Sada je: 06 lip 2026, 01:20.

Priprema djeteta za skolu

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Priprema djeteta za skolu

PostPostao/la Imge » 20 svi 2008, 11:30

Evo, ovo je jedan od boljih tekstova koji sam nasla, mozda nekom pomogne :proljece

KAKO PRIPREMITI DIJETE ZA SKOLU

Polazak u školu predstavlja veliku promjenu u životu djeteta i njegove obitelji. Dijete se mora prilagoditi novim pravilima ponašanja; sjediti na jednom mjestu duže vrijeme, pratiti aktivnost do kraja, doći na početak nastave, a njegova sposobnost učenja i izvršavanja zadataka stalno se procjenjuju. Također, to je prva provjera djetetovih socijalnih, emocionalnih, intelektualnih i drugih sposobnosti.
Kako bi dijete moglo udovoljiti novim zahtjevima treba biti psihofizički zrelo za polazak u školu. Kronološka dob kao jedini kriterij uspješnog starta đaka-prvaka pokazao se nedovoljno pouzdanim. Pored razvijenih intelektualnih sposobnosti: pamćenja, rezoniranja i koncentracije ,potrebno je da posjeduje neke vještine i znanja, a također i određeni stupanj socio-emocionalne zrelosti.

Sposobnosti i vještine koje dijete treba posjedovati pri upisu u školu
Grafomotoričke vještine
• Posjeduje fleksibilnost šake i prstiju, pravilno drži olovku, linija mu je jasna, adekvatnog pritiska
• Po uzorku zna povlačiti linije od crte do crte, od točke do točke , ravne kružne i valovite linije
• Zna precrtati geometrijske likove: kvadrat, trokut, romb
• Zna napisati svoje ime velikim tiskanim slovima

Prostorni odnosi
• Razumije prostorne odnose: gore, dolje, ispred, iza, na, u, ispod, iznad
• Usvojilo je: orijentaciju na:
- tijelu (desna/lijeva ruka, desna/lijeva noga, desno/lijevo oko)
- u prostoru (što je desno od njega, a što lijevo, zna odrediti smjer kretanja)
- na papiru (što je na desnoj strani papira, a što na lijevoj)

Vremenski odnosi
• Razumije vremenske odnose: prije, poslije, jutro, podne, večer, prije podne, poslije podne
• Poželjno je da poznaje dane u tjednu, te snalaženje na satu (puni sat)

Numeričko poimanje
• Broji mehanički barem do 20, uz pokazivanje do 13
• Snalazi se u pojmovima više, manje, oduzmi, dodaj
• Razumije pojam skupa:
- što sve spada u neki skup, a što ne (klasifikacije po obliku, veličini, težini, boji)
- uspoređuje dva skupa (gdje ima više, a gdje manje)
- zna da se dodavanjem skup povećava, a oduzimanjem smanjuje
• U skupu od 10 elemenata zna rezultat dodavanja za jedan i oduzimanja za jedan uz pokazivanje
• Povezuje brojku uz količinu (npr. brojka 9=9 elemenata)
• Mjereći može usporediti koji su predmeti duži, veći, širi

Boje
• Prepoznaje i imenuje boje: žuta, zelena, crvena, plava, bijela, crna, smeđa, narančasta, ljubičasta

Govor i rječnik
• Pravilno izgovara sve glasove (dozvoljeno je umekšano izgovaranje nekih glasova zbog ispadanja mliječnih zubi)
• Pravilno se gramatički izražava (koristi množinu, jedninu, zamjenice, govori pravilno u rodu i padežu)
• Zna verbalno definirati jednostavne pojmove (npr. što je stolica? U definiciji spominje čemu stolica služi, kakvog je oblika, od čega je napravljena i sl.)
• Zna verbalno iskazati po čemu su neke stvari, bića, pojave slični, a po čemu su različiti
(npr. po čemu su slični muha i leptir?)
• Zna prepričati kraći događaj ili priču u pravilnom slijedu: uvod, tijek, završetak

Predčitalačke vještine
• Može rastaviti poznate riječi na slogove
• Prepoznaje i imenuje s kojim glasom počinje i s kojim glasom završava riječ
• Zna imenovati riječi na zadani glas (igra “na slovo na slovo)
• Zna prepoznati da li je zadani glas na početku riječi, na kraju ili u sredini
• Zna rastaviti jednostavne riječi na glasove
• Od pojedinih glasova zna sastaviti jednostavnu riječ (npr. M-A-M-A, O-K-O i sl.)
• Prepoznaje simbole slova i brojki

Koncentracija
• Na zadatku se može zadržati 15-20 minuta, dok trajanje igre može biti i 60 minuta uz kratke otklone pažnje

Samostalnost• U brizi za sebe: zna se sam odjenuti, obuti i vezati cipele, samostalan je pri jelu i u korištenju WC-a
• Snalaženje u saobraćaju: poznaje pojmove: semafor, zebra, kolnik, pločnik, poznaje osnovna pravila ponašanja u saobraćaju
• Snalaženje u komunikaciji s drugima: poznaje i koristi običaje kod pozdravljanja,
poznaje pravila ponašanja na ulici, u trgovini, kada je to potrebno, zna kako i od koga može zatražiti pomoć
• Radne navike: ima sitna kućna zaduženja

Socioemocionalna zrelost
• Sposoban je u velikoj mjeri kontrolirati svoje emocije, a ne da emocije kontroliraju ponašanje
• Sposoban je za odgađanje zadovoljstva kako bi postigao cilj (riješio zadatak do kraja)
• Sposoban je za suradnju s drugima (dogovor, kompromis)
• Konflikte pokušava riješiti na socijalno prihvatljiv način
• Motiviran je za sudjelovanje u društvenim igrama (lota, memori, čovječe ne ljuti se i sl.), poštuje pravila igre
• Pokazuje interes za igre na papiru, motiviran je za dobar uradak
• Ima razvijen osjećaj sigurnosti i samopouzdanja

Da li je potrebno dijete učiti čitati i pisati prije polaska u školu? NE
Zato što:

• Dijete koje ima dobro razvijene grafomotoričke vještine brzo će naučiti pisati slova
• Dijete koje nauči pisati slova prije škole, može ih naučiti pisati na neispravan način,
što će mu otežati usvajanje vještine pisanja u školi
• Dijete koje ima dobro razvijene predčitalačke vještine, brzo će i bez napora usvojiti
vještinu čitanja
• Prvih dana u školi, dok će druga djeca usvajati vještine čitanja i pisanja, takvom će
djetetu biti dosadno. neće usvajati radne navike učenja kao druga djeca. To će mu predstavljati problem kada nastupi usvajanje gradiva koje mu nije od ranije poznato
• Važnije od usvojenosti vještine čitanja i pisanja je da dijete bude psihofizički zrelo
prema opisanim kriterijima

Priprema djeteta pred sam polazak u školu
• Obavijestiti dijete na vrijeme o promjenama u njegovom životu koje će se dogoditi kada krene u školu. (npr. dio dana će ostajati sam u kući, samo će kontrolirati izvršavanje nekih zadatak – zaključavanje stana pri odlasku u školu i sl.)
• Uputiti dijete na osobe koje mu mogu pomoći u slučaju potrebe dok je samo kod kuće
• Privikavati dijete tijekom ljeta na situacije u kojima će trebati pokazati oprez
• Uputiti ga kako se dolazi do škole, upozoriti na opasna mjesta (npr. prijelazi preko ceste)
• Osigurati radni prostor u stanu (pisaći stol) koji je uvijek isti i samo djetetov, koji ono može urediti prema svojem izboru, ali tako da na stolu ne bude puno sadržaja koji će mu odvlačiti pažnju.
• Zajedno s djetetom obaviti kupnju školske torbe i školskog pribora, kupnju obaviti u ugodnoj atmosferi
• Poticati pozitivne stavove djeteta prema školi i učenju

Preporučamo pročitati:
M. Čudina Obradović: Igrom do čitanja, Zagreb. Šk. knjiga
M. Čudina Obradović: Matematika prije škole, Zagreb, Šk. knjiga
M. Čudina Obradović: Čitanje prije škole, Zagreb, Šk. knjiga
M. Peteh: Svako slovo nešto novo,
E. Slunjski: Kad djeca pišu, broje, računaju..., Varaždin, Stanek

Radni listovi, časopisi, CD za djecu:
S. Philipps: Predvježbe pisanja – Igre olovkom, Jastrebarsko, Slap
V. Hrvoj, K. Puškarić: Pokaži što znaš, Zagreb, FoMa
V. Hrvoj, K. Puškarić; Pokušaj nešto novo, Zagreb, FoMa
V. Orehovec: Vježbe grafomotorike i opažanja, Zagreb, FoMa
K. Ardalić, D. Varićak: Priprema za školu, Zagreb,
E. Slunjski: Kad djeca pišu, broje, računaju..., Varaždin, Stanek
J. Žderić: Brojanka, Istraživanka, Crtanka, Promatranka, Čitanka, Zagreb, Profil

CD:
• Sunčica među slovima
• Sunčica među brojevima
• Sunčica u prirodi
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Re: Priprema djeteta za skolu

PostPostao/la Imge » 20 svi 2008, 11:36

A evo i nase iskustvo :)
- znali citati i pisati i ne bih se slozila da je ijedan dan zbog toga djetetu bilo dosadno
- ni dan danas ne znamo vezati znirance :oops: niti radimo ista po tom pitanju
- ni dandanas ne znamo na sat (niti se bavim time :oops: )
- stekamo kod radnih navika - tu nikad nisam doma inzistirala pa nam lijepo - evo, sad imamo sto imamo :baba
- koncentracija - ok
- puno radili grafomotoricke vjezbe i tu je moj maleni najjaci (sve nam se vratilo :klanja )
- nisam skontala znakove koji upucuju da malenog nece interesirati matematika - pa nam i to - evo :baba -imamo sto imamo (otvorim kasnije i topic o predmatemaickim aktivnostima, kad ih vec tek sad proucavam, mozda barem nekom drugom pomognu prije skole - kako i treba)

i to je to.
neka druge mame skolaraca dopune listu svojim savjetima :mah
meni bi puno pomoglo da je bio ovakav topic prosle godine :(
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la borninamama2 » 20 svi 2008, 11:43

E baš sam ovo htjela napisati
meni bi puno pomoglo da je bio ovakav topic prosle godine

- vremenski odnosi su nam zadavali brige

- numeričko poimanje - ovo bi mi najviše koristilo da sam znala, baš smo tu gubili puno vremena

Ovo
Sposoban je u velikoj mjeri kontrolirati svoje emocije, a ne da emocije kontroliraju ponašanje

nam je najteže

i još ima toga, ali s obzirom na sve logopedske izazove, ADHD, kad sve zbrojim pa mi super i guramo
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 11:48

skoro sve gore napisano je savladala prije godinu dvije, no jako šteka sa grafomotorikom (pritisak olovke, neujednačene linije...), ne zna vezati pertle, a koncentraciju na zadacima ne može održati nikako. fali joj i motivacije (čim zapne, odustaje).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 20 svi 2008, 11:49

borninamama, iznenadila bi se kako su jasni znakovi koji upucuju da dijete nece zanimati matematika, odnosno numericko poimanje. i kako je jasno kao dan - ako odbija igrati odredjene igre - to nesto znaci.
(pazi mene kak sam sad pametna kad sad to citam, a ne kad je trebalo :baba )
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la borninamama2 » 20 svi 2008, 12:02

Kao naprimjer čovječe - to nikako nije htio! A pokazalo se i zašto....

Eli - puno puno pohvala, ti to možeš i slično za motivaciju, i užasno dugo traje dok se vide - e mi smo to vježbali sa slaganjem puzzle, nema odustajanja. Za grafomotoriku imaš vejžbnice na Grupe potpore, Fina motorika topik, ja sam za malenog to pitala..

Špigete smo vježbali, vježbali, vježbali, vježbali i navježbali.

I skaknje na jednoj nozi je važno! I način kako silazi niz stepenice! ..... A ja to nisam tako gledala, već naučit će, nisu svi za sve..
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 20 svi 2008, 12:08

eh, da, svakako moja preporuka - a ne da se kao mi sad na skolarcima mucimo i otkrivamo toplu vodu - procitajte bilo sto od navedene literature navedene na kraju pastanog teksta.

p.s.
bornina - covjece, ne ljuti se :klanja . tocno to :1 . ja mislila da je to zato kaj mi mali ima prgav karakter i ljuti se kad gubi. je sipak.
cek cek da nadjem tekst i da ga uoblicim za topic pa cemo tamo nastaviti o nasim matematicarima :mrgreen: :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 20 svi 2008, 12:21

bornina - covjece, ne ljuti se :klanja . tocno to :1 . ja mislila da je to zato kaj mi mali ima prgav karakter i ljuti se kad gubi. je sipak.

daj mi malo ovo razjasnite, i moja se ljuti :mrgreen: , kakve to veze ima s matematikom ?
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 12:35

jao, jao! koja ljutnja, bijes, optužbe o varanju, plač ako izgubi... :drink

mojoj matematika sigurno neće ići. prije neki dan rješavali smo učilicu i pitanje je išlo ovako nekako: u obitelji ima petero sinova i jedna kćei, koliko je dječaka? odgovor :dunno (ubićuse)
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ciara » 20 svi 2008, 13:19

savjeti...
baš sam ja nešto od toga stavila na predškolarec prije kojih mjesec dana.
o meni znate sve , čitanje i pisanje :roll:
matematika :1
samostalnost- evo sad je u zg na predstavi bez mame i tate, neznam kako joj je ali mi smo :cry: i čekamo dolaze oko 2!
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 20 svi 2008, 13:23

ciara, pogledaj si na topicu o citanju i pisanju tekst koji je pastala vipmama. da ti ne promakne... imas super prijedloga za vjezbu s malenom.
i ne opterecuj se citanjem i pisanjem, samo slijedi one tamo upute :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la SanjaMK » 20 svi 2008, 13:23

ovo navedeno manje-vise je usvojeno

ali

Socioemocionalna zrelost
• Sposoban je u velikoj mjeri kontrolirati svoje emocije, a ne da emocije kontroliraju ponašanje
• Sposoban je za odgađanje zadovoljstva kako bi postigao cilj (riješio zadatak do kraja)
• Sposoban je za suradnju s drugima (dogovor, kompromis)
• Konflikte pokušava riješiti na socijalno prihvatljiv način
• Motiviran je za sudjelovanje u društvenim igrama (lota, memori, čovječe ne ljuti se i sl.), poštuje pravila igre
• Pokazuje interes za igre na papiru, motiviran je za dobar uradak
• Ima razvijen osjećaj sigurnosti i samopouzdanja

maltene sve je katastrofa. jaooo kako ce u skoluuuu.. tako je maliiii :nevi
a za neljuti se covece - pre neki dan pitam ga zasto se mora duriti non swtop kada ljepo igramo. A on - :shock: pa takva je igra. TI si mi rekla da se zove naljuti se covece!! Da mu vjerujem da je bio nesporazum svo ovo vrijeme;))
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 20 svi 2008, 13:28

sanja, borninamama i ja se zezamo za prgav karakter i ljutnju :mah
ma, normalno je da se ljute na covjece, ne ljuti se.
mi govorimo o setu igara koje interesiraju djecu koja imaju razvijen matematicki nacin razmisljanja i o djeci koju ta materija zanima.
kao i o tome da ako djecu nesto ne zanima i ako su oduvijek nesto odbijali igrati - da je to neki znak...
imas vise o tome na drugom topicu :mah , jos ga kasnije dopunim :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ciara » 20 svi 2008, 13:28

jučer sam se bacila na posao ,
JEŽEVA KUČICA cd- dva puta čula i zna napamet :cool
vježbenica (slova)
ima ovako za pisati A a pa krasopis A a
ispunili smo jučer hlapićevu slovaricu do kraja, sad imamo pravi i slažemo riječi
vježbenica (matematika)

za sad je dosta jer ima i malu učilicu i malo selo pa da ne pretjerujem

edit: ona se uopće ne ljuti na čovječe ne ljuti se !
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 20 svi 2008, 13:29

ciara, najglavnije nisi radila :baba
nisi rastavljala rijeci na glasove i slogove :baba
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ciara » 20 svi 2008, 13:31

jesam to radimo u hodu kako si nam rekla kad se vozimo
drvo, cesta , kuća ...
slušam te!
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la borninamama2 » 20 svi 2008, 13:35

Da da slogovi su jako važni, vrlo važni.

Ali ja recimo ne volim CD i slične audio uratke za slušanje priče. Ne može se usporediti s čitanjem jer tu upotrijebiš i glumu i intonaciju i prekida dijete čitanje, pa pita......

kao i o tome da ako djecu nesto ne zanima i ako su oduvijek nesto odbijali igrati - da je to neki znak...

samo da potvrdim gore navedeno :kiss
borninamama2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la SanjaMK » 20 svi 2008, 13:37

ali ovo kvotano me stvarno ubilo u pojam

• Sposoban je u velikoj mjeri kontrolirati svoje emocije, a ne da emocije kontroliraju ponašanje (nije uopce sposoban. Kada ga netko povredi gestom, recima, pogledom... on place, ljuti se i dreka. Znaci ako nisu svi oko njega kao Gandi, tesko njima.
• Sposoban je za odgađanje zadovoljstva kako bi postigao cilj (riješio zadatak do kraja) - ne - nece dovrsiti zadatak ako u tom trenutku pocne crtic koji on ceka, ili ako se sjeti da bi mu nesto drugo bilo zanimljivije.
• Sposoban je za suradnju s drugima (dogovor, kompromis) za njega je kompromis ako on kaze kako, a svi ostali se sloze. samo je to kompromis.
• Konflikte pokušava riješiti na socijalno prihvatljiv način - socijalno prihvatljiv nacin nije dreka i ocaj, jel? onda je i ovo NE.
• Motiviran je za sudjelovanje u društvenim igrama (lota, memori, čovječe ne ljuti se i sl.), poštuje pravila igre - motiviran i te kako.. ali pravila postuje sve dok onog momenta dok pobedjuje.
• Pokazuje interes za igre na papiru, motiviran je za dobar uradak - pa dobro.. hajde ovde mozda i moze proci:)
• Ima razvijen osjećaj sigurnosti i samopouzdanja - ja mislim da ima ne bi on toliko plakao i sve pravio problem.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 13:39

sanja, traži odgodu. zašto ga šalješ u školu sa jedva šest?
eli
Sveta krava

PostPostao/la SanjaMK » 20 svi 2008, 13:42

kod nas sa 5.8 su obavezni. Osnovna skola je devet razreda. Gluposti, ako se ja pitam :whew
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 20 svi 2008, 13:47

a joj!
kažu da ta godina dana jako znači, posebno kod dečkića.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ciara » 20 svi 2008, 13:50

za sve ovo što je navela sanja mi nemamo problema dok igramo mi sa svojim djetetom.već vidim da kad igraju baka i deda memori ili čovječe ponašanje je skroz drugačije.
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 20 svi 2008, 14:04

moj stav:
- ovo su uopcene upute .no ne treba ih se kruto drzati. malo ih valja procekirati, vidjeti gdje je tu dijete, gdje bi moglo biti problema i malo poraditi na otklanjanju ili ublazavanju ukoliko se to moze. a karakter djeteta ne moze se promijeniti. njeznije i mirnije dijete bit ce uvijek takvo. ne moze se ici protiv toga. niti je to smisao ovih uputa.

- ovo su upute za nase podrucje. ne znam uopce koliko su i kako primjenjive za neki drugi nacin skolovanja :dunno i drugacije nastavne planove i programe :dunno (vidim recimo svoju necakinju koja ide u nizozemsku u skolu, od 4. godine, i njezino znanje i gradivo koje oni tamo rade - a stara je sad kao moj maleni - nebo i zemlja :dunno )

- takodjer ne znam koliko je recimo uputa o nuznosti provodjenja predcitalackih aktivnosti provediva nekom s drugog govornog podrucja, pogotovo onog gdje ne funkcionira fonetski princip, ili kao sto se lijepo kod nas kaze - pisanje "po Vuku". tom se problematikom fakat nisam bavila niti ista o tome znam. mozda da netko tko je s engl ili njem govornog podrucja stavi uputu o predvjezbama za njihovo podrucje. jer sasvim je razlicit princip ucenja pisanja kad napisani tekst i ono sto je izgovoreno - izgleda skroz drugacije.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Potica » 20 svi 2008, 14:07

Sanja, oni ce to sve vjezbati u prvom razredu, kod nas je drugacije jer je kod nas mala skola obavezna a tamo navodno to rade.

Moj P. osim sto smo u banani s radnim navikama, ne voli gubiti ali je jako uporan i kad nesto naumi ne odustaje, sasvim je nesto drugo kad ima zadatak koji sam mu recimo ja dala tu mu paznju odvuce i muha u prolazu. Duri se i ljuti na nas cim mu nesto nije po volji ali primjecujem da s djecom sasvim drugacije funkcionira, inace sto se ostalog tice je sve 5.

Moram ga pohvaliti jer za razliku od mame zna sto je lijevo a sto desno :mrgreen: .
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la swenova mama » 20 svi 2008, 22:54

Razumije pojam skupa:
- što sve spada u neki skup, a što ne (klasifikacije po obliku, veličini, težini, boji)
- uspoređuje dva skupa (gdje ima više, a gdje manje)
- zna da se dodavanjem skup povećava, a oduzimanjem smanjuje
• U skupu od 10 elemenata zna rezultat dodavanja za jedan i oduzimanja za jedan uz pokazivanje
• Povezuje brojku uz količinu (npr. brojka 9=9 elemenata)
• Mjereći može usporediti koji su predmeti duži, veći, širi

ne pripada li ovo u gradivo prvog razreda?
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 21 svi 2008, 00:45

da, to je gradivo 1. razreda.
ali isto tako - to je nesto sto bi predskolsko dijete moralo moci razlikovati, pokazati...
(da ne zapetljavam pricu o razinama znanja i na kojem nivou to treba znati predskolsko a na kojem skolsko dijete).
Zadnja izmjena: Imge; 23 svi 2008, 11:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 21 svi 2008, 08:48

Dakle, moj petogodisnjak sasvim dobro napreduje.
Jos nam je ostalo za usvojiti; snalazenje na satu, numericko poimanje-uglavnom sve, zna brojati do 20, ali sve ostalo nabrojano ne.
Predcitalacke vjestine-kompletno. Izuzev sto prepoznaje simbole slova i brojki

A najvise moramo raditi na usvajanju Socioemocionalne zrelosti.
:drink

Znirance vec duze sam veze. :3srca I brise sam guzu (mada sam ja protiv, al je uporan pa popustam).

drustvene igre su nam :drink Zna pravila, ali vara :cool , poraz ne podnosi. Najgore je kaj zna brojati i vise mu se ne moze popustati, npr. u covjece, ne ljuti se, on zna da ja nemam izbora i da ga moram rusit-al obicno tu igra zavrsava. :drink

Puzzle slase savrseno od 2,5 god.
Memori rastura.

Ono sto me veseli najvise, sto se vise ne srami sam kupiti sladoled, naruciti sok od konobara i sl.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la piko » 21 svi 2008, 09:22

Nisam skopcala sto znaci kad se dijete ljuti dok gubi u igri ''ne ljuti se čovječe'' . :da? Hoce rasturat matematiku ili ce biti tudum? I jel ima uopće djece koja se vesele porazu u toj igri.

P.S. Moja je mogla lani u skolu :cool
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la medo14 » 21 svi 2008, 10:11

Kod mog decka je veliki problem u grafomotorici i mislim da ce nam to biti najveci problem i u skoli. Koliko je hipernapredan u npr. matematici (vrlo vjesto zbraja i vece brojeve, razumije odnose brojeva) toliko zaostaje u toj nesretnoj grafomotorici. Ono sto ga zanima to mogu do besvjesti razvijati, ali njega dobiti da sjedne i primi olovku u ruku je veliki napor i po tom pitanju moram smisliti strategiju.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Imge » 21 svi 2008, 10:13

jebalgavrag piko :baba napisala sam da nije bit u porazu (normalno je da se klinci ljute ako izgube).
bit je u odbijanju igranja odredjenog seta igara (memory, puzzle, monopoly...).
vise o tome imas na topicu Predmatematicke vjestine.
taj topic je stvarno interesantan, naprosto zove na citanje :rolf

eh, da. i moj je mogao u skolu jos prosle godine. a stariji bi jos mogao jedno 2 godine cekati pa recimo s 10 krenuti. taman bi sazrio :rolf

p.s. za one koji ne znaju i misle si kak se to razgovaram - mozem se ovak razgovarati s piko :3srca jer smo si mi dvije susjede i frendice iz vrtica
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.