Sada je: 07 kol 2026, 17:17.

ZUBI, ORTODONT

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

ZUBI, ORTODONT

PostPostao/la corazon » 22 ruj 2008, 14:06

Mojoj curi (7 g.) ispale su gornje i donje jedinice i dvojke. Jedinice su narasle, dvojke više nemaju mjesta :zub
bili smo prije par mjeseci kod ortodonta i rekao je da bi moglo biti problema. ovih dana moramo opet kod njega, možda slikati zube i vidjeti gdje su te dvojke. spominjao je možda i aparat. mislim ona će ga svakako morati nositi al nisam znala da može tako rano.

Vaša iskustva?!
corazon
ledena kraljica

Re: ZUBI, ORTODONT

PostPostao/la VIPmama » 22 ruj 2008, 14:36

Mi čekamo aparatić, moj ima 8,5 godina :) :)

Može se tako rano puno više ispraviti (i bezolnije) nego čekati sve trajne zube ili nešt slično.
"Tako rano" će se raditi na ispravljanju čeljusti, a ne samih zubi (i ne SAMO zubi), tako da se malo proširi da ne bi nekome palo napamet bezpotrebe s 15 godina vaditi neke zube jer "drugi nemaju mjesta".

Sretno!
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Nana1971 » 22 ruj 2008, 20:45

najnovija teorija ti je da se s ortodontskih aparaticem ceka psiholoska zrelost, odgovornost za pojačanu zubnu higijenu nuznu uz aparatic :cool dakle - moze i ranije nego sto su prije govorili (12,13 godina)
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Zoila » 23 ruj 2008, 10:10

nana je rekla sto sam ja htjela reci. Hvala nana! :mah
moj sin od 9.5 godina nosi aparatic od pocetka ljeta. Nije krenuo ranije stime makar se vidjela potreba od kad su mu se izbile trajne jedinice zato jer nije bio psihicki dovoljno zreo za sve potrebne predradnje:
kompletan popravak svih karijesa (tj. karijesi na mljecnim cetorkama i peticama su bili problematicni jer su plombe svako malo ispadale...ma duga je to prica)
te rentgen usta
i za kraj stresno pravljenje onog kalupa usta. I s 9.5 godina je to bilo show - nakraju je uspio nakon drugog pokusaja.

mladji sin isto treba aparatic - no kako on ima skoro 7 godina i blagoreceno osjetljiv je kad je rijec o popravku karijesa :roll: - veli zubar da ni za njega ne preporuca stavljanje aparatica prije 9. rockasa.
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la grozni » 23 ruj 2008, 17:50

te rentgen usta

za one koji ne znaju:
RTG cijele čeljusti, tzv ortopan. klinac nasloni bulju čelom i bradom, zagrize aparaturu i bude miran dok rtg putuje oko bulje cca 90 stupnjeva da obuhvati cijelu čeljust.

snimka je živa guba jer se vide trajni zubi koji će izbiti za koji tjedan/mjesec i zametci trajnih koji će izbiti za koju godinu.
nama je ispalo da jedan zubić (ne znam koji) jednostavno - nedostaje, nema zametak.
grozni
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la malamaja » 23 ruj 2008, 22:16

Nama je zubar nudio silikonski aparatić koji se stavlja preko noći i može jako puno pomoći. Isto se radi po mjeri, s time da se stavlja slično ko gebis :mrgreen:
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la mamainana » 24 ruj 2008, 08:30

malamaja je napisao/la:Nama je zubar nudio silikonski aparatić koji se stavlja preko noći i može jako puno pomoći. Isto se radi po mjeri, s time da se stavlja slično ko gebis :mrgreen:

može kontakt - ako je to ortodont
imam uputnicu za ortodonta, a ne znam gdje bi otišla
ovaj silikonski aparatić sam vidjela prije dosta godina kod nekog dijeteta i čini mi se puno bolji od ovih običnih žičanih
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 24 ruj 2008, 08:40

Silikonski mobilni aparatic je ok ako nemas "vecih" problema u ustima. Za ozbiljne zahvate nije dovoljan. Moja kcer npr. treba pomaknuti sestice za cca 5-8mm, a to se ne moze mobilnim aparatom postici.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la malamaja » 24 ruj 2008, 08:50

Točno, silikonski je samo ako nema velikih problema u ustima i zato se stavlja rano, u dobi 7 god. i nosi se samo preko noći da bi se ispravile eventualne male anomalije.
Naš stomatolog je dr Verzak tel. 3668368, u Brozovoj.
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la VIPmama » 24 ruj 2008, 09:35

Stigao nam aparatić :)

Ovaj silikonski
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la mamainana » 24 ruj 2008, 09:36

dali i silikonski ide na recept
malamaja - jel to orodont ili zubar
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 24 ruj 2008, 09:39

I stomatolog i ortodont.
Ne ide na uputnicu, ovo je privatno.
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la mamainana » 24 ruj 2008, 10:10

koliko se čeka silikonski aparatić, kakva je procedura da se dobije i koliko košta
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JiA » 24 ruj 2008, 11:02

Zubar nas je uputio kod ortodonta. Dakle, klici ( 7,5 god. ), po pet trajnih zubi. Kaze zubo, celjust je preuska a zubi ko u konjića :mrgreen: , pa neka se mi narucimo kod ortodonta, najvjerojatnije ćemo trebati aparatic ( ali tek za neke 3 godine, koliko se i predvidja cekanje na red ).
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la malamaja » 24 ruj 2008, 11:54

evo, vipka ti je sve odgovorila. mislim da je cijena silikonskog oko 300 eura
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la VIPmama » 24 ruj 2008, 12:31

mislim čak i manje, S TIME da ta cijena uključuje godišnje kontrole i sve što treba dodatno oko aparatića
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la Zoila » 24 ruj 2008, 13:25

hmmm, sad sam malo zbunjena.
spominjate silikonski aparatic i 300 eura te cekanje 3 godine za aparatic...

mi smo odmah dosli na red za aparatic, preko zdravstvenog, te ne placamo nista. No aparatic koji nosi se skida, i on ga mora nositi oko 14 sati na dan - znaci stavlja ga navecer, i ujutro prije skole ga posprema. Tako da neznam o kakvom cekanju 3 godine pricate, i neznam sada jeli ovaj aparatic koji moj sin nosi - onaj silikonski o kojem vi pricate koji kosta 300 eura.

ovak nekak izgleda aparatic mog sina, on je izabrao plavu boju. Na engleskom se to zove "retainer"
a ono sto se ne skida - sto je isto po mom shvacanju na hrvatskom - aparatic - se zove "braces" - i mislim da takve aparatice stavljaju djeci tek nakon sto su svi mljecni zubi zamjenjeni trajnim, znaci ne prije 12. ili 13. godine :dunno

slika

ovo bi bilo "braces"
slika
Viva el Će!
Zoila
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la folne » 24 ruj 2008, 13:42

http://www.nobraces.com.au/myobrace.htm

ovo je silikonski aparatić. nosi se isto preko noći i njegova svrha je izbjegavanje fiksnin aparatića tih "braces" i može se nositi u vrijeme dok trajni zubi tek niču i automatski ih "utjerava" u red.
čekaš ga cca 3 tjedna da stigne jer se naručuje iz Australije.
folne
Mladenka

PostPostao/la VIPmama » 24 ruj 2008, 13:55

Da, ovaj folnin dobivamo.

Ovo što si ti Zoila stavila su isto mobilni aparatići i socijalno ti ih NE daje prije ovih 12 g. koje spominješ.
Ovo je nešto čime se često može izbjeći kasnije nošenje (npr. ako je uska čeljust u pitanju), ali nije garancija da se neće trebati nositi i ovakvi preko socijalnog
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la corazon » 24 ruj 2008, 14:16

thx cure :proljece
dakle silikonski može ranije ali samo ako nema većih problema... kod nas čini mi se ima :roll
uopće mi nije jasno kako će mojoj curki stati svi ti veliki zubi u tu majušnu čeljust :dunno
doljnja dvojka je počela rasti iza jedinice, unutra :|
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la VIPmama » 24 ruj 2008, 14:37

Corazon, probaj se savjetovati još s nekim :dunno mojem su isto gusti zubi, uska čeljust...
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la kimama1 » 24 ruj 2008, 15:19

silikonski je shit. al stvarno. ja ga nosila i sad kad sam ga vidjela na zoilinoj slici mam mi je pozlilo :shock:
tu je potreban još veći angažman roditelja da ga dijete noću ne izbaci (a izbacuju ga klinci, jer nije ugodno imati to u ustima)
dalje, ako ga zaista ne nosiš 14 sati, kad dođe vrijeme za širenje, nošenje postaje BOLNO, pa dijete još manje ima volju nositi ga
a i ne znam zaista nikoga kome je OZBILJNO popravio stanje u ustima, nosili su ga valjda svi za koje znam da imaju krive zube i roditelje koji nisu to zanemarili (mene su molili i kumili, mrzila sam ga iz dna duše)
skroz druga je stvar fiksni aparatić, zaista napravi čudo od krivih zubi

corazon, znaš li možda što je s fiksnim aparatićima, znam da se u Puli ne da napravit nego samo u Pazinu i Poreču, jel to za klince besplatno ili nije?
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la malamaja » 24 ruj 2008, 15:26

Nama je ortodont tvrdio da je popravio zube s tim silikonskim, svojim kćerima. I ja mu vjerujem. Možda ima još neku referencu :D
I još što dijete prisiljava da diše na nos jer usta mora imati zatvorena.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la eli » 24 ruj 2008, 15:28

mojoj su nudili taj noćni kad je imala 2g i 3mj. to logopedica. kako nije bila zrela za njega, čekam ja da krene u školu i da joj izađe još koji trajni.
eli
Sveta krava

PostPostao/la kimama1 » 24 ruj 2008, 15:28

i zašto bi se izbjegavao braces sistem?
zubariceeeeee, di siiii?

malamajo, možda, ako je koristio epoksi ljepilo da ga ne izbace noću :lol i ne moraš imati zatvorena usta.
moj je najčešće bio pod jastukom, i onaj mm-a, i moje frendice i njene sestre, i kolegice s posla - i svi i dalje imamo groblje u ustima
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la eli » 24 ruj 2008, 15:33

corason, ako stvarno nema mjesta na čeljusti ide se na vađenje nekog od trajnih zuba koji su iza. često se desi da uz velike zube prirodno fali po koji.
eli
Sveta krava

PostPostao/la folne » 24 ruj 2008, 15:44

Kima, silikonski i onaj "retainer" koji smo mi davnih dana nosili nisu ista stvar. i meni je aparatić ispadao i nikakve koristi od njega apsolutno. dopuštam da i ovaj silikonski ispada, Vipka će prva vidjeti jeli tako, ali čini mi se da bi ti takav ispao moraš baš ful zinuti, jer je takav da u njega idu i gornji i donji zubi.

btw. tvoj je zaista bio mekan, silkonski? moj je bio kao od nekakvog plavog/rozog voska kojeg su izlili prema mom otisku i onda imao te metalne "nožice" pa možda krivo pišem.
folne
Mladenka

PostPostao/la kimama1 » 24 ruj 2008, 15:58

imala sam dva. prvi u osnovnoj školi, od onog debelog voska.
e onda sam imala još jedan, u srednjoj, koji je izgledao baš ko na zoilinoj slici. isti vrag
s tim što su meni fino izvadili jedan zub sa strane, i naravno da tu imam rupu i da se zubi nisu pomakli u tu stranu
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la folne » 24 ruj 2008, 16:19

e, da to su ti s kakvim sam se i ja patila. isto mi htjeli vaditi zub, i to zdravi da bi napravili mjesta, sva sreća da onda na koncu nisam.

silikonski izgleda ovako:

slika

i na originalnim stranicama tvrde da može popraviti i zubiće koji rastu jedni iza drugih.
zubar ga je nudio čak i meni, to bi ga zapravo morala baš pitati slijedeći puta detaljnije.
folne
Mladenka

PostPostao/la corazon » 24 ruj 2008, 16:39

jezuš, al to grdo zgleda :roll:
nisam sigurna kako bi joj to u usta uvalila :dunno
ja sam davnih dana nosila nekakav aparatić za gornje zube, po noći. malo je pomoglo a sjećam se da me boljelo. i naravno da sam ga mrzilaaa

kima mi smo išli u poreč privatno, neda mi se čekati par godina :whew
drugi tjedan idemo kod njega pa javim što mi kaže (on glasi za najboljeg na širem području)
corazon
ledena kraljica

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.