Sada je: 29 tra 2026, 18:45.

UMACI, NAMAZI, PJENICE, PASTETE

Moderatori/ce: Hope77, mrava

UMACI, NAMAZI, PJENICE, PASTETE

PostPostao/la Solea » 26 svi 2008, 12:24

BIJELI UMAK OD BADEMA (bergamot)

imam recept s teletinom/junetinom 800 g (komad za ispec), pa kaze jos

potrebno je 10 g maslaca, 6 badema, 1 luk (ma nije ni luk, nego ono izmedju luka i cesnjaka), 1,5 dl obranog mlijeka, 2 zlice bijelog vina (suhog), 1 zlica maslinovog extravergine ulja, sol i papar.

sitno nasjeckani luk poprziti na ulju i maslacu. dodat meso i kuhat ga na maloj vatri. nek ufati jednako sa svake strane, pa ga kvasiti s vinom. kad vino ispari, posoliti, popapriti i kuhati poklopljeno 1h i 15 min, dodajuci po potrebi malo mlake vode. po zavrsetku kuhanja, maknuti meso iz serpe, pa u saft u kome se kuhalo dodati mlijeko, oguljene i na krupnije izrezane bademe, provjeriti sol. nek kuha na tihoj vatri 10 minuta uz mijesanje. rezati meso na ploske i posipati ih ovim umakom.
Solea
Sveta krava

Re: kopar sos (mirci)

PostPostao/la Solea » 26 svi 2008, 12:26

kopar sos by mirci
na maslac/maslinovo ulje bacim sitno nasjeckanu vezicu kopra, kratko poprzim da kopar pusti miris, maknem sa vatre i umjesam jedno kiselo vrhnje - idealan umak za kuhani krumpir - skuhati krumpir na kockice i umjesati kopar sos.
Solea
Sveta krava

Re: kopar sos (solea)

PostPostao/la Solea » 26 svi 2008, 12:28

kopar sos

na malo masnoce sipam brasno, uz stalno mijesanje pustim da zacvrci i primi boju, zalijem ga mlijekom, dodam kopar i mijesam dok se ne zgusne. cesto dodam i malo bistre mesne juhe (najcesce ga pravi kao prilog kuhanoj junetini , uz kuhani krumpir), posolim i to je to!
ako ga pravim od svjezeg kopra dodam i malo octa (aceta).
Solea
Sveta krava

Re: kopar sos (rimaithor)

PostPostao/la Solea » 28 svi 2008, 09:53

kopar sos by rimaithor
2 jusne zlice maslaca
2 jusne zlice usitnjenog luka
1/3 salice bijelog vina
2 jusne zlice usitnjenog svjezeg kopra
1/4 cajne zlicice soli
1/3 salice (casice) kiselog vrhnja

Na zagrijanom maslacu pirjajte luk, dodajte vino i zagrijavajte do vrenja. Smanjite vatru, dodajte kopar i sol.
Lagano umjesajte kiselo vrhnje i kuhajte 5-10 min neprekidno mjesajuci.
Solea
Sveta krava

Re: Namazi i pastete

PostPostao/la Rimaithor » 10 lis 2008, 15:29

Mirci, MM sam lovi hobe, pa ih ja skuham, ogulim onaj ljigavi dio prepun kolesterola :mrgreen: i zaledim.
Za pastetu je odledim i kratko prodinstam (stavim komadic luka i vrlo, vrlo malo ulja i to radim u teflonskoj tavi). Hobotnica nema krvi i mozes je kolko hoces puta odlediti i zalediti, ali mozes i frisku skuhati pa raditi pastetu). Kad se malo ohladi smeljem stapnim mikserom, dodam; sol, malo crvene paprike, malo limuna ili octa (balzamico, dapace), na vrh noza senfa, papra, toliko vrhnja i majoneze (majonezu mozes zamjeniti maslinovim uljem) :mrgreen: da dobim smjesu dobre gustoce, dakle mazivu a ne prerijetku.

Ma mozes u pravilu svasta dodavati, krastavce, kapare, kopar, persin, masline, Zdenka sir :mrgreen: -kaj vam pase
:mah
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

Re: Namazi i pastete

PostPostao/la anlan » 10 lis 2008, 16:22

namaz od tofua:
recept je ovo: Sastojci: 250g svježeg tofua, 70g zelenih maslina, 70g sjemenki suncokreta ili bundeve, 1 žlica octa, 1 luk, 1/4 žličice korijandra, malo svježeg peršina, vode po potrebi.
Priprema: Sjemenke popržiti na suhoj tavi. Tofu kratko prokuhati u malo vode. Masline očistiti od koštica, luk naribati. Izmiksati sve sastojke i ukrasiti peršinom.

kombinirala sam s ovim receptom jer nisam imala sve sastojke:
http://www.gastro.hr/index.php/hr/recepti/predjela/talijanski_namaz_od_tofua

namaz od patlidzana:
Sastojci: 4 patlidžana, 2 žlice limunova soka, 100-150 ml maslinova ulja, 1 žlica nasjeckanog peršina, 2 češnja češnjaka, 1 žlica soli (ili po želji), papar, peršin, bosiljak
Priprema: Patlidžane oprati i još vlažne staviti u pećnicu. Peći ih oko 40 minuta na visokoj temperaturi uz povremeno okretanje, tako da sa svih strana posmeđe. Izvaditi im mesnati dio, poprskati ga limunovim sokom i vilicom dobro izgnječiti. Dodati maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, sol, papar te dobro izmiješati. Na kraju lagano umiješati svježe nasjeckani peršin i narezani bosiljak. Rashađeni namaz može se poslužiti s prepečenim kruhom i maslinama.
ja to ponekad razblazim sa svjezim sirom

i ovo sam radila - coleslaw - uglavnom naribas na sitno kupus, mrkvu, luk, dodas kiselo vrhnje, malo majoneze (i ne treba), sol, papar. na ovoj stranici je najjednostavnije opisan:
http://www.elise.com/recipes/archives/000724coleslaw.php
vazno je da se dobro rashladi u frizideru kako bi se okusi sljubili

ovo sam sad slucajno nasla, nisam nikad radila, ali bi moglo biti fino:
Pate od crnih maslina:
Sastojci: 300g crnih maslina bez koštica, 50g kapra, 2 češnja češnjaka, 100ml maslinovog ulja, sok od pola limuna
Priprema: Sve izmiksati

Navodno su fini i namazi od graha, ali to nisam jos radila, vjerojatno je slicno hummusu.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: UMACI, NAMAZI, PJENICE, PASTETE

PostPostao/la Solea » 05 stu 2008, 16:58

namaz od piletine by olja
Nama je redovno na meniju, buduci da slabo jedemo pilece meso iz juhe (osim djece, ali cesto i nakon njih ostane), a pilecu juhu spremam jaaaako cesto :) je namaz od piletine. Umijesam ga u kravlji sir, maslac, dodam persina, ev. soli i mrvicu cesnjaka u prahu. Katkad i proprzeni sezam.
Solea
Sveta krava

Re: pileca pasteta (LIKmama)

PostPostao/la Solea » 05 stu 2008, 17:00

pileca pasteta koju bih skoro i ja jela (nekad sam se davila u njoj), a koju radim po uputama moje mame:

pilece bijelo meso
tvrdo kuhano jaje
majoneza (ja stavim i malo kis. vrhnja)
kis. krastavci

omjer ide prema ukusu zapravo. sve se zmiksa.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 05 stu 2008, 17:02

pasteta od hobotnice (rimaithor)

ogulim onaj ljigavi dio prepun kolesterola i zaledim.
Za pastetu je odledim i kratko prodinstam (stavim komadic luka i vrlo, vrlo malo ulja i to radim u teflonskoj tavi). Hobotnica nema krvi i mozes je kolko hoces puta odlediti i zalediti, ali mozes i frisku skuhati pa raditi pastetu). Kad se malo ohladi smeljem stapnim mikserom, dodam; sol, malo crvene paprike, malo limuna ili octa (balzamico, dapace), na vrh noza senfa, papra, toliko vrhnja i majoneze (majonezu mozes zamjeniti maslinovim uljem) da dobim smjesu dobre gustoce, dakle mazivu a ne prerijetku.

Ma mozes u pravilu svasta dodavati, krastavce, kapare, kopar, persin, masline, Zdenka sir -kaj vam pase
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 05 stu 2008, 17:04

namaz od tofua (anlan)

recept je ovo: Sastojci: 250g svježeg tofua, 70g zelenih maslina, 70g sjemenki suncokreta ili bundeve, 1 žlica octa, 1 luk, 1/4 žličice korijandra, malo svježeg peršina, vode po potrebi.
Priprema: Sjemenke popržiti na suhoj tavi. Tofu kratko prokuhati u malo vode. Masline očistiti od koštica, luk naribati. Izmiksati sve sastojke i ukrasiti peršinom.

kombinirala sam s ovim receptom jer nisam imala sve sastojke:
http://www.gastro.hr/index.php/hr/recep ... z_od_tofua
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 05 stu 2008, 17:05

namaz od patlidzana (anlan)
Sastojci: 4 patlidžana, 2 žlice limunova soka, 100-150 ml maslinova ulja, 1 žlica nasjeckanog peršina, 2 češnja češnjaka, 1 žlica soli (ili po želji), papar, peršin, bosiljak
Priprema: Patlidžane oprati i još vlažne staviti u pećnicu. Peći ih oko 40 minuta na visokoj temperaturi uz povremeno okretanje, tako da sa svih strana posmeđe. Izvaditi im mesnati dio, poprskati ga limunovim sokom i vilicom dobro izgnječiti. Dodati maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, sol, papar te dobro izmiješati. Na kraju lagano umiješati svježe nasjeckani peršin i narezani bosiljak. Rashađeni namaz može se poslužiti s prepečenim kruhom i maslinama.
ja to ponekad razblazim sa svjezim sirom
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 05 stu 2008, 17:07

coleslaw (anlan)

uglavnom naribas na sitno kupus, mrkvu, luk, dodas kiselo vrhnje, malo majoneze (i ne treba), sol, papar. na ovoj stranici je najjednostavnije opisan:
http://www.elise.com/recipes/archives/0 ... leslaw.php
vazno je da se dobro rashladi u frizideru kako bi se okusi sljubili

ovo sam sad slucajno nasla, nisam nikad radila, ali bi moglo biti fino:
Pate od crnih maslina:
Sastojci: 300g crnih maslina bez koštica, 50g kapra, 2 češnja češnjaka, 100ml maslinovog ulja, sok od pola limuna
Priprema: Sve izmiksati

Navodno su fini i namazi od graha, ali to nisam jos radila, vjerojatno je slicno hummusu.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 25 svi 2009, 14:14

umak od mrkve i tofua by tanjabb

Na zlici kukuruznog ulja popirjajte na kolutice narezan bijeli dio mladog luka, dodajte 3 srednje velike mrkve, naribane na sitni ribez i prostohvat soli, nekoliko zlica vode, poklopite i ostavite da se pirja. Izgnjecite 200g svijezeg tofua, dodajte kurkumu i ostatak soli, stavite da se kratko pirja s ostalim sastojcima. Dodajte zobeno vrhnje (kuharica dodaje i umeboshi ocat, ja ne) i voila narancastog umaka za uz tjesto . Po zelji se na kraju moze dodati i sirovi zeleni dio mladog luka.

Ovo je origig recept i tako ga ja spravljam nama, no mi smo svi vec veliki. Za mladje ga ipak treba prilagodit, bez kurkume i soli, mrkva i luk se mogu popirjati na malo vode, smrvljeni tofu dodati...
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 25 svi 2009, 14:20

umak od slanutka s ajvarom i tofuom, by Frrrr

1 žlica ulja
1 veći luk, sitno nasjeckan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckano
3 žlice ajvara
3 žlice vode
200 g kuhanog slanutka
100 g svježeg tofua, narezanog na male trokute (ja sam na kockice) i mariniranog najmanje pola sata u tamari(soja) umaku
1 žlica dimljenog tofua naribanog (ja nisam imala pa nisam stavila)
sjeckani peršin
aru prah ili gustin po želji, rastopljen u malo vode (meni nije trebalo, bilo gusto sve)

na ulju propirjajte luk i češnjak. dodajte ajvar i vodu (ja sam stavila više od 3 žlice) pa promiješajte. dodajte slanutak i marinirani tofu i ostavite da kuha 5 minuta. dodajte gustin pa miješajte dok se ne zgusne. dodajte dimljeni tofu. posipajte sjeckanim peršinom.

ako ujutro ili večer prije skuhate slanutak i marinirate tofu, ovo je gotovo za tili čas. paše uz tjesteninu ili palentu.
Adorabla
Medena

Natrag na Slani

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.