Sada je: 01 svi 2026, 11:35.

Avocado

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Avocado

PostPostao/la ChiaraR » 13 vel 2008, 23:29

Mozda nekima otkrivam toplu vodu, ali mi smo ga tek sada (sa 4 godine) poceli konzumirati i to mi je super otkrice. Znam da mame stalno traze prijedloge za dorucak i veceru, pa eto mi smo jucer jeli tople sendvice sa namazanim avokadom. Koliko sam ja ovdje vidjela, vecinom se koristi u salatama (sto meni nije fino) ili na sendvicu namazan umjesto putra. Moj mali ne voli paradajz , salatu, krastavce... pa mu to ne mogu ugurati u sendvic, a obozava tople sendvice (panini). Nisam ni znala da se moze tako rano uvesti u prehranu i da je toliko dobar (pa i za mame , u granicama naravno jer je jako kalorican :cool). Evo vam jos malo podataka i prijedloga http://www.wholesomebabyfood.com/avocadobabyfoodrecipes.html
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Avocado

PostPostao/la kriss » 13 vel 2008, 23:31

Ja ga ne volim, ali ranije sam ga spremala sa kukuruzom, kao salatu. U svakom slucaju, hvala na predlogu :mah
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 14 vel 2008, 00:17

Imamo mi avokado i u nasoj tablici :cool .
Americki pediatri (gdje je avokado uobicajnija namirnica nego kod nas, ovdje je to eksotika) avokado preporucaju za sam pocetak dohrane, dakle s 6 mjeseci. Jer nije alergen, blagog je okusa i mekane teksture.
Ja sam ga znala spremati s jogurtom (kao nekakav "dip" odnosno umak), a osobno ga najvise volim u salati (salji tu salatu Chiara!! :mrgreen: ).
Za one koji ga zele probati: avokado nije dobar ni kad je potpuno tvrd (nezrelo) ni kad je ful mekan (trulo), mora biti onako lagano mekan. Oguli ga se, a na sredini ima ogrmnu smedju kosticu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la marsovka » 14 vel 2008, 09:25

Ja ga nikad nisam probala :oops: jer nekako ovijek prednost dajem "domacem" vocu, ali bi svakako probala pa me zanima gdje ga kupujete? Pogotovo ovaj koji tanja opisuje :mrgreen:

I Chiara, kak to mislis namazanim na kruh :da? Onak sirov ili...?
marsovka
celebrity

PostPostao/la klari » 14 vel 2008, 10:15

šogor i ja prvi put smo jeli avopkado prije 4 god., u inozemstvu, veselili smo se ko mala djeca a kad ono takvu alergiju nikad nisam imala, 2 dana on i ja nismo sebi mogli doci od svraba. inace nisam bas sklona alergiji ali ovo je bilo :shock: usta su mi se osula.
klari
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lara.b » 14 vel 2008, 11:57

Meni je odličan u pireu.
Dakle, dok pravite pire zgnječite ga zajedno sa krompirom :1
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 14 vel 2008, 13:46

Ja ga znam kupiti u Mercatoru, ali jako rijetko nadjem onaj prave mekoce. Namaz se moze napraviti kao guacamole, ono u sto u meksickom restoranu umacete tacose.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la ChiaraR » 14 vel 2008, 19:13

marsovka je napisao/la:Ja ga nikad nisam probala :oops: jer nekako ovijek prednost dajem "domacem" vocu, ali bi svakako probala pa me zanima gdje ga kupujete? Pogotovo ovaj koji tanja opisuje :mrgreen:

I Chiara, kak to mislis namazanim na kruh :da? Onak sirov ili...?

Pa i ja dajem prednost vocu iz podneblja ( + banana :mrgreen: ) za bebache jer imate dosta za isprobati, ali kad prodjete kroz sve i ponestane ideje, moze se probati i avocado. Avocado samo prerezes na pola , zaokrenes i lako se odvoji jer je unutra mekan 'kao putar' i tako ga mozes sa zlicicom ili nozem vaditi i mazati. Pogledaj si link koji sam stavila.
Ili kao Tanja, oguliti, narezati na komadice i u salatu. Tanja stize jedna avocado salata :salut i usput puuuuuuuno snijega za skijasa Lukasa. Nama je i tak previse :drink .
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marsovka » 15 vel 2008, 12:19

:up ok, budemo probali onda, sad samo da napipkam pravu tvrdocu :mrgreen:
marsovka
celebrity

PostPostao/la IINA » 15 vel 2008, 13:45

Kupila ga nekoliko puta. Svaki puta kupila, jer sam mislila da sa onim prethodnim nekaj nije bilo u redu...i svaki puta zaključila da je sve bilo u redu, ali da niš nevalja. Ko da žvačem bezokusnu pastu za cipele izrađenu od kartona :dunno Više ne bacam nofce na tu egzotiku.Nije žvaka za seljaka :mrgreen:
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Kap_do_kapi » 17 srp 2008, 12:21

Kasno se nadovezujem na temu, ali htjelda sam napomenuti da ih ima više vrsta. I meni je ova koju češće nalazim u Europi (malo veći, svijetlo zelen, mekane kore) totalno bljutav i ne jedem ga samog, samo ako radim guacamole a i onda ga nastojim izbjegavati. Manji, tamnije zeleni, naborane deblje kože je super, ukusan, nije bljutav i gnjecav. Samo nema ga uvijek ovdje u Francuskoj, vjerujem da je slično i kod nas... u Americi na svakom ćošku.
slika
Kap_do_kapi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Marin » 17 srp 2008, 13:26

Ja sam ga kupila samo jednom i iskoristila samo košticu koju sam posadila i sad imam biljku koja me podsjeća na medeni mjesec :mrgreen: Nije baš nekog izgleda, isto ko ni okusa :roll: , ali sjećanja su lijepa :mrgreen:
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 17 srp 2008, 13:30

nista ja te egzotike ne kupujem. :mrgreen:

Nije žvaka za seljaka

a sama sam jednom imala reakciju na neku egz. vocku pa mi se ne eksperimentira.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la lara.b » 31 srp 2008, 08:28

[quote="LiKmama"]nista ja te egzotike ne kupujem. :mrgreen:

Ma daj, pa zar ni mango?!..a on je bas mljac....
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 31 srp 2008, 09:36

ma kakvi. ni kiwi, a kamoli mango, to nisam ni probala.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Ina66 » 01 kol 2008, 09:21

kiwi se toliko udomaćio kod nas da ga ja više ni smatram egzotikom. moji ga imaju u Sinju (iako je 35km od mora, ima kontinentalnu klimu) i ove godine je rodioooo, a sazrijeva taman kad ja trebam roditi, valjda ću se stići najesti :mrgreen:
Ina66
kuhinjska fly lady

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.