Sada je: 01 svi 2026, 11:40.

Slabo mlijeko ili...???

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Slabo mlijeko ili...???

PostPostao/la MALA2006 » 03 sij 2008, 13:34

Evo im mene sa nedoumicom :conf
Evo kaj se događa, Dorica mi se u zadnje vrijeme nešto češće budi po noći tj. probudi se, dok se do sada nije budila niti jednom od cca 21h do 6-6h ujutro.
E sada naravno da dobivam špotancije da se budi jer je gladana tj. moje mlijeko joj je slabo!
S obzirom da smo kod ped bili 29.11. a sljedeći puta idemo tek za dva tjedna nemam kako provjeriti koliko je teška (mjerila sam dužinu i narasla je nekih 4, pa možda i 5 cm), a ona skupa-sama vaganja ne daju baš precizne rezultate.
Dora je na kilaži dobivala 1.mj nekih 1200, 2.mj cca 800 (neznam sada točno), a treći mjesec pola kile. Kad sam ped pitala da li je to premalo (500g) rekao je da kaj bi htjela, da je to sasvim dovoljno i da ona lijepo napreduje.
E sada, jel moguće da je ona češće gladna jer je mlijeko slabo :conf
Nisam od onih kaj padaju u nesvijest od pomisli na adaptirano, ali nebi htjela maltretirati i nju i sebe sa time ako je nepotrebno, pa posljedično izgubiti svoje mlijeko.
Više nisam dosta pametna kaj da radim :conf

Još da napomenem, da ona preko dana uredno spava otprilike 4 puta po sat vremena, jede prije i poslije svakog spavanja, između također, ako traži, dobre je volje, ne primjećujem da je smršavila, i stolica, koja nas je mučila se ustabilila
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la IINA » 03 sij 2008, 13:41

Ne postoji slabo mlijeko. Samo nastavi dojiti na zahtjev. Može biti skok, zubiči ili nekaj slično. Ne se sekirat ni brinut i nikako ne slušat savjete o "slabom mlijeku"!!! :mah
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 03 sij 2008, 13:47

mlijeko ti je sigurno super-kvalitetno, ali nema majčinog mlijeka koje drži dijete sitim osam ili šest sati. ako dijete spava duže od dva, tri sata to je zato što je super spavač u dubokom snu, nije do mlijeka.

probaj razmisliti koji je mogući uzrok buđenja (mokra pelena, vrućina, snovi...). neke od mogućih uzroka možeš maknuti, a neke moraš prihvatiti kao takve.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Marin » 03 sij 2008, 14:01

Priče o slabom mlijeku su "bablje priče", naslušala sam se ih i ja, ali nikada nisam pridavla tome pažnju...
Samo ti dalje doji - dok su pelene mokre i stolica normalna, tvoje dijete nije gladno.
Papajte samo i dalje ovako i sretna mama, sretna beba
:3srca
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 03 sij 2008, 14:24

Hvala cure!

Ma i ja sam si tako mislila, ali kad slušaš stalno o tome, počne se neka sumnja uvlačiti...
Znam da je Dora sve naviknula da je dobra, ne plače, spava cijelu noć od 1,5 mj, svi mi vele da uz nju ni neznam kaj znači imati dijete...
I onda kad se ona probudi po noći... normalno da je krivo slabo mlijeko :roll: jer Dora bi spavala ko i prije da se najede jače!
A meni tu u principu nema ništa čudno, jer recimo jučer je spavala od pola 7 do pola 8 navečer i u pola 9 uredno zaspala do 4 ujutro - pa normalno da je dijete gladno nakon toliko spavanja, kaj ne?
A neznam, mislim da je to još od prije ostalo da dijete čim je nemirno ili plače odmah je gladno
MALA2006
katodiler

PostPostao/la MALA2006 » 03 sij 2008, 14:27

eli je napisao/la:probaj razmisliti koji je mogući uzrok buđenja (mokra pelena, vrućina, snovi...). neke od mogućih uzroka možeš maknuti, a neke moraš prihvatiti kao takve.

Mislim da se razbudi jer joj dosta zna "kuhati" po trbuhu po noći, pa se rasplače dok prducne i nakon toga se razbudi, a vjerojatno onda odmah registrira glad, pa nemože zaspati dok se ne najede
Tak sam si ja nekak protumačila situaciju :dunno
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Marin » 03 sij 2008, 14:33

Ovu situaciju koju si opisala imala sam dosta dugo s Marinom. Jadničke ih muči i razbudi - zašto im ne dati sisati ako su gladni??
Meni se događalo i da mi je bio na dojenju svakih 45min....
I nikada se nisam brinula oko toga.
Evo, baš mi je malo prije došao s pričom da ga boli buša :( , kad ono za 5min prducne i sve opet ok....No mi smo tu posebna priča, grčeve smo imali skoro do 2g.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 03 sij 2008, 15:11

Marin je napisao/la:No mi smo tu posebna priča, grčeve smo imali skoro do 2g.

:shock: :shock: :shock:
Joooj, nemoj me strašiti, mi smo odbrojavali dane do puna 3 mjeseca, misleći da će se stanje popraviti kad ono niš :roll:
MALA2006
katodiler

PostPostao/la eli » 03 sij 2008, 15:24

ima par stvari koje možeš pokušati, možda pomognu.
prva je da ti izbaciš sve mliječno iz svoje prehrane, ili bar nefermentirano mlijeko i namirnice koje ga sadrže (kolači, pire, čokolada...). rezultati se vide tek za koji tjedan.
ako beba uz grčeve često bljuca, podigni dio koji joj je pod glavicom ili stavi debele knjige pod madrac.
ako se već zna rotirati (stomak-leđa) stavi je spavati potrbuške. to im godi kod problema sa stomačićem. ako se ne rotira, bar je po danu, dok je imaš na oku, stavi potrbuške spavati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Marin » 03 sij 2008, 16:47

Ma nema mjesta panici, mi smo stvarno bili jedan od rijetkih slučajeva. Sigurna sam da će to ubrzo proći, koliko vidim inače nema nekih većih problema s grčevima (mislim, Marin je imao grčeve za vrijeme i nakon svakog podoja).
Pazi na hranu, ja recimo njemu još uvijek nesmijem dati da jede krušku, a nisam je ni ja jela. Sama ćeš lagano vidjeti koja hrana joj smeta.
Ako ti se u sljedećih mjesec dana stanje ne smiri pošalji mi pp, pa ću ti detaljno napisati što i kako smo mi radili. :3srca
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 03 sij 2008, 17:26

Može, hvala!
MALA2006
katodiler

I ja sam imala te nedoumice..

PostPostao/la bambi3 » 06 sij 2008, 16:23

MM i ja sanjamo o danu kad će naš maleni početi spavati cijelu noć, a pogotovo ja jer sam totalno iscrpljena!!
Nama je bajka kad nam kažu da im djeca spavaju od 21.00 do 6.00 u komadu!!Naš se maleni od kad smo došli iz rodilišta uvijek budi u isto vrijeme;dakle zaspe u 21.00 budi se u 1.00-1.30, zaspe u 2.00 do 4.00 i onda opet papanje pa do (uredno) 6.00 ustajanje!!
Tako smo se toplo nadali da će kad dođe koji mjesec više i on malo više spavati, kad evo 4mj, a on ujutro zaspe oko 9.00 do 10.00, hranjanje i budan je sve do 12.00,zaspe do 13.00-hranjenje, zaspe oko 14.30 do 15.30-papanje,budan do 19.00 i uz to papa, i tad padne od umora i spava do 20.00,i onda opet u 21.00 ili 21.30 ide spavati kako kada sad kad je veći!Ali sad se počeo buditi oko 00.00, pa u 2.00, pa oko 4.00!!I meni dolaze pitanja poput "Treba li mu dohrana?","Slabo mlijeko?"jer već sebe počinjem mučiti i sise me bole...help
bambi3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 06 sij 2008, 16:49

čini mi se da puno spava po danu. moja u toj dobi nije spavala uopće po danu (osim po pet minuta nakon dojenja na sisi), ali nam je noć bila savršena. ili je ipak svako dijete drukčije.

sise ne bole od prečestih podoja. provjeri položaj.
eli
Sveta krava

PostPostao/la nina » 06 sij 2008, 21:22

kod nas je bilo slicno,do godinu i pol dana se budio po noci svaka 2,3 sata za cicu,do godinu je spavao po danu 2x po 2,3h.tek sa 2g je poceo spavati po noci :drink ,iako se i danas probudi i trazi vode.
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

ipak mi je malo lakše...

PostPostao/la bambi3 » 07 sij 2008, 08:49

....kad pročitam i vidim da nas ima sličnih ipak je malo lakše, jer se već zabrineš, a dodatni komentari baka i teta poput"Pa već je veliki skini ga sa sise!!"Daj mu juhu, daj mu jesti pravu hranu" naspram savjeta pedijatara i naravno majčinskog iskustva baš ti i ne ostavljaju puno prostora za predah pogotovo ovako iscrpljen poput mene !!!
bambi3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la bambi3 » 07 sij 2008, 08:55

..i da ovo spavanje se polako skratilo na 10-15 min po danu...svaki put nakon dojenja, da slično kao kod Eli, samo se on malo uljulja na krevetiću...pa mi se čini da spava po sat vremena...ubiti to je najviše pola sata..
I da vas pitam :"Stignete li vi išta po kući napraviti?"
bambi3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 07 sij 2008, 09:06

postoji jedna finta koja ponekad pali kod djece koja inače jednu često i malo - pred kraj podoja, kad se uljeni koristiti kompresije kako bi bebu motivirali da se dobro najede pa možda tako duže odspava.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mimoza » 07 sij 2008, 16:17

eli je napisao/la:postoji jedna finta koja ponekad pali kod djece koja inače jednu često i malo - pred kraj podoja, kad se uljeni koristiti kompresije kako bi bebu motivirali da se dobro najede pa možda tako duže odspava.

Ah,ja sam i to probala,pa ništa.Ja mislim da ona jednostavno mora s vremena na vrijeme osjetiti cicu u ustima :rolf
bambi3 ja stignem sve.Ali to je samo zato što imam divno dijete koje svaki dan odspava po 2-3 sata popodne.Inače da nije tako,mislim da ne bi baš brinula dal je čisto ili ne. ;-)
MALA2006 ja sam primjetila da Lanu jako muči prduckanje kada ja rižu jedem.Možda da probaš izbaciti neke namirnice pa ćeš vidjeti.I stvarno nema mjesta panici;rijetki su slučajevi da djeca tako dugo imaju grčeve.
Lana 30.07.2007 10:45
mimoza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MALA2006 » 07 sij 2008, 18:48

Evo mene sa novostima :roll:
Dora nije kakala 10 dana (to kod nas nije ništa novo, traje već nekih 2 mjeseca, ako ne i više, ali je ped rekao da dok ne na prsima to je ok). danas sam zvala ped opet i sestra se javi, objasnim joj kakva je situacija. Velim da sam joj dala nekih 30ml čaja od komorača jer sam pretpostavljala da će to malo pomoći.
ona veli da joj od sutra naribam mrkvu, pustim da iscuri sok iz nje i to dam Dori na žličicu, pa drugi dan 160ml miksane jabuke, uglavnom da joj kroz par dana voćem zamjenim jedan obrok, da dobije vlaknastu hranu u organizam.
Pitam ju- pa to je nadohrana, veli ona da to nebi tako nazvala s obzirom da mjenjam samo jedan obrok, a ostalo i dalje dojim.
Meni je nekak bezveze počet sa time bez vaganja, mjerenja...
Na pregled idemo 17.01. pa ću pričekati da vidim kaj će ped reći...
U međuvremenu se Dora danas pokakala i to obilno :klanja
Više neznam ni sama kaj da mislim a još manje kaj da radim :conf
MALA2006
katodiler

PostPostao/la ivana7997 » 07 sij 2008, 19:56

mala, sve, bas sve osim mmlijeka sto beba dobiva je nadohrana. osim d vitamina. i taj caj isto. a nista od toga nije potrebno bebi prije 6 mjeseci. cak je i taj d vitamin diskutabilan...

ta sestra koja ti je to rekla je izvalila glupost, ne znam to drukcije reci. i taj savjet moze biti opasan.

u toj je dobi normalno da beba pokazuje veci interes za svijet oko sebe, da namjerno skracuje podoje, gleda okolo, sve ju zanima... a sve ono sto vidi i nauci u toku dana normalno preradjuje nocu... jako, jako puno beba u cetvrtom mjesecu dobije puno manje nego u prvim mjesecima. vise se i krece. sve je to normalno dok i dalje dobiva i vidljivo napreduje.

ako ne napreduje, najprije treba pokusati s metodama povecavanja kolicine majcinoga mlijeka, dakle cesci podoji, dojenje 'na prazno', kompresije itd. za vrijeme podoja paziti da se odvija u smirenoj atmosferi ukojoj bebi nista ne odvlaci pozornost, mozda zagusiti svjetlo, nuditi dojku u polusnu i sl.

tek dva tjedna nakon pocetka primjene takvih metoda treba provjeriti opet tezinu. ako ni to nije dalo rezultat - ali to znaci ako beba uopce uopce ne dobiva na tezini ili ako gubi, onda bi se moglo razmisliti o dodatnoj hrani. no do 6. mjeseca zivota jedina opcija je mlijeko, i to ili mlijeko druge zene ili adaptirano mlijeko. nista drugo.

joj, pisala sam na brzinu, izgorit ce mi palacinke
ivana7997
Abundija

PostPostao/la eli » 07 sij 2008, 20:01

nikako nikako mrkve ili sok od mrkve. ne samo da je to dohrana, već mrkva jako zatvara. naribana jabuka manje, ali isto zatvara. otvoriti može jedino po principu šokiranja crijeva.

sestra nije školovana za davati takve savjete. za zdravstvene probleme nadležni su liječnici. mislim, ali nisam sasvim sigurna, da u toj dobi smije malo portalaka koji je na bazi laktoze. ipak savjetujem da ovu moju tvrdnju provjeriš kod pedijatra, a posebno je delikatno doziranje (ide prema težini djeteta).

dojena beba smije ne kakati 10-15 dana, ali to nije baš idealna situacija. baš sam post ranije spomenula kompresije. one mogu (ali ne moraju)pomoći jer njima beba dolazi do više masnog mlijeka, a masnoće otvaraju. ne škodi probati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 07 sij 2008, 20:03

ivana, bogme brzo tipkaš. :juhu
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 07 sij 2008, 20:06

sad vidim da ja drvim po dobivanju na tezini a problem je zapravo u kakanju. da, do 15 dana je normalno. muci li ju to?

neke su mame imale dobra iskustva ako bi one pile sok od sljiva i slicne 'otvarace'. nemam nekih dokaza uopce da se to izlucuje u mlijeko a kamoli da ima takav utjecaj na bebinu stolicu, i preporucljivo je samo ako mama inace nema precestu stolicu, pa vidi.. ja sam navalila na lanene sjemenke, meni bilo dobro, a malac je prokakao

moze pomoci i topla kupka, pa neka puno mice nozicama, masaza trbuscica i tako
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 07 sij 2008, 20:08

:mrgreen: nije nijedna izgorjela

a jakov i kakao u medjuvremenu, i to u kompi s burazom. on u tutu. pa sam trebala obrisati mu guzu i siknuti govance. i prati ruke stoput u medjuvremenu jer pecem palacinke... i tipkati ovdje

malo sam u speedu danas
ivana7997
Abundija

PostPostao/la MALA2006 » 07 sij 2008, 20:28

Ma iskreno i mene je to šokiralo, jer samo kaj sam rekla da nije kakala ona je već počela nabrajati kojekakvo voće uključujući i bananu kroz nekih par dana nakon jabuke i mrkve. Nabrajala je ko papiga, a ja nisam znala ni kaj bi joj rekla kad je to bilo zadnje kaj sam očekivala čuti :roll: meni je banana bila najveći :shock: jer za nju sam bila sigurna da zatvara :conf
Napominjem (a i njoj sam rekla) da je Dora dobre volje, stalno se smije, priča, vrti nogicama rukama, drži igračke, ima uredno svaku pelenu mokru, jedino nam je broj dana kakanja upitan, a i kada se opkaka to je zbilja obilno, mislim pina pelena od leđa do trbuha!
I sa dojenjem nemamo nikakvih problema, jede normalno, meni se čini da mlijeka ima dovoljno jer kada i na kraju podoja stisnem bradavicu mlijeko štrca metar ispred mene :dunno
Već sam napisala da je narasla cca 5 cm u mjesec i tjedan dana, ima faldice po rukama i nogama, okrugle obraščiće, ma po ničemu nebi rekla da je gladna :dunno
A čaj sam joj davala baš kad nebi danima kakala i nakon njega bi se uvijek tokom dana pokakala- tak da mi je to bilo najlakše (relativno neagresivna metoda) jer ju nakon kakanja nije mučio trbuščić.

Joj, ma već mi je slabo od svega, a najgore mi je kaj mi se stalno uvlači sumnja...u neznam ni sama kaj :roll:
MALA2006
katodiler

PostPostao/la MALA2006 » 07 sij 2008, 20:32

E da, kaj su to kompresije, jel mi možete objesniti?
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Matilda » 07 sij 2008, 21:30

MALA, kod kojeg si pedijatra?
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MALA2006 » 07 sij 2008, 21:48

Matilda je napisao/la:MALA, kod kojeg si pedijatra?

Šaljem ti na pp, neznam jer se smije "javno" reći :conf

Baš sam pričala sa MM, pa mi i on veli da kak dozvolim da me sestra tak izbaci iz takta. Sada smo dogovorili strategiju kaj ćemo reći na pregledu u slučaju da nas i on počne uvjeravati u sve čari dohrane :drink
MALA2006
katodiler

PostPostao/la mimoza » 07 sij 2008, 22:17

MALA2006 je napisao/la:E da, kaj su to kompresije, jel mi možete objesniti?

Mene su ovako naučili: dok beba papa, ciku primiš tako da ti je palac gore a ostala 4 prsta sa donje strane cike i tako stiščeš prema sredini.Time joj pomažeš da lakše dođe do masnijeg mljieka.A onda to isto ponoviti ali tako da ti je palac sa vanjske strane,npr.;desnu ciku stiščeš tako da je palac do ruke a ova 4 prsta sa unutarnje strane.
skroz sam zakomplicirala ali nadam se da si bar nekaj skužila.Možda se javi netko pa ti malo bolje objasni. :oops:
Lana 30.07.2007 10:45
mimoza
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MALA2006 » 07 sij 2008, 22:36

mimoza je napisao/la:
MALA2006 je napisao/la:E da, kaj su to kompresije, jel mi možete objesniti?

Mene su ovako naučili: dok beba papa, ciku primiš tako da ti je palac gore a ostala 4 prsta sa donje strane cike i tako stiščeš prema sredini.Time joj pomažeš da lakše dođe do masnijeg mljieka.A onda to isto ponoviti ali tako da ti je palac sa vanjske strane,npr.;desnu ciku stiščeš tako da je palac do ruke a ova 4 prsta sa unutarnje strane.
skroz sam zakomplicirala ali nadam se da si bar nekaj skužila.Možda se javi netko pa ti malo bolje objasni. :oops:

Skužila sam, hvala!
Tako sam znala koji put raditi kad je bila cendrava pa joj je brže išlo ;-)
MALA2006
katodiler

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.