Sada je: 13 srp 2026, 11:19.

Preporučene pretrage u trudnoći

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Preporučene pretrage u trudnoći

PostPostao/la maryca » 21 lis 2008, 21:41

ne znam jel vec ima slican topic, ali me zanima kako je u Hrvatskoj:

jeste li i da li bi radile test u pvom tromjesecju, radi saznanja o mogucoj mongoloidnosti djeteta?

ovamo to doktori preporucuju, ok, ne svi, ali dosta njih do 12 tjedna trudnoce?!
na nama je odluciti se ili ne, tj. ako postoje neke naznake mongoloidnosti, poslije se radi sve detaljno, velik je rizik za abortus itd?

jeste li i koliko vas je radilo taj test radi sigurnosti i po preporuci doktora?

hvala!
:mah
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: test ???

PostPostao/la Diami » 21 lis 2008, 22:19

Maryca, ovdje kod nas postoji više testova. Double test, tripple test, kombinirani probir. Ovisno o tome koliko se parametara gleda i da li se koristi uzv u procjeni, mijenja se i točnost. Također, točnost se povećava ako se napravi u određenom tjednu test, koji je najpovoljnij. Npr. kombinirani probir je najbolje raditi između 11 i 13 tjedna, a treba krvne pretrage i uzv pretrage napraviti po mogućnosti isti dan ili s najviše jednim danom razmaka, da bi rezultati bili što točniji.

Ovisno o rezultatima tih pretraga, dr. onda savjetuju dalje da li bi bilo dobro ići npr. na amniocentezu (analizu plodne vode odn. kromosoma djeteta), koju se može ili ne mora prihvatiti.

Problem sa tim testovima je da su relativno veliki postoci pogreške. Npr. kod double testa je 30% lažno loših rezultata približno.

Također, roditelji bi trebali unaprijed razmisliti što će ako dobiju loš rezultat krvih pretraga, da li žele ići na daljnje pretrage (amniocenteza nosi 1 so 2% rizika za pobačaj, bez obzira je li dijete zdravo ili ne) i što ako i daljnje pretrage daju loše rezultate.

Toliko o teoriji. Osobno nisam išla u ovoj trudnoći. Puno smo razmišljali, razgovarali muž i ja, i na kraju rekli da ne želimo, upravo zbog relativno velike mogućnosti pogrešnog rezultata. Išli smo zato u 20. tjednu na anomaly scan na 3D ultrazvuk, gdje su gledali ima li kakvih anomalija u razvoju, i tu je sve bilo ok - gornja usna zatvorena, leđa zatvorena, trbušna šupljina isto tako, organi razvijeni po planu i bez anomalija vidljivih. I to nije stopostotna sigurnost, ali nas je dosta smirilo.

A sad, što bude bude. Nadam se da je bebica zdrava i da će i porod proći bez komplikacija i posljedica!
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la silki » 21 lis 2008, 22:21

kod nas se radi isto kao i kod vas.
ponekad po preporuci ginekologa, a ponekad na zahtjev rodilje.
najpouzdaniji je kombinirani probir, isto statistika ali s puno boljom točnošću nego double i triple testovi, i faktor godina je jedan od faktora koji se umanjuje.

Kod slijedećeg pregleda između 11. - 14. tjedna trudnoće (najidealnije u 12. tjednu trudnoće) radi se kombinirani probir koji obuhvaća kombinirano praćenje i otkrivanje ultrazvučnih biljega kromosomopatija(3D "mini-anomaly scan"): nuhalni nabor, maksilarna jezgra, nosna kost, doplerskiprotok u ductusu venosusu tijekom atrijske kontrakcije i trikuspidalna regurgitacija uz biokemijski probir: određivanje serumskih biljega PAPP-A i free ß-hCG (pretrage koje se od rujna 2006. godine mogu obaviti u KB "Sestre milosrdnice", Zagreb).

*sa stranica poliklinike harni Preporučene pretrage u trudnoći

edit: diami, pisale istovremeno :daj5
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la franika » 23 lis 2008, 09:12

Ja cu napisati kako cemo mi.
Imam 38 god, ovo mi je treca trudnoca i ja sam odlucila ici DIREKTNO na amniocentezu i preskociti sve ove krvne testove jer zelim biti 100% sigurna a jedino je nalaz amniocenteze 100% siguran. Naravno da sam svjesna rizika od pobacaja( koji je u mojim godinama jednak mogucnosti da beba ima neku genetsku anomaliju) i naravno da mi zato nije ni najmanje svejedno i sve me grci u zelucu kada se toga sjetim (sam zahvat a onda jos i cekanje rezultata: brrr...) no svejedno preuzimam taj rizik jer sam cvrsto odlucila sto napraviti ako, nedaj boze, nalaz bude los tako da je za mene amniocenteza jedini izbor.

Sretno tebi u odluci! :mah
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TalaB » 23 lis 2008, 11:36

Ja ću isto kao i Franika samo na amnio, ali moram napomenuti da niti amnio nije 100% sigurna.

Naime, ja u prvoj trudnoći nisam išla na amnio, rodila sam djevojčicu sa mikrodelecijom na 22.kromosomu.

Kada smo išli na Rebro u genetičko savjetovalište prof. Barić nam je rekao da u 2. trudnoći obavezno moram ići na amnio, ali da se mora napomenuti da je u prvoj trudnoći bilo to što je, tako da oni naprave posebnu pretragu koja se zove FISH - znači oni to ne rade apriori, jer je to rijedak poremećaj. To otprilike znači ovo, moja Lara ima normalan broj kromosoma, ali kada se tom FISH pretragom posebno gleda 22.kromosom vidi se da od 4 kraka jedan dio jednog kraka nedostaje. To je minimalna i teško uočiva delecija, ali može napraviti prvenstveno velike zdravstvene, a i razvojne probleme. Dodatno, ta delecija se može javiti na svakom od kromosoma, ne samo na 22.

Da li danas rade na svakoj amnio taj FISH, neznam, ali čisto sumnjam, jer samo FISH bez ičega drugoga zdravstvo košta oko 12.000,00 kn za jednu osobu. Navodno je za tu tehniku potreban poseban materijal, pa je to valjda iz tog razloga.

Nisam imala namjeru nikoga uplašiti, ali morala sam reagirati na to da je amnio 100% sigurna, jer nije. Da sam ju ja radila u toj mojoj prvoj trudnoći, nalaz bi mi bio normalan, a bilo je sve samo ne normalno.
LARA 17.03.2004.
PATRIK 05.05.2009.
TalaB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 23 lis 2008, 12:20

I inače na amnio gledaju samo najčešće genetske poremećaje, tako da ne otkrivaju nužno sve moguće dijagnoze. A malformacije koje su posljedice mutacija se ne mogu vidjeti niti preko amnicenteze.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la franika » 23 lis 2008, 13:29

Znam da za neke situacije ni amnio nije 100%siguran ali je za vecinu najucestalijih genetskih malformacija tipa down ili Edwardsov sindrom je 100% siguran. Dakle on je najsigurniji od svih ponudjenih testova. Naravno da uvijek nesto moze poci po zlu (i pri samnom porodu) ali izmedju pretraga koje se nude, izabrat cu onu koja daje najvecu preciznost.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la maryca » 23 lis 2008, 23:51

hvala vam cure.

napisala sam veliki post i sve ode...

naime, ovaj doktor to savjetuje svima, bez obzira na godine, prijasnje probleme, slucajeve u obitelji itd.
kaze danas se sve vise djece radja s ovim ili onim, da to nije lose uraditi, nije sigurno uvijek, rizicno je itd, itd. previse je detaljan, sto u biti i nije lose, ali me malo iznenadilo!
cak radi, ako to trudnica dopusti, naravno i sve moguce testove na hiv, ovo i ono..

posto sam postavila temu na "trudnoca" mislila sam, opcenito dali to doktori u Hr. savjetuju i koliko se VAS - ovdje trudnica, bivsih i sadasnjih, koje pisu, odluci na takvo sto, bez obzira na godine i dr.?

da, sto franika kaze, uvijek nesto moze poci po zlu, ovako ili onako, a ja se ne zelim dodatno opterecivati.

hvala jos jednom na odgovorima! :bye
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la silki » 24 lis 2008, 07:57

ja sam ga radila bez obzira na godine, 31 mi je tek ;), i što je moj ginekolog smatrao da bespotrebno.
volim imati sve pod kontrolom, znati...
a da ti budem iskrena, da sam i dobila loše rezultate, pojma nemam što bi s njima.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la maryca » 26 lis 2008, 23:14

silki hvala jos jednom. :bye

malo sam prosvrljala po postovima, ima slicnih tema, bas sto me zanima, sve klar!
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tajci » 27 lis 2008, 00:06

ja ga nisam radila ni prvi ni drugi puta a ne bi ni treći. Jednostavan je razlog taj što nikada ne bi napravila ab i onda mi dijagnostika samo dijagnostike radi baš ništa ne znači.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anika30 » 27 lis 2008, 00:45

Ne mogu reći da baš u nikakvom :dunno slučaju nebi napravila AB, ali na osnovu nalaza amnio sigurno ne pa sam tako odbila i ostale testove.
F. 28.05.2003.* 21.09.2005.M.10.01.2009.T. 15.09.2011.

Bog je bolji organizator

PostPostao/la DomiMama » 27 lis 2008, 14:19

maryca - termin mongoloidnost se ne koristi odavno. to su djeca ili ljudi s Down sindromom. Down sindrom je najcesca kromosomopatija (cca 1 : 650 zaceca). Mongoli su narod u Aziji.
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la maryca » 27 lis 2008, 15:45

DomiMama - ne znam hoces li mi vjerovati ili ne, ali doktor, ginekolog, mi bas tako rekao - mongoloidnost.
i posto znam jos zena koje idu kod njega, takoder im isto rekao, tj. savjetovao da razmisle, da to naprave, tim rjecima!

kada smo malo razgovarali, iznenandio se, kako ja znam neke termine, cak me pitao jesam li medicinske struke, kao upucena u sve to, (a ustvari samo u ono sto smatram da moram znati)? :shock:
ili malo ima previsoko misljenje o sebi ili o nama zenama nisko?! :roll:
mozda je mislio da nisam cula za down sindrom, pa veli jednostavnijim rjecnikom.
iskreno, nisam cula da se taj termin vise ne koristi.
hvala na info. bas cu mu reci! :mah

tajci je napisao/la:ja ga nisam radila ni prvi ni drugi puta a ne bi ni treći. Jednostavan je razlog taj što nikada ne bi napravila ab i onda mi dijagnostika samo dijagnostike radi baš ništa ne znači.

evo tako je i kod mene, upravo me zato i zanimala ova tema!
hvala tajci!
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la DomiMama » 27 lis 2008, 16:04

vjerujem da ti je tako rekao - posebice ako je malo starija garda doktora jer je za njega ta kromosomopatija upravo to - nesto cega bi se covjek trebao rijesiti jer, eto, postoji mogucnost da za to saznas prenatalno pa rijesis i nemas brige kasnije, a i ostatak medicinske struke nema brige kasnije :whew
ponekada mislim da bi bio lijecnik moras biti u potpunosti lisen empatije pa cak i pomalo autistican :roll:

tih sindroma i slicnih stvari koje bi mogle poci po zlu postoji tolika sila da se ponekad cini kao da je to u biti pravilo, a ne izuzetak ako se gleda iz tog medicinskog aspekta... roditi zdravu bebu ispada lutrija
a opet... nije dijete auto pa da ga narucujes po specifikacijama... sa plavim okicama i smedjom kosicom - po mogucnosti visokim IQ-om i sportski tip. nekako moje misljenje... :mrgreen: ali ja sam mama djeteta s Down sindromom pa nekako nisam objektivna... :mrgreen:
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 27 lis 2008, 16:22

Ja sam u drugoj trudnoći išla na double test.
Imala sam 33 godine i nikakvih anamnezijskih indikacija. Isto mi nije bilo jasno zašto?
Lijepo mi je objašnjeno, da ukoliko dijete ima neku gen. anomaliju, bolje je da su pedijatri na neonatalogiji spremni, jer
može doći do puno zdravstvenih komplikacija kod takve djece. I eto, meni je to bio povod i razlog.
Nije to loše, ukoliko rezultate očitava stručnjak.
Domi :kiss
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 27 lis 2008, 16:24

DomiMama je napisao/la:
tih sindroma i slicnih stvari koje bi mogle poci po zlu postoji tolika sila da se ponekad cini kao da je to u biti pravilo, a ne izuzetak ako se gleda iz tog medicinskog aspekta... roditi zdravu bebu ispada lutrija
a opet... nije dijete auto pa da ga narucujes po specifikacijama... sa plavim okicama i smedjom kosicom - po mogucnosti visokim IQ-om i sportski tip. nekako moje misljenje...

u potpunosti potpisujem

moje iskustvo je u kratko bilo sljedece: ciste na glavi djeteta su pokazale mogucnost Downa i predlozena mi je biopsija korionskih resica (nakon koje je moguci spontani u 2-4% slucajeva) za koju smo se odlucili. pretraga je vrlo slicna amnio, nalaze sam cekala 9 dana - najduzih 9 dana mog zivota.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la maryca » 28 lis 2008, 00:00

DomiMama je napisao/la:vjerujem da ti je tako rekao - posebice ako je malo starija garda doktora jer je za njega ta kromosomopatija upravo to - nesto cega bi se covjek trebao rijesiti jer, eto, postoji mogucnost da za to saznas prenatalno pa rijesis i nemas brige kasnije, a i ostatak medicinske struke nema brige kasnije :whew
ponekada mislim da bi bio lijecnik moras biti u potpunosti lisen empatije pa cak i pomalo autistican :roll:

vjerojatno si svjesna koliko si u pravu! :mrgreen:
upravo to, sto si napisala, a kad "kasnije" kao nemas briga, odmah nema ni ch-zdravstveno osiguranje... a to im je pak najvaznije!
a sto se tice lisenosti empatije, tu si milijun posto u pravu!
pogotovo ovaj njihov hladni mentalitet - sve je samo job i nista vise od toga. cast iznimkama, koje su rijetke.
ima i nasih doktora ovamo dosta i sto je - je, puno vise suosjecaju, a ovo zbilja govorim iz iskustva.

DomiMama veliki :bye
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.