Sada je: 06 lip 2026, 01:19.

ljevaci

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

ljevaci

PostPostao/la lunahor » 06 vel 2006, 10:53

moja L. je lijevak , tj sve od 7-8 mj radi iskljucivo lijevom rukom i vrlo rano smo skuzili da ce biti lijevak, dok je Z. desnjak...<
>na jednom drugom topicu jia, spominje da joj je jedan blizanac lijevak i da se losije sluzi misem....<
>imaju li vasi lijevaci zbog toga kakvih problema? kako pisanje? <
>kako uopce uciti lijevaka pisat? treba li ih pustiti da propisu sami ili ima nekih fora za ucenje pisanja slova lijevom rukom..<
>ono sto ja radim je da kad su npr za kompj. uvijek sjede tako da je l. s desne strane z., tako da svaka moze do misa svojom rukom, isto i kad jedu tako ih postavim da si ne smetaju, dok crtaju i sl.... <
>ruku nisam nikada ispravljala niti ne namjeravam <i></i>
lunahor
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: ljevaci

PostPostao/la jureiante » 06 vel 2006, 12:27

Lunahor, čudno mi je to s blizancima i jednim ljevakom, a drugim dešnjakom.<
>Nego, po pitanju pisanja ( misliš li na PC ili na olovku ? ) ... nema previše problema s crtanjem i pisanjem, J. to sve radi s lijevom rukom, od kad se sjećam, sve radi lijevom.<
>A miš... a , to ide malo teže. Probala sam mu miša staviti s lijeve strane, ali onda mu je desni klick zapravo "lijevi" odn. mora srednjim prstom klickati, a ni to nije praktično.<
>Moja kolegica na poslu je ljevakinja, sve radi lijevom osim što se mišem koristi desnom.... J&A 08-06-01<i></i>
jureiante
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la saptacica » 06 vel 2006, 12:46

Pa miš se prilagodi ljevacima. Nije to problem. Problem je što bi trebali imat svog miša samo za sebe a ne svaki put to okretat. Na poslu nije problem svatko ima svoga miša, a doma bi oni trebali imati svoga.<
>Pa i ovih ergonomski oblikovanih ima za ljevake. <i></i>
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la koko mamac » 06 vel 2006, 12:55

lunahor moje obje curke su ljevoruke. nisu blizanke, al su im ujo i tata ljevaci. nasa mala familija je skroz cudna, jerbo sam samo ja desnjak <
><
>starija se vrlo rano zainteresirala za komp. no sa misem nije imala problema, tj. naucila se da ga mora hendlat s desnom rukom. ti mi je ok, jer su gotovo svuda misevi organizirani "na desno", tj. kursor, strelica, je prilagodjena desnjacima (vrh ide u desno) iako postoji programcic koji kursor okrene ulijevo. <
><
>kaj se tice olovke, one ih drze najnormalnije, iako primjecujem da starija "okrece" pisanje slova (manja jos slova ne pise, samo crta). u maloj skoli je teta pocela o
acat paznju na to kak se pisu slova i starija to prihvaca. jedini problem koji ja vidim u buducnosti je pisanje sa nalivperom. kak se ono sporije susi, ema dok pise razmuljava napisano jer joj rukica ide po onom kaj je napisala.. nemam pojma kak bum to rjesavala u skoli ..al o tom-po tom. <
><
>postojao je svojedobno problem u hendlanju sa skarama, koje su po defoltu za desnjake. to ju je u vrticu poprilicno frustriralo, skarama je "zvakala" papir. to smo rijesili tak da smo nabavili skare za ljevake i jedne cak ostavile u vrticu, da se nadje jos pokojem ljevaku. to je bil mali "problem" s njene 3-4 godine. danas ko velka curka (6 g.) moze hendlat i obicne skare jednako ko i one za ljevake. i kod nas je svojedobno bilo za kupit tih skara, al ih ja vec duuugo nisam vidla ..a uvik gledam kad se sjetim, bas zbog tog kaj bi voljela uputit zainteresirane mame.. ema 29.10.1999.<
>dina 29.11.2002.<i></i>
koko mamac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jureiante » 06 vel 2006, 12:59

Koko, a di si nabavila škare za ljevake?<
>Moj J. isto ima problema sa škarama...<
>Btw, ima li u Zg prodavaonica opreme i pomagala za ljevake ( čitala sam da negdje ima, samo ne znam je li tu ili vani ): J&A 08-06-01<i></i>
jureiante
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la koko mamac » 06 vel 2006, 15:06

dva komada sam dobila od frenda iz njemacke, tam ima svakakih cuda za ljevake... a ovdi sam jedne nabavila u mercatoneu, al davno - vise ih nisam vidla.. ..i jos su pukle, nis bog zna kaj... <
><
>probaj narucit ak imas od koga ema 29.10.1999.<
>dina 29.11.2002.<i></i>
koko mamac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

ljevaci

PostPostao/la lunahor » 06 vel 2006, 15:53

hm sada kad razmislim nije mi bas jasno kak l.uopce barata misem lijevom rukom nije mi to do sada opce palo na pamet naime ona savrsaeno klika i barata s lijevom rukom desni mis kaj bi ga trebala onda na desnu ipak forsat?skarama reze puno i vrlo kvalitetno dol najsitnijih komadica kak bi nasi susjedi rekli u "paramparcad" <
>nisam ni tu nikada skuzila da joj ne bi islo ni ne kuzim zasto lijeve desne skare? pa imaju jednake rupe gore za prste? <i></i>
lunahor
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jureiante » 06 vel 2006, 15:59

Je, al je škarama oštrica valjda prilagođena desnoj ruci. I guess! J&A 08-06-01<i></i>
jureiante
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la lunahor » 06 vel 2006, 16:46

uf hebemu ni to mi ije palo na pamet <
>jedino ceg se sjecam da mi je frnd nedavnopricao kak je mali mu dobio jedinicu jer glupi profac je inzistiro na tjelesnom da ovaj neki skok izvede s desne str ko svi drugi <i></i>
lunahor
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lara72 » 07 vel 2006, 01:30

Nemam blizance niti dvoje djece no kako se sad cini izgleda da ce i nas Fran biti ljevak. U 90% slucajeva iskljucivo se sluzi lijevom rukom. Niti ga korigiramo sada niti cemo to ciniti u buducnosti. Uopce ne shvacam potrebu ispravljati "krivu ruku" kao sto to moj svekar kaze i redovito cini kad vidi F. <i></i>
sretna mama
lara72
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sandram » 07 vel 2006, 16:10

Quote:Nemam blizance niti dvoje djece no kako se sad cini izgleda da ce i nas Fran biti ljevak. U 90% slucajeva iskljucivo se sluzi lijevom rukom. Niti ga korigiramo sada niti cemo to ciniti u buducnosti. Uopce ne shvacam potrebu ispravljati "krivu ruku" kao sto to moj svekar kaze i redovito cini kad vidi F<
>Potpisujem od prvog do predzadnjeg slova <
> 27.07.2003.<i></i>
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la LiKmama » 07 vel 2006, 18:19

ne znam kolko su stara djeca o kojoj pisete, al samo sam htjela reci da znam jednu curu koja je do 4 i pol godine bila desnjak. i onda preko noci, hop, prebacila se na lijevu ruku i sad je totalni ljevak, nista ne moze desnom. tak da mi bas nije jasno di je ta dobna granica kad se zbilja odredjuje. <
> <
><
><
><i></i>
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la franika » 08 vel 2006, 23:22

Fran je, cini mi se, ljevak, olovku drzi u lijevoj ruci, reze sa skarama sa lijevom ali misem barata sa desnom rukom. NIje mu ni palo napamet da bi to radio sa lijevom.... Fran 23.4.2002. Nika 9.5.2004.<
><
><
><i></i>
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † RLmama » 10 vel 2006, 00:06

I moj Josip je ljevak... piše lijevom rukom tj. crta, sve radi lijevom, ali miša drži desnom rukom bez problema... Ni njemu nije palo na pamet da bi ga držao desnom... Ro '96. Lu '97. Jo '02. Fr '03. <
>stari s bafima, <
>stara s ogromnom trajnom <
>
at i ja,<
>cili umazani slajom<
>i sve je daleko...<i></i>
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la fiona » 10 vel 2006, 17:08

Mirta je 100% ljevak od kad je počela uzimati igračke u ruku. <
>Ima 6 godina, sve piše točno. Kad je počela pisati - pisala je kao arapi s desna na lijevo. Vrlo
zo je prestala. Prekrasno crta. U knjižari kod SC-a smo kupili škare i šiljilo za ljevake, ali je naučila koristiti i obične. Sve u svemu, nemamo apsolutno nikakvih problema zbog toga i totalno mi je svejedno da li je ljevak ili dešnjak. M 18.12.1999.<
>L 14.10.2003.<i></i>
fiona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MamaEli » 20 vel 2006, 13:15

S obzirom da sam ja ljevak,a suprug dešnjak, sa zanimanjem smo pratili našeg sina i sada kad ima 4g zaključili da se on podjednako do
o služi i lijevom i desnom rukom kod crtanja, hranjenja i nekih drugih aktivnosti. Mišem barata sa desnom rukom valjda je to vidio od nas. Čak ni psiholog nije mogao ocjeniti koja ruka prevaguje u korištenju, pa je zaključio da je 'ambidekster'. (nadam se da sam naziv do
o upamtila). <i></i>
MamaEli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la jureiante » 20 vel 2006, 13:17

Quote:U knjižari kod SC-a smo kupili škare i šiljilo za ljevake<
><
>To te ja pitam! J&A 08-06-01<i></i>
jureiante
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ngost » 20 vel 2006, 15:45

znam samo da se do treće godine ne može pričati <
>ni o dešnjaciam<
>ni o lijevacima<
>jer je to dob kada dijete postaje jedno ili drugo<
><
>do tada je to samo nagađanje <
>i dijete bi trebalo ravnomjerno koristiti obe ruke<
><
>izvor. teta neuropedijatrica <i></i>
ngost
Samo sam naišla
Samo sam naišla

ljevaci

PostPostao/la wild apple » 20 vel 2006, 23:08

ngost,to što pišeš stvarno stoji <
><
>Moji dečki se podjednako služe s obje ruke...<
>A kad se onda sa sigurnošću može reći koji su <
>Ili možda će se podjednako služit s obje,imam prijatelja koji tako...ne mogu se sjetit kako se to stručno kaže <i></i>
wild apple
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ngost » 24 vel 2006, 03:54

poslije trećeg rođendana<
> <i></i>
ngost
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ciara » 30 svi 2008, 21:59

ja bi malo podigla ovaj topić , nadam se da se nitko neće ljutiti !
imam puno pitanja.

moja mala je ljevak , danas su cure pisale o posebnom priboru za školu! dali koristite što od toga?
kad joj ne napomenem obično krene pisati sa desna na lijevo doduše ne uvijek nekad se sjeti.
par puta sam joj dala žlicu u krivu ruku a ona je automatski uhvatila ali nije znala što bi s njom.
inače sam čitala da su to posebno nadarena djeca i to na području umjetnosti i matematike i da je to kao nasljedno. djed joj je ljevak ali piše s obje ruke jer mu nisu dali pisati lijevom :dunno .
miš joj ne smeta sa desne strane , dobro se koristi njime.i jako mi je zanimljivo kad igramo badminton a ona drži reket i lijevoj ruci.
sjećam se iz škole da su ljevaci morali posebno sjediti da se nebi udarali rukama dok pišu i da su posebno morali paziti jer su zamrljali cijele bilježnice.
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TanjaMT » 30 svi 2008, 22:44

sa mojim je u razredu jedan ljevak: mali je isao na nekakav tecaj grafomotorickih vjezbi za ljevoruke, postoje skare za ljevake, mislim i naliv-pero. vise o tome ne znam, ali raspitat cu se kod mame ovog djecaka. :bye
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la nina » 30 svi 2008, 22:59

ja sam ljevak ali nisam ni malo nadarena za matematiku i umjetnost :mrgreen:
inace misa koristim sa desnom,sa lijevom nikako ne mogu,kao i skare,u biti vise mi je stvari lakse raditi desnom rukom nego lijevom,osim pisanja.
pribor u skoli sam imala ko i svi drugi,nis posebno,sjedila sam u klupi tako da mi lijeva ruka bude na vanjskoj strani.
I svi se cude kako neke stvari uopce ne mogu sa lijevom rukom,nego desnom.
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la franika » 30 svi 2008, 23:19

mali je isao na nekakav tecaj grafomotorickih vjezbi za ljevoruke

Ovo me zanima, jel ima to negdje u Zagrebu?

Fran je ljevak, olovku drzi u lijevoj ruci, misem barata sa desnom. I mene muce neuredne i zamrljane biljeznice kada krene u skolu. Moja najbolja frendica iz razreda je bila ljevak i sjecam se njenih vjecito zamuljenih biljeznica i ruke jer je stalno rukom prelazila preko onoga sto bi pisala.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nina » 30 svi 2008, 23:22

ne kuzim,zasto bi biljeznice bile zamuljane,ja sam imala najurednije biljeznice i lijep rukopis,i na kraju godine bi prof iz hrvatskog uzela moje biljeznice jer sam sve zivo biljezila i kopirala ih
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ciara » 30 svi 2008, 23:25

pa kako piše tako vuče ruku po tome. osim ako drži ruku malo podignutu a ne vuče je a njoj će to biti malo teško na početku učenja pisanja.
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama courage » 31 svi 2008, 00:04

cure, našla sam interesantne linkove na tu temu....

http://www.ucitelji.com/forum/viewtopic ... a&start=15

http://handedness.org/posters/leftwrite.pdf

link

odlični savjeti. već duže i proučavam.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † RLmama » 31 svi 2008, 10:01

moj ljevoruki kreće u školu najesen, tema kao naručena. Odoh na linkove :dj
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la Ciara » 31 svi 2008, 10:03

rekao nam stručni tim na pregledu za prvi razred(ali mi ćemo druge godine ipak) da je ovo generacija ljevaka :proljece

hvala za linkove i ja ću ih u miru proučiti :klanja
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la d&j mama » 31 svi 2008, 17:04

ja sam lijevak i nikad nisam imala nikakvih problema u vezi toga. 90% stvari radim lijevom rukom, a ovo sto radim desnom je nauceno kao npr. rezanje skaricama ili rukovanje misem ili rukovanje mjenjacem u autu. medjutim jako mi je cudno ako npr. moram staviti torbu na desno rame ili drzati jednog od deckiju na desnom boku. i da, na faksu mi je bilo koma ako bi pisali ispit u predavaoni gdje su one sjedalice koje imaju spojen stolic sa desne strane :roll:
moji decki su se izgleda takodjer podjelili tako da se j. vise sluzi desnom, a d. lijevom, mada ja mislim da je jos rano za tocno reci. kako god, nije problem da li je dijete lijevak ili desnjak nego je problem kada roidtelji zele suprotno pa forsiraju.
d & j 21.11.2004
d&j mama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.