Sada je: 08 kol 2026, 09:02.

ZUBI, ORTODONT

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: ZUBI, ORTODONT

PostPostao/la nadicab » 23 lis 2008, 11:08

ipak se plaćaju? Onda mi je svejedno koliko mi je kćer stara?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la folne » 23 lis 2008, 11:12

aparatić se ne plaća do 18 godina, ali socijalna verzija nije s onim keramičkim prozirnim bravicama, nego metalnim. Nana je nedavno bila u tome pa ti zna sve točno.
folne
Mladenka

PostPostao/la nadicab » 24 lis 2008, 10:09

pa jel to svejedno jel prozirno ili glumi kiborga s metalnim?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la VIPmama » 24 lis 2008, 10:12

ovaj "obični" se kao manje vidi, odnosno kod prozirnh bravica se više vidi žica, same bravice manje.

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:8T7 ... hr/2005/07

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:tFh ... races2.jpg

ovdje ti je razlika najvidljivija
http://img150.imageshack.us/img150/8976 ... ontld7.jpg
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la VIPmama » 24 lis 2008, 10:17

Po meni nije strašna razlika :dunno ovako izgleda dosta jer je takva slika da se vidi

A ono što su meni rekli je da ovi najobičniji, najvidljiviji i najjeftinije, su i najbolji /po kvaliteti)
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la nadicab » 28 lis 2008, 01:20

ok, a gdje da idem? Koga mi preporučate za te preko hzzo-a?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Nana1971 » 13 stu 2008, 18:35

Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la jezurka » 18 stu 2008, 15:27

Mi smo sredinom 9 mjeseca napravili ortopan i dosli na pregled u Perkovcevu. Naručili su nas za dva mjeseca jer moja cura tada puni 8 godina
(rekoše da uglavnom čekaju da se navrši 8 godina). Na pregled smo iši 13.11, uzimanje otiska 17.11, provjera zagriza 18.11 (danas) i
24.11 je gotov aparatic. (mobilni).
Tako da ne znam zašto se priča da su tako duge liste čekanja.
jezurka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nana1971 » 08 vel 2009, 21:04

podizem za novozainteresirane :)
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la corazon » 08 vel 2009, 22:02

baš sam mislila podignuti jer eto me opet u dilemi :conf
bili smo kod naše zubarice, pečatila joj šestice i gleda ona te zube i pita nas što nam je rekao ortodont, ja kažem kako nam je ovaj iz poreča rekao da bi stavio fiksni aparat odmah a ovaj iz pazina da bi sačekao da narastu trajni pa onda stavio fiksni...
ona nekako ima više povjerenja u ovog koji bi odmah stavio fiksni i sad sam :conf :conf

moja cura zasad ima samo četiri trajna zuba...
pitanje: ima li neko dijete da je nosilo fiksni aparat tako rano?

sve mi se čini da ćemo mi i po treće mišljenje :dunno
Zadnja izmjena: corazon; 09 vel 2009, 12:59; ukupno mijenjano 1 put/a.
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la breg » 09 vel 2009, 12:24

Ja potvrdila doznaku za mobilni još u 11. mjesecu, a ortodont kaže da još neće raditi.
Mislim da tu neko nekog navlači za nos.
Žao mi je što nisam otišla odmah u Perkovčevu jer vidim kak vi pišete, tam se radi kak spada.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la mmm3m » 09 vel 2009, 20:19

corazon je napisao/la:baš sam mislila podignuti jer eto me opet u dilemi :conf

moja cura zasad ima samo četiri trajna zuba...
pitanje: ima li neko dijete da je nosilo fiksni aparat tako rano?

sve mi se čini da ćemo mi i po treće mišljenje :dunno

Moja kcerka ima 9 godina i vec par godina nosi aparat ali mobilni,fiksni ce tek dobiti kad bude imala stalne zube.Mobilni se daje ne samo za ravnanje zubica vec i da se cjela celjust ravna,tek kad ugriz bude dobar onda se daju fiksni da bi se ispravili zubici koji su krivi ili ako je u pitanju veca anomalija
Ona ima prekrasni aparat,ravna joj zubice,celjust i ima posebni dio(kao kosara) da joj drzi jezik da sa njim negura doljnje zube i ih gura van.
Ovih dana ce dobiti novi aparat ali jos uvjek mobilni jer ima jos mljecni zubica
Ovo je Marinin aparat
http://i2.photobucket.com/albums/y17/an ... aparat.jpg
Mia,rodjena u 25 tjednu,810g,32cm :)
Matea-1991~~Marina-1999~~Mia-2006
"Maristella"miris mora,lavande i ruzmarina
mmm3m
splitska nevista

PostPostao/la kokomamac » 27 ožu 2009, 17:35

dizem..

ditetu (9.g.) nabavila (tek) uputnicu za ortodonta. izrasle gornje dvojke joj stoje :jadnimi

i sad ne znam jel se trebam zbedirat, sudeci po ovom cuspajzu iskustava... :|

mm je sa svojih 13 g dobil mobilni i ispravio liniju za cca 9 mjeseci. no ispuknulo mu 4 zdrave cetvorke. koje mu, kako kaze, ne fale :lol uglavnom, mala nam ima gotovo istu situaciju u ustima i nekak se nadam :pee da necemo trebat gooodine za ravne zube :jadnimi

frendicine sestre mali je sa 8 g. oso u (soc.!) ortodonta, dobil mobilni za cca mjesec dana i nakon godine, eno ga ravnog i lipog. bez tog "visegodisnjeg" cekanja. bez veza... :conf
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamaX3 » 31 ožu 2009, 13:15

kod kojeg ortodonta? u zagrebu? ja ne mogu nac ni jednog kod kojeg se ne ceka barem godinu dana.
mamaX3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kokomamac » 31 ožu 2009, 13:23

:znoj

ova info je stara valda 2 godine. tj. taj mali je najnormalnije krenul bez nekakvog posebnog cekanja.

juce sam zvala tu dokicu i otpravila me sa stovanjem :pusac rekavsi mi da se javim krajem 12 mjeseca, enebili se narucili za 2010. godinu. :pusac :lol

ondak sam popizdila i nazvala perkovcevu :pee gdje mi rekose da se lipo nacrtam sutra ujutro sa ditetom, bez narucivanja. za prvi pregled. a kak bu dalje... :jadnimi vjerojatno ce drugi pregled bit 2021. :lol

sutra napisem kak to tam ide.
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kimama1 » 31 ožu 2009, 22:23

ja ne bih mobilni.
ovo da se odmah stavlja fiksni tako maloj djeci s mliječnim zubima prvi put čujem, možda ako je neka veća devijacija u pitanju.
u svakom slučaju - ja neću ići privatno zasad jer nema smisla. rastu joj dvije OGROMNE jedinice (điz imat će keramičke pločice ko i mater joj, al bar će bit ravne), sutra ćemo po uputnicu za ortodonta tu u Puli.
Corazon, znat ću ti reći
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la kokomamac » 01 tra 2009, 10:13

:bonk :roll:

bila ujutro sa ditetom u perkovcevoj. rade od 7. al pocmu od 8. 10 ortodontskih ambulanti. guzve nema.

ALIIII

pregledala zena dite. veli, guzva u sesnajstercu. aparatic treba. narucit ce nas za uzimanje otiska.

termin - 2. mjesec 2011. godine. JEDANAJSTE :lol

kao, ima dugacku listu cekanja :lol

osla sam van. i sad mi se narucivanje pocetkom slijedece godine opce ne cini daleko :lol

prestrasno. kontam si nekaj.. uzmem si npr. 3 fakturirana aparatica DNEVNO po ordinaciji. puta 10 ortodontskih ordinacija (tolko sam ih nabrojala). puta npr. 300 radnih dana. puta 2, za dvije godine. sto ispada,(lista cekanja) od 18 000 djece ispred nas :lol

nes mi tu ne stima.. to je samo perkovceva. dje su ostali ortodonti koji imaju ugovor sa hzzo? ako lupim brojku od 50 njih, koji fakturiraju isto 3 aparatica dnevno (tolko ih valda mogu izradit za 8 sati :lol ). 50 puta 9000 aparatica godisnje je 45 000 aparatica kolko ih se napravi u zg? ma mojne me. ispada da ih naprave vise nego sto ima novorodjenih godisnje...

ne vjerujem. pa zakaj onda kilometarske liste? jes da se hzzo ceka da plati bar 3 mjeseca. morti placaju 20 kuna po aparaticu pa se ovima ne isplati. morti placaju fino, al nemaju para pa daju neki usmeni naputak da se plati 1 aparat mjesecno. a mozda su u sumi. :kima
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nana1971 » 01 tra 2009, 11:59

ne mogu oni raditi aparatica "koliko stignu napraviti" vec koliko im je hzzo spreman platiti. Ako ti hzzo da da napravis 10 fiksnih aparatica mjesecno, sasvim je svejedno sto ti stignes napraviti 5 puta toliko, neces ih raditi na svoj trosak. Zato privatni ortodonti uzivaju.
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Luantaro » 01 tra 2009, 12:21

meni je nas zubar rekao da im priznaju TRI aparatica mjesecno
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kokomamac » 01 tra 2009, 12:40

aofkors... ma viđe mene naivne :jadnimi

sa takim tempom od 3 komada mjesecno, uskoro buju liste cekanja i 5 godina. najbolje da dinu oman prijavim, taman ce stic na red sa 8 il 9 godina. a nas forum bi mogo metnit poziv svim novim trudnicama, kao i onima koje dicu tek planiraju - da se oman upisu na liste. pa ce doc na red taman na vrijeme. a za koju godinu, uz redono cijepljenje tinejđerki protiv hpv-a, upisivace i njihovu buducu dicu na liste. recmo 2 upisa/termina po tinedjerki. za 2030. godinu. u neku nacijonalnu bazu, jer ti buduci ortodonti joste sline po vrticima. :joy
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamaX3 » 01 tra 2009, 15:16

evo link na popis svih privatnih praksi sa sklopljenim ugovorom sa HZZZO. ja sam probala malo nazivat ali kod svih se ceka i ceka...
http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno_os ... B_SKZZ.xls
moja djeca su vec 10 i 12 godina i polako nam gori pod petama sta se tice aparatica. prije par godina smo bili na stomatolskom faksu gdje nam je primarijus rekao da vilica nije kaoguma da se razvlaci i da su mobilni aparatici samo nacin da doktori od osiguranja izvuku novce... rekla sam dobro. onda smo cula da djeca kod nas ipak imaju aparatice i kak se moja mala srami krivih zubica krenuli smo u potragu za ortodontom. bili smo prvo, po preporuci nase privatne zubarice, kod ortodontice na Ribnjaku. Moja kcer je onda imala vec 11 godina. Doktorica je rekla da jako kasnimo i da treba odmah fixni aparatic, a posto se to ceka godinama najbolje platitit 14000/18000 kuna i to je to. Malo sam se jos raspitala i cula za ortodonticu u Novom Brestiju: dobra i ne ceka se duga. Stvarno, uzela nas je i sve je krenulo ok. Slikali smo zube i tri puta bili kod nje na kontroli. Al zenska ima opaku narav. Htjela ja pitat sta sad i kak to ide, odma mi je odbrusila da ak nismo zadovoljni nek idemo kod drugoh doktora. Ii stalno vel drugi put cemo se dogovorit. A mi na pregled stizemo u 7-7,30 ujutro, s uputnicama, ja sama s troje djece (malecka je jos u vrticu) jurim s njima prije posla... Zakljucila ja, valjda nema zurbe i kak je dosla zima i prehlade i sl. nismo dosli na pregled u prvom mjesecu (nismo ni bili naruceni), jedva se narucili u drugom za treci i dosli mi. ovaj put u 7,45. Veli ona meni: propustili ste termin u prvom mjesecu. Velim ja: ne, nismo ni bili naruceni. I uglavnom izbaci nas zenska iz ordinacije jer smo propustili termin i nek si trazimo drugog ortodonta ili se javimo za 6 mjeseci pa ce vidjet kakva je situacija. I tak se svadjala pred moje troje djece! Ja ju pitala a sta su nas uopce narucivali sta smo dosli. Veli: sestra je kriva. Mozda sam i ja kriva sta ne pratim situaciju i sta se nisam prije s njom dohvatila da mi objasni sta mi tu uopce radimo. Ocito smo trebali upast u ta 3 mjesecno sta odobre pa nas je preskocila. Ali...kakava nekultura. Kako si netko moze dozvolit takvo ponasanje i za sebe mislit da je intelektualac i faca? I radir s djecom i tak se pred njima ponasat. Moja kcer se skoro rasplakala sta ce ona sad i kak ce doc do aparatica.
Uglavnom sad trazimo nekog pristojnog s karatkom listom cekanaj.
mamaX3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kokomamac » 01 tra 2009, 15:46

ma daj. tesko mi je vjerovat da mobilni ne vredi pisljiva boba. no taka sam ja, lako se zanesem :zekohop ... imam doma lijepi (doduse malo olinjao) primjer odlicne korekcije sa mobilnim aparatom. a slike kljovi before/after sam vidla.

nego. ja ditetu opravila ortopan. za pocetak. u pon. sam ju narucila na pregled kod jedne dokice koja ce da procijeni sta cemo i kako cemo. i KAD cemo. ako cemo. a ocemo. valda. jednom. :lol
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamaX3 » 02 tra 2009, 15:49

izgleda da sam nakon visednevnog nazivanja nasla ortodonta bez liste cekanja za mobilni aparatic! :drink
mamaX3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la breg » 02 tra 2009, 18:10

Mi čekali 6 godina
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la mamaX3 » 03 tra 2009, 01:53

6 godina? kako je to moguce?
mamaX3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la corazon » 03 tra 2009, 21:27

ja ne bih mobilni.
ovo da se odmah stavlja fiksni tako maloj djeci s mliječnim zubima prvi put čujem, možda ako je neka veća devijacija u pitanju.
u svakom slučaju - ja neću ići privatno zasad jer nema smisla. rastu joj dvije OGROMNE jedinice (điz imat će keramičke pločice ko i mater joj, al bar će bit ravne), sutra ćemo po uputnicu za ortodonta tu u Puli.
Corazon, znat ću ti reći

i ja prvi put čujem i nisam pametna
ajde baš me zanima šta će vama reći
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la kokomamac » 06 tra 2009, 16:03

konacno imam nesto vise informacija o tim aparaticima. bila kod drugog po redu ortodonta. na osnovu pregleda i ortopana, zena mi je sve fino objasnila. dite nije kandidat za mobilni aparat, nema indikaciju za isti. zena ne stavlja fiksni dok ima jos toliko mlijecnih zuba. narucila nas za pregled slijedece godine, da vidi kak se situacija razvija, na listu nas je stavila za sijecanj 2011. pomicat ce ju unaprijed ovisno o situaciji slijedece godine u ustima. tak da cekamo... da jos malo narastemo.
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamainana » 07 tra 2009, 13:11

baš čitam i ne vjerujem 2011?, a mi bili u Perkovčevoj sredinom trećeg mjeseca i naručeni 18.05.2009. na uzimanje otiska
bez ikakve veze
zvala Perkovčevu
rekli mi da dođem s uputnicom i da obavezno prije napravim ortopan
uzeli obadvije uputnice
bez najave jedno jutro ju je deda odveo na slikanje i kad su bili gotovi s tim otišli su na pregled
do 9 su bili sa svim gotovi
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamaX3 » 07 tra 2009, 13:19

i ja saam zvala perkovcevu, rekli su mi da isto da imaju listu cekanja i da nas mogu narucit za pocetakj 2011.
mozda ovisi kod kojeg doktora dodjes. kod kojeg ste vi bili mamainana?
mi smo kod privtnika bez liste cekanja cekala naruceni za prvi pregled 29.4. (ne radi 2 tjedna za uskrs) pa cemo tek onda vidjet kad i kako do aparatica kod njega.
mamaX3
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamainana » 07 tra 2009, 13:34

mislim da ovisi i o dobi
mi smo čekali da narastu svi trajni :mrgreen:
probali prije dvije godine s mobilnim aparatićem kod privatnika pa nije išlo
(cura drži otvorena usta po noći)
a ima dosta veliki zagriz, ali smo u dogovoru sa zubarkom pričekali malo (valjda taman te dvije godine koliko im treba da te naruće) i kad je ona rekla sad je vrijeme onda smo otišli ortodontu (Dora je sada prešla 11 godina)
Pogledat ću doma kod koga je bila
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.