Sada je: 30 srp 2026, 01:53.

Vjeronauk-nacrtajte groblje

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Vjeronauk-nacrtajte groblje

PostPostao/la dorina » 06 stu 2007, 09:33

Malo sam ostala zatecena zadatkom iz vjeronauka da djeca na satu vjeronauka crtaju groblje, malo mi je to morbidno. Moj sincic je nacrtao Isusa na krizu i 2 groba sa cvijecem i lampionima a vjerouciteljica je napisala "crtati preglednije". Mislim nije mi jasno sta je trebao nacrtati, jos grobova? Sasvim nebitna mi je ta primjedba ali otkud ideja da djeca crtaju groblja? Meni je to grozno i mislim da se je na neki normalniji nacin moglo osvrnuti na Dan Svih svetih. Bilo bi mi draze da uce neke molitve i pjesmice nego da crtaju groblja. :dunno
dorina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la JiA » 06 stu 2007, 09:41

Ne sviđa mi se ideja da djeca crtaju groblja.
I poznavajuci sebe, razgovarala bih s tom vjerouciteljicom... :cool. A dijete mi ne bi crtalo groblje.
Definitivno nije primjereno da dijete crta grobove.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la medo14 » 06 stu 2007, 09:57

meni je neprimjerena primjedba "crtati preglednije", uopce se uplitati u stil i nacin crtana djeteta.
Ali samo crtanje groblja mi je ustvari nesto sto je sastavni dio nasih zivota. Moja cura kad je saznala da joj je djed umro, sjela se za stol i sama nacrtala grob tj. kako si ona zamislja grob svog djede. Meni je to posve normalno. :dunno
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la TanjaMT » 06 stu 2007, 10:15

vidim to ovako: ako dijete zeli (kao tvoje medo14) nacrtati grob-groblje, to je nacin izrazavanja nekog trenutacnog stanja.
kao skolska zadaca mi je neprihvatljivo.
tema blagdana svih svetih se moze i na drukciji nacin obraditi. ili barem zadati da se nacrta nesto sto dijete povezuje s tim blagdanom, i tako ostaviti prostora djeci da sama odluce sta i kako ce crtati.
a o primjedbi necu, jer mi je :roll:
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Imge » 06 stu 2007, 10:36

primjedba je fakat koma :shock: :shock:
kao i zadatak... :shock:

kod mog malenog su samo imali za zadatak nacrtati svjecice i obojati ih i pricali su kako se treba ponasati na groblju...
za taj uzrast vise nego dovoljno...
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Luantaro » 06 stu 2007, 11:22

kod nas je bila slična priča u prvom razredu ( u stvari bila je još morbidnija) pa su se roditelji bunili, pa je časna malo olabavila
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la badada » 06 stu 2007, 11:50

ma ne kužim uopće te časne :conf ,jel to one dolaze predavati vjeronauk kao dobrovoljci ili su završile za vjeroučiteljice,jer da su išle u školu,znale bi kako se s djecom razgovara,i o čemu i koji su komentari primjereni i to kažem samo zato jer očito nemaju iskustva i hladne su

meni su u školi sve časne bile takve,jedino je jedan vjeroučitelj bio super :3srca

hehe...
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la beammama » 06 stu 2007, 12:40

mala maza je napisao/la:ma ne kužim uopće te časne :conf ,jel to one dolaze predavati vjeronauk kao dobrovoljci ili su završile za vjeroučiteljice,jer da su išle u školu,znale bi kako se s djecom razgovara,i o čemu i koji su komentari primjereni i to kažem samo zato jer očito nemaju iskustva i hladne su

meni su u školi sve časne bile takve,jedino je jedan vjeroučitelj bio super :3srca

hehe...

Mislim da moraju završiti za vjeroučiteljice. mala mazo mislim da si pomalo naivna. Ni puno učiteljica, koje su završile pedagošku akademiju se ne zna razgovarati s djecom ni rješavati neke sukobe i probleme djece u razredu :(
beammama
burek pod bor

PostPostao/la badada » 06 stu 2007, 13:36

hm? :da? možda :dunno

eh,već sam zaboravila kako je to bilo u osnovnoj :mrgreen:
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirje » 06 stu 2007, 13:42

"Tema groblja" nije vezana uz blagdan Svih svetih već Dušni dan koji je dan poslije, ali eto, "bolje da umre selo nego običaji". Nadalje, vjeroučitelji imaju VSS teološkog fakulteta (KBF ili sl.) i puno puno više pedagoško-didaktičko-metodičkih predmeta nego prof sa FF (ako treba nabrojit ću vam i jedne i druge ;-) ). "Crtati preglednije" mi je katastrofa od komentara za bilo kakav crtež a pogotovo dječji i pogotovo od osobe koja nije likovni pedagog jer mislim da takovo nešto likovni pedagog nikada ne bi niti pomislio. Uostalom, što bi to uopće značilo? Za komentiranje teme groblja bi prvo trebala vidjeti o kakovom se uzrastu radi, kakva se točno tema i kako motivirana obrađivala (ovo o ponašanju na groblju mi je sasvim primjereno) i što je prozvana time htjela postići. Ako je samo nešto da se besciljno crta jer se misli da je vezano uz nastavnu jedinicu, onda bi dobila još jednu veliku i negativnu kritiku od mene. :cool
mirje
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Matilda » 06 stu 2007, 13:52

Otkad su vjeroučitelji postali i stručnjaci za likovnu kulturu?!
Hoće li dijete na taj način naučiti poštivati svoju vjeru, ljubav prema Bogu.

Radim u školi i ono što vidim i čujem je to da satovi vjeronauka ne pridonose nikakvoj vjerskoj kulturi i onome što bi vjera trebala značiti.
Pitate li klince zašto idu na vjeronauk, glavni razlozi su:
1. moram ići inače neću moći na pričest i krizmu
2. mogu dobiti dobru ocjenu pa mi povećava prosjek
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Luantaro » 06 stu 2007, 14:08

vjeroučitelji imaju VSS teološkog fakulteta (KBF ili sl.) i puno puno više pedagoško-didaktičko-metodičkih predmeta nego prof sa FF

ono što ja vidim iz stvarnog života da im to uopće ne pomaže u radu :|

inače, naši vjeroučitelji nemaju vss teološkog faksa
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mirje » 06 stu 2007, 14:08

U okviru katehetskog studija sluša se više kolegija vezanih uz umjetnost pa tako i kolegij likovna kultura. Imala bih puno toga za napisati na ovu temu ali bi bio OT pa ću skratiti na najbitnije. Ako polazimo od činjenice da vjeru treba živjeti, onda je umjetnički izričaj neizostavan način ostvarenja takovog načina života. Mislim da je nepotrebno osvrtati se na: SAKRALNU: glazbu, likovnu umjetnost, arhitekturu itd. da bi se to potvrdilo ;-)

Svoj komentar vezan uz temu već sam izrekla u svom prethodnom postu. Ovo sam napisala jer smatram da je nepotrebno generalizirati i zbog (pretpostavljam) jedne "greške" osuđivati sve vjeroučitelje. ;-)
mirje
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mirje » 06 stu 2007, 14:11

Luantaro je napisao/la:
naši vjeroučitelji nemaju vss teološkog faksa

Nego?
mirje
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dorina » 06 stu 2007, 14:57

Sasvim mi je nebitno jel se radi o Dusnom danu ili o danu Svih svetih, meni se ta tema groblja ne svidja pogotovo ne za prvacice. Oni do sada na satu vjerunauka nisu naucili niti jednu molitvu ni pjesmicu ali su zato crtali groblja. Meni je to prestrasno. Imam dojam da samo precrtavaju slicice iz knjige i to je to. Mislim da ce im se tako slabo objasniti i Bog i ljubav i vjera .A sta se njezinog komentara tice nije mi jasan i ne znam djetetu objasniti sta je i kako trebao nacrtati jer je crtez po meni pregledan. Mislim dijete je nacrtalo 2 groba i na svakom cvijece i svijece. Sutra idem na informacije pa cu to probati razjasniti.U biljeznici inace ima crteza koje ja ne mogu uopce raspoznati sta predstavljaju a komentirani su sa "bravo".
dorina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mirje » 06 stu 2007, 15:06

E sad ću ja reći konačni svoj sud po ovom pitanju: vaša vjeroučiteljica nije zdrave glave :mrgreen: i ja bih isto o tome popričala s učiteljicom a usput i s vjeroučiteljicom. A za rezervu bih ostavila kontakt s katehetskim uredom dotične biskupije, isto kao što bi za upitno oko rada bilo kojeg drugog nastavnika imala u vidu dotični ured u Ministarstvu prosvjete.
mirje
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dorina » 06 stu 2007, 15:18

Bas sam htjela cuti vasa misljenja sta se tice zadane teme za crtanje jer mi je muzic rekao da radim od muhe slona,ali mene je to stvarno sokiralo i smatram da su se ti dani mogli drugacije obraditi.Ne shvacam poantu zadatka i sta se s tim postize.
dorina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la folne » 06 stu 2007, 15:24

Dorina, po mom mišljenju, groblje je sastavni dio života i meni je u cijeloj vašoj priči manje problematično to što su djeca crtala groblje, nego činjenica da ona s njima ništa pošteno ne radi i još na takav način kritizira likovne radove.
Na koncu konca tvoje dijete nije uopće moralo do sad ikad vidjeti groblje uživo i moglo je crtati "iz glave" ili po onom što ono misli da je groblje.

Takvim pristupom predmetu na temelju čega će ih onda ocjenjivati?
Na temelju njene prosudbe kako su nacrtali kakav vjerski motiv??????
Tu vidim puno veći problem.
folne
Mladenka

PostPostao/la Solea » 06 stu 2007, 15:34

ja razmisljam nekako slicno kao folne.

moj je jos u predskoli (zadnja godina vrtica) imao u crtancici rad na temu DAN SVIH SVETIH i nacrtao je grob s krizem i nekoliko lampiona, svijeca i cvijecem.
sjecam se da mi je tada rekao da je nacrtao grob moje bake.

meni to nije bilo cudno ni strano. bio mi je dirljivo.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Trini » 06 stu 2007, 16:54

Samo da dodam da bi i mene zasmetao komentar. U svakom smislu i pogledu, inace sama tema mi nije morbidna iako bih i ja radije da nacrtaju na primjer svijece i lampase.

Joj, kad se sjetim, ja sam kao dijete isla na vjeronauk. U crkvi, ne u skoli. Koji je to gust bio. Nama je tamo bas bilo dobro! I zato meni ideja vjeronauka u skoli bas nije legla :dunno
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

PostPostao/la faith » 06 stu 2007, 18:45

Škicnula sam malo na školarce i sad moram i komentirati. Primjedba "crtati preglednije" kao da je iz usta vjeroučiteljice mog nećaka koji je cijeli 1. i 2. razred imao jako loše ocjene iz vjeronauka (ostale sve 5) jer je jako "ružno"crtao!!!
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubimir » 06 stu 2007, 23:20

:shock:
a tek kad dođe vjeronauk u 7. , 8. razredu..., pa zato klinci u srednjoj uzimaju etiku.....
bubimir
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la An » 06 stu 2007, 23:54

Kod mene je uvijek zanimljivo :mrgreen: (nikad ne crtamo groblja :cool )

Sve casne nemaju primjerenu naobrazbu, nego su brzopotezno prije desetak godina odslusale nekoliko kolegija (poprilici u nekoliko dana) da bi se "prekvalificirale".... (ovo gotovo iz prve ruke znam)
Katehetski institut pri KBF-u se na zalost ne moze mjeriti sa samim studijem teologije, iz mnogo razloga. Jedan od njih je upravo i taj sto se umjesto teoloskih pitanja raspravlja o umjetnosti i slicnom.

Mozda ovo i ne trebate znati. Al nisam mogla :mrgreen:
I da, da. Ne stvaram vrucu temu :juhu
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 07 stu 2007, 00:39

Hvala, An.
O tome sam bas razmisljala - kad je vjeronauk uvodjen, bilo je to tako naglo da su morali nabrzinu "stvoriti" vjeroucitelje i naravno da ima propusta. Mi smo imali lose iskustvo s jednom starom casnom, ne pojedinacno, nego cijela skola... pa osrednje s vjerouciteljicom (laikom) - Zvoncici je bila draga, a meni su neke njene metode i price bile vrlo upitne glede primjerenosti i smisla za prvasice, pa kapelan kojeg su obozavali i klinci i roditelji... Sad im je vjeroucitelj razrednik - bila sam malo skepticna prema toj ideji jer pola razreda ne ide na vjeronauk, al sam se - hvala dragom Bogu - prevarila. Dobar je, onakav kakvog ja zelim za vjeroucitelja - blag, pravedan, pruza im potporu, na njihovoj je strani.
Sto se tice groblja, ne mislim da bi trebalo biti zabranjenom temom za djecu, iako se i meni cini da postoji mnogo drugih tema kojima se moze obiljeziti Svisvete i Dusni dan. Komentar o crtezu je definitivno promasen, a tu se vracam na pocetak posta i osobe koje su bez dostatnog obrazovanja za rad s djecom postale to sto jesu. Ali ne bih od toga radila problem ukoliko je pojedinacni slucaj. Ukoliko je to konstantan nacin ponasanja - tu bih zatrazila razgovor sa doticnom i sa nekim od strucnih suradnika u skoli - pedagogom naprimjer...
Ponekad se stvari rijese i same, a ako dijete nije jako osjetljivo na takve komentare :dunno ponekad se odlucim nesto odignorirati i pustiti ju da se celici i na negativnim pricama koje joj svakako i buduci zivot sprema...
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la mirje » 07 stu 2007, 01:38

samo da dodam da to "brzopotezno odslušavanje nekoliko predmeta" radi prekvalifikacije časne ili laika za vjeroučiteljicu već odavno "ne pali", a to znam iz "prvije ruke da prvija ne može biti" :mrgreen: a što se prof tiče, na svim smjerovima KBFa predaju isti profesori pa se razgovor o kvaliteti naobrazbe ipak svodi na osobni angažman tj. vraćam se na početak posta: problem je u dotičnoj vjeroučiteljici i njezinom odnosu prema svom pozivu a ne u faxu i vjeronauku. Dorina svakako razgovor i javi kako je prošlo :3srca
mirje
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Matilda » 07 stu 2007, 09:50

U okviru katehetskog studija sluša se više kolegija vezanih uz umjetnost pa tako i kolegij likovna kultura.

I ja sam na kroatistici (prof.hrv.jez.) slušala likovnu kulturu i glazbenu kulturu, ali ne zbog toga da analiziram ili komentiram dječje crteže (stripove, ilustriraju priče, pjesme) ili kako pjevaju.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mirje » 07 stu 2007, 10:09

Matilda je napisao/la:
U okviru katehetskog studija sluša se više kolegija vezanih uz umjetnost pa tako i kolegij likovna kultura.

I ja sam na kroatistici (prof.hrv.jez.) slušala likovnu kulturu i glazbenu kulturu, ali ne zbog toga da analiziram ili komentiram dječje crteže (stripove, ilustriraju priče, pjesme) ili kako pjevaju.

Profesorov zadatak i jest da komentira i analizira, bar su mene tako na oba faxa učili ;-) ali taj komentar mora biti kompetentan, konstruktivan i primjeren. Ja sam ovdje stala u obranu fakultetskog obrazovanja na KBFu, posebno katehetike, a ne prozvane vjeroučiteljice. A umjetnički izričaj ima izuzetno važnu funkciju u cjelokupnom odgoju i obrazovanju, pa tako i vjerskom i treba ga poticati a ne osporavati i zato potpuno podržavam i potpisujem autoricu ove teme koja je prepoznala problem i odlučila ga riješiti :3srca
mirje
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la An » 07 stu 2007, 10:44

Mirje, naravno da ne pali, vise ne. Al palilo je (kako sam rekla)
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la borninamama2 » 07 stu 2007, 10:52

Meni je groznije ovo "crtati preglednije"???? Što bi to uopće trebalo značiti??

Nisu baš trebali crtati groblje, ali mi je ok da o tome pričaju. Moj dječak je crtao krizanteme.

Ali jako sam zadovoljna vjeroučiteljicom, lijepo radi s njima, maksimalno im približava sve to, ne drži se striktno knjige. A jučer im je pustila filmić kako je Bog stvorio svijet, sav je bio ushićen.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamaiAM » 07 stu 2007, 12:09

AM je prošle godine na vjeronauku (u crkvi vjeronauk, ne u školi), crtala groblje. Rekla mi je da su razgovarali i da su djeca rekla koga imaju na groblju. Mislim da je AM nacrtala neki grob ispod palmi. Pojma nemam gdje je to vidjela, valjda u kakvom filmu.
Nije crtala Mirogoj ni grobove koje smo obisli na Sisvete.

Nije ju se to nesto posebno dojmilo, nit ju je preplasilo. (Nju je recimo puno vise kosnulo sto su se sve zivotinje podavile u velikom potopu, jer nije bila sigurna da li Bog zna da zivotinje ubijaju zato jer su gladne, a ne zato jer su su zloceste... no to je neka sasma druga tema :))
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.