Sada je: 13 srp 2026, 10:04.

Trudnoća poslije 35-e? Iskustva i preporuke

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Trudnoća poslije 35-e? Iskustva i preporuke

PostPostao/la thalia » 20 vel 2008, 14:09

eto, pitam u naslovu. i ispričavam se ako je tema bila, S. jurca okolo, zanima me pa nemam vremena pretraživat forum sad :oops:

dakle, mame poslije 35.? prva ili druga ili treća ili n-ta trudnoća, kako je bilo? koje su vam testove/pretrage radili? što inače znate? i tako....
zanima me baš sve, strahovito se bojim pa pitam jer tko pita i to... :mrgreen: kakvi su bili porodi? koje se pretrage preporučuju? koje pretrage treba samo ako su neke druge stvari zastupljene (prvenstveno me zanima AC koje se užasavam :place )

pardon na zbrčki od posta, dijete viče: "cicati, nanati"sto puta u minuti pa mroam ić
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

Re: Trudnoća poslije 35-e? Iskustva i preporuke

PostPostao/la Natasa36 » 21 vel 2008, 10:59

Je l' može dvije trudnoće poslije 35-te? ;)

Prvi put sam zatrudnjela sa 35, rodila sa 36, drugi put zatrudnjela sa 37, rodila sa 38.

Prva trudnoća - b.o. od početka do kraja. Druga - pred kraj problemi s visokim tlakom (ali to je imalo više veze sa sa mojom težinom nego s godinama, a i s veličinom bebeča) pa sam porod dočekala u Petrovoj.

Oba puta su mi neki liječnici savjetovali amniocentezu (i prije toga triple test) - zbog mojih i MMovih godina (stariji od mene 7 godina), oba puta mi to nije padalo na kraj pameti, s čim se moj "glavni" liječnik složio. UZV-i su možda bili malo češći, sve je bilo u redu s bebicama i nije bilo (pretjerane) brige.
Puno puta sam pisala, meni ni testovi ni amnio nisu niti u primisli bili opcija jer u slučaju loših nalaza ne bih pobacila. MM i ja smo te bebice željeli i bili spremni voljeti ih svim srcem kakve god one bile.

Mislim da same godine nisu greda, ja sam bila u "dobrom stanju" i lako sam podnijela obje trudnoće. I kad mi je tlak podivljao, ja sam se osjećala izvrsno :dunno
Prvi porod vaginalni, drugi sekcijom (beba je bila ogromna a trudova nije bilo) i jedina razlika između mene i mlađih rodilja je bila u tome da sam ja poslije poroda sekcijom duže dobivala injekcije protiv tromboze (do zadnjeg dana).

Ako te još nešto zanima - samo pitaj.

:mase
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la thalia » 22 vel 2008, 00:03

Hvala ti, Nataša :3srca , već sam mislila da me svi
a) ignoriraju,
b) rodili svi prije 35.

inače sam ja paničarka i stalno se nečeg bojim, a užasava me pomisao na AC. prva trudnoća je bila stvarno super, osim što sam ja natukla kila i kila, 15 prije trudnoće jer sam prestala pušit :peroždero smajlić: :oops: pa još 12.

ma mene stvarno to ništa ne muči, osim da se nedajbože ne dogodi šta s bebicom. drugo je što me muči ona smanjena plodnost i tak... mene ti svašta muči noćima :mrgreen:

eto, sad sam još nešto htjela napisat aha.. mene je muž mlađi 6 godina :pn , jel ima to neke veze ili su sve trudnice preko 35 odmah po liječničkim kriterijima svrstane u rizičnu skupinu?
thalia
Von Trapp

PostPostao/la eli » 22 vel 2008, 00:19

nisam trudnica i nemam još 35...

ta brojka je više odokativna. neke su sa 35 u boljem fizičkom stanju nego druge sa niti 30, dont vori. to što ti je muž mlađi, pomlađuje te u duši, ne u reproduktivnim organima. ;) istina je da stariji muž povećava rizik za kromosomske malformacije bebe bez obzira što je mama mlađa. moju kolegicu su sa 30 poslali na triple jer joj je muž imao preko 40. naravno, sa malcem je sve bilo savršeno. i još je.

što se testova tiče, sad postoji papp koji je nešto pouzdaniji od triple , a ako je uzv nalaz ok, sa 35 je veći rizik od amino nego od godina.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 22 vel 2008, 09:47

ja sam ti primjer kao i nataša36 (moja generacija :kiss)

prvu sam rodila s 36, drugu s 39. obje trudnoće uredne (dobro, u prvoj sam imala gestacijski dijabetes, a u drugoj chlamydiju, ali nisam morala mirovati ili slično). istina, puuuuno je lakše biti trudna prvi put nego biti trudna s dvogodišnjim djetetom koje je, pri tom, vrlo živahno, ali ne mislim da se ne da izdržati.

starija je krenula u vrtić mjesec točno četiri tjedna prije sestrinog rođenja, adaptacija i na vrtić i na bebu je bila takva kakva se samo poželjeti može :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Natasa36 » 22 vel 2008, 10:17

Samo da pozdravim generaciju :luv

Evo, cure su ti sve napisale... ukratko: godine nisu zapreka :mase
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la Nađa » 22 vel 2008, 14:23

Ja sam nešto malo mlađa od Ine i Nataše :belji ali ipak sam zakučila drugu trudnoću u 36-oj. I sve bilo :5, samo što kaže Ina sa dvogodišnjakinom pride i to je bio teži dio. Porod, pis of kejk ;)

Radila sam tripl jer moja doktorica šalje na taj test sve iznad 27 godina jer kaže da je sve veći broj trudnica u tim godina kod kojih se javljaju problemi sa plodom. Amnio nisam radili ni ti bih.

Samo se ti baci na pravljenje bebe i uživaj :proljece
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Daphne » 22 vel 2008, 14:30

kao nedavna trudnica(iako mladja od 35) cu ti reci da se sad amnio preporucuje nakon 37.g a i to im se cini rano. znam da si sa rijeckog podrucja pa cu ti reci da su neke moje frendice i sa 37 vracali iz RI bolnice jer su dolazile na amnio bez nekog razgloga osim godina..
mozda ti to moze pomoci, a najbolje bi bilo da razgovaras sa svojim ginekologom o tome.
Daphne

PostPostao/la thalia » 22 vel 2008, 14:44

super, super, puno vam hvala, totalno ste me razveselile sad. :vi

daphne, ovo je odlična vijest da je ipak 37 u pitanju i da je ne rade rutinski. ma naravno da ću pitati ginekologicu, samo sam htjela čuti ove prave priče i iskustva . inače, i moja šalje na tripl, slala me već u prvoj trudnoći i kaže da šalje sve, bez obzira na godine, razlog isti koji Nadja kaže.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Daphne » 22 vel 2008, 15:22

i triple mozes odbiti ;)
Daphne

PostPostao/la Nađa » 22 vel 2008, 15:29

:oft Daphne, ženo, pored tri bebe i pet klinki stigneš i na forum :klanja
Daj recept, plizzz :objasni
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Daphne » 22 vel 2008, 17:09

Nadja je napisao/la::oft Daphne, ženo, pored tri bebe i pet klinki stigneš i na forum :klanja
Daj recept, plizzz :objasni

ma daj bebe su bomboni pravi, jedu i spavaju a i kad su budni u viperima samo gledau okolo, uopce nisu zahtjevni...tri starije curke su u skoli, doma su dve koje se igraju medjusobno. malo gledamo i crtice...nadje se vremena ;)
Daphne

PostPostao/la osicaOS » 03 ožu 2008, 01:23

:mah :mah :mah :mah

Drage moje.....

Izgleda da sam ja najstarija trudnica ovdje.Imam 39 kao i MM a rodit ću na svoj 40. rođendan. :naughty :naughty

Moja me ginekologica šalje na uranjenu AC ,naravno u ZG,pa me čeka put za manje od mjesec dana.
Nikakve informacije nisam dobila ,nego sjedi za komp i na internet surfaj po stranicama posvećenim toj temi.
E tamo sam tek saznala svašta.... :whew ,ni sama nisam sigurna je li ispravna odluka ali u ovoj životnoj dobi i sa mojim ne baš najboljim zdravstvenim stanjem (posljedice ranjavanja 91., i da nee nabrajam psihičke traume koje su sada jako izraženije),možda mi ta AC olakša sve što me čeka.
Prva trudnoća je bila sa 31. godinom,sve super,sve ok,porod u roku od 2 sata :drink ,ali ovo baš i nije bilo planski,nego šokantno iznenađenje.Pomirili smo se da više ne može i dobro.

Dakle,treba probati razgovarati sa svojim liječnicima jer svaki čovjek ima drugačija iskustva sa pregledima i testiranjima.
Jedni uvijek kažu da ne bi ni u ludilu a drugi opet savjetuju da se svakako ode na AC i sazna ima li kakvih problema i može li se čovjek nositi s njima.

Eto,toliko od mene,pozdrav svima.... :proljece :proljece
U SRCU MOJE MAME-I MOJE SRCE KUCA
osicaOS
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Stefanova_mama » 03 ožu 2008, 11:13

Ja sam prvo dete rodila sa 33,5 godina, a drugo sa 37. Kod dva razlicita ginekologa sam vodila trudnocu i koliko je prva bila puna podrske (pre toga sam izgubila jednu bebu i sve vreme nas je hrabrila i pomagala koliko strucnom pomoci toliko i ljubaznoscu i saosecanjem), toliko je druga bila neprestani pesimista, koju sam ja morala da tesim da ne brine. Uradila sam triple i rezultat je bio relativno dobar, odbila sam amniocentezu, zbog rizika od spontanog, a u svakom slucaju bih nastavila trudnocu. Hvala Bogu, bilo je sve u redu. Da li sam se plasila - jesam. To ne znaci da mozda necu probati i treci put. :cool

Obe trudnoce su prosle ok (malo implantacijskog krvarenja na pocetku obe, u prvoj gestacijski dijabetes u drugoj ne i imam hipotireozu, pa sam u drugoj uzimala svakodnevno euthyrox).

Samo hrabro.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.