Pitanje koje nisam baš ozbiljno postavljala sebi ranije jer dijete nije samo, ali me Teutonijin topic (nije napad na Teutoniju jer mislim da je situacija kod nje pod sasvim ok kontrolom obzirom na okolnosti - dob i okolinu) i par nedavnih događanja potaknuo na razmišljanje i ponavljanje priče s 5,5-godišnjakom: na izlazu iz tramvaja je vozač(-ica, bye the way

, to sam poslije vidjela kad sam sva uzrujana potrčala sa začuđenim djetetom zaurlati na njega/nju

jer nije tramvaj stigao semafor )požurio stići semafor, mi izlazili jedan po jedan - bilo je dosta putnika i tramvaj je kretao dok sam još bila na vratima, da sam ostala unutra a L. vani, imamo ozbiljan dogovor: treba ostati na stanici, nikako ne kretati prema cesti, ne treba s nikim okolo pričati jer će izbezumljena mama (tata,baka,deda tko-god) naći načina pritisnuti kočnicu za opasnost ili u najgorem slučaju sići na idućoj stanici i doći do njega čim prije moguće; za slučaj da dijete ostane, sići na idućoj stanici i pričekati da odrastao dotrči do te stanice (ovakvoj sam situaciji prisustvovala ljetos kad je jedna starija gospođa izašla a "dijete" - pišem pod navodnicima jer nije to po dobi - koje je bilo s nekim oblikom MR-e ostalo, prilična se panika stvorila i ZET osoblje koje je skretalo tramvaje je uspjelo dozvati vozača da zaustavi tramvaj i pričeka dolazak mame, a gomilali su se tramvaji zbog nekih radova na Branimirovoj pa su tramvaji ionako milili, uglavnom brz rasplet makar siutuacija horror...
Ili slučaj da se odraslom koji je s djetetom nešto dogodi, neki dan sam npr. slažući suđe iz suđerice pošteno glavom opalila u otvorena vrata kuhinjskog ormarića (situacija kao u Kremenko crtiću kad Barni Fredu zabunom ostavi ladicu koju ovaj pogodi svom snagom, jedino sam sama sebi bila Barni, sad mi je komično, ali sam se dobro zveknula, do krvi i zamantalo mi se u prvi tren) eto da se tako nešto dogodi, L. zna iz memorije nazvati baku i dedu, ili drugu baku, nadam se da bi u takvoj situaciji netko od njih bio doma, zna on i brojeve hitne, policije i vatrogasaca, no bi li ih se stvarno sjetio i sve realizirao... pa nadam se da igra tipa: zovemo neku od tih službi uz navođenje adrese, a Lego city junaci kreću u akciju (dakle preporuka: Legići su osim što su skupi i mogu poticati kreativnost, i po spašavanje života korisni!) može dobro doći, uz iskrenu nadu da nikad neće zatrebati!
Imate li osjećaj kako bi vaši predškolarci reagirali, pripremate li ih (ne apokapoliptično nego na razini informacije) i na nešto takvo?