Sada je: 01 svi 2026, 11:38.

Kad mislite da imate premalo mlijeka...

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Kad mislite da imate premalo mlijeka...

PostPostao/la ana82 » 24 lip 2008, 16:40

Ma nisam mislila na tebe.
Ma nema veze sad. :(
ana82
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivanaCH » 06 srp 2008, 00:22

Ja sam bila na forumu u vrijeme kad sam bila trudna s prvim djetetom i uveliko se pripremala za dojenje, odlucna da cu uciniti sve kako bi u tome uspjela. Imala sam, dakle, pristup informacijama. Kad se K. rodila plakala je i po 15 sati dnevno. Sutila je, u biti, jedino dok je cicala a cesto ni to nije palilo. Necu sad navoditi sve sto nam se dogadjalo jer je nasem krahu u dojenju doprinijelo nekoliko faktora, ali unatoc dobrim savjetima s foruma nisam uspjela zbog straha i nesigurnost. Kad sam joj prvi put dala bocicu, sjecam se, moja mama ju je htjela uzeti i hraniti, a ja sam skoro vrisnula na to. Dok sam je drzala i hranila cijelo vrijeme sam plakala. ali nesigurnost je bila jaca.
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 06 srp 2008, 10:06

Problem je i u utjecaju okoline. Ja recimo već sada u glavi imam čvrstu odluku da želim dojiti, i to 6 mjeseci isključivo, i pokušavam skupiti što više informacija, priča onih mama koje su to već prošle, oboružati se. Zašto? a) jer znam da će mi trebati da znam reagirati ako nešto krene krivo i b) jer znam da mi protiv svekrve, mame, a možda i pedijatra i patronažne i ostale rodbine, neće biti lako kod svakog plača objasniti zašto ne dajem bočicu s adaptiranim...

Toplo se nadam da ću biti dovoljno jaka da u interesu svog djeteta ostanem pri svojoj odluci. Ali isto tako sam svjesna da su mnoge žene u tom periodu posebno osjetljive, posebno prvorotke žele sve učiniti najbolje u interesu svog djeteta - a kad ti cijela okolina počne kvocati, a ti si nesiguran, neki jednostavno u nekom trenutku "puknu" i "predaju se". Mislim da je svakoj iole infomriranoj mami u tom trenutku samoj najteže.

Nije lako kad si u tako posebnoj situaciji, kad ti se hormoni još vraćaju u ravnotežu, kad si nesiguran i počneš se bojati za dobrobit svog djeteta - uvijek ostati čvrst i uvjeriti samu sebe da je sve ok. Pristup informacijama je tu već prvi korak koji će pomoći i biti korak u pravom smjeru - no, svega 5 ili 10 posto populacije u Hrvatskoj ima pristup internetu, najčešće ga koriste mladi, tako da realno - hrpa žena ovisi o savjetima mame, svekrve, pedijatra, patronažne i ostale rodbine i poznanika. A dovoljno dobro znamo koliko su ti savjeti ponekad pametni...

Ja za sebe znam da ću dati sve od sebe i da ću pokušati svom snagom, i toplo se nadam da ću dovoljno do tada pročitati, naučiti i znati da će mi to i uspjeti!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la hud-hud » 07 srp 2008, 17:32

mene zanima koliko dugo se majka mora truditi oko dojenja, ja sam licno poslije tri mjesecxa mucnog pokusavanja da moja beba pocne normalno dojiti uvela adaptirano mlijeko i do njrnog 15-stog mjeseca sam je dojila uz adaptirano. kad kazem tri mjeseca slobodno mogu reci da ja od poroda pa do kraja tri mjeseca nisam odspavala cetri sata u komadu,nekad mi se znalo desiti od umora, da bebu donesem kod sebe a da nisam bila ni svijesna da je kod mene. e kad mi se to desilo shvatila sam da ne mogu vise biti toliko tvrdoglava jer sam mogla ugrozit djetetov zivot .ne daj Boze i opet kad sam joj prvi put dala bocicu sjecam se koliko sam plakala,nekako sam imala osjecaj kao da joj dajem nesto jako lose.

stvar je u tome da sad imam novuu bebu i opet imam probleme s tim sto je ova beba puno mirnija,ustvari me zanima da li drugorotkama i kao takvim i dojiljama bi mlijeko trebalo brze nadolaziti ili to nije slucaj?
Leptiric
hud-hud
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 07 srp 2008, 18:33

koliko se dugo truditi? ovisi o tome koliko mama ima snage.

priznajem, truditi se nisam morala. prvih 10 mjeseci nisam odspavala više od tri sata u komadu, ali to mi nije smetalo jer sam spavala 8-10 sati na 24. noćno dojenje bi me uspavalo, kao i većinu mama. bebu sam nakon podoja uvijek vraćala u krevetić koji je bio privučen mojem krevetu, baš zbog tog čestog iracionalnog straha da je ne ugušim, zgnječim ili srušim na pod.

mirne bebe često su i malo lijeniji sisavci i dobro im je nuditi i ako ne traže, a ako prebrzo zaspu na sisi pomoći im kompresijama.

što misliš pod nadolazak mlijeka? mlijeka ima u grudima već u drugom tromjesečju trudnoće. to je kolostrum kojeg nema puno, no dovoljno je za prva tri dana (prosječno). nakon treće noći (a to može biti i peta, šesta, ako je porod bio dug, iscrpljujuć ili medikaliziran) naglo nadođe mlijeko u puno većoj količini nego što bebi treba. to razdoblje hiperprodukcije treba iskoristiti čestim stavljanjem bebe na sisu kako bi što brže nadoknadila fiziološki gubitak težine nakon poroda i dala signal dojkama koliko joj mlijeka stvarno treba. često dojenje u prvim tjednima najbolji je način za izbjeći mastitis i zastoje.

drugo i višerotkinje obično imaju nešto kraće razdoblje viška mlijeka jer im tijelo brže shvati koliko zaista bebi treba, grudi brže prestaju biti tvrde i prepunjene. to nije znak gubitka mlijeka već znak da su se beba i mama uskladile što se količine tiče.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ana82 » 08 srp 2008, 11:39

Meni se mlijeko pojavilo 2 dana nakon poroda i to u takvim količinama da
su mi prsi popucale. Nisam mogla spavati od bolova.
Noa je jako volio prsi, tako je hlapljivo papija, a kad bi ga krenila hranit
onda bi počeja hvatat sisu ka mali morski pas. Ma preslatko ga je bilo gledat.
I meni se katkad događalo da ga kroz san uzmem iz krevetića, podojim i vratim u krevetić,
a sutra bi se tog slabo sićala. Malo me bilo strah tog umora.
Kako je često papija mislila sam da se neće skinit sa prsiju sljedećih nekoliko godina :D,
al eto presta je sam.
ana82
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la thinkPINK » 28 srp 2008, 19:28

Strah da ti je beba gladna... prosli smo to par dana nakon izlaska iz rodilista... Od muke jedno rano jutro isli kod pedijatra jer nismo znali vise sto od bebinog plakanja nezadovoljstva nervoze, straha da je gladan... i tamo pedijatar mrtav hladan kaze dobio je samo 100 g u 4 dana treba dohrana. Ja pitam a sto s dojenjem, kaze on nista. Mene je to samo jos vise potaklo da se informiram i nismo uveli adaptirano usprkos savjetima. Sljedila je i upala i podoji su nam vremenski svakako al evo dojimo :3srca . Toliko o podrsci nekih pedijatara.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kandy » 29 srp 2008, 23:39

Znam da je off topic,ali ne mogu odoljet da vam ne ispricam nesto sto sam danas cula i sto me ostavilo :shock: :shock: .
Bila sam sa jednom prijateljicom na kavi koja treba roditi u rujnu,pricamo o porodu,bebama (ja sam rodila prije tri mjeseca) i dotakle se teme dojenja. Ja njoj objasnjavam da je to jako tesko,da se umoris jer moras biti na raspolaganju bebi kad ona zazeli,nemas vremena za sebe,moras pazit na prehranu i slicno,ali da sva ta zrtva vrijedi. I ona se meni nadoveze da njoj ce biti jako tesko pazit sta jede jer jako voli jest. Kazem ja,nije ti tesko kad znas da je to za dobro tvoje bebe. I onda ona meni kaze da je jedna cura (koju obje poznajemo),kad su joj u bolnici rekli sta mora jesti prvi mjesec da bebi ne bi bilo lose,doktoricama odgovorila da onda ona ni nece dojit jer previse voli jesti. I nije dojila! Nakon tri mjeseca moja prijateljica ju je vidjela,uzasno se udebljala (oko 30 kg) i onda joj je ta cura rekla da joj je zao sto nije dojila jer da je,ne bi toliko kila dobila. Ja sam stvarno ostala sokirana kad mi je to prijateljica danas ispricala. Prvo zato jer je ta cura svjesno odbila dojit,zbog banalnog razloga,a imala je sve informacije o dojenju (znaci nije to neznanje),a drugo jer je zalila sta nije dojila,ne zbog svog dijeteta vec zbog sebe. Ma mislim,nemam rijeci!!!
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la SanjaMK » 30 srp 2008, 00:17

svasta po svetu. Ali bas me zanima sto to tako rigorozno se ne smije jesti? ja se ne sjecam nikakvih zabrana. bar ne generalnih (osim naravno - alkohol, duhan, kofein). Mislim da svatko rpimjeti ako bebi neka odredjena hrana ne pase. Koliko se ja sjecam teo nije dobro reagovao samo kada bi jela kupus.. toliko :dunno
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 30 srp 2008, 00:34

nema generalnih zabrana, osim alkohola, droge itd.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ana82 » 30 srp 2008, 00:48

Meni su rekli da ne jedem limune, naranče,
mahunarke, zeljasto povrće koje ima jak miris- brokula, kupus,
luk, frišku kapulu...
Patronažna sestra mi je dodala i par čudnih stvari- ne pij hladnu vodu(?!!! :shock: ),ne jedi puding
i ne hladni jogurt.
Ma svako to različito. Kažu i da ne valja gazirano.
ana82
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la VIPmama » 30 srp 2008, 07:39

ne pij hladnu vodu(?!!! ),ne jedi puding
i ne hladni jogurt.
Ma svako to različito. Kažu i da ne valja gazirano

Nikad čula za vodu, puding i jogurt :lol :drink

A gazirano može tebe gnjaviti a ne bebu :dunno
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la ana82 » 30 srp 2008, 13:37

VIPmama je napisao/la:Nikad čula za vodu, puding i jogurt :lol :drink
A gazirano može tebe gnjaviti a ne bebu :dunno

I meni je bilo presmiješno sve to.
A onda da apsurd bude veći kaže mi jedan dan 'nemoj pit cedevitu, radije
napravi blagu limunadu' ???!!!! :bum pa općepoznato je da nije dobro
jest ili pit limun!!!!
Ma shvatila sam da moja patronažna govori puno gluposti pa je
nisam ni slušala, konzultirala sam se sa ženom koja je glavna sestra na dječjem odjelu
i zaista zna šta govori.
A moram dodat iako je off topic, ta ista patronažna je zaključila da mi je sinčić previše napredova
u 3 dana koliko je tada bio kući(dobio je nekih 500-600g) te da mu dajem šećer i vodu umisto jednog
noćnog obroka :strah !!!A dijete je bilo 10 dana na neonatologiji, nisam ga mogla dojit nego 1x dnevno,
bio je non-stop na foto-terapiji, kad je došao kući tako je slatko papija i
bio po 45 min na prsima, bila sam sretna što
je tako napredovao. A ona me ubi u pojam :stup.
ana82
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 30 srp 2008, 15:23

šećer i vodu?di ta radi, otkud si ti , treba je prijavit, netko će je poslušat. :cry:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la kandy » 30 srp 2008, 15:38

nama daju listu stvari koje treba izbjegavati prvih mjesec dana zbog toga sta bebina crijeva nisu jos za sve razvijena. Moze se jesti kuhani spinat i blitvu,puno mesa,za svaki obrok toplu juhu,mlijeka sa keksima,kompot,topal caj i sl. Kazu da se treba pazit samo tih prvih mjesec dana,poslije se polako uvodi drugo dan po dan da se lakse vidi sta smeta bebi. I meni su rekli da ne jedem i pijem nista hladno tih prvih mjesec dana.
I meni je bilo tesko imat jednolicnu prehranu svaki mili dan,ali ako se neces zrtvovat za svoje dijete,za koga ces? U ovom slucaju mislit na sebe,stvarno mi je djetinjasto i egoisticno.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 30 srp 2008, 15:50

hladna hrana ne smeta, no bolje je prvih mjesec dana jesti toplo jer većini žena topla hrana nekim čudom i otvara kanaliće i tako smanjuje mogućnost zastoja i mastitisa. naravno, uz ostale predostrožnosti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maya » 30 srp 2008, 16:09

Mene je zbunilo kada je moja beba nakon serja jedenja od 15-20 minuta pocela jesti po 5-8 minuta. Bilo je jos gore kada bi nakon tih 5 min plakala. Ja pomislim nema mlijeka, pritisnem dojku, a ono sprica na sve strane. Nastavila sam dojiti cim zaplace, a onda sam konacno shvatila da je to nekad njen nacin reci da joj je dosta, jer bih ja i dalje gurala njoj dojku u usta.
Hocu reci, ako bebac ne place nakon podrigivanja, mozda se i najeo, a place jer mu je dosadno, jer mu se spava i slicno. Pa vi najbolje vidite na svojoj djeci da li napreduju.
Istina, sigurnost u pogledu dojenja, gladi is l. i mene je stiga tek nakon 2 mjeseca.
p.s. mojoj prijateljici je pedijatrica reklad akoristri prehranu nakon je beba dobila 500gr za mejsec dana...meni je to bilo ok dobijanje na tezini...ne znam kako se tako lako odluce za dohranu (pedijatrice, mame samo slusaju, a i sta bi)..mogle bi reci bar da bebac dolazi na kontrolu svakih 7 dana, pa da prate kilazu
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 31 srp 2008, 08:54

većina pedijatara bi da su sve bebe jednake, da jedu na 3 sata i da dobivaju po kilogram i dvjesto...ali oni su ljudi, maleni i krhki, al različiti jednako koliko smo i mi međusobno različiti. Neki su pedijatri dovoljno učili poslije završetka studija i svjesni su da je samo bitno da je sve ok, neki još uvijek od sve djece žele napraviti jednake male uzorke.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ana82 » 31 srp 2008, 14:59

Zato sam ja rekla da se najbolje savjete može dobit u čekaonici kod ped.
jer iskustvo čini svoje. Teorija i praksa su katkad u potpunosti različite.
Bebe su individue, jedna će dobiti 500g u tjedan, dok će druga napredovati tek 200g,
ali ne treba zato prvu na djetu, a drugu na dohranu. Ma nekad doktori zaista
pretjeruju.
ana82
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kandy » 31 srp 2008, 16:01

Moj D. je u prvom mjesecu zivota dobio 1 kg na tezini i to iskljucivo dojenjem. Ja sam pucala od ponosa kad ga je pedica vagala i kad mi je to rekla,a onda je dodala da je to previse i da sva sreca da nije dobio koji gram vise jer bi ga morala proglasiti pretilim. :shock: :shock: Molim?????
A nakon mjesec i pol,bila jedna moja prijateljica kod te iste doktorice (beba joj je tada imala oko mjesec dana),vaganjem vidjele da je dobila 1400 gr (i ona iskljucivo dojenjem) i rece njoj dr da je to super dobitak na tezini i da samo tako nastavi!
Moje dijete sa dobivenom jednom kilom (a rodio se sa 3890g) je htjela proglasit pretilim,a njeno (koje se rodilo sa 4500 gr) sa dobivenih 1400 gr je sasvim zdravo!
Pa sad mi vi pricajte o zdravoj pameti!!!
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rachica » 31 srp 2008, 16:12

e, kad smo već kod doktora-naša pedica je digla paniku da je A. dobio 300g u 2 tjedna i napisala hitnu uputnicu za kantridu, ni manje ni više za operaciju (mislila da ima stenozu pilarusa)...ja izbezumljena došla tamo, oni ga vagali,a on dobio 600g. pedi ga je krivo vagala :stup

na kasniji dobitak od 1200g u mjesec dana je pljeskala i bila zadovoljna.

dok je dijete zadovoljno, bez promjena u ponašanju,nekakvog sumnjivog plača, pokakanih i popiškanih pelena-ja ne brinem. i više nikad ne slušam nikog. amen.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kandy » 31 srp 2008, 16:26

Rachice-potpisujem!!!!
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la indijanka » 31 srp 2008, 22:21

Svoje prvo dijete sam isključivo dojila do 6mj i kasnije uz dohranu do 16 mjeseci. Tada sam već bila ponovo trudna, mučnine, posao, malo djete, počele su mi krvariti bradavice i odlučila sam prestati. U početku sam žalila i tugovala ali brzo sam osjetila olakšanje jer smo mi i sa 16 mj bili na 3 do 5 noćnih podoja :oops:
Cicke su mi cijelo vrijeme bile pune mlijeka, u početku tvrde, kasnije sve manje i mekše. Ako sam ga koji puta iz nekog razloga češće dojila trenutno sam osjetila veću produkciju mlijeka.
Onda je došla Luce i u početku je sve bilo dobro, puno mlijeka, ja iskusna dojilja, beba dobro vuče, sve super. Nakon poroda, u babinju, zaredale su mi se bolesti i visoke temp te sam nakon epizode od tri dana temp 40 osjetila sam da gubim mlijeko, jednostavno da ga ne proizvodim kako sam ja inače navikla. Bacila sam se u produkciju, sve kako savjetujete ali mlijeka i dalje nema dovoljno i tako da joj sada dajem od 100 d0 150 ml adaptiranog dnevno, po potrebi, kako osjetim. Možda bi mi mogle i bez toga ali to bi značilo da bi Luce stano trebala biti na cicki što meni, iskreno, ne odgovara. Probale smo mi mjesec dana i tako ali nisam radi toga imala više mlijeka, jednostavno nisam. Zašto, nemam pojma. Nije ugodno čuti da ti djete ne dobiva dovoljno na težini. Moje iskustvo nije veća potražnja veća produkcija.
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la indijanka » 31 srp 2008, 22:26

p.s. nemojte me previše naribat ...
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ana82 » 01 kol 2008, 10:05

Indijanka ;), ne brini!
ana82
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maya » 02 kol 2008, 09:20

Cuj, i meni se u posljednje vrijeme cini da imam manje mlijeka...jednostavno cike su mi mekane..no dok god ima bar nesto, dojimo bez razmisljanja, pa sta bude bice...pa bar smo dojili skoro 3 mjeseca...bolje nego nista.
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nina » 02 kol 2008, 09:30

maja ne brini ako su cice mekane,to nije znak da imaš ili nemaš mlijeka.
oko 3.mjeseca zna se javiti skok u razvoju i beba traži češće cicu.
tako je i meni bilo i jedno desetak dana r je bio na cici svakih sat i pol,i danju i noću. :drink
ali sve je došlo na svoje i opet smo dojila svaka 2,3sata.
samo je stavljaj na cicu kad zatraži i sve će doći na svoje :mah
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MATEJA » 06 ruj 2008, 23:26

Mi smo također u skoku,koliko samopouzdanja treba majci za dojenje.Ja već tri dana slušam,gladan je.Cice su ti mekane,nije mu dosta.Moj odgovor:BUDE SI ON NAVUKAO MLJEKECA.
Duboko u sebi imam stvarno toliko misli,jer zaista gladan,no izvana sam samouvjerena.Da samo znate koliko su mi ovakvi topići pomogli!
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.