Sada je: 06 lip 2026, 02:43.

remencici za kukove

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

remencici za kukove

PostPostao/la kandy » 23 srp 2008, 20:34

Zasto se jedino u Hrvatskoj koristi siroko povijanje i ako doktor odluci,remencici za kukove? Znam da se u svijetu to ne koristi,a jos uvijek nisam uspjela dobiti odgovor zasto je tako kod nas.
Hvala vam!!
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: remencici za kukove

PostPostao/la Hajdi » 23 srp 2008, 20:54

Ne znam ti odgovoriti na to pitanje. Meni su kao bebi dali te remenčiće i uspjeli napraviti više štete nego koristi (iskrivili mi kičmu i svašta nešto :whew ). U Slo neka rodilišta i neki pedijatri savjetuju široko povijanje, a neki ne. Imali smo davno topike s debatom na tu temu, Utipkaj "široko povijanje" u tražilicu u gornjem desnom kutu foruma.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 23 srp 2008, 22:16

Mene je strah da ce mu to staviti. Danas je kod ortopeda bila mama sa curicom koja to nosi svakodnevno vec 15 mjeseci. Ja sam ostala :shock: . Rekla je njezina mama da jedva stane na noge. Mora to nositi 23 sata na dan. Zamislite sta je to!!! Pa misici su joj atrofizirali!!!!
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Crazy Daisy » 24 srp 2008, 10:07

moja K je zbog displazije kukova (IIB) i obiteljske anamneze, sa tri mjeseca "upregnuta u pavlikove remencice". njezina reakcija je bila prestrasna, plakala je dok nije poljubicastila, izvijala se i otimala tako da su joj se remencici u noge urezali do krvi, iako su podstavljeni.
zbog njezinog dusevnog zdravlja sam na svoju ruku skinula remencice i kupila joj abdukcijske gacice. njih je bolje prihvatila i sa nepunih 8mj ih je skinula uz nalaz: dobro formirani kukovi. osim toga u svoj strucnoj literaturi se kao najvazniji oblik terapije kod displazije navode vjezbe kukova kod svakog previjanja, pa smo to i prakticirali.
na pitanje zasto mi jos uvijek siroko povijamo djecu, ortoped mi je odgovorio: istina je da su balkanske zemlje jos jedine u europi koje to prakticiraju i nema nekog strucnog razloga zasto, ali statistika govori da djeca na ovom podrucju imaju najzdravije kukove. :dunno (bezveze)

p.s.
ukoliko govorimo o pravom iscasenju kukova, jasno je da je imobilizacija neophodna.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la Hajdi » 24 srp 2008, 10:32

andreak, gdje ste vi, u kojem gradu? imaš li mogućnost zatražiti drugo mišljenje? mislim da je ta metoda s remenčićima strahovito zastarjela
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 24 srp 2008, 13:02

Mi smo u Labinu,u Istri. Jucer smo bili na Kantridi,kod drugog doktora (doktor Roth),znaci dobili smo drugo misljenje. On nam je najprije rekao da ce trebat obavezno nositi remencice,ali kad mu je napravio uzv,rekao je da mozemo to rijesiti sirokim previjanjem (uvesti trecu pelenu) i vjezbanjem kod svakog previjanja po 10 minuta. On nam je i pokazao vjezbu (sto doktor Bajok kod prvog pregleda nije iako sam ga ja pitala. To je ono sto me jucer razljutilo. Da nam je prije 7 tjedana pokazao ovu vjezbu,moj sin bi bio odlicno,to nam je i doktor potvrdio). Nama treba jos malo vremena da se stvori rub kuka kako treba i da se ojaca jezgra unutra. Nemamo mi neku stravicnu dijagnozu. I zato me strah da mu ne bi stavili te remencice,jer ne vidim potrbu za to. Ako se stvar moze rijesiti vjezbanjem,treba inzistirati svaki dan,dugi period i to je to.
Slazem se s tobom,Hajdi,ta metoda je uzasno zastarjela. I nema doktora koji me,nakon sta mi je dr Roth jucer objasnio sta nije u redu s kukom,moze uvjeriti da su mu neophodni.
Slazem se i sa Crazy Daisy,ako je stvarno veliki problem sa kukovima,poput iscasenja,koji se ne moze rijesiti vjezbanjem,onda se ide na drasticnije mjere. Mislim da danas olako daju te remencice.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 24 srp 2008, 14:34

ja sam rođena u Rijeci .. i tamo sam naravno dobila remenčiće .. oni se nisu makli 38 godina od zastarjelih metoda :baba ... daj raspitaj se malo u Zagrebu
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 24 srp 2008, 14:51

ja sam nosila aparatic, u tome nema mrdanja :shock:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Hajdi » 24 srp 2008, 15:04

Ivana i ostale, jel se meni samo čini ali danas više djeci ne daju te aparate? I ja se sjećam jedne djevojčice s aparatom. Aja .. samo još ovo .. rođena sam s iskrivljenom kičmom u obliku polumjeseca što opaža samo moja mama i vodi me ortopedu. Daju mi remenčiće i uspjevaju mi kičmu iskriviti na drugu stranu (u obliku slova S). Od djetinjstva dakle imam jednu nogu kraću, spušten kuk, rame, izbočena rebra itd. Cijelo djetinjstvo davim se i gnjavim svakodnevnim vježbama, pravilnim držanjem, treniram plivanje, nosim povišenu cipelu, pete, uloške ... konačni učinak - ravan nuli. Znam da nije ovo topik o mojoj kičmi nego o kukićima tvog djeteta al baš sam se uzrujala kad sam vidjela ove remenčiće!
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Rachica » 24 srp 2008, 15:29

hajdi - jesi probala s kiropraktikom?

a ovo po pitanju rijeke je stvar na kojeg dr.-a naletiš, neki daju remenčiće čim je malo lošije, a može se ispravit vježbom, a neki kad je situacija već ozbiljnija.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 24 srp 2008, 16:13

ne znam za danas. u moja davna vremena su davali i jedno i drugo. i mojim sestricnama koje su nesto mladje, jedna je imala remencice, druga aparat. samo taj aparat nije tako zastrasujuce izgledao kao moj. mama mi tu i tamo opise tu strahotu, uuuuzas. nosila sam ga dugo, navodno je bilo efekta :dunno
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Lena » 24 srp 2008, 18:23

ja sam pak cula (iz medicinskih krugova) da je u balkanskom genskom kodu veca pojava problema s kukovima. moram priznati da nikad nisam pomnije istrazivala ovu informaciju.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kandy » 24 srp 2008, 23:15

hajdi-To sto se tebi desilo je prestrasno!!! Nije stvar da li se ovdje prica o kukovima moga sina. Ja sam ovaj topic otvorila da bih shvatila zasto se zapravo to daje,kakve koristi ima od toga moj sin.Htjela sam cuti vasa iskustva,prodiskutirat sa vama tu problematiku.Meni se cini da oni te remencice daju i bebama kojima trebaju,a i onima kojima ne trebaju. Ne mogu se medjusobno dogovoriti. Ja sam u ova zadnja dva dana imala puno kontakata sa mamama (jucer kod ortopeda nas je bilo puno i mogla sam na prste nabrojati djecu koja nisu imala pomagala) i sve su mi rekle da su dobile remencice,izvadile ih nakon nekoliko dana,stavljaju ih samo kad trebaju doci na kontrolu kod ortopeda i doktori im kazu da se vidi napredak kod njihove djece zahvaljujuci tim remencicima. Ma tko koga tu zeza? Kakvu medicinu su oni zavrsili kada ne vide da je kuk isti ko i kod prethodnog pregleda (jer ako nisu nosili remencice,kuk je trebao ostat u istom stanju)? To mene ljuti. Ne zelim jednog dana i ja sudjelovat na ovakvom forumu pisuci o iskustvu koje se,nazalost,tebi dogodio Hajdi. Puno mi pomazes. Hvala ti.
Leni-i ja imam u podsvjesti tu informaciju,negdje sam je procitala ili cula. Ali,logicki mi se namece jedno pitanje. Zar sva djeca koja su sa ovih prostora imaju to isto genetsko nasljedje?
Ivana7997A sta je taj aparatic? Nisam nikad cula za to.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 24 srp 2008, 23:16

Ja sam prošli tjedan na dj ortopediji na Šalati vidjela dijete s remenčićima.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la kandy » 24 srp 2008, 23:33

I sta si pomislila?
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mirci » 25 srp 2008, 07:41

hm, pa velika je razlika ako se vidi jedno dijete sa remencicima u ordinaciji i ako svako dijete sa uzv izlazi sa preporukom da nosi remencice. Nisam stekla dojam da je to toliko uobicajeno kod nas jer niti jedno dijete koje poznajem, bez obzira na dob, nije nosilo remencice. Vecina je imala preporuku za siroko povijanje, neki niti to - kao moj mladji sin, a tek jedna curica je nosila abdukcijske gacice zbog nesto teze displazije. Niti jedno dijete nije nosilo remencice. Niti jedno dijete bez dijagnoze nije trebalo biti siroko povijano. Tako da ne vidim cemu ovoliko cudjenje.
andjelak, kod tebe se ocito radi o opreznom lijecniku mozda starije generacije koji voli davati remencice, no to ne znaci da su svi u Hr ili na Balkanu pridrzavaju istih mjerila. Divim se kako ste samo uspjele napuhati slucaj jednog lijecnika na cjelokupnu balkansku :roll: medicinu.
Jednostavno otidji po misljenje drugog ortopeda i to je to.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Crazy Daisy » 25 srp 2008, 08:35

Divim se kako ste samo uspjele napuhati slucaj jednog lijecnika na cjelokupnu balkansku :roll: medicinu.

nitko ovdje ne otkriva toplu vodu, vec govorimo iz vlastitog iskustva ili iz iskustva nama bliznjih. kao da je macji kasalj oglusiti se na lijecnicku preporuku i preuzeti na sebe odgovornost i rizik da ti dijete bude dozivotni invalid. :roll:
Crazy Daisy

PostPostao/la Mirci » 25 srp 2008, 09:35

hej, dejzi, pa i ja govorim iz vlastitog iskustva i bas zato mislim da nikako nije fer zbog jednog lijecnika prozivati sve ostale lijecnike iz regije.
Naravno da nije macji kasalj oglusiti se na preporuku lijecnika. Ima nas razliticih. Netko ce zbog sumnje potraziti drugo misljenje, a netko ce se oglusiti i sam donijeti odluku :dunno
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Crazy Daisy » 25 srp 2008, 09:49

sta uopce znaci potraziti drugo misljenje? izabrati izmedju dva ono koje ti je najpovoljnije?
Crazy Daisy

PostPostao/la Mirci » 25 srp 2008, 10:10

mozes to i tako reci :mrgreen:, ali ako cemo se tako postaviti onda je jos vaznija prethodna odluka - treba li potraziti icije misljenje :mrgreen: i mozemo tako u nedogled.

gle, ja ne osudjujem tvoju odluku da skines remencice - pa nisi ostavila dijete sa displazijom bez ikakve terapije nego si se dobro potrudila ( i gacicama i vjezbanjem) da tvoje dijete ne osjeti posljedice tvoje odluke. Nisi rekla da to tvom djetetu ne treba jer svi iz ordinacije izlaze sa remencicima vec si se ocito informirala i pomogla svom djetetu na nacin koji si smatrala odgovarajucim u skladu sa dijagnozom koju mu je postavio specijalist.
A za onog tko to ne moze ili ne zna bolje je potraziti drugo strucno misljenje.
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la kandy » 25 srp 2008, 10:42

Ja prozivam samo lijecnike ortopede sa Kantride. Meni je prvi doktor rekao da moramo staviti remencice bez da ga je pregledao,rekao da se stavi treca pelena po mom izboru (i nije htio pogledat da li treba ili ne iako je dijete bilo ispred njega),rekao da moramo vjezbat,a nije pokazao vjezbe. to me razljutilo. Drugi doktor je rekao da ce najvjerojatnije morat nosit remencice,ali da mi daje jos 6 tjedana da pokusam to ispraviti vjezbanjem.kad sam ga pitala da mi objasni sta je mom djetetu,objasnio mi je sve lijepo na uzv,pokazao mi je vjezbu koju trebam radit,naredio mi da mu dodam trecu pelenu. Evo,takav treba biti doktor.Ako stanje nije stravicno,treba se sluziti metodama manje invazivnim da se to pokusa ispraviti. Moje dijete nema deformaciju kukova zato mi nije jasno zasto bi trebao staviti remencice. A u cekaonici su bile jos desetak mama sa svojom djecom kod istog tog doktora i samo jedno dijete nije nosilo remencice.
A sto se tice sirokog povijanja,u Puli svako dijete izlazi sa sirokim povojem.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mirci » 25 srp 2008, 11:49

nevjerojatno je da postoji lijecnik ortoped koji bez pregleda preporucuje remencice :shock:

meni to izgleda kao da nije siguran u svoju dg pa onda, za svaki slucaj, svima daje remencice :shock:
u svakom slucaju - dobro da si dospjela kod drugog :up

evo i jedan zgodan link - :mrgreen: -
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la kandy » 25 srp 2008, 12:10

Mirci-i meni je to nevjerojatno. Zato sam sada puna sumnji i nije da bas vjerujem previse ni ovom drugom doktoru. Ipak on se pokazao malo drugacijim samim time sta nam je dao jos 6 tjedana prije nego nas okova remencicima.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 25 srp 2008, 19:19

u puli sva djeca moraju biti široko povijana do uzv kontrole kukova. kako je velika gužva obično se čeka mjesec i po do dva. nakon pregleda neki nastavljaju sa širokim, neki ne.
andrea, da pitaš doktora za abdukcijske gaćice. možda bi mu pomoglo da ih što prije krene nositi i možda bi to pomoglo bržem sazrijevanju kukića.
eli
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 25 srp 2008, 21:16

Kakve su te gacice? Mogla bih ga pitat jer mi se stvarno ne lovi za uho stavljat mu remencice.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SanjaMK » 28 srp 2008, 08:32

kod nas u ortopedsku kliniku dosta cesto (uvijek) preporucuju siroko povijanje i to sve dok ne pocne samostalno sjediti, dok privatnjaci najcesce odbacuju ili traze da se nosi samo 6-8 tjedana. Njihovo objasnje je da ako siroko povijanje moze poboljsati situaciju to moze samo prva dva mjeseca, nakon toga ili treba drasticnije mjere ili je sve u redu, pa nista ne treba. Teo je jezgra jednog od kukova bila nedovoljno razvijena sve do 8 mjeseca, ali ipak nisam se odlucila da odbacimo siroko povijanje. Vezbe smo radili na svakom povijanju.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 28 srp 2008, 13:43

Ali nisu ti dali nikakve remencice? Meni nije problem siroko povijanje (iako d.jako smetaju tolike pelene po ovoj vrucini).Sada sam mu stavila i trecu pelenu,kako nam je rekao dr u nadi da cemo uspjet izbjec remencice.A vjezbe obozava!! Umire od smijeha dok ih radimo (i zbog toga jer pusta vjetrove pa se ja ko toboze ljutim na njega ;) ). Vjezbamo kod svakog mjenjanja pelena,a ponekad i van toga. Kad uziva,zasto to ne iskoristiti!
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SanjaMK » 28 srp 2008, 13:51

ne, nisu nam ni izdaleka spomenuli remencice. A znam bebu kojoj nije bilo nista, pa su preporucili remencice. (Mama je forumasica pa bi mozda i ona napisala nesto vise). Ona je otisla po drugo misljenje, rekli joj da nema potrebe i nije stavljala. nakon par mjeseci otisla na kontrolu kod ovog prvog i taj - eto vidite da je bilo dobro sto smo stavili remencice, sada je super :roll:
Ja mislim da su vezbe najbitnije. U svakom slucaju, tako je bilo kod nas... ne kazem da su remencici uvijek nepotrebni :dunno Ali to ce ti reci drugo, trece misljenje...
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la kandy » 28 srp 2008, 16:14

Slazem se potpuno s tobom u vezi vjezbanja.I na tome jako inzistiram. A to se remencica tice,znam mame koje su napravile isto sto i tvoja prijateljica i dobile identican odgovor.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lilly » 29 srp 2008, 16:32

Ja cu samo napisat svoje iskustvo: Nosila sam remencice kao mala, i rekli su mojim roditeljima da moji kukovi jaaako ne stimaju i da cu imat velikih problema s hodanjem. Skinuli su mi ih svojevoljno s 6 mj jer e vise nisu mogli gledat takvu.. I evo me, hodam....normalno...

Kad sam s klincem bila na pregledu kukova; prvi put s 2 mj rekli su mi da kaj me dr. poslala da se ionak ne vidi okostavanje do 4. mj. Onda sam pitala za siroko povijanje i rekao mi je dr.: "Mi ortopedi cemo uvijek reci da je siroko povijanje nuzno do 6 mj!" A pedijatrica je vec nakon dva mj rekla da ne treba. I stvarno ne znam kaj je ispravno, bas su me zbunili... :dunno
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.