je što je uz pliticu bila i vlažna gaza, pa sam se fino brisuckala do kraja...

...ali, krivo mi je baš zbog tog disanja što nisam išla na tečaj... jako krivo, jer mislim da nema boljega nego to pokazati nekome koji će procijeniti je li dobro ili ne...

...sestre su mi u više navrata dolazile i objašnjavale kako da dišem, ali ja nikako uhvatiti ritam... strašno, da sam toliko to mogla zglajzati... kažu da je do povraćanja došlo upravo zbog krivoga disanja... :gace

... s druge strane, sam izgon i disanje koje ide uz tiskanje je bilo prva liga - nije trajalo ni dvije minute i evo curetka vani... uz lijepi, duboki, trajni izdah, bez vrištana i ičega sličnoga... i tu su mi doktori čestitali da sam to dobro obavila.. :loce

03 kol 2009, 21:08

ja nisam išla na nikakve tečajeve,nego mi dr na porodu reko kak da dišem i pravo da vam kažem...nije mi umanjilo bol ni malo,samo sam se tješila da je beba dobro i da dobiva puno kisika...
za vrijeme truda-dahćeš ko psić,brzo i plitko i kratko,a kad trud popusti 2x duboko i dugo-kao da mirišiš cvijeće(njegove riječi) :whew

04 kol 2009, 15:49

moram priznati da se ne sjećam tog dijela, dok sam se bacala lijevo-desno po kadi držeći se za neku štangu na njoj i brojala sekunde do prestanka truda, nemam pojma kako je to išlo sa disanjem. ali sve je prošlo odlično - očigledno je priroda odradila svoje :proljece

27 kol 2009, 10:53

Ja sam bila na tečaju ali nije da su nam baš objasnili kako treba to disanje tj. babica je to pokazala u 5 sekundi, a čula sam da je disanje jako bitno i zato kad sam na porodu osjetila one žestoke trudove pitala sam babicu na licu mjesta nek me nauči kako disati, a mužu sam rekla neka pamti jer ja nemam snage :rolf I na kraju je super ispalo jer je muž disao skupa samnom i dobila sam nekako više poticaja, posve sam se koncentrirala na disanje pa sam imala osjećaj da je i bol manja.

27 kol 2009, 11:10

Ja nisam bila na tečaju ( nismo se mogli uskladiti MM s poslom i vrijeme tečaja).
Kad sam rađala, slušala sam babicu i svi su se začudili, čak i doktor kako to kod mene ide dobro...kako su oni rekli, tako ja disala..
Tako da je najbitnije slušati njih..
Mislim da te ni jedan tečaj ne može naučiti disanju, jer se porodi razlikuju, ne??

Zato kažem, najbitnije je slušati i babicu i doktora!

27 kol 2009, 11:15

Zwerka je napisao/la:Zato kažem, najbitnije je slušati i babicu i doktora!

potpisujem !!
ja nisam mogla dahtati -ja sam disala duboko jer sam jedino tako mogla dobiti dovoljno kisika,babica mi je pomagala i sve je prošlo super...

27 kol 2009, 11:18

meni je drago što ih nisam slušala. disala sam duboko, a sestra je tražila da dahćem, no meni to nije pasalo.

09 ruj 2009, 12:39

Ja sam se u jednom trenutku pogubila i nisam znala kako disati pa sam na kraju slušala ctg i po njemu dahtala...jedino krivo je bilo što sam disala na usta(imam problema sa sinusima)pa mi je bilo muka i tlak mi je pao,ali ostalo je prošlo ok

14 ruj 2009, 21:19

eli je napisao/la:meni je drago što ih nisam slušala. disala sam duboko, a sestra je tražila da dahćem, no meni to nije pasalo.

I ja sam u početku slijedila upute s tečaja - kratko dahtanje na nos, no na kraju sam prešla na yoga disanje duboko u stomak i to mi je više odgovaralo.

15 ruj 2009, 08:28

mi smo bas jucer bili na tecaju, vjezbe disanja.. meni se od tog dahtanja pocelo vrtjet u glavi :D al lopta je bila odlicna :mrgreen:

15 ruj 2009, 11:02

MikA69 je napisao/la:mi smo bas jucer bili na tecaju, vjezbe disanja.. meni se od tog dahtanja pocelo vrtjet u glavi :D al lopta je bila odlicna :mrgreen:

Meni je lopta na porodu bila najbolnija točka. Morala sam na njoj skakati da se beba zarotira. I to baš kad sam imala najjače trudove. Al' pregrmili smo.

21 vel 2012, 13:37

Mene ovo disanje muči. kad čitam teoriju čini mi se da svatko diše drugačije. na porodu s laurom babica je samo na mene vikala prodiši, prodiši, a nije mi objasnila kako. što god ja činila bilo mi je sve gore. Najlakše bi mi bilo ne disati uopće ali to nisam činila radi bebe. Za ovaj porod se želim bolje informirati

21 vel 2012, 13:57

meni je disanje jako pomoglo. disala sam plitko, kao pas.

16 tra 2012, 16:35

podižem temu. i dalje me muči taj problem disanja. htjela sam na tečaj ali je popunjen :bum
ima li igdje na netu snimka kako bi to trebalo izgledati, kad ovako čitam čini mi se da svatko ima neki drugi način a meni nije pomagao nijedan na prvom porodu.

16 tra 2012, 16:41

http://www.youtube.com/watch?v=Sj5IgpM6NC8
evo našla ja nešto

22 svi 2012, 12:56

Mene spasilo pravilno disanje! Kad bi se ja malo pogubila od bolova, dragi bi mi pomaga. Kriticno mi je bilo zadnjih 40min na dripu...satralo me to, ali nekako sam i to prodisala.

22 svi 2012, 20:36

Trabakulica je napisao/la:Mene spasilo pravilno disanje! Kad bi se ja malo pogubila od bolova, dragi bi mi pomaga. Kriticno mi je bilo zadnjih 40min na dripu...satralo me to, ali nekako sam i to prodisala.

dubokotrbušno ili ono hi hi ho ho
Odgovori