Sada je: 06 lip 2026, 00:07.

Zivot ateista.... dio II

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

PostPostao/la kimama1 » 10 pro 2007, 21:44

Ili mi na moj poziv na neko dogadjanje dođe poruka: Ne mogu doci ali zelim. Moja prisutnost u Duhu je uvijek s vama. Bozji blagoslov svima.

:off
moji frendovi OBOŽAVAJU ovakve poruke meni slati jer uvijek dobiju odgovor
pogotovo na poruke tipa: reci naglas: bog misli na tebe i večeras će se desiti čudo - bit ćeš prosvijetljen, šalji dalje, ovo je poruka velečasnog suca
onda ja malo preradim,pa nakon reci naglas ubacim tekst o opstipaciji, i čudu koje će se desiti navečer ako pošalješ dalje, a kao potpisnika stavim vladimira šeksa.

berta, da probaš :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la olja » 10 pro 2007, 21:58

Adorabla, :3srca

Mm ima tetku koja nas relativno cesto posecuje i zove telefonom. Svaki put me pita kad nameravam krstiti decu jer - ona bi se molila za njih ali ne moze jer nisu krstene. :roll: Vise je i ne slusam....
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Jullishka » 10 pro 2007, 22:32

olja je napisao/la:ona bi se molila za njih ali ne moze jer nisu krstene. :roll: Vise je i ne slusam....

:rolf Stvarno ne mogu da verujem ...
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la mama courage » 10 pro 2007, 23:17

eh... suptilni načini obraćanja... gledamo mi nedavno onu reklamu za (piiiip) gdje se veli da svatko treba piti 2 litre vode... ono cura u ispovjedaonici... i meni moja baka (zxujina prabaka) veli: "morat ću ja tvom mužu reći da odvede zxuju u crkvu"... :shock: velim ja njoj (vraćam lopticu, jelte): pa ne moraš ti to njemu reći, ja vodim zxuju u crkvu, kad god poželi ući, mi uđemo. :mrgreen: a ona:"zar ne misliš odgajati dijete u vjerskom duhu?" :roll: ja:"ne, nisu ni mene odgajali!" (ovo je jako nisko, al ne bojte se. moja baka je to samo prečula ;-) ) i onda veli: "pa zar se ne bi zxuja trebala naučiti da bude bogobojažljivija" :shock: moram iskreno priznati da sam ostala bez teksta.

a sad. baka kupila slikovnicu "radujte se narodi", pa ona i prabaka sad uče zxuju pjevati te pjesme :roll: misle da ja ne kužim... ja se pravim blesava... proći će i ti blagdani :drink
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 11 pro 2007, 00:24

evo da podijelim s vama moja nova saznanja... nisam više ateist. ja sam sada... :mrgreen: pastafarian :mrgreen:

ta religija je nastala kao kontra tzv. intelligent design movementu, vidi link ovdje: flying spaghetti monster :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 11 pro 2007, 09:48

:lol
a gledam ti avatar i mislim se :da?
sad mi je jasno ;)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la elizabeta » 11 pro 2007, 11:26

mc - ja se sad tu nešto pitam....zašto ta tvoja pasta nije s umakom ? :mrgreen:
Da li to znači možda da ta nova religija zahtijeva neki žešći asketizam ? :papica
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la adea » 12 pro 2007, 14:49

Citam vas i razmisljam...

Ja vjerujem u Boga, ne vjerujem u crkvu. Nisam krstena, nisam cak ni vjencana, ni u crkvi ni bez crkve, imam troje djece koja naravno nisu krstena. MM ne vjeruje ni u Boga, bilo kakve vrste. I vrlo je protiv crkve, valjda je dva puta usao u nju kad su se bas veliki prijatelji zenili, kod manje vaznih ljudi znao bi vani cekati (ah, malo je tvrd, znam...).

Meni je zapravo najvaznija zelja da mi djeca tu cijelu pricu oko vjere i vjeronauka ne dozive kao neku silno veliku stvar, a zapravo ne znam kako to izbjeci. Nema sanse da idu na vjeronauk, zapravo me malo strah sto ako pozele, sto ce MM reci, iako ce im vjerojatno dati... A kad budu valjda jedini koji nece ici na vjeronauk, pitanja ce letiti samo tako. I nesto sto je meni totalno nevazno i besmisleno (vjeronauk) postat ce vazno po eto socijalnim okolnostima.

Cak se ponekad pitam da li ih odgajam ispravno. Jer im govorim sve kako je. Pa me malo strah da li im zapravo uzimam caroliju (a i dovodim se u neugodne situacije kad me moj cetverogodisnjak pita: A kako to tatin spermic udje u mamino jaje, kako tamo dodje?). Govorim im da nema cudovista, samo zlocestih ljudi, da nema ni vila, ni duhova, da je sunce zvijezda, da je srce ono sto tjera krv po tijelu...kuzite princip. Ali ne mogu drugacije, ne zelim im mazati oci po bilo kojem principu.

Pa tako ni po religijskom. Mislim da je Biblija puna bajki s vise manje lijepim porukama, ali tu je kraj. A bit ce sigurno dovedeni u zbunjujuce situacije i to u vrijeme kad nisam sigurna da su spremni.

Sto se tice Bozica, trenutacno ih puno vise zanima koliko jos dana ima do kad Djeda Mraz donosi poklone. Zasto donosi poklone je vrlo irelevantno i koji je razlog za slavlje takodjer.

Iako sam se i tu neki dan smrznula i zapitala da li dobro radim. Najstariji (4) je bio nesto divlji, pa mu deda kaze: Ako ne budes dobar, nece ti Djeda Mraz nista donijeti. A moj sin mrtav ladan: Ni ne treba, kupit cu si sam. Deda se odusevio, ja smrzla.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Snježa » 12 pro 2007, 15:34

Evo ja sam isto u 3. osnovne digla ruke od vjeronauka :mrgreen:
jedan od razloga je bio što smo dobivali više zadaće na vjeronauku neg u školi :roll:
a drugi razlog što su nam na vjeronauku pričali jedno u školi drugo, a ovo u školi mi se činilo logičnije :mrgreen:

I moja anti vjerska razmišljanja je samo potvrdio veliki broj strahota koje sam doživjela, od rata, stradanja meni bliskih ljudi...
dakle, može se reći da sam ateista :drink

U crkvu idem samo na vjenčanja, krstitke i nažalost sprovode.
Krštena sam, al nitko me nije pitao :mrgreen:
Udana sam u crkvi, al to je bilo zbog m-ovih, da mu mama i tata ne dožive infarkt :lol
dijete smo krstili sa 8 mjeseci i to pod pritiskom njegovih :roll: i sa komentarom svekrve da su 8 mjeseci čekali na to :roll:
sad mi je žao da sam popustila, i sam čekam kad se potegne pitanje vjeronauka :ne kak će ispast da opet ja nešto izmišljam :mrgreen:
Al ja jednostavno mislim da moje dijete svećenik ne može ničem vrijednom naučit osim bogoklanjanju, bogoštovanju... :dunno

Al obilježavam Božić, odnosno okitimo bor zbog djeteta, farbamo jaja za Uskrs i to je to :drink
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 13 pro 2007, 09:14

offt.ja jesam (polupraktični :mrgreen: ) vjernik,al nemam namjeru slat dijete na vjeronauk u školi(ev.u crkvi ako bude zainteresiran).
Baš me zanima reakcija mmovih :mrgreen:
Zapravo,iskreno,ne zanima me,al je očekujem.I naravno da znam što im imam na to reći. :mrgreen:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Snježa » 13 pro 2007, 09:26

krumpirić :daj5 udjeli i meni malo mudrosti :mrgreen:
šta ćeš im reći?
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

re:

PostPostao/la MaminMacak » 13 pro 2007, 09:58

Adorabla, super ti je kcer :3srca, mene jedino malo iznenadilo kako se cini da klinci ipak dosta komentiraju da li neko ide na vjeronauk, vjeruje u Boga ...

Mi takodjer slavimo Bozic iz obicaja u krugu familije, nejdemo u crkvu, a za vjeronauk u skoli ce se dijete morati samo odluciti jer ju mi niti mislimo siliti da ide, a niti cemo joj braniti ako ona to zeli. No to me nije spasilo da jucer ucim tekst jedne Bozicne pjesme koju cemo svi skupa pjevati na priredbi u vrticu, cak me i veseli jer takvi dogadjaji imaju neku posebnu car za klince, jedino se nadam da nece ici dalje od pjesmica. Rijeci naravno nisam uspjela nauciti jer nista ne razumijem, odlucila sam ih citati na priredbi (dijete je prokomentiralo da ce pitati tetu da li se to smije ;)).
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 13 pro 2007, 10:28

Snježa je napisao/la:krumpirić :daj5 udjeli i meni malo mudrosti :mrgreen:
šta ćeš im reći?

nemam pojma kakva je kod tebe situacija,al naši su "velki vjernici" poprilično licemjerni( i moji i mmovi),tako da su daleko od "praktičara",neke stvari ne poštuju ni malo(više poštuju običaje),ne razmišljaju o vjeri nit žive pravu vjeru,nije mi problem nadrljat poprilično količinu razloga zašto oni nemaju ni najmanje argumenata za priču o vjeronauku.
A ako ko krene ozbiljno pametovat,vadim glavno oružje,ispitivanje iz vjeronauka :mrgreen: :rollin
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Snježa » 13 pro 2007, 10:40

krumpirić :stara :rolf
s mojima nije problem, nisu vjernici, ne idu u crkvu :drink
jedino moja baka, al ne nameće nam
al m-ovi, tj. svekrva :roll: ona nedjeljom ide, ne svaku naravno, al nekad češće vidi crkvu nego unuku :roll: a od crkve je bacit kamenom do nas
i umrla bi da nismo Ami krstili :da?
a ja ne volim to strašno bogo poštovanje iz straha :whew
stvarno od nje sam očekivala da će mi donjet neki križ u kuću kad se uselimo, il poslat popa da posveti :mrgreen: još nije :up
Snježa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la vrabec te dal » 17 pro 2007, 13:49

mama courage je napisao/la:eh... suptilni načini obraćanja... gledamo mi nedavno onu reklamu za (piiiip) gdje se veli da svatko treba piti 2 litre vode... ono cura u ispovjedaonici... i meni moja baka (zxujina prabaka) veli: "morat ću ja tvom mužu reći da odvede zxuju u crkvu"... :shock: velim ja njoj (vraćam lopticu, jelte): pa ne moraš ti to njemu reći, ja vodim zxuju u crkvu, kad god poželi ući, mi uđemo. :mrgreen: a ona:"zar ne misliš odgajati dijete u vjerskom duhu?" :roll: ja:"ne, nisu ni mene odgajali!" (ovo je jako nisko, al ne bojte se. moja baka je to samo prečula ;-) ) i onda veli: "pa zar se ne bi zxuja trebala naučiti da bude bogobojažljivija" :shock: moram iskreno priznati da sam ostala bez teksta.

a sad. baka kupila slikovnicu "radujte se narodi", pa ona i prabaka sad uče zxuju pjevati te pjesme :roll: misle da ja ne kužim... ja se pravim blesava... proći će i ti blagdani :drink

ono što ti je najvažnije je kako se vas dvoje dogovorite kako ćete odgajati dijete (ti i tvoj muž) i da se toga držite bez obzira što vam ponekad to ide na jetra (i među vama dvoma) i kakav ćete imati odnos prema van. sve ostalo su priče. ako ste vi kruti na van - oboje. možete se vi iznutra oko toga klat kolko hoćete, ali ako ste čvrsti prema van, stvar ti je riješena. pogotovo on (da je krut) jer je to njegova obitelj, sve će ti biti u redu. i možda bi ti bilo pametno reći njemu da priča, ako ništa sa mamom, pa da barem mama kaže ostalim bakama kako stvari stoje.

svi imaju takve stvari, pa bila si na rodi ;-) od dojenja, mlijeka dohrane.
nas pile jer nemamo tv aparat. mi imamo tv karticu na komp. ali to nije to. važna je kutija koja se zove tv. i mogu te piliti oko bilo čega u vrijeme Božića, Uskrsa, svakodnevno ili jednom mjesečno. ali ako ste vi tupi u tome i ne odustajete kao mazga od vaše odluke. sve je gotovo.
:juhu
vrabec te dal

Vrtic i vjerski odgoj...

PostPostao/la twinkielittlestar » 18 pro 2007, 10:21

Ja imam jedan mali problem... ne znam kako da sve izlozim i od kuda da pocnem. Ali probat cu od zadnjeg primjera. Dakle, sad dolazi Bozic i u vrticu to obiljezavaju. I nemam nista protiv. Ali moje dijete zna za Betlehemsku zvijezdu, zvijezdu repaticu, za "onu" trojicu koje je ona vodila do Isusa kad se rodio da mu daju darove. I tako to. Ja mu nikada nisam o tome govorila, a da ne spominjem mm. To je naucio u vrticu. Smatram da je to previse za jedan vrtic koji nije neki katolicki i ne bi trebao teziti takvom odgoju. A ne znam da li je to bilo ove ili prosle godine za Uskrs, pocne nama D u autu govoriti kako su Isusa zakucali cavlima na kriz i bla bla bla... tu sam se izgubila i mm i ja blenuli. Sva sreca da smo stajali na semaforu i da je bilo crveno inace bi mm garant uzrokovao prometnu! Tada je reagirao u vrticu, blago, i pitao sta se dogadja i kako i da sigurno nisu svi katolici u grupi pa ga teta cudno gledala. Uglavnom, to je tako proslo... i evo sada opet, sa puno detalja o kojima cak ni ja nisam bas znala.

I onda se tjesim da je to najmanje zlo koje se moze dogoditi u vrticu, a tete su nam inace divne, predivne i nemam nikakvih primjedbi na njih. Stvarno imaju takta s klincima i sve 5 ! No medjutim, ovo o vjerskom "odgoju" nam je trn u oku. A ja se nikako ne vidim kako reagiram i govorim im da mi to tako ne zelimo, pogotovo u ovo blagdansko raspolozenje ne zelim dizat frku i opcenito ne zelim dizat neku hajku oko toga. Pogotovo ako bi ispalo da smo mi jedini u grupi koji tako mislimo :roll:
Zao bi mi bilo zbog toga zamjerat se bilo kome. Ali gledam s druge strane, radi se o djetetu koje to guta i stvara s time neke temelje za u buduce. Ma cak mi nije niti problem ovo za Bozic koliko mi je ovo za Uskrs bilo katastrofa. Pa se bojim sta je sljedece.
twinkielittlestar
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la watani » 18 pro 2007, 11:39

pitala i ja u vrticu, pod dojmom ovog topica :mrgreen: , kakve price djeci pricaju vezano uz ove blagdane. pa mi rekle da ih ne filaju sa vjerskim temama, da smatraju da su oni jos mali. a najbolje od sveg akaj mi je to potvrdila i ravnateljica (curka ide u privatni vrtic). pa se samo nadam da se tamo toga i drze.

imali su za sv.nikolu na panou pjesmicu o njemu, okitili su bor, imaju adventski vjencic. sve mi je to ok kao dio folklora vezanog uz ove dane. ipak nisam za to da mi dijete odrasta u mraku zato kaj ja ne idem u crkvu ; treba sto vise toga vidjeti i nauciti.

twinkie
..ne zelim dizat frku i opcenito ne zelim dizat neku hajku oko toga.

gle, mene uopce nije sram, i ne shvacam to ko dizanje frke, ako tete priupitam o bilo cemu sto rade i uce u vrticu. one trebaju znati sto ja ocekujem od njih, sto ocekujem da ce moje dijete nauciti u vrticu. nekak mi se cini da je sa skolom jednostavnije: postoji skolski program po kojem svi jednako rade, bez obzira gdje je skola. a u vrticima kao da nije tako, kao da svatko ima neke svoje ideje.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama courage » 18 pro 2007, 23:42

vrabec te dal je napisao/la:ono što ti je najvažnije je kako se vas dvoje dogovorite kako ćete odgajati dijete (ti i tvoj muž) i da se toga držite bez obzira što vam ponekad to ide na jetra (i među vama dvoma) i kakav ćete imati odnos prema van. sve ostalo su priče. ako ste vi kruti na van - oboje. možete se vi iznutra oko toga klat kolko hoćete, ali ako ste čvrsti prema van, stvar ti je riješena. pogotovo on (da je krut) jer je to njegova obitelj, sve će ti biti u redu. i možda bi ti bilo pametno reći njemu da priča, ako ništa sa mamom, pa da barem mama kaže ostalim bakama kako stvari stoje.

vrabec, nisi skuzila. radi se o MOJOJ obitelji koja pokušava suptilno preko zeta uvesti u našu malu obitelj vjeru. jer znaju da meni vjeru nikad nisu prenosili, a da je on ipak išao na vjeronauk kao dijete (bio i ministrant). njegovi po tom ne predstavljaju ama baš nikakav problem.

i inače - ne koljemo se oko toga. riješili smo nedoumice (kojih u stvari uopće nije ni bilo), ja sam mu rekla da jedino priznajem njegovo misljenje i zelje jer je otac našeg djeteta. ako želi odgajati u vjerskom duhu - bujrum! ja mu neću opstruirati "nastavu", al neću ni biti ta koja je aktivna i koja povlači sve konce, hoću reći... ako želi ići na mise nedjeljom ujutro, ja ću ih sa smješkom u očima, a iz toplog kreveta :mrgreen: ispratiti... izjavio je da on sad nema želju odgajati dijete u katoličkom duhu.... još bolje - što se mene tiče...

inače, da se pohvalim... prije neki dan me pita frendica iz inozemstva tko je jahwe... cccc :roll: uslijedio je sat vjeronauka a la mc. :cool

Pogotovo ako bi ispalo da smo mi jedini u grupi koji tako mislimo

što često ne mora biti slučaj... možda i drugim roditeljima se to ne sviđa, al svi šute... ja bih za početak, malo ono... suptilno... se raspitala kod drugih roditelja kako to doživljavaju...

il bi išla na tu foru da tetama velim da smatram da je vjerski odgoj - obiteljska stvar. kao ono vi veliki vjernici i ne želite da netko drugi djeci priča kako je isus zakucan na kriz, nego to samo možete vi. a vi eto smatrate da su za neke priče djeca još mala... (osobno nemam ništa protiv benignih pričica i 3 kralja i blabla... al ovo s čavlima mi je :shock: ) il reci da ti dijete ima noćne more zbog tih čavli... :dunno

malo oslušni teren... pa kreni u napad :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 19 pro 2007, 15:44

Curke, ne bih se puno mješala, u potpunosti vas shvaćam ali stavite se u položaj teta, što ako djeca pitaju tetu što je to Božić i sve vezano uz njega, zanima ih, pa naravno da ako je teta vjernica neće lagati i reći nešto u što ne vjeruje, iznosit će svoje stavove kao i vi svoje, jel tako?
Naravno da ne pretjeruje (ovo sa čavlima) samo tko zna od koga je to dijete čulo možda od drugog djeteta koje zna nešto o tome, uglavnom podržavam vas da pitate tete ak vas to smeta, ali kako je rekla watani saznanje sa bilo kojeg područja neće škoditi ako vi vjerujete u ono u što vjerujete i tako odgajate svoju djecu :mah
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama courage » 19 pro 2007, 23:07

zajecka je napisao/la:Curke, ne bih se puno mješala, u potpunosti vas shvaćam ali stavite se u položaj teta, što ako djeca pitaju tetu što je to Božić i sve vezano uz njega, zanima ih, pa naravno da ako je teta vjernica neće lagati i reći nešto u što ne vjeruje, iznosit će svoje stavove kao i vi svoje, jel tako?

tete su profesionalke :mrgreen: i trebaju se znati nositi s takvim pitanjima na adekvatan način. ja sam svojoj bez da je pitala i bez da sam joj prenosila vjeru objasnila što je bog tj. božić. misliš da djeca bas ono eksplicitno pitaju: teto, vi kao vjernica, što vi mislite tko je bog ? recimo da teta pripada nekoj sekti (da sad ne spominjem imena).... :roll: kakav bi odgovor morala očekivati ? i jel bi kao roditelj (teist/ateist) morala prihvatit takav način odgoja. :dunno

samo tko zna od koga je to dijete čulo možda od drugog djeteta koje zna nešto o tome,

da, ovdje možeš imati pravo
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la twinkielittlestar » 20 pro 2007, 12:01

Nemam pojma sta cu. Mislim da cu sve pustiti tako kako je, a mali ce i onako sam skuziti doma da mi disemo malo drugacije :dunno
twinkielittlestar
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ZacKa » 20 pro 2007, 17:04

Twinkie... Imaš pravo, djeca ionako više vjeruju roditeljima a ne tetama (barem iz mojeg iskustva).

Mama Courage, istina tete bi morale biti profesionalke ali kao i u svakom poslu to uvijek nije pravilo, pa tako one imaju na neki način slobodu učiti djecu svojim uvjerenjima, i naravno da ne moramo prihvatiti takav način odgoja, pa promijenimo vrtić???!!! Mislim da je bolje objasniti djeci kaj mi mislimo......... :juhu
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la djecakovamama » 22 pro 2007, 10:33

Ja sma ateista a muz je vjernik, nepratkikant. Zvonimir je krsten, isti "razlozi" tj. dogovor ko i kod MC.
Moj ateizam je neki prirodni slijed mog odgoja i porijekla.

Kad sam dosla u Prag, ODMAH sam skontala da je Bozic, u svim onim komercijalnim zapadnim oblicima moj bas bas moj praznik :drink odtada mu se veselim vec od povratka s mora. I redovno cestitam i primam cestitke za Bozic, naci ce se neko, sigurna sam ko ce pomisliti ili reci da je to licemjerno s moje strane, ali ne mogu si pomoci ... Bozic bas volim, iako sam ateista, moglo bi se reci holly ateistica :lol

U nasoj kuci ja sam ta koja brine o adventnom vijencu i svijecama, poklonima, kolacima, bozicnim pjesmicama, i toni drugih stvari. Vjerska strana Bozica - ni ne spominje se kod nas, s tim se rijetko srece i u vrticu (Cesi su vecinom ateisti) i kroz svakodnevnicu. Skoro je Zvonimir spomenuo Isusa, moj komentar je bio da je to lik iz bajke, a muzev da ne govorim tako :lol jer puno ljudi u njega vjeruje.

Bajram svaki put obiljezim takodjer, uvijek napravim makar pitu i kolace, pravoslavne vjerske praznike manje, odemo svakako mojoj najboljoj prijateljici na rucak
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

PostPostao/la mama courage » 22 pro 2007, 12:17

zajecka je napisao/la:, pa tako one imaju na neki način slobodu učiti djecu svojim uvjerenjima,

moram ti proturječiti :mrgreen: bez želje da ovaj topic postane vruća tema. naravno da ima profesionalnijih i manje profesionalnijih teta (al i protiv takvih postoji "pravni lijek"), al (još uvijek) je hrvatska sekularna država i smatram da tete niti učitelji/nastavnici/profesori ama baš NEMAJU tu slobodu učiti djecu svojim uvjerenjima, nisu ti vrtići i škole/fakulteti njihova osobna prćija. oni možda i samo imaju slobodu učiti djecu na svoj način u okviru plana i programa, al sigurno nemaju pravo prema svojim uvjerenjima.

tebi kao vjernici možda ovo nije big deal, al pokušaj se staviti u moju poziciju i zamisli da ta teta uči tvoje dijete nečemu što joj ne spada u plan i program, a što je dio njenog uvjerenja. recimo teta je druge vjeroispovijesti /kao najmanji "problem"/ il pripada nekoj sekti... ima u švicarskoj sekta fiat lux (ne nisu zaljubljenici fiće :mrgreen: ) koja vjeruje da će vanzemaljci doći po njih (odabrane) kad dođe sudnji dan. jel bi odobravala da teta takva svoja uvjerenja prenosi tvom djetetu (a ne radi se o privatnom, s njihove strane sponzoriranom, vrtiću)

pa promijenimo vrtić???!!!

ma ne bi mi padalo na pamet. zašto ja moram mijenjati vrtić (dok god se radi u državnom vrtiću) ? jel bi ti mijenjala vrtić da ova počne pričati o vanzemaljcima il bi otišla ravno do ravnatelj/ice ?
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Berta22 » 22 pro 2007, 14:48

samo kratko: potpisujem mc od prvog do zadnjeg slova
Berta22
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 22 pro 2007, 22:14

hebemti mc, htjela sam kvotat istu recenicu :mrgreen: sa istim, ali malo kracim objasnjenjem. stoga potpisujem bertu :drink
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la TanjaMT » 24 pro 2007, 12:24

evo jedne, koja je jos u u onom "sta biste htjeli da znate..." topicu objasnila sebe i svoj stav prema bogu i njemu slicnima :mrgreen: ,
cure, sta sam se ja napjevala bozicnih pjesama u ovo adventsko vrijeme, mislim da bi i papa bio ponosan na mene :cool . ali, uzivala sam! jest da su to njemacke i engleske pjesmice (hrvatske ne znam), al sam sve naucila s klincadijom. i jos smo i svijece na adventskom redovito palili i pjevali sve sto smo se sjetili i sto smo imali na cd-ovima: od mary's boy child, little drummer boy, preko kumbaya, pa do leise rieselt der schnee i ihr kinderlein kommet.
bas je bilo cool :mrgreen:
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la mama courage » 24 pro 2007, 16:31

draga tanja

mi jučer cijelo poslijepodne proveli pored youtube-a i pjevale bozicne pjesme... meni je najdraza leise rieselt der schnee :3srca ... i still, still, still, weil's kindlein schlafen will...

tako da bi benedikt i na mene bio ponosan :mrgreen: und seht was in dieser hoch heiliger nacht, der vater im himmel fuer freude uns macht! :drink
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJA Skopje » 27 pro 2007, 20:18

"атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите..."

Ovaj tekst sam nasla na jednom makedonskom forumu u potpisu jednog moderatora. Prevod je sledeci

" ateista da budes je slicno kao daltonista, a cjeli zivot da pises i pricas o bojama....."

:roll:
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama courage » 28 pro 2007, 02:14

:mrgreen:

the atheist delusion odličan je.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece