Sada je: 01 svi 2026, 11:36.

Dojenje u JAVNOSTI

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Dojenje u JAVNOSTI

PostPostao/la mamaivana » 22 sij 2008, 23:03

Kad god sam negdi išla žurila bi kuči ili na neko skriveno mjesto npr. auto ili kakva klupica sa što manje prolaznika da ga podojim.
Ovaj vikend je bio prekrasan i išli smo na kavu uz more ali Marko je u jednom momentu toliko poludija da sam mu morala dati ciku i nisam imala izbora nego mu dat nasred kafića(na otvorenom). :dunno
Ipak je zima i naravno da se ništa nije vidilo ali meni je strašno bilo neugodno jer sam umislila da me svi gledaju ili jesu.
Naravno da mi je bilo najbitnije da Marku udovoljim!
Zar je ljudima tako grozno gledat majku kako doji svoje djete? :oops:
mamaivana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la badada » 22 sij 2008, 23:39

meni uopće nije grozno nego predivno :3srca ,mada su rijetke mame koje doje u javnosti i ja se na prvu okrenem i pogledam,isto kao što uvijek pogledam zašto neka beba/dijete plače i nastavim dalje kao da ništa nije bilo
:dunno
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Pticica » 22 sij 2008, 23:43

Nemoj da ti je neugodno jer dojenje je sasvim prirodna pojava a kome smeta neka okrene glavu.Ja s pocetka nisam bas voljela dojiti u javnosti ali s vremenom me proslo,pokrijem se ili pelenom,dekicom ili sam si kupila sal za dojenje i curica doji kad i gdje joj padne na pamet.
Ja sam ovdije procitala puno o tome,i vjeruj mi vecinom zene imaju tu neku neugodnost dojenja u javnosti ali na prvom mjestu nam je djete.

Ako ti sto moze pomoci moja curica doji (20 mjeseci)i dalje ne vise u javnosti ali ako zacvili i trazi a ja moram jos nesto obaviti naravno da joj dam.I tako nedavno ja s njom isla u shopping i ona cvili "mama cice " a ja ni pet ni sest sjednem bacim pelenu preko sebe i podojim je ona zaspe a ja nastavim sto trebam :mrgreen: dok sam je dojila prolazi zena pored mene i onako dobaci " e jos nisam vidila da netko doji tako veliko djete...a ja njoj "za sve postoji prvi put :lol" ....tako i ti ne obaziri se na okolinu :mah
I. 12.05.06
Pticica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maslacak » 23 sij 2008, 01:15

Dojim di god i kad god treba... Nemam ja problema sa time.. Ako kome smeta nek okrene glavu i nek ne gleda.. moje dijete nece plakati zato sto je meni bed podojiti ga u javnosti.

Ja se ni ne pokrivam pelenom. Ionako se nis ne vidi jer bebica sve pokrije...a ostatak pokrije odjeca.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 23 sij 2008, 11:03

Najvažnije je dijete, za sve drugo baš te boli briga. Ja sam dojila svuda i nitko nije ni okom trepnuo.
Hajdi
Sveta krava

re

PostPostao/la sama » 23 sij 2008, 12:12

I ja sam dojila po kafićima. U mojoj selendri je to bilo tema mjeseca. :dunno
rakić i ribica
sama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la stray_cat » 23 sij 2008, 13:30

nema mjesta di nisam dojila, i dan danas (sebastian ce za mjesec dana 4 god) dojim kad god nam padne na pamet

nemam slike di smo ja i sebastian di ja njega ne dojim

kad je bio manji (i laksi) znala sam hodati kroz grad kad smo obilazili ducane, drzala ga ko majmunica na rukama na cici i tako smo hodali okolo da ne gubim vrijeme sjedeci

jedino mjesto di su me ikad zamolili da se sa njim smjestim u izoliranu prostoriju bila je medicinska skola koju su nam preporucili pa su me culi svi redom
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anamija » 23 sij 2008, 13:51

Maslačak je napisao/la:Dojim di god i kad god treba... Nemam ja problema sa time.. Ako kome smeta nek okrene glavu i nek ne gleda.. moje dijete nece plakati zato sto je meni bed podojiti ga u javnosti.

Ja se ni ne pokrivam pelenom. Ionako se nis ne vidi jer bebica sve pokrije...a ostatak pokrije odjeca.

Bas ovako. Nikad nisam imala problem s tim da izvadim cicu i nahranim dijete. I moram dodati nikada nisam imala niti neugodnih komentara niti neugodnih scena.
I sada se s drugim djetetom ponasam isto.
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Anamija
oprezno optimistična

PostPostao/la kriss » 23 sij 2008, 15:04

Sad vise ne trazi u javnosti (jer je uvek zaokupljen necim drugim) ali letos na moru je sisao bez problema na plazi. I niko nas nije komentarisao (mozda i jeste, ali ja ne znam grcki pa nisam razumela :mrgreen: )
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Cicko » 23 sij 2008, 16:01

I kod nas je bilo situacija da je tražio, i dobio je :mrgreen: i uopće me nije zanimalo tko gleda, ja gledala njega, on mene, a pogleda je sigurno bilo.
Jučer me u jednoj cvjećarnci tražio :mrgreen: ali ju je ipak samo poljubio, a žena ovako :shock: selo, ima i toga :mrgreen:
Naš život dobio je drugu dimenziju 18.05.2006.
Od tog dana znamo samo za ljubav, a to je naš Antonio.

Imati dijete znači kako ni u jednom dijelu tog puta jednostavno ne možeš zamisliti da ga je moguće voljeti više nego ga već voliš, jer se sav topiš od ljubavi, voliš koliko uopće ljudsko biće može voljeti, a onda zapravo shvatiš – da voliš ga još i više!

"Mama, ti si moja najveća zvijezda!"
Cicko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maslacak » 24 sij 2008, 01:43

kad je bio manji (i laksi) znala sam hodati kroz grad kad smo obilazili ducane, drzala ga ko majmunica na rukama na cici i tako smo hodali okolo da ne gubim vrijeme sjedeci

Tako i mi!
Izmedju ostalog dojili smo u crkvi, na brodu, u turistickom vlakicu kao izletnici, po soping centrima, u supermarketima dok smo cekali red na blagajni, u kaficima i restoranima, po ulicama i trgovima- uglavnom u hodu...
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

doj

PostPostao/la mamaivana » 24 sij 2008, 09:55

Hvala cure! :3srca
Vjerojatno je stvar mentaliteta ipak je ovo Split.
Od sada i ja dojim di stignem :up
mamaivana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: doj

PostPostao/la Henrietta » 25 sij 2008, 00:00

mamaivana je napisao/la:Hvala cure! :3srca

Bravo!!
Ja sam Karla dojila na svim klupama u gradu, terasama, na moru na plaži.... u gotovo 2 godine koliko je sisao gdje god smo se zatekli on je sisao. Komentari (a nije ih bilo previše barem ne da sam ja čula) su pozitivni npr. "kako je ovo lijepo vidjeti" i sl. osim jedne "tete" koja kad nas je vidjela na terasi kafića je prokomentirala " Mislim, stvarno i okrenula očima". Mene to ne dira niti malo. Prelijepo mi je vidjeti mamu i bebu ... :3srca
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 25 sij 2008, 00:16

Ma puno je toga i u glavama (našim mislim :)). Ja sam u početku prvog dojenja također imala osjećaj da svi bulje u mene, onda sam se naviknula i nisam više obraćala pažnju. Nikad nisam imala negativno iskustvo niti doživjela neki ružan komenta, uvijek samo pozitivno.
A dojila sam i u Dalmaciji i u Slavoniji. :mrgreen:
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la MamaMM » 28 sij 2008, 15:11

Bas mi je super ova tema!
Ja sam trostruka mama,prvih dvoje nisam dojila i sad sam to htjela po svaku cijenu i uspjela sam.Beba ima 40 dana i prosli tjedan idemo s njim u grad on ogladnio i mi lijepo sijeli u neku sendvic-kafeterijui cujem dvije bakice kako komentiraju da su se prije sakrivale u sobe da bi nahranile djecu a ja velim:,,Jeli vas sramota jesti sendvic u gradu?,,A one :conf pa velim:,,Zasto bi mene bilo sramota dati bebi da jede;;kaze baka ,,Imas pravo,,i sasvim mi je svejedno sto ce neko reci....
Najljepše na svijetu je zvati se MAMA
MamaMM
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Henrietta » 29 sij 2008, 23:03

MamaMM, čestitam :3srca dojenje tko nije probao ne može ni zamisliti kakav je to osjećaj...
sad si me podsjetila na jednu epizodu moje sestrične u Kanadi kad je radila u jednom restoranu. Žena doji dijete i pozove nju jedan gost i kaže joj nek kaže toj mami da ima prostor za takve radnje (WC!!) i kaže ona njemu sa smješkom "Jel to sve gospodine?" Naruči on još kavu a ona pita "Poslužim je u WCu?" Očekivala je otkaz od šefa koji je iz blizine slušao što se dešava ali dobila je samo :5 Mislim to je bilo prije 20 godina tako da sada sigurno nema takvih kretenskih situacija.
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

duj

PostPostao/la mamaivana » 30 sij 2008, 17:18

Od kad sam otvorila ovu temu i čula vaše mišljenje,sklop u glavi mi se totalno prominija!!! :naughty
Moram se pohvalit da i ja sad dojim di stignem.Jučer na rivi usred štekata,danas u prodajnom centru i moram vam priznati da mi je psihički lakše jer nisam više ograničena sa vremenom a i svidilo mi se. :drink
MM mi je samo reka da je bilo i vrime! :proljece
Hvala cure!!!! :3srca
mamaivana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la JiA » 30 sij 2008, 17:27

nema mi ljepšeg prizora nego kad mama doji svoju bebu :3srca :3srca
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Novamama » 30 sij 2008, 22:31

bravo mamaivana :)
nabasala sam na ovaj topic, i baš me uhvatila nostalgija.
a htjedoh dodati.. nije ti to ništa dojit sama u kafiću, čekaj da se organizira jedna forumska kava pa da sve redom krenu dojit. nije nam se jednom to desilo! :mase
ah.. davno je to bilo :mrgreen:
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama deja » 31 sij 2008, 09:42

Henrietta je napisao/la: osim jedne "tete" koja kad nas je vidjela na terasi kafića je prokomentirala " Mislim, stvarno i okrenula očima". Mene to ne dira niti malo. Prelijepo mi je vidjeti mamu i bebu ... :3srca

I meni se ovo dešava u javnosti,ali ja samo ponovim"Mislim,stvarno i isto lijepo preokrenem očima da joj mam postane neugodno i čekam da se ona okrene :mrgreen:
Sunčica mamina 04.06.
mama deja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tajci » 31 sij 2008, 22:59

meni je prekrasno vidjeti mamu kako doji. I ja sam maleckoga dojila ako je trebalo vani, iako je to zaista bilo vrlo rijetko jer sam u principu izbjegavala ići nekuda na cijli dan vani a on je vrlo brzo ulovio ritam svaka tri sata, ko mali satić. To mi je nešto najnormalnije.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 01 vel 2008, 00:16

Ma puno je toga i u glavama (našim mislim ). Ja sam u početku prvog dojenja također imala osjećaj da svi bulje u mene, onda sam se naviknula i nisam više obraćala pažnju.

potpis, upravo to. naravno da ima i budala koje misle da je dojenje sramota ili sta vec, ali...
masa zena si misli kako ce svi buljiti i komentirati, pa samo gledas naokolo tko tebe gleda. kad se opustis - zabole te za tudja misljenja i vise ni ne gledas druge ljude. :dunno
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la mamaivana » 01 vel 2008, 18:15

[quote][/quote] upravo to!!!!!!!!!!!! :3srca
mamaivana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 01 vel 2008, 18:21

mamaivana je napisao/la:Hvala cure! :3srca

ne bih rekla da je stvar mentaliteta. ja sam svoje obje dojila u javnosti, uključujući i dojenje u moru, sjedeći u plićaku. nikad nikakvog ružnog komentara, pogleda...
mjesto radnje - split
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mamaivana » 01 vel 2008, 18:26

ina66 onda si ti imala sreću,ja nisam imala takva iskustva!!! :dunno
Ali me sad više nije ni briga za komentare(a bilo ih je)!!! :bye
mamaivana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nerina » 01 vel 2008, 19:25

Meni je nekako više neugodno dojiti pred ljudima(muškog roda) koje poznajem,nego pred strancima,ja nikako da se oslobodim od te nelagode.Doma kad mi dođu gosti a ja moram dojit obavezno idem u sobu.Sto puta sebi kažem da sam glupa al nekako je to jače od mene.Valjda ću se s vremenom malo opustiti.
R 11/07
nerina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 01 vel 2008, 19:51

oh, i meni je trebalo da se usudim, s prvim djetetom nisam mogla dojiti ni pred poznanicima... a s drugim nisam imala izbora, veliki je htio ici van i biti dugo vani, a mali je trebao jesti svaki cas... u pocetku sam mislila da svi samo mene gledaju, namjestala se nekako nespretno, pokrivala...hehe, nakon nekoliko mjeseci postala sam besramna toliko da sam dojila i u crkvi usred mise.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la lastavica » 01 vel 2008, 22:46

i mi smo dojile po svuda :mrgreen: , ne sjecam se negativnih komentara, zato cure samo hrabro
Jedino se sjecam jedne iznenadene mame na roditeljskom sastanku u jaslicama. Digla se sa stolice da bi vidjela da li to ona dobro vidi da ja dojim L za vrijeme roditeljskog :mrgreen:
lastavica
Lastatrans

Re: Dojenje u JAVNOSTI

PostPostao/la doda » 21 ožu 2008, 12:28

Mi smo također iz ST i dojimo se već digo ,prije 9g sam svoju prvi kćer dojila na rivi(tko je iz st zna što je to)i bilo je komentara i komentara ,ali ja spadam u kategoriju besramnih mama :mrgreen: pa mi je bilo svejedno ,kako uz to imam poduži jezik.....brzo bi odustali od komentara
Isada kada je maleni 8 mj dijumo se pod prvog dana na svim mogućim lokacijama ,čak sam ga dojila na roditeljskom u školki ,frajer jeo ostali :shock: baš mi je bilo gušt gledati
doda
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Dojenje u JAVNOSTI

PostPostao/la nerina » 22 ožu 2008, 00:55

doda je napisao/la:Mi smo također iz ST i dojimo se već digo ,prije 9g sam svoju prvi kćer dojila na rivi(tko je iz st zna što je to)i bilo je komentara i komentara ,ali ja spadam u kategoriju besramnih mama :mrgreen: pa mi je bilo svejedno ,kako uz to imam poduži jezik.....brzo bi odustali od komentara
Isada kada je maleni 8 mj dijumo se pod prvog dana na svim mogućim lokacijama ,čak sam ga dojila na roditeljskom u školki ,frajer jeo ostali :shock: baš mi je bilo gušt gledati

E,svaka ti čast ! :klanja
Tako bi svi trebali,pa više nikome nebi bilo čudno vidit mamu koja hrani svoju bebu.Meni ipak fali još malkice hrabrosti za to,ali oslobađam se.Moja je mama žena sa sela i ona je mene dojila do 2,5 god i to u vrijeme kad su bočice bile u trendu,i ona se meni čudi kako mi je neugodno.Kad ona nosi maloga a on se rasplače,samo trči za mnom i viče vadi sisu,uopće nema veze gdje smo.
R 11/07
nerina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.