Sada je: 01 svi 2026, 11:35.

vitamini i minerali

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

vitamini i minerali

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 svi 2008, 10:06

nadam se da moze na ovaj pdf, nije mi bas za fit mamu, a niti za bakinu apoteku, no moderatorice neka sele ako treba.
razmsiljala sam nesto sinoc o vitaminima i mineralima i o tome kako sto od toga utjece na djecu i njihov razvoj, sto je dobro koristiti i trositi u odredjenim situacijama i slicno. pa sam pomislila kako bi bilo zgodno imati takvo sto na jednome mjestu, ovdje :)
na onom imginom topicu o prehrani skolaraca borninamama je napisala kako su omega 3 dobre za hiperaktivce jer ih navodno smiruju. kada sam malo njuskala po netu vezano upravo za omegu 3 i adhd nasla sam oprecne stavove.
a zapravo bih voljela imati vise informacija o tome na sto utjece koji vitamin ili mineral, kao dodatak prehrani.
i kada ih davati, a kada ne davati?
je l' mozemo ovdje o tome? :proljece
mamashnita od noje
Muza

Re: vitamini i minerali

PostPostao/la Imge » 16 svi 2008, 10:43

odlicna tema i odlicno mjesto za ovaj topic :proljece

iako je moj stav oduvijek bio da klincima ne dajem nikakve dodatke prehrani.
nista. nikad.
ne zato sto mislim da je bedastoca davati dodatke - nego jednostavno zato sto izuzetno puno pozornosti poklanjam zdravoj prehrani i zasad mislim da se tu jos uvijek dobro slepamo i da nam nista dodatnog ne treba :dunno .

no, to ne znaci da me tema ne zanima i da necu promijeniti misljenje slijedom vase diskusije.
naprotiv :proljece
pozorno citam i pratim :mah
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bellina » 16 svi 2008, 11:23

I ja se pridružujem jer imam iste dileme. Kao i Imge brinem o prehrani i mislim da ne treba dodataka, ali rado bi čula tuđa mišljenja.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 16 svi 2008, 14:00

naravno da je ovo pravo mjesto i da je tema dobra :)

ja sam stava da djeci ne treba davati ništa od dodataka, bar ne dok su još mali tj. ne prije škole. mi smo imali doma ovu zimu jednu bočicu nekakvih životinjica za žvakanje (vitamini) i to je Mara uzela u DMu (bolje rečeno, izmolila), Emi to ni ne bih dala, a mislim i da je pisalo da nije za djecu ispod 4 godine.
ako se dijete zdravo i raznovrsno hrani i ako provodi dovoljno vremena vani u fizičkim aktivnostima, mislim da mu dodataka ne treba.
e sad, ove omega3 i mene zanimaju, ali tek od sljedeće godine kad Mara bude školarka. za sada jedemo plavu ribu :mrgreen:
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la suzi » 16 svi 2008, 21:58

Mislim da uz današnji brzi ritam života i zagađenost možda nije loše početi razmišljati o dodacima prehrani. Imam osjećaj da mi u Hrvatskoj baš i nismo previše informirani o tome. Šta je s Vitaminom D koji dajemo bebama? A trebalo bi davati i fluor za zubiće. By the way, jel dajete to svojm mališanima?
suzi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 17 svi 2008, 06:54

D vitamin sam dala svaga par puta, fluor ne dajem (tu nisam načisto i mišljenja su oprečna)

i mislim da griješiš kad kažeš da mi u Hrvatskoj nismo informirani - svatko tko se želi informirati, može. informacije su svima dostupne. drugo je pitanje hoćemo li pokleknuti pred reklamnim kampanjama i mislim da će se to prije dogoditi onima koje nisu informirane
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la LiKmama » 17 svi 2008, 11:48

ovdje se ni D ne daje: smatraju da nema potrebe, tako da moji ni kapi dobili nisu.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la cleonikky » 17 svi 2008, 13:42

ni ovdje se vitamin D ne daje. topic je super, pratim...
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la MjesecevaZraka » 17 svi 2008, 16:24

Ovdje se prepisuje, ali ja nisam davala. Gledala sam da smo svaki dan vani bar pola sata i to je to.
O fluoru nisam razmisljala dulje od minute. Ne dajem.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la olja » 17 svi 2008, 16:42

MjesecevaZraka je napisao/la:Ovdje se prepisuje, ali ja nisam davala. Gledala sam da smo svaki dan vani bar pola sata i to je to.
O fluoru nisam razmisljala dulje od minute. Ne dajem.

x
pratim temu :5
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Ciara » 17 svi 2008, 21:40

moram priznati da moja ima i te životinjice iz DM-a a ko ih nema onda ima pikovit.inače je jako slabe građe pa je dok. rekla da jednom godišnje nebi bilo loše dati nešto u obliku sirupa ali samo jednom.
prošli put nam je dala ovo http://www.agram89.com/?pz=39

kod kuće imamo nekakvu ujednačenu prehranu(tipa za dijabetes), imao ga je tata pa je to neka navika uz neke izmjene npr. pravi šećer. ustvari odgovara nam lagana hrana.
voće baš ne voli jesti tako da joj i tu nešto fali.u principu nisam za neke dodatke ali ona nije otvorena za novu hranu i ne želi jesti svu vrstu hrane pa mislim da joj ne škode vitamini.
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 17 svi 2008, 22:07

ma ja sam vise nekako zamislila ovu temu na foru vitamin B daje se za to i to, vitamin C za to, kiseline, masti, minerali... sto koji pospjesuje, za sto su dobri.... i da, svakako se uz to moze raspravljati treba li nesto ili ne.
moj je inace od jeseni do proljeca na childlife multivitaminskom sirupu, premda cijelu godinu jede sezonsko voce i povrce.
a sad, neka 2 tjedna cini mi se, pije sirup s propolisom, maticnom mlijeci, ehinaceom za imunitet.
premda smo stalno vani, do pred mjesec dana je pio 3 kapi D vitamina tijekom jeseni i zime.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Ina66 » 19 svi 2008, 08:30

ma ja sam vise nekako zamislila ovu temu na foru vitamin B daje se za to i to, vitamin C za to, kiseline, masti, minerali... sto koji pospjesuje, za sto su dobri....
ma, razumijem ja tebe, ali ja sam za to da se djeci ne daju vitamini osim ako nema dokazan manjak istih.
ovako mi možemo napisati da je B dobar za to i to, C za nešto drugo... i uvijek će se naći netko tko će davati djeci vitamine jer je to pročitao na internetu ;)
ponavljam, uz izbalansiranu prehranu ne treba im dodataka

samo primjer od jučer. kod nas se trenutno jedu jagode i trešnje i trešnje su se pojele kroz jutro.
dođe Ema sa zdjelicom i kaže - "ja bih jagode"
ja joj stavim 7-8 jagoda u zdjelicu i evo nje nakon par minuta i traži još. ja kažem - "nema više"
- "daj mi onda tješnje". a ja opet - "nema, pojela si jutros"
- "daj mi onda mukvice" (mrkvice)

uz to svježe voće i povrće je jučer imala i pileće meso, parene tikvice, mrkve i krumpiriće za ručak. sasvim dovoljno :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mybaby » 19 svi 2008, 09:06

taj sirup od propolisi je i moj pio
kod nas je d3 kapi daju pod obavezno
za drugo se trudim maximalno da jede što više voća i povrća što i nije nama neki problem s obzirom da mu je to draže od svega
pogotovo mrkva domaća
Cum recte vivis, ne cures verba malorum..
mybaby
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la piko » 19 svi 2008, 09:12

Mi ne koristimo dodatke prehrani u obliku tableta ili sirupa, jer kojeg god doktora sam pitala, rekli su da ne. Sinteticke vitamine i minerale nase tijelo ne moze absorbirati tako dobro (ako ih uopce absorbira) kao prirodne vitamine i minerale, a nama u organizmu ostaju toksini kojih se duuugo moramo rijesavati.

Jos nesto, kako nam posebno proizvode deterdzenete i kozmetiku za istocnoeuropsko trziste, tako su i vitamini manje kvalitetni, u nekim slucajevima i cista prevara (izjave od dva doktora)
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la melita » 20 svi 2008, 07:52

Evo malo podataka o tome čega sve korisnoga ima u voću u kojem klinci mogu uživati čitavo proljeće i ljeto. :bye

LUBENICA
(Citrullus lanatus)

Lubenica je vrlo zdravo povrće. Izvanredan je izvor vitamina C, a sadrži i vitamine A, B1, B6. Bogata je i mineralima kalijem i magnezijem. Zato što je prava riznica prirodnih antioksidanata (vitamin C, beta karoten i likopen – biljni pigment) izvrsan je borac protiv slobodnih radikala – opasnih molekula koje su krivci za nastanak mnogih teških bolesti i oštećenja organizma.

JAGODE
(Fragaria vesca L.)

Jagode su iznimno bogate antioksidansima. Izvrstan su izvor vitamina C – osam jagoda osigurava 140% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina za djecu. Dobar su izvor mangana i prehrambenih vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16% preporučenih dnevnih potreba. Rezultati znanstvenih studija ukazuju da jagode mogu imati povoljan učinak na prevenciju malignih bolesti i bolesti srca te djelovati protuupalno i utjecati na tijek starenja.

Jagode su namirnice koje se često povezuju s alergijskim reakcijama, zbog čega trebamo biti oprezni kada prvi puta kušamo jagode. Osobe alergične na jagode trebale bi ovo voće izbaciti iz svog jelovnika.

BRESKVA
(Prunus persica L.)

Breskva je bogata vitaminima i mineralima, od kojih su najzastupljeniji vitamin C i beta-karoten. Od minerala breskva je najbogatija kalijem, fosforom, magnezijem i kalcijem. Sadrži i selen što je kod voća rijetkost.

Breskva sadrži 87 do 90 % tekućine zbog čega je pravi odabir kada se želite osvježiti. Ona ima diuretički učinak, izvrstan je čistač organizma, a dobra je kada trebamo nešto za poticanje i olakšanje probave.

ANANAS
(Ananas comosus)

Ananas je bogat vitaminom C, a dobar je izvor mangana i bakra. Zahvaljujući vitaminu C pomaže organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a osigurava i pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Zahvaljujući enzimima koje sadrži ananas je koristan i kod ublažavanja poteškoća kod upale sinusa i grla.

GROŽĐE
(Vitis vinifera)

Baš kao što je to slučaj s većinom voća, tako je i grožđe dobar izvor vitamina C. Sadrži sve vitamine B, osim vitamina B12, vitamine A i E, a bobice grožđa sadrže magnezij, mangan i kalij. Grožđe također štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala, dobro je za zdravlje srca i krvnih žila, a utječe i na očuvanje vida. Kožice bobica grožđa bogate su balastnim tvarima što pospješuje rad crijeva, odstranjuje suvišnu vodu iz organizma, uklanjaju otrov i vežu masne tvari.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la borninamama2 » 20 svi 2008, 12:11

Msnita sad si me prepala, ja sam našla da baš pomaže Omega 3 za djecu s ADHDom, i o tome jako puno su se raspisali Ameri, i Norvežani, a dobila sam preporuku od svoje pedijatrice (kojoj beskrajno vjerujem), od frendice koja je biokemičar....

Ako ti nije teško pošalji mi linkove s drugim informacijama.

Od dodataka prehrani koristim propolis, ehinaceu, Propolbaby sirup...vitamin C kada su bolesni, a to je rijetko...Nagovorili su me jednom na one Marsovce, to su prožvakali, poslije ih više nisu tražili.
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la cleonikky » 20 svi 2008, 14:11

uz izbalansiranu prehranu ne treba im dodataka

apsolutno tocno. ali ponekad koliko se god mi trudili servirati izbalansirani obrok - oni ga nece pojesti. Adrian u toku dana pojede doslovno 10-ak zlica necega. Ziva je umjetnost u tih 10-ak zlica ugurati sve za njegove potrebe. Nosim se mislju da mu dam vitamin B ne bi li mu pospjesila apetit, ali ne znam koliki mu je nivo vitamina B pa nisam.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.