Sada je: 02 kol 2026, 00:50.

Jela koja se mogu smrznuti pa dovršavati kasnije!!!

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Jela koja se mogu smrznuti pa dovršavati kasnije!!!

PostPostao/la Hrvachica » 06 vel 2008, 10:01

Kako je vidljivo po mom tickeru trebala bi se poroditi u neko skorije vrijeme.
Pošto nema logistike tipa mama, svekrva i ostali koji bi mi mogli kuhati ostajemo MM i ja sami. Tako smo odlučili i ne odustajemo.
No, htjela bi taj period olakšati koliko god je moguće sa tim da te neke stvari koje kuham mogu i smrznuti i onda kasnije dovršiti. Napraviti ili poluproizvod ili proizvod cijeli. Pa, onda kasnije mikrovalna i tako taj sistem. Lakše mi je tak nego da stalno objašnjavam ovoliko ovoga ili onoga, mislim, skkuhao bi on al' čini mi se ovo dobrom idejom.

Zanima me što vi sve smrzavate? Do koje faze skuhate, kako napravite prije a kako kasnije?
Jel mogu recimo bolonjez naparaviti cijeli, smrznuti i onda odmrznuti? Znam da ne smijem smrzavati i odmrzavati 2x, to mi je jasno kao dan. Jedino što sam do sada trpala u duboko i kasnije koristila je bio temeljac za juhu, sarma napravljena a i skuhanu, crveni toć od pomidora i mislim da više ništa. :roll:

Ajte, pomagajte, da se bacim na vrijeme u kuhinju.
slika
Hrvachica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Jela koja se mogu smrznuti pa dovršavati kasnije!!!

PostPostao/la filipovamama » 06 vel 2008, 10:40

Ja smrzavam knedle od šljiva ili marelica, skuhan i samljeven špinat, polukuhano povrće (mahune, karfiol, brokule), čujem da se može zamrznuti i pizza koja se izvadi i samo speče, smrzavam još i kosane odreske (faširance smješane i oblikovane pa kad ih odmrznem samo i spečem), punjenu papriku. Ne mogu se sjetiti ničeg više.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rimaithor » 06 vel 2008, 11:01

Mozes smrznuti sva variva (ali ih skuhaj bez krumpira).
Filanu papriku.
Sarmu.
Mozes i panirane snicle.
Saftove (bez vrhnja).
Lazanje.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Rimaithor » 06 vel 2008, 11:11

Ja sam prvih mjesec dana nakon poroda (zbog dojenja) jela uglavnom samo kuhano meso, sve bistre juhice, malo tjestenine, rize...
A to ti je i jednostavno, moze TM prije posla sve staviti u lonac, a ti za sat i pol, dva ugasis i kasnije samo zakuhas juhu ;)
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Hrvachica » 06 vel 2008, 12:27

Rimaithor je napisao/la:Mozes smrznuti sva variva (ali ih skuhaj bez krumpira).
Filanu papriku.
Sarmu.
Mozes i panirane snicle.
Saftove (bez vrhnja).
Lazanje.

A u kom obliku lazanje, ono, sve skoro do finala zajedno sa bešamelom i dinstanim mesom ili kako?
slika
Hrvachica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rimaithor » 06 vel 2008, 12:46

Da ja ih skroz zavrsim pa zaledim. Radim ih u onim aluminijskim posudicama u kojima se poslije ispeku :mah
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la beammama » 06 vel 2008, 19:32

Bolonjez možeš završiti do kraja i smrznuti. Možeš i razne mesne gulaše/paprikaše.
Kao što su ti već napisali sva variva. Jedino mi nije jasno zašto bez krumpira kad imaš pommes frites zamrznuti za kupiti.
Bistru juhu - nezakuhanu isto možeš zamrznuti.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Many » 06 vel 2008, 23:40

zasto se krumpir ne smije smrznuti?

nije problem u smrzavanju, nego u podgrijavanju.

krumpir je jedna od onih namirnica koje se ne smiju podgrijavati.

razlog lezi u tome sto prilikom podgrijavanja krumpira dolazi do nastanka alkaloida solanina, koji je poprilicno otrovan (djeluje kao inhibitor kolinesteraze u organizmu). On je i taj zbog kojeg se ne bi smjelo jesti jako isklijane i zelene krumpire (otezana probava )

Ovo sam izvukla iz knjige "sto, kada i zasto jesti" od Donatelle Verbanac.

:mah
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Novamama » 06 vel 2008, 23:44

nisma ni ja do nedavno smrzavala skoro ništa, a poučena savjetima sa foruma sada obavezno smrzavam panirane šnicle - kad dođem s posla samo bacim na toplo ulje i završim, isto kao i faširance.
Bolonjez - gotov do kraja samo prokuham.
špinat - prokuhan i narezan, nezavršen.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Many » 06 vel 2008, 23:45

svi umaci koji sadrze gljive se ne smiju zamrzavati,odnosno odmrzavati i podgrijavati
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Many » 06 vel 2008, 23:50

nova :5

snicle normalno ispanirati (brasno, jaja, mrvice), staviti na t tacnu staviti kratko u zamrzivac i zaledi (15-20 min), kako se ne bi lijepili kada ih se stavlja u vrecice.
zatim izvaditi snicle i spremiti ih u vrecice za zamrzavanje (u svaku vrecicu onoliko snicli koliko otprilike treba za jedan obrok).
kada ih pozelite jesti... ne treba ih odmrzavati vec onako sledjene (kao i sve drugo kupovno zaledjeno meso, npr. riblji stapici, pikburgeri, itd) direktno staviti na vrelo ulje.
a ovakav nacin je zgodan i kada idodju neocekivani gosti ....
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MalaSirena » 07 vel 2008, 10:13

Kad skuham previše juhe, višak procijedim i stavim zamrzavati. Kasnije samo u malo vode skuham neko povrće (mrkvicu, prokulicu, brokulu, poriluk, celer, grašak i sl.), prokipim juhu, pomiješam s povrćem i ukuham tijesto (probala sam kuhati povrće u toj juhi, ali mi nije bilo fino).
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la filipovamama » 07 vel 2008, 11:09

Najbolje ti je otići u dućan pa sve što vidiš smrznuto u škrinjama ti doma napravi i smrzni.
Filip - 16.01.1996.

filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † nina i nika » 07 vel 2008, 14:32

Many je napisao/la:zasto se krumpir ne smije smrznuti?

nije problem u smrzavanju, nego u podgrijavanju.

krumpir je jedna od onih namirnica koje se ne smiju podgrijavati.

razlog lezi u tome sto prilikom podgrijavanja krumpira dolazi do nastanka alkaloida solanina, koji je poprilicno otrovan (djeluje kao inhibitor kolinesteraze u organizmu). On je i taj zbog kojeg se ne bi smjelo jesti jako isklijane i zelene krumpire (otezana probava )

Ovo sam izvukla iz knjige "sto, kada i zasto jesti" od Donatelle Verbanac.

:mah

Po ovome ispada da se njoki od krumpirovog tijesta ne smiju zamrzavati jer ih kuhas jednom da napravis tijesto pa onda opet kad napravis njoke. Hm. Dalo mi je misliti. :|
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Adorabla » 07 vel 2008, 14:53

razlog lezi u tome sto prilikom podgrijavanja krumpira dolazi do nastanka alkaloida solanina, koji je poprilicno otrovan (djeluje kao inhibitor kolinesteraze u organizmu).

Many odmah dobivas jedinicu iz nepaznje na satu. A i tvoja Donatella.
To smo vec apsolvirali a Donatelli javi da nije provjerila najnovije podatke a oni kazu da solanina ima u ZELENIM krumpirima te u krumpirima koji su predugo izlozeni umjetnom svjetlu jer svjetlo pogoduje povecanju koncentracije. Krumpir se moze podgrijavati ali se ne smije konzumirati nakon 24 sata (ne vrijedi za njoke ako se u medjuvremenu smrznu) jer se na zraku razvija neka krumpirasta bakterija (ne sjecam se vise imena) i u principu mozes ruzno reagirati na nju ali to je rijetko.

A sto se tice gomolja i klica, krumpir se ne jede nakon sto je proklijao jer sve "dobre" tvari odu u klice. Zato i jedemo klice zato kaj su one najbolji dio svake namirnice a kod krumpira ti ih ogulis i bacis i ostane ti "prazan" skrobasti, nekvalitetni krumpir.

A smrzavanje:
kruh
svi svjezi zacini (celer, persin, bosiljak, vlasac)
maslac
svjezi sir (za kolace kasnije)
prsut i cvarke
meso za juhu u jednoj vrecici
grincajg ociscen u drugoj
ili juha smrznuta u trecoj
i sve vrste juha ako namirnice prije toga nisu bile smrznute i juhu od sparoga i sva variva (bez krumpira isto)
mjesavine svih povrca
bolonjez
lasagne
ostaci pice
ostaci kolaca
sarme, filovane paprike, cufte
njoke
meso na saft
rizoto ostaci
palacinke ostaci - koristim recimo kao fritate u juhi ili za bazu onim tortama
Zadnja izmjena: Adorabla; 07 vel 2008, 15:07; ukupno mijenjano 2 put/a.
Adorabla
Medena

PostPostao/la † nina i nika » 07 vel 2008, 15:02

Idem sad mirne duse radit njoke pa ih zamrznuti! :trio Za ozbiljno! :) Hvala Obozavana! Po tko zna koji put opravdavas svoj nick.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Many » 07 vel 2008, 18:32

ok obozavana...budem joj javila :) :belji
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ChiaraR » 07 vel 2008, 20:47

Mene zanima, zasto procijedite juhe prije zamrzavanja? Ja smrznem skuhanu juhu i unutra ostavim meso i mrkvu (ponekad prokulice ili list kelja). Kad zakuhavam smrznutu juhu dodam tijesto i ponekad povrce kojem ne treba dugo da se skuha (brokula). Ali poanta mi je da kad dodjem kuci (oko 6) da mi ne treba dugo da se skuha juha. Moj mali voli popati povrce iz juhe i to mi je savrsena prilika da brzo imam za njega spremno, a znam da je pojeo i povrca i mesa i tjestenine. Kad bi opet dodavala sirovo povrce, onda mi je to isto kao da sve skuham ispocetka. Plus toga kod nas nisu namirnice kao kod vas, pa moram staviti puno vise povrca i mesa da bi mi juha imala bar malo drugaciji okus od zasoljene vode i grehota mi je to onda baciti. A mozda vi to raditi samo zato da bi imale bistru juhu :dunno.
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ChiaraR » 07 vel 2008, 20:57

Zaboravila rec. Hvala, hvala Adorabla :klanja ! Sad i ja mogu ponovo mirne duse raditi njoke i zamrzavati ih. Cesto sam prije napravila vise pirea i onda od ostatka rucka napravila njoke i zamrznula ih, ali od kad sam na forumu procitala da nije dobro zamrzavati krumpirpa time i njoke nekak sam prestala. Ipak, nisam i ne bi zamrzavala cuspajz sa krumpirom ili mislis da i to moze?

Edit: Sad sam nasla u tvom postu da ne 'variva sa krumpirom'.
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la beammama » 07 vel 2008, 21:22

Mrkvu i ako ostane mesa i ja ostavim u juhi, ali nitko ne voli drugo povrće koje je u grincajgu ni luk pa to bacam.
obožavana ostatke rižota :da? Kako to podgrijavaš? Za to mi nikad nije palo na pamet da bih mogla smrznuti jer sam mislila da ne bi bilo ukusno iz škrinje i da bi bilo presuho kad se podgrije.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Hrvachica » 07 vel 2008, 22:05

super ste mi :bye

toliko toga ću nakuhati i pospremiti i nema beda
tak da se ne budem morala boriti sa usmenim prenošenjem znanja dok :babby plače ili sisa, ili se veseli i mami se ne može odmaknuti od nje
praktično, ispada da se skoro sve može

za gljive i krumpire znam od prije da se ne smiju smrzavati

tj. gljive samo svježe očišćene i blanširane mogu u škrinju i onda kasnije u pripremu ali skuhane pa ponovo podgrijane NE, NIKAKO, :puke :puke :puke sam tri dana od podgrijanih gljiva
slika
Hrvachica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MalaSirena » 07 vel 2008, 22:58

ChiaraR je napisao/la:Mene zanima, zasto procijedite juhe prije zamrzavanja? Ja smrznem skuhanu juhu i unutra ostavim meso i mrkvu (ponekad prokulice ili list kelja). Kad zakuhavam smrznutu juhu dodam tijesto i ponekad povrce kojem ne treba dugo da se skuha (brokula). Ali poanta mi je da kad dodjem kuci (oko 6) da mi ne treba dugo da se skuha juha. Moj mali voli popati povrce iz juhe i to mi je savrsena prilika da brzo imam za njega spremno, a znam da je pojeo i povrca i mesa i tjestenine. Kad bi opet dodavala sirovo povrce, onda mi je to isto kao da sve skuham ispocetka. Plus toga kod nas nisu namirnice kao kod vas, pa moram staviti puno vise povrca i mesa da bi mi juha imala bar malo drugaciji okus od zasoljene vode i grehota mi je to onda baciti. A mozda vi to raditi samo zato da bi imale bistru juhu :dunno.

Čitala sam negdje da to nije dobro, ali ionak mi ne valja tak skuhano pa smrznuto povrće (da ne velim da tak nekaj sigurno ne bih dala svom djetetu jer mislim da takvo povrće više nema ništa hranjivo u sebi). Za skuhati brokulu, mrkvicu na kockice i sl. potrebno mi je oko dvadesetak minuta, a toliko treba i da ova 'voda' od juhe zakipi pa sve pomiješam (stavim minimum vode za povrće pa se kuha skoro na pari) i imam gustu juhu sa svježim povrćem.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la filipovamama » 08 vel 2008, 12:00

I mi smrzavamo blanširane i očišćene gljive. Za ćušpajz ili rižoto.
Zamrzavamo još i sataraš, ali to spada u grupu koja je već spomenuta.
Filip - 16.01.1996.

filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Adorabla » 09 vel 2008, 16:29

Mene zanima, zasto procijedite juhe prije zamrzavanja? Ja smrznem skuhanu juhu i unutra ostavim meso i mrkvu (ponekad prokulice ili list kelja). Kad zakuhavam smrznutu juhu dodam tijesto i ponekad povrce kojem ne treba dugo da se skuha (brokula).

ja ju cijedim jer ako ostavim povrce, uzasno mi se brzo ukiseli.
Tjesteninu nikada ne zakuham u juhu jer volim al dente tjesteninu pa mrzim kada je onakva raskvasena nakon smrzavanja.

Rizoto podgrijavam da dodam mrvicak ulja i na laganoj vatri topim. Po potrebi dodam mrvicak vode. Najbolje je uvijek ako ujutro izvadim pa jedemo kada se vratim. U principu se meni riza ne raskuha tak da je ok jestiva i nakon smrzavanja. Doduse ja na rizu trosim jako puno jer uvijek koristim samo basmati.
Adorabla
Medena

PostPostao/la dodoli » 10 vel 2008, 13:35

Ja ne zamrzavam u biti nista osim svjezeg mesa,hobotnice, liganja, petrusina i kopra. Nemam jednostavno tu naviku :dunno Koliko ja znam ni gljive ni spinat ne valja podrgrijavati. Krumpir ne volim podgrijavati nikako, nije mi ukusan.
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la dupin » 10 vel 2008, 15:57

ostatke rižota :da? Kako to podgrijavaš? Za to mi nikad nije palo na pamet da bih mogla smrznuti jer sam mislila da ne bi bilo ukusno iz škrinje i da bi bilo presuho kad se podgrije.

možeš podgrijat u pećnici
mislim da ću večeras skuhati par jela i zamrznuti za idući tjadan
nisam to odavno radila ali to je spas u zadnji čas

hrvachica ,mislim da imaš dovoljno ideja samo mi nemoj krenut preumorna na porod :3srca
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la rusulica » 04 svi 2010, 17:50

Imam i ja svoje teorije o krumpirima al da ne gnjavim sad s tim jer imam hitno pitanje. Ostalo mi od jučer u frižideru toća od juneće jetrice. Mislila sam ostavit za sutra ali promjena plana - idem sutra na ručak mami. Mogu li ga sada smrznuti odn. mogu li jetricu uopće smrznuti.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la mirnela » 04 svi 2010, 18:05

meni su mama i baka govorile da jetricu nikada ne zamrzavam. zašto? :dunno
doduše, rekle su mi isto i za krumpir, pa sam u ovom topicu pročitala nešto drugo...
tako da... i ja čekam odgovor na ovo pitanje....
mi žene ponekad i šutimo... no, to nikako ne znači da i onda nemamo kaj za reći... slika
mirnela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 04 svi 2010, 21:55

mi jetricu nazalost ne jedemo radi alergija pa ju nikada nisam imala prilike niti zamrzavati ali onako seljacki bih rekla da jetrica ima previse mekanu strukturu i da je previse puna vode da bi se mogla kvalitetno smrznuti.
Adorabla
Medena

PostPostao/la eli » 04 svi 2010, 22:02

kod krumpira stajanjem, a posebno ponovnim kuhanjem/podgrijavanjem nitrati prelaze u nitrite. više o tome ima i na pdf-u dohrana.
povrće nije baš materijal za zamrzavanje iz raznoraznih razloga.
eli
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 14 gostiju.