nemam sad puno vremena (na poslu sam) ali sam htjela napisati da je nama baš bila preporuka da je što više ili ne rukama (u C položaju) , a također smo imali uputu da je držimo u krilu, ail tako da sjednemo na pod, njena guza kod našeg trbuha, nogice gore, a glavica na našim koljenima (onako između koljena, to je automatski držalo tijelo i glavicu u centralnom položaju). drugi dobar položaj je bio na podu, ja sjedim raširenih nogu, a ona je između, s nogicama podignutim na moj trbuh
u Maloj kući smo dobili i izvrstan savjet za vježbanje praćenja - isprintali smo razne crno bijele šare, zalijepili za karton i napravili kao palicu i to je htjela pratiti pogledom, dok za igračke nije bila dugo zainteresirana
vježbali smo svaki slobodni trenutak - ali toje vježbanje bilo u smislu ispravnog baby handlinga (i držanje i presvlačenje) te poticanje praćenja očima i širenje šakica na rukama - stavljali smo velike (10-tak cm) meke plišane lopte na dlan tako na ga širi i držali tako lopticu između ruku u centralnom položaju, pa širili šakice na njenim bedrima i sl.
nismo radili nikakve "agresivnije" vježbice, sve je zapravo bilo samo poticanje i to uz puno maženja, tek kasnije su došle na red ozbiljne vježbe (tad je urlala i opirala se, ali izdržali smo)
stavljali smo joj na kožu (i među njene dlanove, samo smo trebali paziti da ne stavljamo ništa što bi poticalo stiskanje šakica) razne materijale (meki pliš, pa frotir, pa dodir koža na kožu i sl)
trebala je biti dosta i na podu, ali mi nismo smjeli pretjerivati s položajem na trbuhu jer se zapravo u tom položaju jako izvijala ("dizala glavicu" - ali iz izvijanja) - više smo je morali stavljati na leđa kad je budna i pustiti je da si jača mišiće za centralni položaj na leđima (i usput ispravljali nepravilnosti)
mislim da smo u toj dobi imali i par puta dnevno okretanje na bok, ali to smo radili kad bi je presvlačili, nismo forsirali
sad kad razmislim, mi prvih mjesec-dva nismo ništa "vježbali" - to je bio zapravo način života i postupanja s njom - svaki slobodni budni trenutak se koristio za (praktično neprimjetno) ispravljanje krivih pokreta i poticanje ispravnih, igranje poticajnih igrica i sl, a puno više nam je vremena odlazilo na hranjenje - ona je jela jako malo (prošli su meseci dok smo mi došli do 100-tinjak ml) i jako sporo
terapeutica man je rekla da je sad važno i da ona puno jede i spava i naraste i da već ako je svaki put ispravno presvučemo (okretanjem na bok) - a to je bilo i po 10-12 puta dnevno (ona je kakala par puta na dan i to redovno nakon mijenjanja mokre pelene

) - i ako je svaki put ispravno podignemo i spustimo, a u međuvremenu ispravno držimo, da smo zapravo napravili jako puno
eto toliko ovako nabrzaka od mene