Sada je: 01 svi 2026, 11:36.

Pocinjem raditi - beba tri mjeseca

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Pocinjem raditi - beba tri mjeseca

PostPostao/la Kap_do_kapi » 14 srp 2008, 12:34

Ja sam ovdje nova i jako mi se svidjaju vaši savjeti pa se nadam da ćete i meni moći pomoći.

Živim u Francuskoj i ovdje je porodiljni 13 tjedana. Mala ima 10 tjedana i isključivo je dojim. Nekad dobije izdojeno mlijeko iz bočice - htjela sam biti sigurna da bočicu prihvaća - ali to je obično jednom u tri dana.

Ne moram vam ni reći kakva mi je muka to što ću je morati ostaviti i ići raditi (na sreću, bit će s MMom prvih mjesec dana). Na poslu ću se izdajati i trebaju mi savjeti kako to učiniti što bolje da ne izgubim mlijeko.
Imam Aventovu ručnu izdajalicu i nisam baš oduševljena količinom mlijeka kojeg uspijem izdojiti, 60 ml obje dojke.

Hvala unaprijed na savjetima! Nemate pojma kako bih rado da sam sad u Hrvatskoj, zbog porodiljnog i zbog moje porodice. :cry:
slika
Kap_do_kapi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Pocinjem raditi - beba tri mjeseca

PostPostao/la eli » 14 srp 2008, 12:42

:hug

najbolje što možeš učiniti u ovakvoj situaciji je da se izdajaš istim ritmom kojim je do sada bebica sisala. za olakšati otpuštanje mlijeka izvadi njenu fotku, razmišljaj o njoj.... mnogim mamama to pomgone. ako se na poslu dodatno "zabolokiraš" što se tiče otpuštanja mlijeka postoje sprejevi sa oksitocinom koji pomažu otpuštanju mlijeka i tako je moguće malo više i brže izdojiti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 14 srp 2008, 12:43

uh, zao mi je sto ti porodiljni dopust tako kratko traje. mogu si zamisliti kako se osjecas.

normalno je da dosad nisi uspijevala izdojiti puno mliijeka jer bi beba sve pocicala. sad bi trebala, ako je moguce, izdajati istim tempom kojim je malena jela. hoce li ti to biti moguce na poslu? neke mame imaju iskustvo lakseg refleksa otpustanja mlijeka kad imaju pokraj sebe bebinu fotku...

moguce je da ce malena nocu nastojati nadoknaditi razdvojenost u toku dana, no mozda nakon bocice vise nece htjeti na dojku.

potrazit cu neki teskt koji bi ti mogao pomoci :mah
ivana7997
Abundija

PostPostao/la melita » 14 srp 2008, 13:45

Prvo šaljem jedan :hug Teško je ostaviti tako malu bebicu, ali očito nema druge. Kad samo pomislim zbog čega sve Francuzi izlaze na ulicu i demoliraju sve pred sobom! Čudi me da pristaju na ovako kratak porodiljni dopust. :dunno Zanima me, imaš li pravo na izlazak zbog dojenja?

Drugo i tebi važnije svakako ti predlažem na nabaviš ovo:

http://www.medelabreastfeedingus.com/products/breast-pumps/463/freestyle-breastpump

Dvije frendice koje su iz različitih razloga dulje vrijeme morale biti razdvojene od svojih, tek rođenih, bebica uspjele su uspostaviti i zadržati izdašnu laktaciju zahvaljujući medelinim električnim izdajalicama. Jednostavno uključiš i ona radi za tebe. Vikendom ju možeš priključiti kad god uloviš slobodnog vremena pa možda uspiješ napraviti i zamrznuti manju zalihu za tjedan koji dolazi.

Ne znam što bih ti još rekla, moja je malena dojila još godinu i pol nakon što sam počela raditi, ali to je bilo nakon njenog prvog rođendana. Nadam se da će i tvoja pahuljica pronaći svoj ritam i u popodnevnim satima (a da ne velim čitave noći :gigl) uspjeti nadoknaditi onaj prvi dio dana koji ćete biti razdvojene.

Sretno!
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ivana7997 » 14 srp 2008, 13:55

evo ti link na rodine tekstove o izdajanju. vazno je znati i kako to pohraniti, koliko ti opreme treba, svasta

poznam jednu mamu koja je hranila bebu svojim izdojenim mlijekom, nije bila toliko mala, ali tu negdje, pokusat cu je zamoliti da ti proslijedi svoja iskustva i savjete
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Kap_do_kapi » 14 srp 2008, 16:21

Hvala vam puno na linkovima i ohrabrenju! To mi puno znači.
slika
Kap_do_kapi
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la paolla » 17 srp 2008, 12:36

Saljem ti jedan virtualni mah, mah podrske. I u Ch je porodiljski jako kratak, 14 tjedana, pa se mame dojilice pokusavaju snaci na razne nacine! imas li mogucnosti na svom radnom mjestu dogovoriti sa poslodavcem pauze za dojenje...ako je Francuska prodojeca zemlja, nadam se da nebi trebala imati problema s time. Jedino je pitanje koliko ti je radno mjesto udaljeno od kuce, ako nije puno , onda ti je jedna od opcija ici doma na podoje, ili ako imas dobru logistiku, organizirati da ti bebu netko donosi na posao na podoj. Nadam se da ti ovo nece zvucati kao science fiction.

Svakako preporucujem Medelinu elektricnu izdajalicu, mene je spasila dok nisam mogla dojiti zbog rana na bradavicama! :bye Ja sam je iznajmljivala iz apoteke.
paolla
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la JTS » 04 ruj 2008, 13:54

:mah podrska i s ove strane svijeta

Ako zvuci malo utjesno, ovdje, u Japanu je porodiljski 58 dana....ostatak se moze uzeti
do oko 10 mj. starosti, mozda godine dana, ali je sve neplaceno i mogic eje da se nema
gdje vratiti.

Da li postoji mogucnost da ti bebu mama donosi na podoje ? Mozda bi to bilo najbolje rjesenje...

Drzim fige da nadjes najbolje moguce rjesenjei da ste svi sretni :3srca
moje najdraze Teo- 16.october 2001
moje najdraze Nino - 1.may 2008
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lena » 10 ruj 2008, 20:32

Ja sam pocela raditi sa sest mjeseci starosti djeteta. Dobivala je nesto izdojenog mlijeka (koliko ga je bilo), ostalo je bilo adaptirano. Uspjesno smo dojile do 14 mjeseci.
Hocu samo reci: moze se. ;)
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la amie » 11 ruj 2008, 16:08

Ja sam pocela raditi kad je Eni bilo tri i po mjeseca... prvo sam pokusala odrediti koliko kolicinski Ena pojede tokom jednog podoja: izdojila sam se i bilo je to 140ml cini mi se... onda sam vikend prije nego sam pocela raditi ''skupila' tih 140ml (izdajajuci pomalo) i to sam ostavila dadilji u ponedjeljak za Enin obrok u 10 sati... u to isto vrijeme sam se ja izdojila na poslu (AVENT elektricna izdajalica) i mlijeko stavila u frizider, za Enin poslijepodnevni obrok... na pauzi sam je uredno dojila, kao i poslije posla... znaci, imala sam dva izdajanja na poslu, u vrijeme kad je Ena kod kuce jela moje izdojeno mlijeko.. Uglavnom, iskljucivo sam dojila 6 mjeseci i pocetak rada mi nije napravio nikakve smetnje, zahvaljujuci savjetima s ovog PF, hvala Eli :mah
Pahuljica E : 10.01.2008.
Mr. B : 21.04.2010.
amie
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.