Sada je: 06 lip 2026, 02:46.

život nas jadnih ateista u svijetu nadmoćnih teista (valja?)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

život nas jadnih ateista u svijetu nadmoćnih teista (valja?)

PostPostao/la mama courage » 22 stu 2007, 02:44

drage forumašice i forumaši

željela bih ovim topicom stvoriti virtualno mjestašce za razmjenu mišljenja, iskustava, a prije svega savjeta i uzajamne potpore nama, koji se nazivaju tj. osjećaju ateisticama (ateistkinjama) tj. ateistima, koji teže, razmišljaju, il barem nisu neskloni ateizmu.

topic je namijenjen osobama, koje - iz bilo kojeg razloga i na bilo koji način - ne vjeruju u boga, il vjeruju da bog(ovi) ne postoji(e), il ne vjeruju u boga kako ga opisuju (svjetske tj. poznate) religije, a dobro došle su sve osobe, koje imaju nešto zanimljivo za reći. :3srca

u okvirima zadanih forumskih pravila, dozvoljena je rasprava o bilo čemu što se dotiče ateizma (i njegove ne-povezanosti s teizmom), dozvoljeni su i kritički osvrti i teoretska (filozofska) razmišljanja o svemu ne-vjerskome, s tim da fokus ovog topica treba (ipak) biti (i ostati) ateistički život forumaša /posebice kao roditelja/ u društvu i "institucijama" (danas, uglavnom) vjernika, tj. nedoumice i poteškoće (te uspješnost njihova prevladavanja) s kojima se svakodnevno susreću ateisti u svijetu teista.

topic iste tematike sam postavila i na još jednom roditeljskom forumu - željna čuti što više osobnih iskustava, a mišljenja da od viška (različitih) stavova (ateistička) glava ne boli. :mrgreen:
Zadnja izmjena: mama courage; 23 stu 2007, 15:30; ukupno mijenjano 1 put/a.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 22 stu 2007, 02:52

prvo bih se kratko predstavila... ateistkinja sam :cool , svakim danom sve više to osjećam i želim biti, svakim danom sve više nastojim živjeti prema onome u što vjerujem. nikad nisam odgajana u vjerskom duhu, mada mi vjerske "ceremonije" nisu strane, "slavila" sam u obiteljskim okruženjima sve moguće vjerske praznike... jedno vrijeme (tinejdžersko doba) sam mislila da bi mi istočnjačke religije ponudile nešto egzotičnije iskustvo s bogom, al avaj, bijah u krivu. :|

mm je odgajan u vjeri, bio je svojevremeno ministrant :mrgreen: . danas nije praktičan vjernik, ne namjerava (barem za sada) naše dijete odgajati u vjerskom (katoličkom) duhu (mada ga stalno cimam zbog toga :lol ), spomenuo mi je jednom da radije želi odgajati dijete u "humanističkom", nego u vjerskom duhu...

moj ateizam podupire... tj. svjestan je da ne pristajem odgajati dijete u nešto što ne vjerujem, spremna ipak podupirati njega da odgaja dijete u ono u što on vjeruje.

trudim se, svakog dana u svakom pogledu živjeti svoj stav. nije lako (marketing i te cake :lol ) i prva moja nedoumica mladog ateiste se upravo odnosi na nadolazeće blagdane... na koji način ne-proslaviti sv. nikolu tj. božić i/li uskratiti svom naraštaju čari tog praznika u kojem sam i sama kao dijete znala uživati... :conf
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 22 stu 2007, 10:37

Nisam ateista, ali vjerujem da svatko ima pravo na svoje mišljenje i vjeru ili nevjeru, to je pravo izbora.
S obzirom da sam više tradicionalni nego praktični vjernik i znam još hrpu takvih mogu ti samo reći što se tiće Božičnih blagdana možda bi bilo najbolje da vi te dane stvorite svoje blagdane, recimo da za sv Nikolu, slavite svoju djecu, a za Božić slavite sebe kao obitelj. Tako se i on neće osjećati isključen (dobit će poklone kao i sva druga djeca - jer nažalost ali djeci je to bitno)
Priču o Isusu jednostavno mu možete ispričati kao bajku tako da zna o čemu se radi, ako ste okruženi većinom katoličkom djecom.
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 22 stu 2007, 10:58

ne znam da li bih sebe mogla nazvati ateisticom ili agnostikom u pravom smislu rijeci. ne zato sto poricem ili sumnjam u postojanje boga, jednog li vise, vise zbog toga sto me sama cinjenica da li on postoji ili ne, ostavlja prilicno ravnodusnom. bolje receno, u mom zivotu ne vidim potrebu i mjesto vjeri, ne smatram da je za moje moralno bice vjera ili njezino negiranje bitna, ja jednostavno ne znam sta bih s tim zapocela. zato se obicno svih rasprava nadugacko i nasiroko (ne mislim samo na forum) o tome klonim, jer osim nekakvog „aha, dobro, kuzim sta hoces reci” nemam sto ni reci. meni osobno problem nastaje kad se meni ne moze odgovorit „aha, dobro” nego pocne objasnjavanje zasto i kako.
npr. moje dijete je ove godine upisano na rimokatolicki vjeronauk u skoli (nije krsteno, nisam ni ja, ne znam da li je mm, nisam ga nikad pitala). razlog: ja vjerujem da on tamo moze cuti nesto za sto smatram da mu ne moze stetiti, ili dati temelj za nekakvo dogmaticko buduce misljenje ili stav, da se tako banalno izrazim. jednostavno mu ne zelim uskratiti informaciju. naravno da znam da je informacja koju ce dobiti subjektivna, ali i moje misljenje jednako subjektivno :dunno . u vezi sa njegovim pohadjanjem vjeronauka, susretala sam se razrogacenim ocima :shock: „prijatelja” ateista (zar i ti sine brute) i potihim odobravanjem „prijatelja” vjernika (aha tanja salje svoje dijete na vjeronauk, znaci ipak joj je vazno). slicno je bilo i dok je malena isla u zupni vrtic. isto je bilo pitanja.
blagdane ne povezujem nuzno sa religijom, vise sa tradicijom krscanskog okruzenja u kojem zivim. jedan posebno drag mi je blagdan sv. Martina (pogodite zasto ;-) ) i uvijek ispricamo pricu o dobrom biskupu martinu (i guskama naravno).
komercijalizacija bozica je i tako toliko uzela maha, da se ja kao nevjernik ponekad zapitam kako li je vjernicima u dusi kad to vide :conf .
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la TanjaMT » 22 stu 2007, 14:59

interesantno kako se "na jos jednom roditeljskom forumu" (mc :cool ), diskusija ipak razvila, a ovdje bas nema zainteresiranih.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la badada » 22 stu 2007, 15:20

možda je na krivom pdf-u :dunno
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Gemini » 22 stu 2007, 15:27

Da se ne ponavljam djelim mišljenje i stav Tanja MT samo što ja svoju djecu ne mislim davati na vjeronauk već im pročitati dječju bibliju kao i svaku drugu dječju knjigu s bajkama. Praznike slavimo jer u takvom okruženju živimo i meni je to lijep običaj ali za mene u smislu jedne lijepe bajke.
Link na sliku...

D&D 21.09.2005.
Gemini
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 22 stu 2007, 15:39

na koji način ne-proslaviti sv. nikolu tj. božić i/li uskratiti svom naraštaju čari tog praznika u kojem sam i sama kao dijete znala uživati...

iako se ne bi svrstala u ateistice, taj blagdan djetetu prikazujem na tipično hrvatski/europski/američi način - kao blagdan druženja, žderačine, darivanja i šopingholije. mala je oduševljeno prihvatila taj stil slavlja. :cool
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 22 stu 2007, 15:41

Evo, ja sam recimo nesvrstana. Nisam ateist, praktični vjernik, nevjernik, ... Imam svoje viđenje "vjere", svoju filozofiju. Zasnovana je na katoličanstvu i Bibliji, ali jako modificirana. Ne vjerujem u pakao, raj i slične detalje. Neću dužit i razlagat svoju teoriju posmrtnog života i ostalog.
Obožavam Božić, Sv. Nikolu, Uskrs i nikada ne bi mogla svojoj djeci uskratiti to veselje i isčekivanje koje sam ja imala ko mala ( a moram priznat i dan danas).
Idem u crkvu na Božić i Uskrs, jer volim taj ugođaj i pjesme. Inače mi mise izazivaju depresiju, a mislim da bi im smisao trebao biti veselje, optimizam i slične stvari.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mamaiAM » 22 stu 2007, 17:50

Tema je zanimljiva, svakako.
Ako sam dobro shvatila, nije tema sam ateizam po sebi, već vezan uz odgoj djece u obitelji.

Imam jedan par prijatelja koji su imali do neke mjere problema sa djetetom, jer je htjela imati istu situaciju doma kao i vršnjakinje. Nije htjela biti ateist, tj htjela je kititi bor, dobivati poklone i tako to. A roditelji nisu htjeli uvoditi šuplje običaje u koje ne vjeruju. Na kraju su ipak kitili bor i dijelili poklone :lol.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Luantaro » 22 stu 2007, 18:11

mrzim topike s nejasnim naslovima :mrgreen: :cool
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 22 stu 2007, 18:50

Tu sam.
Sad jos moram zaviriti i na drugi forum da vidim kak se razvila ta zivlja diskusija tamo :)
Ateist sam, skupa sa MMom. Moje starije dijete (6godina) jos uvijek ne pokazuje neko zanimanje i ne postavlja pitanja vezana uz to. Samo me jednom prilikom (u sklopu razgovora sa braticem) pitao : Mama, jel ja idem u crkvu? - na sto sam ja rekla: ne ides, i to mu je bilo dovoljno, nije ga ni zanimalo (za sada) sta je to. Tako da do sada nismo imali nekih problematicnih situacija kako da mu nesto objasnimo (u skladu s njegovim godinama).
Krscanske blagdane ne slavimo na neki poseban nacin. Sv. Nikolu sam imala i ja kao dijete, imaju ga i moja djeca, za njih je to jedan dobar stricek koji im u cizmicu u prozoru daje hrpu slatkisa i to ih veseli - za sad bez dodatnih pitanja. Ne mogu mu uskratit takvo veselje iz jednostavnog razloga sto taj dan u vrtic dodju sva druga djeca pricajuci sta im je sv.Nikola donio, cini mi se da ne bi bilo fer da bude zakinut za to. S obzirom da je prilicno racionalan i brzo kuzi hrpu takvih nekakvih "situacija" mislim da otprilike jos ovu godinu bude "popusio" pricu o misterioznim cokoladama u cizmici, a da ce ionako druge godine bit svjestan ko puni cizme.
Osim toga, cvrsto se (do sad bar) drzim obicaja kakav je bio prije shopingholicarske histerije oko svega - da sv. Nikola donosi slatkise i sitnice. A ne ogromne poklone, pakete i slicno.

Sto se kraja prosinca tice, Bozic kao takav zaista ne slavim, dugo godina sam obicno taj dan i radila, nemam obicaj velikih obiteljskih okupljanja, eventualno znamo npr. kod sveki rucati al ko da je nedjeljni rucak (neradni je dan). Bor kitimo kad stignemo, cijei zivot smo bor kitili pred Novu godinu, i MMovi i moji, tak i mi. Kod nas poklone za NG donosi DJED MRAZ, to je carolija koja po meni nema veze s vjerom i uzivam u njoj.
Djeca mi nece ici na vjeronauk u skolu, osnove o vjeri (tj. vjerama) ce dobiti s vremenom, u tempu koji cemo procijeniti da je dobar, mislim da moraju znati neke osnove (djecja biblija i slicno), jer su razne price, mitovi i puno toga sastavni dio kulture zivota - tu mislim i neke osnove krscanstva, islama ...
Sta ce oni odabrati kroz zivot- svojim sazrijevanjem i zeljom za ucenjem i odlukama - ne znam. Postivat cu tu odluku.
Javim se jos.
patkica
svizac

PostPostao/la swenova mama » 23 stu 2007, 01:44

nisam ateist u pravom smislu, ali ne vjerujem u organizirane religije. U to ime dijete ne ide na vjeronauk, ne idemo u crkvu. Muz je ateist.
Vjerski se blagdani kod nas obiljezavaju oduvijek vie kao dio narodnog obicaja i veselja koje ide s tim, nego kao neka religijska svecanost. Voljela sam i kao dijete taj proces kicenja bora, vjerske tv- sage - filmove prema Biblijskim motivima, bojanje jaja itd. Sw se isto takj dio kiceraja svidja, ne razumije nista od toga, niti sam mu ista objasnjavala. Njemu se, kao i meni nekad, svidja staviti cizmicu na prozor, ujutro na Bozic u pidzami kopati po darovima itd.
Darove je oduvijek nosio Djed Mraz.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la watani » 23 stu 2007, 09:58

moji su jos mali pa za sad stvari nekak drzimo pod kontrolom. ali vec mi je sad jasno da ih ne mogu drzati izolirane od okoline, pod staklenim zvonom. pod “okolinom“ na prvom mjestu mislim na bake i dede za koje su blagdani=puno hrane i pica. i koliko im god objasnjavali da ne zelimo da nasa djeca povezuju uskr, bozic i sl blagdane sa dobivanjem puuunnnooo veelllikih darova, badava: oni to ne kuze, misle da smo mi nekakvi cudni :dunno . i naravno da dovuku hrpu poklona koje mi onda pokusavamo sakriti . sad je vleim to lako dok su mali, ali starija vec pomalo kuzi.

zato pokusavamo napraviti nekakvi kompromis (a sto je drugo zivot nego stalno neki kompromisi :mrgreen: ). pa mi kurtoazno odradimo obitelj, i onda proslavimo po svome: odemo u prirodu na izlet. tada smo zajedno, okrenuti jedni drugima, bez icega sto bi nam moglo odvratiti paznju (nekada imamo srece pa odemo negdje gdej nema signala za mobitel ;-) ). tada razgovaramo miru i tisini. i to su za nas najlijepsi trenuci, i tako slavimo ove vjerske blagdane.

a crkve za badnjak zaobilazim vec duze vrijeme u velikom luku, nakon sto se jedne godine nisam mogla probiti do ulaznih vrati od silnih petardi pod nogama. a o buci koja bude ispred crkve, i zbog koje se ne cuju svecenikove rijeci, da ne govorim.

evo, ovo je ukratko.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hajdi » 23 stu 2007, 10:40

MC ili moderatorice, da promijenite naslov topika? Jako je nejasan. Dva puta sam išla čitati sve od početka dok nisam shvatila što je tema topika.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Podgoricanka » 23 stu 2007, 11:59

I ja sam ateista. Ali se u nasoj kuci obiljezavaju vjerski praznici u smislu da taj dan imamo svecaniji rucak, goste na rucku (za katolicki bozic i uskrs dolaze ka nama, a za pravoslavni mi idemo obicno kod MM-ovih). Djeci poklone donosi Deda Mraz, uskrsnja jaja farbamo. Ali sve nam je to dio neke zabave - za klince sareno, plus poklioni, plus puna kuca gostiju... Zasto propustiti zabavu?

Sto se tice price o vjeri Davida jako interesuju svi detalji tako da smo isli da posjetimo i pravoslavnu, i katolicku crkvu i isli smo u dzamiju. Objasnila sam mu da neki ljudi vjeruju u boga i iscitali smo Bibliju za djecu, gledali neke animirane filmove poput Tri mudraca i sl. Ali sam mu objasnila da mama i tata ne vjeruju u boga i da ce on, kad poraste, sam donositi takve odluke. Ulazak u takve price je prilicno klizak teren jer sa njegovim pitanjima cesto odemo predaleko ali uglavnom se trudim ne ostaviti ga bez nekog odgovora koji moze "svariti".

Ne zelim ih uskratiti za radost koju nose vjerski praznici. Isto tako, zelim im ostaviti slobodan "prostor" da se, kad odrastu slobodno odluce zele li biti vjernici i na kraju - mozda i sami izabrati vjeru. Ne znam :dunno - ja sam prilicno liberalna po tom pitanju
slika
Podgoricanka
Suzana Slinic

PostPostao/la Dobra vila » 23 stu 2007, 12:39

Evo i mene...ja necu krenuti karakterizacijom naseg pojma vjere, jer bi to predugo trajalo....nego cu se osvrnuti na blagdane. Bor kitimo, jajca farbamo, bolji rucak napravimo, poklone podijelimo. U crkvu ne idemo, dijete nismo krstili, u crkvi nismo vjencani. Bor sam kitila kao mala, i stvarno ne vidim razloga zasto da to veselje uskratim i sebi i svojoj obitelji. Bor dozivljavam kao pucku radost i obicaj, jer kao takav se on i prosirio u ova podneblja. Jajca farbamo kao simboliku novog budjenja.

Za sad jos nismo imali pitanja o vjeri, S. zna da je crkva jedno, a dzamija drugo, da se tamo skidaju cipele i nema deranja. Kad naraste onda cemo se pozabaviti filozofijom u skladu sa njenim godinama.
Dobra vila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mama courage » 23 stu 2007, 12:52

Hajdi je napisao/la:MC ili moderatorice, da promijenite naslov topika? Jako je nejasan. Dva puta sam išla čitati sve od početka dok nisam shvatila što je tema topika.

pa to je naziv filma woodya allena: sve što ste oduvijek htjeli znati o seksu, ali se niste usudili pitati :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la elizabeta » 23 stu 2007, 13:56

He he mene ovaj naslov oduševio :3srca (volim W. Allena)
A o temi nemam bogznašta reć...po meni to nije nikakav problem :dunno
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la vrabec te dal » 23 stu 2007, 14:11

Luantaro je napisao/la:mrzim topike s nejasnim naslovima :mrgreen: :cool

i ja isto

s patkicom se slažem. oni ne vjeruju i ne glume da vjeruju ili da im to nešto znači i to mi je super

jer, pogotovo od kad sam ušla u svijet foruma i vrućih tema na temu Crkva, Bog, Isus...
da li je uopće postojao, jer su ionako Pismo pisali ljudi, i možda je sve to laž, ...
izgleda kao da drugi, (ne kršćani) nemaju svoje blagdane, ne mislim samo na religije nego i ateiste.
tj. zašto ateisti ili tko već, kradu da se tako izrazim, naše blagdane? kao da ne mogu smisliti svoje. ili je to spika kud svi tud i mali mujo. mi kao mali nismo slavili Božić, poklone je donosio djed mraz, i slavili smo novu godinu.

ne vidim neki pretjerani razlog, nego da se uklopi u sustav dijete a i roditelj, slavlja kršćanskih blagdana ako to nisi.
jednako kao što moja djeca neće znati, (neće im poklone donositi djed mraz, djed božićnjak ili kako mu je već ime, i neće na njegovu adresu pisati kaj bi htio ovaj Božić ili novu godinu, tako ne vidim razloga zašto bi neko dijete roditelja ateista slavilo nešto što je njemu glupo i spada pod izliku to je tradicija.
mome dijetetu će darove donositi sv Nikola ili sveta tri kralja, koji su donosili darove i Isusu. a ako će pisati pisma, pisat će trojici kraljeva.
i ići će na predstave o sv. nikoli ili o sv tk. a neće se slikati sa djedom mrazom u krilu, zato kaj je to fora. nego sa sv.n. ili sv.t.k.

i tako dalje

a netko je na rodi rekao da zašto bi ti kojoj je u lijepom sjećanju ostao blagdan Božića i kićenje bora... to uskratila svojoj djeci.
pa zašto ne bi. sve te stvari prebaciš na novu godinu i od toga napraviš svoj blagdan i tada djeca kite bor i dobivaju poklone i dođe djed mraz kroz krov....
i sve super.

i na kraju krajeva, ne slaviš ono u što ne vjeruješ. kao i ja ne vjeurjem da postoji djeda mraz i on neće imati veze sa mojom djecom. tako i ti ako ne vjeruješ u IK ne vidim razlog da slaviš njegov rođendan.

a i :papica :drink možeš na n.godinu

:juhu
vrabec te dal

PostPostao/la TanjaMT » 23 stu 2007, 14:25

samo jedan dio razmisljanja se odnosio na blagdane. drugi je izrazavao misljenje onih koji se ne izjasnjavaju kao vjernici.

tj. zašto ateisti ili tko već, kradu da se tako izrazim, naše blagdane

ma nismo mi takvi lopovi. to su neradni dani i svatko ih provede kako zeli.
i na kraju krajeva, ne slaviš ono u što ne vjeruješ. kao i ja ne vjeurjem da postoji djeda mraz i on neće imati veze sa mojom djecom. tako i ti ako ne vjeruješ u IK ne vidim razlog da slaviš njegov rođendan.

ni ja ne vjerujem u djeda mraza :belji
a to da li bozic vidis kao blagdan obiteljskog okupljanja i druzenja ili kristovog rodjenja, zavisi s koje strane rijeke stojis.
a netko je na rodi rekao da zašto bi ti kojoj je u lijepom sjećanju ostao blagdan Božića i kićenje bora... to uskratila svojoj djeci.
pa zašto ne bi. sve te stvari prebaciš na novu godinu i od toga napraviš svoj blagdan i tada djeca kite bor i dobivaju poklone i dođe djed mraz kroz krov....
i sve super.

pa naravno da je super. al opet pusti nas da si izaberemo.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la vrabec te dal » 23 stu 2007, 15:35

TanjaMT je napisao/la:. al opet pusti nas da si izaberemo.

ma u redu, samo sam se sad sjetila one izreke, ili jesmo ili nismo. ima ih na forumu koje stvarno ne puštaju djecu na vjeronauk, ne idu u Crkvu, i sve ostalo ne
i ne vidim razlog zašto puniti djeci glavu sa takvim glupostima.
ako si ateist.
ja kao katolik slavim Božić kao vjerski blagdan. i neću napraviti pobačaj, masturbacija ne...
ako si to što jesi, onda budi to kak se spada. a ne da ideš u ned na misu, a kad slučajno začneš 3 ili 4 dijete odeš u bolnicu.

i istina to su praznici ali za vrijeme godišnjeg kad ti padne na Veliku Gospu ili Sv. Antu ne ideš na misu... nego je samo neradni dan kao i mnogi drugi državni blagdani za koje ponekad znaš samo zato jer su crveni na kalendaru. i nije stvar u tome da ih netko provede kako ih želi nego zašto ih tako provodi. zašto ti slaviš nešto što nema veze sa tvojim životom.

a Božić jest vjerski blagdan. bio on određen kao državni ili ne. on je vjr.blag. u arabiji jednako kao i ovdje, za one koji vjeruju u IK
vrabec te dal

PostPostao/la mama courage » 23 stu 2007, 15:41

tj. zašto ateisti ili tko već, kradu da se tako izrazim, naše blagdane?

zato jer se zapadnoeuropska civilizacija ipak na kršćanskim temeljima razvila, isuviše je sve godinama/stoljećima isprepleteno da se može tako lako napraviti rez. evo, ja sam slavila božiće i druge praznike (za razliku od nekih komunjara koji su sada najveći vjernici) otkad znam za sebe - al sam to doživljavala kao čisto obiteljski (tj. državni) praznik. državni jer sam ga upoznala i počela slaviti u inozemstvu, u kantonu cirih koji je protestantski. pa mogu reći sigurno da je to za mene tradicija, za razliku od nekih koji su to počeli slaviti tek početkom devedesetih... jer se nije smjelo, jer je bilo oportuno slati dijete u pionire... :mrgreen:

kao da ne mogu smisliti svoje.

kao da ih nema.

mi kao mali nismo slavili Božić, poklone je donosio djed mraz, i slavili smo novu godinu.

tko to mi ? :conf

ne vidim neki pretjerani razlog, nego da se uklopi u sustav dijete a i roditelj

osobno nikad ne bih to radila (al ja sam ja), al mogu itekako razumjeti roditelje koji su spremni olakšati djetetu život među pretežito katolicima u ovoj zemlji, pa ih šalju na vjeronauk.

početkom devedesetih, kad su se budila nacionalna osjećanja i kad je preko noći svatko postao veliki hrvat i katolik - tad nije bilo lako onima koji nisu željeli slati dijete na vjeronauk. bilo je tu ružnih riječi na roditeljskim sastancima i sprdnje među vršnjacima, ako si zaboravila il si bila još premlada da to doživiš. u današnje vrijeme je situacija ipak bolja, mada institucije rade na tome da "odbjegle ovčice" vrate u stado, vidiš da je jedan od najvećih problema s kojima se susreću ateisti/agnostici il tko već zbrinjavanje djece koja ne idu na vjeronauk.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 23 stu 2007, 15:41

tj. zašto ateisti ili tko već, kradu da se tako izrazim, naše blagdane?

ne radi se o krađi već višedesetljetnom banaliziranju crkvenih blagdana i njihovog značenja i u socijalizmu i u svjetskom kapitalizmu, a posebno u ovoj našoj državi nakon devedesetih kad se država potrudila da na silu uvede vjeru u što više domova. vjera se ne širi zakonima i marketingom već se samo iskrivljava njena bit. rezultat toga je božić kao blagdan darivanja i obiteljske trpeze. :dunno
kužim da te to smeta.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 23 stu 2007, 15:45

emsa i ja smo pisale u isto vrijeme. :juhu
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 23 stu 2007, 15:47

"mi kao mali nismo slavili Božić, poklone je donosio djed mraz, i slavili smo novu godinu."
Mi smo ko mali slavili Božić, poklone je donosio Isusek i stari mi je izbačen iz Partije. :dunno Soo?
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Dobra vila » 23 stu 2007, 15:52

Vrabec, ti si ko pitbull- zakacis se na sve i svasta i ne pustas.
Stvarno mi nije jasno kako uvijek nadjes topic gdje ces pokusati napraviti negativnu atmosferu prepucavanja, samodokazivanja i upiranja prstom u sve one koji se sa tvojim shvacanjem svemira ne slazu.
Dobra vila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mirci » 23 stu 2007, 15:53

cure, pliz, ajmo ostaviti ovaj topic onima koje se smatraju ateisticama. Zaista im nije lako odgajati djecu u ovom nasem teistickom svijetu i bilo bi, najblaze receno, lijepo od nas kad bi im dozvolile da imaju malu oazu za medjusobnu potporu i pomoc :juhu
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Duga » 23 stu 2007, 15:53

elizabeta je napisao/la:A o temi nemam bogznašta reć...po meni to nije nikakav problem :dunno

otprilike ovako i ja...jedino me nekad gnjave njihove spike o vjernicima (teistima :mrgreen: )...što bi se reklo - svakom njegovo zadovoljstvo :cool
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la vrabec te dal » 23 stu 2007, 15:58

mama courage je napisao/la:kao da ih nema.

pa ima nova godina. moš se najest, napit, i još za obitelj napravit ćurku, i ispadne ti obiteljsko-prijateljski blagdan

tko to mi ? :conf

mi, ja i moja obitelj. slavili smo ofrlji. više ng i dj. mraza nego božić ... ali kad sam se ja obratila svi blagdani su izišli na površinu. i mmama nam tek u zadnje vrijeme daje poklone na b. uvijek je na ng. jer je tako čitav život.

osobno nikad ne bih to radila (al ja sam ja),

i to mi je super. isto kako ja ne bi napravila nešto drugo

al mogu itekako razumjeti roditelje koji su spremni olakšati djetetu :cry: život među pretežito katolicima u ovoj zemlji, pa ih šalju na vjeronauk.

i ja ih razumijem. ali mislim da tu ima mali postotak onih koji imaju takva razmišljanja, više ih šalju jer su hrvati katolici, jer tam ne mogu ništ loše naučiti...

početkom devedesetih, kad su se budila nacionalna osjećanja i kad je preko noći svatko postao veliki hrvat i katolik - tad nije bilo lako onima koji nisu željeli slati dijete na vjeronauk.

hm i ja sam se u to vrijeme obratila :mrgreen: al ne zbog tuđmana
i u mom razredu je bilo dvoje troje koji su htjeli na vj. skup sa mnom i nisamo ga imali.
viš ja nisam išla na vj. iako sam htjela :cry:
vrabec te dal

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.