Evo i mene
Kao malena krstena, jer se moralo, nis pricesti i sl., Bozic itd...deda je bio na visokoj funkciji, no cak i nakon toga nekako smo svi prirodno prihvatili Djed Mraza na NG, Bor pred Novu Godinu i feste.
Crkve, hramovi, templovi, ....u sve idem vise turisticki, zanimljiv je filing i mir unutra, samo su ukrasi po zidovima drugaciji.
Ne vjerujem u Boga, crkvu ..pogotovo ne u manipulirajuce religijske grupe...jer mi to nekako nije nis drukcije od politike, samo mozda i podlije jer se iskoristavaju ljudski filinzi kad su najranjiviji...al opet, ovo ne kazem bas tocno za neku religiju, vec opcenito kakvo misljenje imam.
Vjerujem u dobro, u sebe i familiju, ako se radi dobro dobro se i vrati..i sl...
MM je ateist, niti budist, niti katolik, niti slicno...no zbog dobivanja prava za svadbu u nasoj crkvi u Hrv...morao se krstiti....ali nije bio big deal, jer smo svi razumni i sve je to bio dio atmosfere, svadbe itd...
Mali je pitao kad je u Hrv. crkvi i Rimu vidio Isusa...tko je..hm...i bas me zatekao, jer iskreno niti ja ne znam slovo iz biblije, niti sve te price ...pa niti mogu o tom rec sto...
No ostalo je na tome da je bio neshvacen od drustva u to vrijeme, cinio vjerovatno dobro ali da ne znam koliko je sve realno, postojano i da je sve dosta po meni napuhano. Opet u manipulirajuce svrhe.
praznike slavimo, 24.12 nam je za date, event, zaljubljene, veceru, poklone itd...25.12 je radni dan, bor kitimo pocetkom 12 mj...kad stignemo, a MM je Djed Mraz za NG u kostimu (uvjerljivo)..no pitam se do kad
Volim shopping fever i sav taj ugodjaj i na neki nacin mi je drago da ovdje nema jaslica sa slamom, jer ih nikad nisam niti skuzila, niti ikad cula ikakvo objasnjenje niti bih mogla rec tko je tko... vec je sve ipak samo event
nemamo Sv. Nikolu, i to sve skup 24.12 ili na NG...malo sma se dvoumila kad..no ovdje se 25.12 postavljaju trdicionalni njihovi ukrasi do 3.1, pa uglavnom borovi i sav dekor nestaje.
Na NG ponoc idemo u hramove, po slatkise, ugodjaj, ima par eventova (poput kolacici srece itd..) jer je i to dio trdicije, ali ono najljepse je da ti hramovi nemaju bogove ;-) Ljudi dolaze u nadi za dobro zdravlje iduce godine, srecu na ispitu, zdravu bebu itd...ali se ne moli nikom osim da se nadje snage u sebi za ostvariti zamisljeno.
Sorry malo sam oduzila...uglavnom, mali ima i sad izbor ako zeli uciti o vjeri ili ne, krstiti se ili ne...ali ga prije svega ucim da zaista vjeruje u sebe
i ako je iakd u teskoj krizi mozda bolje se obrati nekom tko ce mu dati i konkretnu pomoc (obitelj, frend itd...) nego necem sto nije opipljivo i realno.
Ali isto da postuje frendove koji su krsteni, idu u crkvu itd...jer svi su ljudi isti, samo su odabrali nesto drugo....sto je nazalost kod odraslih dovoljno za rat, mrznju, ubijanje...
Mozda je u tome i srz svega..uciti ih na toleranciju i postovanje bez obzira na religiju ili ateizam ili nacionalnost...pa bi se manje svi svadjali ;-)