Sada je: 01 svi 2026, 11:33.

Prestati ili ne - pitanje je sad?!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Prestati ili ne - pitanje je sad?!

PostPostao/la melita » 07 srp 2008, 08:27

Što reći o Valteru i dojenju? Od trenutka kad se rodio sve je išlo besprijekorno - kako je u to vrijeme Zita još bila na cici, nije trebalo prolaziti fazu zagrijavanja - mali se jednostavno priključio na fino cureći mliječni bar i započeo svoj ugodni život bezbrižnog sisavca. Jeo je redovno, u pravilnim razmacima i to po sistemu priključim se, cicam 5 do 10 minuta i kad se najedem puštam cicu. Nije bilo onih višesatnih, maratonskih nacicavanja kao kod Zite, cica mu NIKAD nije poslužila za uspavljivanje (koliko god sam ja to ponekad očajnički željela :mrgreen:) , utjehu, igru i slično. S navršenih godinu dana bio je na jednom cicanju dnevno (nakon što dođem s posla) i dva noćna (prije spavanja i negdje oko 1 u noći)... Sad vas ja pitam što se odjednom događa? Sa svojih 14 mjeseci Valter postaje mali cendravac (a sve je počelo prije desetak dana na moru), po cijele dane plazi za mnom po kući, vješa se po meni, zapomaže, cendrucka, hoće da mu cica stalno bude na raspolaganju i to ne zato da bi on sad nešto cicao, nego čisto da bude tu (na plaži mi je neprestano visio na cici), a noću se uz žestok plač budi svakih sat vremena i traži li ga traži (ujutro mu je pelena krcata!) Pomišljam na to da jednostavno prestanemo s cicom i prekinemo ovu agoniju, čak sam ovu noć probala s apstinencijom. Ne moram napominjati da mi se srce slamalo dok sam slušala kako urla u drugoj sobi, a mm ga nosi. Osjećala sam se kao najgore čudovište i na kraju sam oko 5 pukla i uvalila mu cicu. Najeo se i zaspao. Oko 6 se opet probudio i krenuo s plakanjem. :dunno

Što da radim? Da nastavim s dojenjem i nadam se da će to sve skupa proći ili da prestanem i pokušam ga naučiti na noćno spavanje bezu buđenja? Što ako prestanemo s cicanjem u 14. mjesecu? Kako nadoknaditi mlijeko? Do danas je bilo nekoliko situacija u kojima je trebao uzeti adaptirano, ali nije htio ni primirisati. Može li tako maleno stvorenjce piti kravlje mlijeko? I to pola litre dnevno? I na kraju, Zitica je cicala pune dvije i pol godine, ali ona je bila sisavac od glave od pete, ali ipak, nije li i on zaslužio barem toliko? Priznajem, nakon pune tri i pol godine bez jednog jedinog dana prestanka (jer i kad sam bila dvaput po tri dana na službenom putu izdajalica je radila dana i noć :roll: ) ne puca me neki ludi entuzijazam na pomisao da svom četrnaestomjesečnom klincu odjednom moram vadit cicu posvuda i u svakoj prilici kad mu dođe nekakva žuta minuta.

Help!
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Prestati ili ne - pitanje je sad?!

PostPostao/la eli » 07 srp 2008, 09:01

teorija je laka, ali u praksi teško provediva.

sa 14 mj je premali za kravlje mlijeko, a i prestanak dojenja koji nije sam inicirao.

na tvom mjestu prešla bi sa dojenja na zahtjev na dojenje po rasporedu, a u međuvremenu ga probala zabaviti drugim stvarima i mantrala da nije strašno to što plače jer ne plače sam i ostavljen i ne plače iz nekog teškog i ozbiljnog razloga.
:hug
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 07 srp 2008, 10:29

na moras prestati dojiti pogotovo ako to ne zelis. ali moras naci nacina da ne bude neugodno ni tebi ni njemu.

ja ne bih po principu da on urla na tatinim rukama u drugoj sobi dok se ti grizes u svom krevetu. pa ti onda popustis i ipak mu das. to je tek agonija.

pokusaj s onim metodama skretanja pozornosti, ili s e. pantley, uspavankama, mazenjem, ljuljanjem na lopti...

drzi se
ivana7997
Abundija

PostPostao/la olja » 07 srp 2008, 11:21

Melita, i sama sam do pre cca mesec-dva mogla napisati gotovo identican post. :hug
Naime, M. je od rodjenja cicala 5-6 minuta, cica joj nikad nije bila tjesilica, utjeha ili igra. Posiki malo, naklopa se i ide dalje :dunno (za razliku od starije joj seke :) )
S godinu dana je imala dva ( :shock: ) dnevna podoja (na moj poticaj) i jedan nocni! Polako se vremenom broj podoja povecao da bi s negde oko 18-19 mjeseca trazila non-stop - a ja bih, kao brizna mama-dojilica, popustala svaki put. Tako sam ne jednom izbrojala cak i po 5 podoja unutar 2 sata :shock: I da, ti podoji vise nisu trajali 5-6 minuta vec su bili sve duzi i duzi tako da se doslovno nije skidala s mene: sisala je nakon sto se probudi, pa jos jednom posle pola sata, pa pre odlaska u setnju, pa nakon povratka iz setnje, pa pred popodnevno spavanje, pa nakon popodnevnog spavanja, pa pre rucka, pa posle rucka, pa pre setnje, pa u setnji, pa po povratku iz setnje, pa pre vecere, posle vecere, posle oblacenja pidzamice, pre spavanja i dva puta po noci :drink
Onda mi je prekipilo.
"Dogovorile" :) smo se da moze dobiti cicu pred spavanje. Ok, onda me je jedno vreme jurila po kuci i non stop ubedjivala da joj se spava :D ali sam krenula sa skretanjem paznje, igrama ovakvim i onakvim a kad bas vidim da tuli, popustila bih i nekako pokusala da se drzim onog pravila - "ne nudi ali i ne odbij" (ovo ne odbij, naravno u smislu da joj necu reci "ne dam ti da sikis" vec bi je odbila tako da ona to i ne skuzi).
Sad smo onih gore opisanih 130893810 podoja doveli u red pa ih imamo cca 3-4 po danu sto je ipak veliki napredak :dunno
Drzi se :hug
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la melita » 07 srp 2008, 11:53

Olja, :rolf , znam točno o čemu govoriš. Ako radim nešto tipa brisanje poda, rezanje luka ili slične radnje nakon kojih trebam prvo oprati ruke, izbjegavam njegov pogled jer dok se ne gledamo sve ok, on se igra s nečim i ne misli na drugo. Čim nam se pogledi sretnu, krene cendrati i odmah hoće da ga primim i dam mu cicu. Ništa, vidjet ću kako će se to dalje razvijati. Ako uspijemo bezbolno prestat s dojenjem, tim bolje. Nego, čime nadoknaditi mlijeko? Što mu davati u zamjenu? Zasad, dnevno mazne jedan punomasni jogurt s palentom i to bi bilo to. Što se tiče ostalih potreba za mliječnim, zadovoljavamo ih na cici.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivana7997 » 07 srp 2008, 12:17

kad vam se pogledi sretnu, ti uleti s nekim prijedlogom, pazi da mu trazenje cice ne postane trazenje tebe i tvoje paznje.

predlazi mu zajednicke aktivnosti, plastelin, bojanje, nesto gdje si sto posto uz njega a da je cicanje onemoguceno. kod nas je kuhanje bilo :1 pa i danas ludo voli kuhati sa mnom
ivana7997
Abundija

PostPostao/la olja » 07 srp 2008, 12:38

Ni M. ne jede tj. ne pije nikakvo drugo mlijeko osim maminog ali zato pije dosta jogurta i kiselog mlijeka (sireve isto nece). Svakako, i kad bi sad prestala s dojenjem, ne bih se preterano brinula oko mlijeka jer Ca moze i u nekom drugom obliku unijeti u sebe :dunno Mozda bih pokusala sojino ili rizino mlijeko (npr. za mlijecne obroke na zlicu) a ponudila caj ili kompot (na casu) umjesto nacicavanja :dunno
olja

PostPostao/la melita » 07 srp 2008, 12:41

Plastelin bi ga sigurno oduševio! Tak bi se najeo da bi spavao tri noći u komadu! :naughty Bumo probali s legićima, to ga isto veseli, ali, ofkors, tek kad se Zita prihvati istih.

Olja, uveli smo prije integralni griz na rižinu mlijeku i to je jako lijepo prihvatio. Probala sam malo tog mlijeka i mogu reći da mi je pri vrhu među svim bljak stvarima koje sam u životu okusila.

Hvala curke! :mah
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 07 srp 2008, 14:23

Marta nece ni primirisati kravlje mlijeko ni u kakvom obliku (niti se ja trudim oko toga) ali zato na sojinom mlijeku jede zitarice i to joj je :5 Meni je to njeno sojino bljaaaak ali njoj je ocigledno fino :dunno
olja

PostPostao/la Barbi » 07 srp 2008, 15:24

Sličan se scenario i nama dogodio, s tim da je Frida već bila blizu dvije godine pa sam nakon što me zaista nagnjavila odrezala i inicirala prestanak bez puno grižnje savjesti.
Sa 14 mjeseci se i meni čini ipak još premali i mislim da je dobar način pokušati mu skrenuti pažnju i zabaviti ga nečim drugim, vrlo je vjerojatno da često traži cicu iz dosade, tako je barem moja F.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la melita » 08 srp 2008, 08:36

Definitvno ćemo dojiti do daljnjeg. Premali mi je miš moj mali, pa još i ne hoda! :3srca Valjda me ulovila neka žuta minuta pa sam zabrijala bezveze. :oops:
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 08 srp 2008, 10:24

Nama se to desavalo (porast u nacicavanju) sa izlaskom 4-rki i 5-ica i cim su izasle je prestalo i vratilo se u normalu (nakon toga se nikad vise nije nocu budio za sisanje).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la olja » 31 srp 2008, 14:47

olja je napisao/la:Sad smo onih gore opisanih 130893810 podoja doveli u red pa ih imamo cca 3-4 po danu sto je ipak veliki napredak :dunno

..napisah ja pre nepunih mjesec dana...
samo sam htela da updatam stanje - vratili smo se na onu brojku od 130893810 :ne
uhhh... ponekad stvarno ne mogu vise...
olja

PostPostao/la olja » 03 ruj 2008, 14:41

Ovo sto sam pisala u prethodnom postu - poklopilo se sa rastom petica pa je zaista po cele dane visila na siki i prakticno nista nije htela jesti. Sad je stanje vec opet bolje. Tj. smanjili smo taj nenormalno veliki broj dnevnih podoja. Nocu se ne budi - samo izmedju 6h i 7h zatrazi siku i tad joj dam pa nastavi spavati.
Joooj, kako ona uziva :3srca Svaki put ista scena - podigne mi majcu, navuce sirok osmeh, u ocima sjaj, prikaci se na ciku, desnom rukom me zagrli a levom pocne sebe "maziti" po kosi (vrti jedan pramen) i tako zaspi :luv Malopre je tako sikila pred popodnevno spavanje i taman kad sam pomislila da je zaspala, podigla se i rekla mi "mama, nema meka" (mleka ;) ), nakon cega me je zagrlila i drugom rukom i zaspala :luv
olja

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.